Injectii si plasturi contraceptivi – reguli de utilizare

Injectii si plasturi contraceptivi – iata doua exemple de solutii contraceptive care te pot feri de o sarcina nedorita. Afla ce sunt, cum se utilizeaza, ce avantaje si dezavantaje au si ce grad de eficienta.

Cuprins:

1. Injectii si plasturi contraceptivi – ce sunt?
2. Cum actioneaza?
3. Injectii si plasturi contraceptivi – mod de utilizare
4. Eficienta
5. Avantaje injectii si plasturi contraceptivi
6. Dezavantaje injectii si plasturi contraceptivi
7. Injectii contraceptive vs Plasturi contraceptivi

Injectii si plasturi contraceptivi – ce sunt?

Injectia contraceptiva contine o forma de progesteron, similara cu progesteronul produs in mod natural in ovare si controleaza fertilitatea. Depo-Provera este cea mai frecventa injectie contraceptiva folosita. Este o metoda de contraceptie reversibila cu actiune lunga (sau LARC), care nu necsita administrare zilnica. Nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Un plasture contraceptiv contine aceiasi hormoni ca pilula, estrogenul si progestinul. Se lipeste pe piele in aceste zone:

  • partea superioara a bratului;
  • zona fesiera;
  • zona spatelui;
  • abdomenul inferior.

Ambele sunt metode de contraceptie hormonale care te protejeaza de o sarcina nedorita.

Cum actioneaza?

Cum actioneaza injectiile contraceptive?

Sarcina apare cand spermatozoizii ajung la un ovul si il fertilizeaza. Progesteronul previne sarcina in aceste moduri. In principal ingroasa mucusul din colul uterin, ceea ce afecteaza activitatea spermatozoizilor. De asemenea, subtiaza captuseala uterului, ceea ce ingreuneaza atasarea ovului fertilizat in uter. Acest hormon poate uneori opri ovarele sa elibereze un ovul in fiecare luna (ovulatie).

Injectia asigura preventia sarcinii timp de 3 luni la un moment dat. Apoi, e nevoie de o alta injectie.

Dopo Provera – injectie contraceptiva

Depo-Provera este un nume de marca pentru medroxyprogesteron, o injectie contraceptiva pentru femei care contine hormonul progestin. Depo-Provera se administreaza sub forma de injectie o data la 3 luni. Suprima de obicei ovulatia, impiedicand ovarele sa elibereze un ovul si ingroasa mucusul cervical pentru a impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul.

Acetatul de medroxyprogesteron este de asemenea disponibil intr-o doza mai mica. Aceasta versiune se numeste Depo-SubQ Provera 104 si este injectata sub piele.

Un alt contraceptiv injectabil e Noristerat (norethisteron).

Ce efecte adverse poate avea?

Majoritatea femeilor care folosesc Depo-Provera au modificari in perioada menstruala. Acestea pot include:

  • sangerare intre perioadele menstruale;
  • o crestere sau scadere a sangerarilor menstruale;
  • lipsa menstruatiei.

Aproximativ jumatate dintre femeile care folosesc Depo-Provera inceteaza sa mai aiba menstruatii dupa 1 an. Sangerarea menstruala revine de obicei la normal cand incetati utilizarea Depo-Provera. Poate dura aproximativ 9 pana la 10 luni pentru a ramane insarcinata dupa ultima injectie.

Alte efecte secundare posibile ale Depo-Provera includ:

  • crestere in greutate;
  • migrene;
  • nervozitate si iritabilitate;
  • durere abdominala;
  • ameteala;
  • slabiciune sau oboseala perssitenta;
  • risc de osteoporoza (afectarea densitatii osoase);
  • risc de cheaguri de sange;
  • riscul unei sarcini ectopice.

Cum actioneaza plasturele contraceptiv?

Dupa ce plasturele este fixat, ofera o doza constanta de hormoni in fluxul de sange. Functioneaza la fel ca pilula contraceptiva. Hormonii impiedica eliberarea unui ovul si modifica atat mucusul cervical, cat si mucoasa uterina. Trebuie doar sa il aplici o data pe saptamana, spre deosebire de pastila, pe care o iei in fiecare zi si de injectii, care se administreaza la 3 luni. Dupa trei saptamani sau 21 de zile de utilizare, nu se mai aplica plasturele timp de o saptamana.

Ortho Evra (plasture contraceptiv)

Ortho Evra este un plasture contraceptiv pentru femei care contine hormonii estrogeni si progestin. Se aplica pe piele o data pe saptamana timp de 3 saptamani. In a patra saptamana, nu aplicati un alt plasture – asta permite aparitia menstruatiei. Functioneaza similar cu pilulele combinate anticonceptionale. Previne sarcina prin eliberarea hormonilor in fluxul sangvin care suprima ovulatia. De asemenea, ingroasa mucusul cervical pentru a impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul.

Contraceptie – injectii pentru barbati?

Studiile clinice sugereaza ca o combinatie de hormoni testosteron si progesteron poate oferi pe viitor o metoda sigura, eficienta si reversibila de contraceptie masculina. Injectia contraceptiva pentru barbati contine o combinatie sintetica a doi hormoni masculini care apar in mod natural – testosteronul si progesteronul. Aceasta combinatie de hormoni impiedica organismul sa produca spermatozoizi.

O serie de studii au fost facute folosind aceasta combinatie de hormoni – de obicei, administrate sub forma de injectii (desi au fost studiate si implanturi, tablete si geluri). Majoritatea studiilor au aratat ca aceasta forma de contraceptie hormonala masculina ar putea fi eficienta in prevenirea sarcinii.

Contraceptia hormonala le-ar oferi barbatilor o metoda de contraceptie noua, reversibila si alternativa, pe care sa o poata controla. De asemenea, ar fi o alternativa la vasectomie la barbati, si ar fi de asemenea o alternativa pentru cuplurile care nu pot folosi alte metode de contraceptie feminine, cum ar fi pilula contraceptiva orala combinata.

Injectii si plasturi contraceptivi – mod de utilizare

Cum se utilizeaza injectiile contraceptive?

Injectia se face in bratul superior sau in regiunea fesiera. Se administreaza de catre un medic. Pentru a preveni o sarcina, injectia trebuie refacuta la fiecare 3 luni. Daca intarziati cu readministrarea, folositi o metoda contraceptiva ca prezervativul pana la urmatoarea injectare.

Injectiile NU trebuie folosite de catre urmatoarele categorii:

  • femeile care au avut cancer de san;
  • femeile care planifica o sarcina in urmatoarele cateva luni.

Cand incepe sa actioneze?

Injectia se poate face in orice moment in ciclul menstrual daca esti sigura ca nu esti gravida. Daca s-a administrat injectia in primele 5 zile din menstruatie, vei fi protejata de sarcina imediat. Daca se face injectia in orice alta zi a ciclului, nu vei fi protejata in primele 7 zile, deci va trebui sa utilizezi o alta metoda de contraceptie, cum ar fi prezervativele. De asemenea, ti se poate cere sa faci un test de sarcina dupa administrarea injectiei.

Depo-Provera si Noristerat sunt injectate in muschi (de obicei in zona fesiera) si Depo-Provera poate fi uneori injectata si in brat. Sayana Press este injectata sub piele in partea din fata a coapsei sau a abdomenului. Injectiile Depo-Provera se readministreaza la fiecare 12 saptamani, injectiile Noristerat la fiecare 8 saptamani, iar injectiile Sayana Press la fiecare 13 saptamani.

Utilizare plasture contraceptiv

Ca si alte metode de contraceptie care folosesc hormoni, cum ar fi pilula, si plasturele se foloseste pe baza ciclului menstrual lunar. Se aplica in prima zi a ciclului menstrual. Se va schimba o data pe saptamana timp de 3 saptamani la rand. Plasturele trebuie aplicat pe una dintre aceste patru zone: abdomenul, fesele, bratul exterior superior sau spatele superior – cu exceptia sanilor. In a patra saptamana nu se va aplica plasture, si trebuie sa inceapa menstruatia.

Plasturele se lipeste direct pe piele. Se poate pune pe orice zona de piele mentionata mai sus, atat timp cat pielea este curata, uscata si nu exista par in exces. Nu trebuie sa lipiti plasturele pe pielea lezata sau iritata, pe o zona in care s-ar putea freca de haine stranse sau pe sani.

O posibila problema este ca plasturele poate cadea. Acest lucru este rar si se intampla cu mai putin de 2 % dintre plasturi. De obicei, plastureul ramane lipicios, chiar daca ai transpirat in timp ce faci exercitii fizice sau faci dus. Daca se dezlipeste, reaplica-l daca poti. Sau, poti pune un plasture nou imediat ce observi ca a cazut sau a disparut. S-ar putea sa fie nevoie sa utilizati o alta forma de contraceptie daca plasturele a fost dezlipit mai mult de 24 de ore.

Cand incepe sa functioneze?

Daca incepi sa folosesti plasturele in prima zi a menstruatiei si pana la a cincea zi a menstruatiei, vei fi protejata de sarcina imediat. Daca incepi in orice alta zi, trebuie sa folosesti o forma suplimentara de contraceptie, cum ar fi prezervativele, pentru primele 7 zile. Daca ai un ciclu menstrual scurt, de 23 de zile sau mai putin, pune plasturele in a cincea zi a menstruatiei sau ulterior inseamna ca este posibil sa nu fii protejata impotriva sarcinii si, de asemenea, vei avea nevoie de contraceptie suplimentara pentru primele 7 zile.

Daca este utilizat corect, eficienta pentru plasturele contraceptive este mai mare de 99%. Asta inseamna ca, daca 100 de femei folosesc plasturele conform instructiunilor, mai putin de 1 va ramane insarcinata intr-un an.

Eficienta

Eficienta injectie contraceptiva

Injectia are eficienta de peste 99% in prevenirea sarcinii. Asta inseamna ca mai putin de o femeie din 100 va ramane insarcinata intr-un an, daca este administrata asa cum trebuie, la momentul potrivit.

Injectia contraceptiva nu va va proteja de infectiile cu transmitere sexuala (ITS). Ar trebui sa folositi prezervative pentru protectie suplimentara impotriva infectiilor ce pot fi transmise sexual.

Eficienta plasture contraceptiv

Cand este utilizat corect, plasturele are eficienta mai mare de 99% in prevenirea sarcinii. Fiecare plasture se foloseste o saptamana. Schimba plasturele in fiecare saptamana timp de trei saptamani, apoi ai o saptamana libera fara plasture. Riscul de sarcina este mult mai mic pentru femeile care folosesc corect plasturele (de exemplu, daca se pune in acelasi timp in fiecare saptamana). Anumite medicamente, cum ar fi Rifampin (un antibiotic luat pentru a trata tuberculoza), unele medicamente anti-convulsive si suplimente (cum ar fi sunatoare) pot face ca plasturele sa fie mai putin eficient.

Daca vi se recomanda un medicament nou sau cumparati un medicament fara prescriptie, cereti sfatul medicului sau farmacistului. Este posibil sa fie necesar sa utilizati o forma suplimentara de contraceptie in timp ce luati medicamentul si timp de 2 zile dupa aceea.

Avantaje injectii si plasturi contraceptivi

Principalele avantaje ale injectiei contraceptive sunt:

  • trebuie facuta doar o data la 3 luni;
  • are eficienta in prevenirea unei sarcini nedorite;
  • este convenabila – nu necesita utilizare zilnica sau inaintea fiecarui act sexual;
  • nu necesita intreruperea actului sexual pentru a proteja impotriva sarcinii;
  • nu contine estrogen;
  • este sigura pentru majoritatea femeilor, inclusiv in alaptare.

Principalele avantajele ale plasturelui contraceptiv sunt:

  • e foarte usor de utilizat si nu intrerupe sexul;
  • nu trebuie aplicat zilnic, ci doar o data pe saptamana;
  • hormonii nu sunt absorbiti in stomac, deci e eficient chiar daca vomiti sau ai diaree;
  • poate ameliora crampele menstruale si poate reduce severitatea simptomelor premenstruale.

Dezavantaje injectii si plasturi contraceptivi

Principalele dezavantaje ale injectiei contraceptive sunt:

  • modifica menstruatiile – ar putea deveni mai frecvente sau mai lungi, apoi se pot opri complet;
  • daca nu o mai administrezi, poate ramane o perioada de timp in care este un risc mare de sarcina;
  • poate cauza reactii adverse, cum ar fi crestere in greutate, scaderea libidoului, schimbari de dispozitie, dureri de cap si acnee;
  • nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, ca herpesul, HIV etc.;
  • poate creste riscul de subtiere a oaselor daca e folosita timp indelungat;
  • daca vrei sa ramai gravida poate dura 9-10 luni dupa ultima injectie – pentru ca hormonii trebuie sa paraseasca in mod complet organismul;
  • reactiile adverse pot persista 3 luni.

Principalele dezavantaje ale plasturelui contraceptiv sunt:

  • e vizibil pe piele;
  • poate cauza uneori iritatii ale pielii, mancarime si durere;
  • nu confera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS), de aceea poate fi necesar sa utilizati prezervative;
  • poate cauza efecte secundare temporare usoare atunci cand se foloseste prima data plasturele contraceptiv, cum ar fi dureri de cap, greata, sensibilitatea sanilor si modificari de dispozitie;
  • sangerari intre menstruatii si spotting.

Injectii contraceptive vs Plasturi contraceptivi

  • injectiile se administreaza la 3 luni, iar plasturele se schimba o data pe saptamana;
  • injectiile contin progestin, iar plasturele contine si estrogen;
  • injectiile contraceptive pot creste riscul de subtiere a oaselor – osteopenie si osteoporoza;
  • plasturele se poate dezlipi, reducandu-se eficienta, ceea ce in cazul injectiilor nu e posibil;
  • fata de injectii, plasturele e vizibil pe piele;
  • pretul pentru injectia contraceptiva porneste de la 100 lei, iar o cutie cu plasturi costa aproximativ 200-300 lei.

Cum alegi metoda contraceptiva?

Atunci cand alegeti metoda de contraceptie potrivita pentru tine, este important sa ai acces la informatii precise si sa discuti deschis despre optiuni cu partenerul. De asemenea, este important sa ne gandim la cat de bine functioneaza fiecare metoda, la efectele secundare posibile, cat de usor este de utilizat si cat costa. Este important sa cantarim avantajele si dezavantajele si sa ne gandim la modul in care fiecare metoda raspunde nevoilor noastre curente si viitoare.

Metoda pe care o alegeti va depinde de sanatatea generala, de stilul de viata si de relatiile voastre.

Consulta Ghidul nostru complet despre contraceptie!

Referinte:
(1) The contraceptive injection, link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/contraceptive-injection/
(2) Birth Control Shot, link: https://www.hhs.gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/shot/index.html
(3) Birth Control Shot, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-shot

(4) Birth Control Shot (Depo-Provera), link: https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-depo-provera#1
(5) Contraceptive patch, link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/contraceptive-patch/
(6) Birth control patch, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/birth-control-patch/about/pac-20384553
(7) Birth Control Patch, link: https://www.hhs.gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/patch/index.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma