INR (raportul normalizat international) este un calcul prin care se masoara cat de repede se coaguleaza sangele. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre aceasta analiza.

Cuprins:

  1. Ce este INR?
  2. De ce este importanta analiza INR?
  3. Cum se face testul de coagulare a sangelui?
  4. Valori INR
  5. INR mic – ce inseamna?
  6. INR mare – ce inseamna?
  7. Informatii utile

Ce este INR?

Raportul normalizat international (INR) este un test de laborator prin care se masoara timpul in care se formeaza un cheag de sange (timp de coagulare). Este utilizat pentru a determina efectele anticoagulantelor orale asupra sistemului de coagulare.

Conceput in 1983, INR ofera o metoda standardizata de raportare a efectelor unui anticoagulant oral, cum ar fi warfarina, asupra coagularii sangelui. Inainte de aceasta, efectele warfarinei asupra coagularii sangelui au fost determinate printr-o analiza de laborator cunoscuta sub denumirea de timp de protrombina. Masurarea timpului de protrombina are avantajele sale, inclusiv faptul ca este ieftin si simplu de efectuat. Cu toate acestea, dezavantajul acestei masuri este ca pot exista diferente mari intre valori, in functie de laboratorul in care a fost obtinuta valoarea. Diversele laboratoare pot da nastere unor rezultate diferite. Prin urmare, rezultatele care provin din laboratoare diferite sunt imposibil de comparat.

Timp de protrombina – valori

In incercarea de a depasi diferentele dintre laboratoare, timpii protrombinei au fost exprimati initial ca un raport dintre timpul protrombinei si o valoare de control. Valoarea de control a reprezentat media timpilor de protrombina de la 20 sau mai multi subiecti sanatosi. In timp ce exprimarea timpilor de protrombina comparativ cu o valoare de control a fost vazuta ca o imbunatatire, aceasta a fost in continuare insuficienta. Asadar, in 1983, indicele international de sensibilitate (ISI – International Sensitivity Index) a fost aplicat acestui raport pentru a obtine INR:

analize INR = (testul protrombinei / controlul protrombinei) ISI

ISI este o valoare numerica reprezentand receptivitatea oricarui laborator dat in raport cu standardul international. In calculul rezultatului se tine cont de variabilitatea rezultatelor obtinute folosind diferite sisteme comerciale. In acest fel, rezultatele din diferite laboratoare si tari pot fi comparate mai usor.

De ce este importanta analiza INR?

Specialistii monitorizeaza in mod regulat INR-ul persoanelor care folosesc warfarina pentru a echilibra riscul de sangerare excesiva (cand INR este prea mare, inseamna ca sangele este prea subtire) impotriva riscului de coagulare sau tromboza (cand INR este prea scazut sau sangele este prea gros). Valorile INR peste 4,5 cresc riscul de hemoragie majora (sangerare), iar un INR mai mic de 2 creste riscul de tromboembolism (formarea de cheaguri in vasele de sange) si afectiuni asociate, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

Monitorizarea tratamentului cu anticoagulante

Monitorizarea periodica este importanta in cazul unui medicament precum warfarina, deoarece:

  • Exista o diferenta foarte mica intre cea mai mica doza care are un efect bun si cea mai mare doza inainte de aparitia efectelor secundare (care pot fi grave);
  • Dozele utilizate de diferite persoane pentru obtinerea aceluiasi efect pot fi extrem de variabile;
  • Mai multe medicamente interactioneaza cu medicatia, crescandu-i sau reducandu-i eficacitatea
  • Alimentele consumate de o persoana pot afecta si actiunea warfarinei si pot creste sau scadea eficacitatea acesteia.

Dovezile sugereaza ca testarea mai frecventa va avea ca rezultat mai mult timp in intervalul dorit al INR. De exemplu, studiile sugereaza ca rezultatele dorite sunt obtinute cu 50% din timp cu monitorizare lunara, comparativ cu 85% din timp cu monitorizarea saptamanala.

Cum se face testul de coagulare a sangelui?

INR poate fi monitorizat fie prin testarea sangelui de laborator, fie prin utilizarea unui dispozitiv portabil de monitorizare.

Analiza INR se face pe nemancate?

Recoltarea este cea care se face pe nemancate, a jeun.

Testare in laborator

Analizarea sangelui in laborator reprezinta o practica traditionala in tarile dezvoltate. Sangele este recoltat dintr-o vena si trimis la laborator pentru testare. Rezultatele sunt apoi trimise medicului generalist dupa un anumit interval de timp. Specialistul analizeaza necesitatea ajustarii dozei cu ajutorul algoritmilor computerizati. Dupa aceea, medicul va va informa daca este necesara o ajustare a dozei. O ajustare a dozei va fi necesara daca valoarea INR pentru test este in afara domeniului terapeutic (prea mare sau prea mica). Deoarece monitorizarea se face de obicei prin telefon, trebuie sa aveti o grija suplimentara si sa urmati cu precizie instructiunile medicului.

Testarea cu ajutorul unui dispozitiv portabil

Dispozitivele portabile, introduse in anii ’90, ii permit medicului sau unui alt angajat din sistemul sanitar (de exemplu, farmacistul sau asistenta medicala) sa obtina rezultatele testelor de sange la fata locului, folosind ca proba o picatura de sange. Picatura de sange este plasata pe o banda de testare care este introdusa in dispozitivul portabil, astfel incat timpul de coagulare sa poata fi masurat. Rezultatul, ca valoare INR, este apoi afisat pe ecranul dispozitivului.

S-a dovedit ca aceste dispozitive sunt exacte si fiabile si ofera rezultate similare cu cele obtinute prin analizarea in laborator.

Dispozitivele portabile pot fi utilizate pentru a masura INR-ul sangelui, fie intr-o unitate medicala, fie acasa.

Monitorizarea facuta intr-o unitate medicala cu un dispozitiv portabil

Daca dispozitivul este utilizat intr-o unitate medicala, doctorul (de multe ori o asistenta medicala) efectueaza testul de sange si inregistreaza rezultatul pe numele pacientului. Apoi, dupa ce se consulta cu medicul care a prescris tratamentul cu warfarina sau pe baza unui algoritm computerizat, doctorul ii transmite imediat pacientului daca sunt necesare ajustari ale dozei.

Aceasta metoda de testare a scos la iveala anumite beneficii extrem de importante. In special, obtinerea rezultatelor la fata locului permite o gestionare mai buna a terapiei anti-coagulare orala, deoarece ajustarile dozei pot fi facute imediat si discutate cu medicul de sanatate fata in fata, mai degraba decat la telefon. Unele persoane prefera, de asemenea, sa nu li se recolteze sange din vena cu ajutorul unui ac in cadrul acestei proceduri.

Monitorizare la domiciliu cu un dispozitiv portabil

Cand monitorizarea se face la domiciliu cu ajutorul unui dispozitiv portabil, testul este efectuat numai de persoana in cauza. In unele tari, insa, exista posibilitatea ca un specialist sa se deplaseze la domiciliul unei persoane pentru a efectua monitorizarea sangelui. Acest lucru va permite sa va monitorizati INR-ul, fara a fi nevoie sa va deplasati intr-o unitate medicala.

Auto-testarea cu ajutorului unui dispozitiv portabil

Daca va autotestati, exista doua optiuni disponibile:

  • Auto-monitorizare: In acest caz, pacientul isi verifica INR-ul la domiciliu, apoi ia legatura telefonic cu o clinica pentru a transmite rezultatul si pentru a afla daca este nevoie de o ajustare a dozei. Daca este nevoie, persoana va afla care este noua doza de medicamente pe care trebuie s-o administreze.
  • Auto-gestionare: Aceasta presupune testarea INR la domiciliu si ajustarea dozei anticoagulante orale in functie de rezultatul obtinut, conform unui program de doza INR pre-determinat.

Pentru mentinerea INR in limite tolerabile este important sa nu consumati mai mult de o masa cu alimente bogate in vitamina K sau mai mult de trei mese pe zi cu alimente care au un continut moderat de vitamina K. Mesele cu alimente alimente bogate in vitamina K pot sa reduca eficacitatea anticoagulantelor.

Alimente care cresc INR-ul

Anumite bauturi pot creste efectul warfarinei, producand probleme de sangerare. Evitati sau consumati numai in cantitati mici aceste bauturi cand luati warfarina:

  • suc de merisoare
  • alcool

Alimente care scad INR

Aportul adecvat de vitamina K pentru barbatii adulti este de 120 micrograme (mcg). Pentru femeile adulte, este de 90 mcg. Daca mancati cantitati mici de alimente bogate in vitamina K, cel mai probabil nu veti avea probleme. Evitati, insa, consumul anumitor alimente sau bauturi in cantitati mari, cum ar fi:

  • varza kale
  • spanac
  • varza de Bruxelles
  • varza collard
  • brocoli
  • sparanghel
  • ceai verde

Valori INR

INR normal depinde de motivul pentru care aveti nevoie de anticoagulante. Cele mai frecvente trei motive pentru care oamenilor li se prescrie warfarina, dar si obiectivele aferente privind INR-urile, sunt:

  • Fibrilatia atriala: intervalul INR tinta este de 2,0-3,0;
  • Tromboembolism venos: intervalul INR tinta este de 2,0-3,0;
  • Valve cardiace artificiale (proteze valvulare cardiace): valorile INR tinta variaza intre 2,0 si 3,5, in functie de tipul supapei inlocuite si de prezenta oricaror alti factori de risc.

Valori normale

Timpul de protrombina (PT sau timp quick) se masoara in secunde. De cele mai multe ori, rezultatele sunt oferite drept INR (raport normalizat international).

Daca nu luati medicamente care subtiaza sangele, cum ar fi warfarina, valoarea normala a rezultatelor timpului de protrombina este:

  • 11 pana la 13,5 secunde
  • INR de 0,8 la 1,1

Daca luati warfarina pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, medicul va va recomanda, cel mai probabil, sa pastrati INR-ul intre 2.0 si 3.0. Intrebati-l pe medic care este valoarea potrivita.

Intervalele de valori normale pot varia usor intre laboratoare. Unele laboratoare folosesc diferite masuratori sau testeaza diverse esantioane. Discutati cu medicul despre semnificatia rezultatelor testului specific.

INR mic – ce inseamna?

Un INR scazut inseamna ca doza de anticoagulant este prea mica, iar sangele se coaguleaza prea repede. Unii oameni ar putea spune ca sangele este ”prea gros”. Acest lucru produce un risc mare de dezvoltare a unor afectiuni cauzate de un cheag de sange.

Un INR scazut poate fi mult mai periculos decat un INR mare, deoarece semnele si simptomele sunt mai greu de depistat.

Daca apare oricare dintre urmatoarele simptome, cauza ar putea fi un INR prea scazut:

Tromboza venoasa profunda (TVP)

Tromboza venoasa profunda este caracterizata de formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda, de obicei la nivelul picioarelor. Printre simptome se numara umflarea, roseata, sensibilitate si / sau caldura si durere generalizata la nivelul picioarelor.

Embolism pulmonar (EP)

Embolia pulmonara este cauzata de un cheag de sange care a ajuns la plamani dupa ce a calatorit dintr-o alta parte a corpului, de obicei de la picioare. Printre simptome se numara respiratia grea, durerile toracice, respiratie rapida, ameteli, frecventa cardiaca mare sau tensiune arteriala scazuta (hipotensiune).

Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este cauzat de un cheag de sange care a ajuns la nivelul unei vene din creier. Principalele simptome sunt paralizia partiala sau totala, incapacitatea de a vorbi sau de a inghiti, dureri de cap bruste si severe, afectarea vederii, pierderea coordonarii sau dificultati de mers, confuzie, caderea fetei, ameteli, greata sau varsaturi. Pacientii cu fibrilatie atriala prezinta un risc deosebit de mare de accident vascular cerebral si li se administreaza medicamente anticoagulante pentru a reduce acest risc.

INR mare – ce inseamna?

Riscul de INR crescut este mare daca:

  • Luati prea multe anticoagulante, medicamente care dilueaza sangele si care ajuta la prevenirea cheagurilor
  • Luati alte medicamente, cum ar fi aspirina, antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) si unele antibiotice, in timp ce luati si anticoagulante
  • Aveti anumite conditii de sanatate, cum ar fi insuficienta hepatica sau tulburari de sangerare
  • Aportul de vitamina K din alimentatie a scazut brusc

Care sunt semnele si simptomele unui INR crescut?

Semnele sunt evidente, in acest caz. Sangerarea in urma unei mici taieturi dureaza mai mult decat in ​​mod normal. De asemenea, va puteti rani foarte usor, iar sangerarile nazale (epistaxis) si gingivale pot aparea din senin.

Cum este tratat un INR crescut?

Daca luati un medicament anticoagulant, medicul va poate schimba dozajul sau va poate recomanda sa sariti peste una sau mai multe doze. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de unul dintre urmatoarele tratamente:

  • Vitamina K poate fi administrata pentru a reduce INR si sangerarea.
  • Componentele de sange pot fi administrate in timpul unei transfuzii sanguine pentru a opri sangerarea. Componentele de sange sunt partile sangelui care il ajuta sa se coaguleze. Acestea sunt factorii de coagulare, trombocitele si plasma.

Informatii utile

Analiza INR pret

In medie, un timp Quick (INR) costa 14 lei, in timp ce un timp de trombina este aproximativ 40 de lei.

INR decontat

Analiza este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate numai in limita fondurilor alocate.

Unde se face INR

Aceasta analiza poate fi efectuata in mai multe spitale de stat, dar si clinici particulare de analize.

 

Referinte:

  1. https://www.myvmc.com/investigations/blood-clotting-international-normalised-ratio-inr/
  2. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/prothrombin-time/about/pac-20384661
  3. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=international_normalized_ratio
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombophlebitis/expert-answers/warfarin/faq-20058443
  5. https://www.drugs.com/cg/elevated-inr.html
  6. https://medlineplus.gov/ency/article/003652.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma