Citeste mai jos mai multe despre inozitol – ce rol are in organism, beneficii, surse naturale de inozitol, cand se recomanda suplimentele si daca pot cauza efecte adverse.
1. Ce este inozitol?
2. Ce rol are?
3. Beneficii si utilizari
4. Surse naturale de inozitol
5. Suplimentele de inozitol
6. Efecte adverse
Inozitol este un nutrient care se gaseste in mod natural in cereale integrale, leguminoase, nuci si fructe. Numit si mio-inozitol de obicei, se incadreaza intr-o categorie numita uneori „pseudovitamine”. Corpul uman produce, de asemenea, inozitol din carbohidratii consumati. Pseudovitaminele joaca un rol important in functiile corpului, dar nu provoaca neaparat probleme de sanatate atunci cand nivelurile scad. Inozitolul este uneori denumit vitamina B8, dar nu este de fapt o vitamina. Este disponibil si ca supliment.
Inozitolul sustine mai multe procese biologice din organism, cum ar fi metabolismul grasimilor, sustine mecanismele de procesare a insulinei si functionarea nervilor. Joaca un rol structural ca o componenta majora a membranelor celulare.
Este uneori denumit „suplimentul pentru sanatatea feminina”, deoarece poate fi util in problemele de infertilitate feminina si in caz de sindromul ovarelor polichistice. Se crede ca poate avea un rol si in atenuarea problemelor de dispozitie si a simptomelor de anxietate. Poate ajuta la ameliorarea anxietatii si a simptomelor tulburarii de panica. Medicii pot recomanda uneori suplimente de inozitol pentru o gama larga de afectiuni – inclusiv sindromul ovarelor polichistice, tulburari de sanatate mentala, probleme metabolice etc.
Inozitolul este oarecum promitator in tratamentul unor afectiuni, inclusiv tulburari de dispozitie, tulburari de anxietate, sindromul ovarelor polichistice, tulburari metabolice si unele probleme de sanatate mentala.
Se crede ca inozitolul poate fi util in caz de depresie, anxietate si alte tulburari mentale prin stimularea productiei de serotonina si dopamina. Inozitolul poate ajuta la echilibrarea substantelor chimice importante din creier, inclusiv cele despre care se crede ca afecteaza starea de spirit, cum ar fi serotonina si dopamina. Datorita efectelor sale asupra neurotransmitatorilor din creier, inozitolul a fost explorat ca tratament pentru depresie. Insa, rezultatele sunt mixte. Este posibil ca inozitolul sa nu amelioreze simptomele la cei care iau medicamente sau cei care nu raspund la medicamentele standard.
O serie de cercetari au aratat ca unele persoane cu depresie, anxietate si tulburari compulsive au niveluri mai scazute de inozitol in organism. Desi cercetarile sunt inca limitate, se crede ca suplimentele de inozitol pot fi utile pentru tratarea tulburarii de panica, o forma severa de anxietate. Cei cu tulburare de panica experimenteaza atacuri de panica frecvente, care sunt sentimente bruste de frica intensa. Simptomele includ batai rapide ale inimii, dificultati de respiratie, ameteli, transpiratii si o senzatie de furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor.
Insulina este un hormon extrem de important pentru controlul nivelului de zahar din sange. Rezistenta la insulina, o problema in ceea ce priveste capacitatea organismului de a raspunde la insulina, este considerata unul dintre factorii cheie asociati cu afectiuni precum sindromul metabolic. Inozitolul a fost explorat pentru potentialul sau de a imbunatati sensibilitatea organismului la insulina – reducand astfel rezistenta la insulina. Joaca un rol in semnalizarea insulinei si poate imbunatati sensibilitatea organismului la insulina in unele cazuri. Beneficiile au fost observate la persoanele cu sindrom metabolic, la femeile cu risc de diabet gestational si la femeile cu sindromul ovarelor polichistice.
Exista unele dovezi care sugereaza ca inozitolul poate avea beneficii pentru unele tulburari metabolice. Studiile clinice sugereaza ca suplimentele de inozitol pot fi benefice pentru cei cu sindrom metabolic. Sindromul metabolic este un grup de afectiuni ce cresc riscul de boli cronice, inclusiv boli de inima si diabet tip 2. Inozitolul poate ajuta la controlul factorilor de risc metabolici, ajutand la scaderea nivelului de trigliceride din sange, a tensiunii arteriale si a glicemiei. De asemenea, poate imbunatati nivelul de colesterol.
Sindromul ovarului polichistic este o afectiune care provoaca dezechilibre hormonale la femei, care pot duce la menstruatii neregulate si infertilitate. Cresterea in greutate, glicemia crescuta si nivelurile ridicate ale colesterolului si trigliceridelor sunt, de asemenea, frecvent intalnite in aceasta problema. Inozitolul poate ajuta la gestionarea sindromului ovarelor polichistice, dupa cum sugereaza unele studii. Sindromul ovarului polichistic este cauzat de un dezechilibru hormonal. Poate duce la probleme de sanatate asociate, inclusiv diabet si infertilitate. Despre sindromul ovarelor polichistice poti citi mai multe aici.
Persoanele cu sindromul ovarelor polichistice pot avea menstruatii neregulate sau lipsa. Unele studii sugereaza ca suplimentele cu inozitol pot ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la reducerea nivelului de hormoni masculini la femei. Acest lucru poate ajuta la restabilirea menstruatiei. Inozitolul poate ajuta si la reglarea ovulatiei si la imbunatatirea calitatii ovocitelor. Suplimentele de inozitol pot imbunatati simptomele sindromului de ovar polichistic, in special atunci cand sunt combinate cu acid folic.
Inozitolul poate fi util in reducerea unor simptome precum probleme de ovulatie, poate ajuta la reglarea secretiei de insulina, reglarea glicemiei, a nivelului de colesterol si trigliceridelor, in caz de hirsutism etc. Suplimentele cu inozitol pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de sindrom premenstrual si tulburare disforica premenstruala.
Retineti ca suplimentele de inozitol, desi sunt de cele mai multe ori sigure, trebuie administrate doar la indicatiile medicului.
Inozitolul este o pseudovitamina si nu este considerata esentiala pentru functia umana. Cu toate acestea, suplimentarea cu inozitol este uneori luata in considerare pentru anumite probleme, ca cele mentionate mai sus. Inozitolul se gaseste in mod natural in anumite alimente, dar in niveluri destul de scazute. Cele mai ridicate niveluri de inozitol se gasesc de obicei in cerealele integrale si citrice. Surse alimentare comune de inozitol includ:
Inozitolul este disponibil si ca supliment. Desi exista mai multe forme, inozitolul din suplimente se refera, de obicei, la mio-inozitol. Dozele pentru sensibilitatea la insulina si fertilitate sunt, de obicei, mult mai mici decat cele utilizate pentru tulburarile de anxietate si depresie. Cand alegeti un supliment de inozitol tineti cont de forma, puritate, ce alte ingrediente contine, cantitate. Dozele recomandate de medic vor varia in functie de obiectivele suplimentarii si de tipul de inozitol luat. Suplimentele de inozitol sunt vandute sub forma de tablete si capsule. Nu exista o doza zilnica recomandata pentru inozitol si nu exista un program de dozare standardizat. Exista doua forme principale de inozitol utilizate in suplimente, si anume mio-inozitol si D-chiro-inozitol.
Inozitolul este, in general, considerat sigur pentru adulti. Efectele secundare, daca exista, tind sa fie usoare si pot include greata, dureri de stomac, oboseala, dureri de cap si ameteli. Cele mai multe efecte secundare apar in caz de doze mai mari de 12 g pe zi. Efectele secundare asociate inozitolului de obicei sunt limitate la disconfort gastric. Alte reactii adverse raportate pot include senzatia de anxietate, nervozitate, insomnie, urina inchisa la culoare si palpitatii.
In prezent, nu exista dovezi suficiente ca suplimentele de inozitol cauzeaza interactiuni negative cu orice alte medicamente si suplimente. Exista, insa, o anumita ingrijorare ca dozele mari de inozitol (anumite forme) pot reduce capacitatea organismului de a absorbi zincul, calciul, fierul si alte minerale esentiale, declansand deficiente nutritionale.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/inositol-benefits
(2) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-299/inositol
(3) https://www.healthline.com/nutrition/inositol
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655679/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6798087/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…