Intoleranta la histamina – cauze, simptome si tratament

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre intoleranta la histamina – care pot fi simptomele acestei probleme, cauze si factori declansatori, metode de diagnostic si de tratament folosite.

Cuprins:

1. Ce este histamina?
2. Ce este intoleranta la histamina?
3. Simptome de intoleranta la histamina
4. Cum apare intoleranta la histamina?
5. Histamina din alimente
6. Cum este testata intoleranta la histamina?
7. Tratament pentru intoleranta la histamina

Ce este histamina?

Histamina este o componenta importanta a raspunsului imunitar al organismului, insa nivelurile ridicate pot cauza probleme de sanatate. Este o substanta chimica naturala produsa de organism ca parte a raspunsului la alergii, infectii sau rani. Atunci cand sunt deteriorate sau expuse la alergeni, celulele din piele, nas, gat si plamani elibereaza histamina, ducand la mancarime, roseata, secretii nazale sau respiratie suieratoare. De asemenea, histamina poate fi ingerata si din alimente. Cand este ingerata, organismul foloseste enzime precum diaminoxidaza (DAO) pentru a o descompune. Alimentele ce contin cantitati mari de histamina includ mai ales vin rosu, alimente fermentate, carne procesata si branzeturi maturate.

Histamina nu este implicata doar in raspunsul imunitar dupa o ranire sau reactie alergica. De asemenea, ajuta la transmiterea mesajelor catre creier si joaca un rol important in digestie, ajutand la producerea de acid gastric.

Ce este intoleranta la histamina?

Se estimeaza ca aproximativ 1% din populatie prezinta reactii adverse la ceea ce este considerat un nivel „normal” de histamina in alimente. Aceasta sensibilitate crescuta se numeste intoleranta la histamina. Intoleranta la histamina se refera de fapt la un exces de histamina in organism, nu neaparat la o sensibilitate la aceasta. Mentinerea cantitatii corecte de histamina in organism este foarte importanta. Deficitul de histamina poate fi fatal, in timp ce un exces provoaca simptome daunatoare pacientului.

Intoleranta la histamina este dificil de diagnosticat, deoarece nu se poate testa cu exactitate histamina din corp, iar simptomele se suprapun cu ale multor alte afectiuni, cum ar fi alergiile alimentare sau sindromul de activare mastocitara. Simptomele intolerantei la histamina pot varia de la o persoana la alta. Intoleranta la histamina poate imita multe dintre simptomele unei reactii alergice si poate varia de la usoara la severa.

Simptome de intoleranta la histamina

Simptomele intolerantei la histamina sunt similare cu cele ale raspunsurilor alergice si ale multor alte boli. De aceea, este dificil de stabilit diagnosticul. Intoleranta la histamina este practic o reactie alergica fara alergen, uneori numita „pseudoalergie”. Simptomele tipice ale intolerantei la histamina sunt similare cu reactiile alergice, dar pot include si altele.

Intoleranta la histamina si nivelul redus de DAO pot duce la simptome asemanatoare alergiei, inclusiv:

  • probleme ale pielii, cum ar fi eruptii cutanate, mancarime, urticare, inrosirea fetei, eczeme etc.;
  • dureri de cap cronice si migrene;
  • congestie nazala;
  • oboseala;
  • ochi rosii, cu mancarime sau lacrimare;
  • probleme digestive, cum ar fi diaree, distensie abdominala, gastrita etc.;
  • greata si varsaturi;
  • crampe abdominale;
  • ciclu menstrual neregulat sau dureri menstruale;
  • dureri osoase si articulare;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • ritm cardiac neregulat etc.

Simptomele variaza de la o persoana de alta, in principal in functie de nivelul de toleranta. Spre deosebire de alergiile alimentare, care sunt declansate la prima expunere, cantitatea cumulata de histamina este cea care provoaca simptome. Ceea ce poate declansa dureri de cap unei persoane poate sa nu aiba efect asupra altei persoane.

ATENTIE! Deoarece nivelurile de histamina se pot acumula in organism, persoanele care au alergii pe langa o intoleranta la histamina pot prezenta reactii alergice mai grave. Acestea pot include crize de astm sau chiar soc anafilactic.

Cum apare intoleranta la histamina?

Intoleranta la histamina nu este o sensibilitate la histamina, ci un indiciu ca ati dezvoltat prea multa. Se dezvolta atat prin disponibilitatea crescuta a histaminei in organism, cat si prin scaderea activitatii enzimelor care descompun histamina si o elimina din organism.

Principala enzima histaminica din intestin este diaminooxidaza (DAO), in timp ce zone precum pielea, maduva spinarii, plamanii si alte organe se bazeaza pe o enzima numita histamin- N-metiltransferaza (HNMT). Cand nivelul histaminei devine prea mare sau cand nu se poate descompune in mod corespunzator, poate afecta functiile normale ale corpului.

Intoleranta la histamina vs. Alergii alimentare

Intoleranta la histamina nu este o alergie alimentara. O intoleranta – la un aliment sau o substanta chimica – este diferita de o alergie adevarata. Intoleranta apare de obicei atunci cand organismului ii lipsesc anumite enzime necesare pentru a digera sau procesa o substanta. O reactie alergica apare atunci cand sistemul imunitar al corpului identifica si ataca un alergen. Citeste aici pe larg despre Alergie alimentara vs Intoleranta alimentara.

Cum apar simptomele de alergie alimentara? Alergiile alimentare sunt un raspuns eronat al sistemului imunitar. Din cauza anumitor factori genetici, a unui sistem imunitar slab antrenat, a lipsei unei expuneri bacteriene sanatoase la nastere, a deficientelor de nutrienti, a expunerii la antigene alimentare daunatoare in caz de intestin permeabil sau a unei combinatii a acestor lucruri, sistemul imunitar confunda o proteina alimentara cu un element strain – invadator – si lanseaza un atac impotriva sa. Ca parte a acestui raspuns, anticorpii IgE sunt introdusi in circulatia sangvina care se leaga de mastocite, unde asteapta sa fie legati de antigeni din alimentele alergice. Cand acel aliment este consumat iar mastocitele au atasate fragmente din acest aliment, se elibereaza histamina si apar simptome de alergie.

Insa, intoleranta la histamina inseamna o supraincarcare de histamina in organism, ceea ce duce la simptome cum ar fi inrosirea pielii si batai rapide ale inimii atunci cand sunt consumate alimente care contin multa histamina. Histamina ingerata nu declanseaza raspunsuri IgE sau anticorpi.

Cauzele intolerantei la histamina

O cantitate de histamina este esentiala pentru functiile normale ale corpului, dar prea multa poate cauza probleme. Prin urmare, organismul trebuie sa echilibreze productia si aportul de histamina cu eliminarea histaminei. Daca acest proces este afectat, histamina se acumuleaza si apar simptome de intoleranta la histamina. Corpul produce doua enzime pentru a procesa histamina: diaminoxidaza (DAO), care provine din tractul digestiv si histamin-N-metiltransferaza (HNMT), care provine din sistemul nervos central. Nivelurile ridicate de histamina sunt adesea cauzate de o deficienta a enzimei DAO, care ajuta la descompunerea histaminei.

Histamina din tesuturile nedigestive este eliminata de enzima HNMT, dar histamina din sistemul digestiv este descompusa de enzima DAO (diaminoxidaza). Daca nivelurile enzimei DAO sunt scazute, apare o acumulare de histamina in sistemul digestiv ce poate provoca simptome.

O astfel de deficienta a enzimei DAO poate fi cauzata de:

  • medicamente care blocheaza productia sau functionarea DAO;
  • anumite alimente care blocheaza DAO;
  • tulburari gastro-intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala sau sindromul de intestin permeabil;
  • deficiente nutritionale – pot fi asociate cu scaderea activitatii DAO.

Alti factori care contribuie sunt cei care cresc nivelul de histamina pana la punctul in care enzimele nu pot tine pasul:

  • ingerarea multor alimente cu un continut mare de histamina;
  • ingerarea alimentelor care stimuleaza eliberarea de histamina de catre organism;
  • dezechilibre bacteriene ce pot influenta digestia si pot provoca supraproductie de histamina.

Unele femei observa ca simptomele de intoleranta la histamina sunt mai severe in timpul anumitor etape ale ciclului menstrual. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care intoleranta la histamina este mai frecventa la femei decat la barbati. Mai multe studii sugereaza ca fluctuatiile estrogenului pot scadea cantitatea de enzima DAO disponibila pentru a ajuta la descompunerea histaminei

Intoleranta la histamina si sanatatea intestinala

Intoleranta la histamina rezulta dintr-un exces de histamina in sistemul digestiv, iar sensibilitatea la alimentele bogate in histamina produce simptome digestive si non-digestive. Aceasta sensibilitate este de multe ori legata de sanatatea intestinala precara.

Tractul digestiv este bogat in receptori de histamina, iar expresia acestor receptori de histamina este adesea alterata in caz de boli gastro-intestinale. Inflamatia si permeabilitatea intestinala cauzate de dezechilibre bacteriene pot fi elemente implicate in intoleranta la histamina.

Histamina din alimente

De obicei, nu exista o cauza anume, ci un mix de factori si elemente declansatoare care inclina balanta spre intoleranta la histamina. Un mod in care acest lucru se poate intampla este atunci cand oamenii trec la o dieta mai sanatoasa, dar includ cantitati mari de alimente bogate in histamina, cum ar fi spanac, avocado, varza murata etc. Toate acestea sunt alimente perfect sanatoase. Insa, daca aveti deja o problema privind nivelul de histamina, cresterea brusca a acestor alimente ar putea duce la simptome de intoleranta.

Ce alimente sunt bogate in histamina?

Unele alimente si bauturi care sunt bogate in histamina includ:

  • carne procesata, conservata sau afumata;
  • alcool;
  • alimente fermentate (iaurt, chefir, kimchi, varza murata etc.);
  • branzeturi maturate;
  • fructe uscate;
  • avocado;
  • vinete;
  • spanac;
  • crustacee etc.

Unele alimente, desi au un continut scazut de histamine, sunt cunoscute ca eliberatori de histamina, ceea ce inseamna ca ajuta la eliberarea histaminei din alte alimente. Alimentele cu proprietati de eliberare a histaminei includ alcool, banane, rosii, citrice, arahide, peste, crustacee, ciocolata, capsuni, kiwi, albus de ou, ananas, ciuperci, oleaginoase, mai ales nuci, caju si alune, coloranti alimentari si aditivi etc.

In cele din urma, anumite alimente si bauturi pot bloca productia de DAO care, la randul sau, poate inhiba organismul sa elimine histamina. Acestea includ alimente fermentate, alcool, anumite ceaiuri cu cofeina (in special verde, negru) si bauturi energizante.

Cum este testata intoleranta la histamina?

Intoleranta la histamina poate fi dificil de diagnosticat. De obicei, se testeaza activitatea diaminoxidazei (DAO) – test pentru intoleranta la histamina. Daca activitatea DAO este scazuta, este posibil sa aveti probleme cu eliminarea histaminei si sa aveti o intoleranta rezultata. Se fac de obicei si teste pentru alergii alimentare, pentru a exclude orice alergii.

Citeste si: Testarea alergologica – indicatii si recomandari

De asemenea, uneori medicii recomanda dieta de eliminare – in acest caz dieta cu un continut scazut de histamina. Daca simptomele se reduc si revin odata cu reintroducerea alimentelor bogate in histamina, acest lucru sugereaza ca simptomele sunt cauzate de intoleranta la histamina. Este foarte util ca pacientul sa aiba un jurnal alimentar pentru a putea observa legatura dintre anumite alimente si simptome.

In plus, trebuie sa se ajunga la radacina problemei. Dezechilibrele microbiomului pot, de asemenea, sa elibereze histamina si sa declanseze simptome. De multe ori probleme ca sindromul intestinului permeabil, suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO), intoleranta la gluten, deficiente de nutrienti etc. ar putea alimenta intoleranta la histamina.

RETINETI!

Deoarece simptomele intolerantei la histamina le imita pe cele ale alergiilor si ale altor afectiuni, nu ar trebui sa va autodiagnosticati. Consultati intotdeauna medicul daca aveti simptome si urmati sfaturile si recomandarile.

Tratament pentru intoleranta la histamina

O dieta cu un continut scazut in histamina, cuplata cu o enzima DAO si sprijin pentru sanatatea intestinala este cea mai buna optiune disponibila pentru a reduce si preveni simptomele intolerantei la histamina. Medicamentele antihistaminice pot fi utile daca mancati accidental un aliment care contine histamina. Aceste medicamente blocheaza activitatea histaminei si pot reduce simptomele.

S-a demonstrat ca o dieta cu un continut scazut de histamina reduce sau elimina simptomele intolerantei la histamina si creste nivelurile enzimei DAO. Odata ce alergia alimentara a fost exclusa, faza de eliminare presupune limitarea stricta a cantitatii de histamina pe care o consumati timp de 2-4 saptamani. Alimentele consumate si simptomele trebuie inregistrate intr-un jurnal alimentar, pentru a urmari simptomele. Aceasta dieta de eliminare trebuie tinuta sub supravegherea unui medic sau dietetician. Daca dupa eliminarea alimentelor simptomele nu s-au schimbat, este posibil ca histamina sa nu fie cauza. Daca aveti o ameliorare a simptomelor, puteti reintroduce incet alimentele cu histamina pentru a incerca sa descoperiti pragul unic de toleranta la histamina.

Dieta cu un continut redus de histamina

In primul rand este important sa evitati alimentele ce contin multa histamina. Alimentele cu un continut crescut de histamina includ:

  • bauturi alcoolice de orice fel (in special vin rosu);
  • branzeturi maturate;
  • carnuri procesate si mezeluri;
  • alimente fermentate, inclusiv chefir, varza murata, muraturi, kombucha, kimchi etc.;
  • peste si fructe de mare, in special ton sau macrou, mai ales daca sunt gatite de mai mult timp, daca sunt afumate, sarate sau conservate etc.;
  • leguminoase si nuci;
  • ceai negru, verde, alb, ceai matcha, yerba mate;
  • cafea, cacao, ciocolata;
  • produse cu drojdie;
  • otet;
  • alimente ce contin coloranti sau arome artificiale;
  • anumite fructe si legume, inclusiv citrice, capsuni, banane, ananas, struguri, fructe uscate, avocado, vinete, spanac, rosii, suc de rosii etc.

Daca aveti intoleranta la histamina, este esential sa reduceti cantitatea de histamina pe care o consumati. Din pacate, este dificil de cuantificat cantitatea de histamina gasita in diferite alimente. Pe langa alimentele bogate in histamina, un lucru esential de evitat in timpul unei diete sarace in histamina este reprezentat de resturile alimentare. Nivelurile de histamina din resturile alimentare bogate in proteine, cum ar fi mancarurile din carne sau carnea si pestele crud, cresc cu cat acestea sunt pastrate mai mult timp la frigider.

Alimente cu un continut scazut de histamina

Nu exista o dieta fara histamina, dar este posibil sa urmati o dieta cu un continut redus de histamina. Alimentele cu un continut redus de histamina includ:

  • carne proaspata si peste proaspat;
  • oua;
  • cerealele fara gluten, cum ar fi orez, quinoa sau mei;
  • legume proaspete precum salata verde, castraveti, dovlecei, kale, ceapa, fasole verde, ardei sau cartofi dulci;
  • fructe proaspete precum mere, afine, kiwi sau pere;
  • grasimi sanatoase precum ulei de masline, unt, ulei de cocos etc.;
  • ceaiuri din plante.

Probiotice pentru intoleranta la histamina

Probioticele sunt o strategie pentru tratarea disbiozei care sta la baza, care poate creste inflamatia, afecteaza mucoasa intestinului subtire si reduce nivelul DAO. Pot reduce nivelul de histamina din tractul digestiv, reduc inflamatia intestinala si ajuta la rezolvarea infectiilor care cresc intoleranta la histamina, precum si infectiile bacteriene si parazitare.

Uneori pot fi necesare si alte suplimente. De exemplu, vitamina B6 este un cofactor important pentru functionarea eficienta a enzimei DAO. Quercetina este un flavonoid din plante care a demonstrat un efect antihistaminic si antiinflamator si poate ajuta la reducerea simptomelor de intoleranta la histamina. De asemenea, vitamina C reduce nivelul seric de histamina si este cunoscuta ca avand proprietati antihistaminice naturale.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/
(2) https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-histamine
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543
(4) https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007
(5) https://www.allergyuk.org/resources/histamine-intolerance/
(6) https://www.dietvsdisease.org/histamine-intolerance/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma