Pudra de roscove (carob) – beneficii si utilizari

Iata ce este pudra de roscove si ce nutrienti contine, cum poate fi inclusa in alimentatie si ce beneficii poate avea pentru sanatate.

Cuprins:

1. Ce este pudra de roscove?
2. Pudra de roscove – beneficii pentru sanatate
3. Cum poate fi inclusa pudra de roscove in alimentatie?

Ce este pudra de roscove?

Roscova este fructul roscovului (Ceratonia siliqua L.) sau carob. Pudra de roscove, cunoscuta si sub denumirea de faina de roscove, se obtine din pastaile de roscove si seamana foarte mult cu pudra de cacao. De fapt, este folosita uneori ca inlocuitor pentru pudra de cacao.

Pudra de carob sau de roscove contine numeroase vitamine si minerale – vitamina A, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, cupru, calciu, mangan, potasiu, magneziu, zinc, seleniu. Are gust dulceag si aroma usor caramelizata. De asemenea, are un continut scazut de grasimi, insa contine zaharuri si fibre. Pastaile si pulpa sunt alcatuite in mare parte din fibre insolubile, in timp ce semintele contin in principal fibre solubile. De asemenea, pudra de roscove nu contine gluten.

Vezi si: Ciocolata neagra – beneficii, compozitie, contraindicatii

Carob vs Cacao

Aroma pudrei de roscove este oarecum similara cu cea a pudrei de cacao, dar carobul are propria sa dulceata naturala. De aceea, este adesea vazuta ca un inlocuitor pentru cacao. Cu toate acestea, pudra de carob este mai putin amara decat pudra de cacao si nu are aceeasi aroma bogata. Diferenta semnificativa dintre roscove si cacao este ca roscova nu contine cofeina. Cofeina este un excelent stimulent, dar in cantitate mare poate provoca efecte secundare neplacute, cum ar fi insomnie, ritm cardiac rapid, nervozitate, iritabilitate, tremur muscular. Pudra de carob nu contine cofeina. Roscova are mult mai multi carbohidrati decat pudra de cacao si este in mod natural mai dulce. Spre deosebire de pudra de cacao, pudra de roscove nu contine oxalati. Oxalatii sunt compusi gasiti in anumite alimente care pot afecta capacitatea organismului de a absorbi calciul.

Pudra de carob poate fi folosita ca inlocuitor pentru cacao – atat in retete de prajituri si deserturi, pentru ciocolata calda, ciocolata de casa si chiar bauturi cu pudra de roscove ca inlocuitor pentru cafea.

Citeste si: Consumul de cafea | Beneficii, riscuri si recomandari

Pudra de roscove – beneficii pentru sanatate

Pudra de carob are o varietate de caracteristici care o fac benefica pentru imbunatatirea sanatatii. Iata cateva dintre acestea:

Carobul poate sustine sanatatea digestiva

Roscovul este o planta care a fost folosita in mod traditional pentru a trata unele afectiuni gastro-intestinale, datorita continutului de componente fitochimice. Pastaile de carob au o concentratie mare de carbohidrati, minerale, fibre, flavonoide si polifenoli, precum si un continut scazut de grasimi si proteine. In tractul gastrointestinal, prezinta actiuni antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante, anti-diareice, anti-constipatie.

Sanatatea intestinala poate fi afectata de mai multi factori, mai ales alimentatia. Spre deosebire de alte taninuri vegetale care impiedica digestia corecta, roscova contine taninuri care au un efect benefic asupra tractului digestiv pentru a gestiona toxinele daunatoare din organism. Aceste taninuri sunt benefice in tratarea diareei si prevenirea tulburarilor la stomac. Fiind o sursa de fibre, ajuta si la reglarea functiei intestinale si poate fi folosita pentru a solidifica scaunul moale.

Vezi si: Alimentatia pentru microbiomul intestinal

Poate ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol

Pudra de carob contine fibre insolubile ce influenteaza nivelul lipidelor din sange. Consumul regulat de alimente bogate in fibre imbunatateste profilul lipidic din sange prin scaderea nivelului de colesterol rau si imbunatatirea raportului LDL/HDL colesterol. Carobul contine polifenoli, antioxidanti care ajuta la scaderea nivelului de colesterol si pot reduce riscul de a dezvolta boli de inima. De asemenea, pentru ca este bogat in fibre si nu contine cofeina, carobul este ideal pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata.

Poate avea actiune citotoxica

Potrivit cercetarilor, extractele de roscove au o concentratie mare de compusi fenolici, ce au proprietati antioxidante prin repararea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi din organism si, de asemenea, prin inhibarea cresterii celulelor canceroase. Proprietatile antioxidante ale polifenolilor ajuta la eliminarea radicalilor liberi daunatori din organism.

Cum poate fi inclusa pudra de roscove in alimentatie?

In mod traditional, roscovul si produsele pe baza de pudra de roscove fac parte din bucataria din Orientul Mijlociu si Africa. Poate si folosit si sub forma de sirop de roscove sau melasa de roscove. Pudra de roscove sau carob este folosita ca alternativa la pudra de cacao. Desi nu are gustul amar si profunzimea aromei de cacao, are propriul gust unic dulce si usor caramelizat.

Pudra de carob este usor dulce si are o aroma de nuci, asemanatoare caramelului, in timp ce pudra de cacao are un gust amar. Este practic cu un continut redus de grasimi, ceea ce o face o optiune buna pentru persoanele care doresc sa consume mai putine grasimi. Poate fi folosita in orice fel de reteta care necesita pudra de cacao – negrese, prajituri, briose, tarte, clatite, budinci, biscuiti, ciocolata de casa, dar si ciocolata calda, smoothie-uri, milkshake-uri, inghetata etc. Insa, cantitatea folosita trebuie ajustata pentru a compensa faptul ca are o aroma mai blanda, care nu este la fel de bogata sau amara ca aroma pudrei de cacao.

Pudra de carob este sigura pentru majoritatea oamenilor in cantitati moderate. Insa, pot aparea uneori, desi in foarte rare cazuri, alergii la carob sau roscove.

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma