Infectia urinara in sarcina necesita tratament initiat la timp, pentru a preveni complicatiile. Iata de ce femeile gravide au un risc mai mare de infectii urinare si ce implica metodele de tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este o infectie urinara?
2. De ce sunt comune infectiile urinare in sarcina?
3. Simptome de infectie urinara in sarcina
4. Riscurile infectiilor urinare in sarcina
5. Diagnostic si testare
6. Tratament pentru infectia urinara in sarcina
7. Prevenire

Ce este o infectie urinara?

O infectie urinara este o infectie care apare atunci cand bacteriile colonizeaza zonele prin care urina iese din corp. Femeile au mai multe riscuri sa dezvolte infectii urinare decat barbatii. Anatomia feminina faciliteaza accesul bacteriilor din vagin sau din zonele rectale in tractul urinar, deoarece toate sunt la distanta mica. Infectia urinara este cauzata de germeni (bacterii) care ajung in tractul urinar.

De ce sunt comune infectiile urinare in sarcina?

In timpul sarcinii, riscul de a dobandi aceste infectii este crescut. Pe masura ce copilul creste, uterul se extinde. Acest lucru pune presiune asupra vezicii urinare si a ureterelor. Sub presiune, tractul urinar se blocheaza si nu poate scurge urina in mod corespunzator. In aceasta situatie, bacteriile cresc usor, cauzand o infectie. Infectia poate circula din uretra in sus prin vezica si in rinichi prin intermediul ureterelor.

Exista, de asemenea, modificari fizice de luat in considerare. Inca de la 6 saptamani de gestatie, aproape toate femeile insarcinate prezinta dilatatie uretrala, cand uretra se extinde si continua sa se extinda pana la nastere.

Tractul urinar mai mare, impreuna cu volumul vezicii urinare si scaderea tonusului vezicii urinare, toate fac ca urina sa stea mai mult in uretra. Acest lucru le permite bacteriilor sa creasca. In plus, urina unei femei insarcinate devine mai concentrata. De asemenea, un rol il joaca si anumite tipuri de hormoni si zaharuri. Acestea pot incuraja dezvoltarea bacteriilor si pot reduce capacitatea corpului de a lupta impotriva bacteriilor „rele” care incearca sa patrunda in corp.

Cauzele infectiilor urinare

Organismele care provoaca infectia urinara in sarcina sunt aceiasi uropatogeni care cauzeaza frecvent infectii urinare la pacientele care nu sunt gravide si infectii urinare la barbati. Escherichia coli este cel mai comun organism izolat. Cercetarile sugereaza ca E. coli este agentul cauzal in 82,5% dintre cazurile de pielonefrita la pacientele gravide. Alte bacterii care pot fi vazute includ speciile Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus, Streptococcus, Proteus si Enterococcus.

De obicei, germenii provin de pe piele si circula pana la nivelul sistemului urinar. La femei, tubul (uretra) care transporta urina din vezica este mai scurt decat la barbati. Deci, este mai usor pentru germeni sa ajunga in vezica unei femei decat in vezica unui barbat. Femeile insarcinate sunt, de asemenea, mai predispuse la infectii urinare din cauza unor modificari hormonale sau de la presiunea bebelusului si a uterului asupra vezicii.

Simptome de infectie urinara in sarcina

Uneori, atunci cand aveti o infectie urinara in sarcina, este posibil sa nu prezentati semne si simptome suplimentare. Cu toate acestea, exista cateva simptome clare in timpul sarcinii, pe care ar trebui sa le aveti in vedere, astfel incat sa puteti trata eficient infectiile in timpul sarcinii.

Semne si simptome pentru infectia urinara in sarcina includ:

  • senzatie de arsura la urinare;
  • dureri la urinare;
  • urina tulbure;
  • urinari frecvente;
  • nevoia intensa de a urina, dar cu volum mic de urina eliminata;
  • urina cu miros urat;
  • ureri in zona abdominala inferioara si zona inferioara a spatelui;
  • febra;
  • greata;
  • dureri in timpul actului sexual etc.

Simptome in functie de gravitate

Simptomele depind de localizarea infectiei. Uneori infectia este asimptomatica – in aceasta situatie, bacteriile se gasesc in urina, dar nu provoaca niciun simptom. Doar testarea urinei poate duce la depistarea infectiei.

Infectia vezicii urinare se numeste cistita, iar simptomele tipice sunt durerea la urinare si urinari dese. De asemenea, pot aparea dureri de burta, sange in urina sau febra. In caz de infectie renala (pielonefrita – care este o complicatie a cistitei sau a bacteriuriei asimptomatice), pot aparea:

  • dureri de spate in dreptul rinichilor;
  • febra mare;
  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • sange in urina.

Riscurile infectiilor urinare in sarcina

Daca infectia urinara in sarcina nu este tratata, poate duce la complicatii ce pot afecta sarcina. Infectiile netratate pot duce la travaliu prematur si pot afecta cresterea bebelusului. Orice infectie in timpul sarcinii poate fi extrem de periculoasa pentru mama si copil. Asta din cauza faptului ca infectiile cresc riscul de nastere prematura.

Pielonefrita poate fi o boala care poate pune viata in pericol atat pentru mama, cat si pentru copil. Se raspandeste in rinichi si poate duce la leziuni permanente.

Cand observati semnele si simptomele, infectia poate fi oprita si tratata. Cu toate acestea, exista infectii asimptomatice care pot creste si se pot raspandi in corp fara ca tu sa stii. Aceste infectii asimptomatice au potentialul de a afecta negativ sanatatea copilului nenascut.

Diagnostic si testare

La prima vizita prenatala, medicul va trimite la laborator o proba de urina pentru a verifica existenta unei infectii. La fiecare vizita prenatala dupa aceea, medicul va va examina si va efectua un control de rutina. Se vor examina simptome eventuale, se poate face examen fizic pentru simptome de sensibilitate si durere, dar si testarea urinei.

Daca medicul suspecteaza o infectie, se va face o testare a urinei la microscop pentru a depista prezenta bacteriilor. De asemenea, se vor face culturi de urina si teste de sensibilitate pentru a vedea ce tip de bacterii provoaca infectia si care medicament o poate trata.

Bacteriuria asimptomatica este asociata cu nasterea prematura si cu greutatea scazuta la nastere. Daca bacteriuria nu este tratata, riscul de a dezvolta o infectie renala poate fi de pana la 40 %. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, riscul scade pana la 1 – 4 %.

Tratament pentru infectia urinara in sarcina

Pentru a afla daca exista bacterii in tractul urinar, medicul va colecta urina la prima vizita prenatala si o va trimite la un laborator pentru testare, indiferent daca aveti simptome sau nu. Daca aceasta cultura initiala a urinei este negativa, riscul de a dezvolta o infectie urinara mai tarziu in sarcina sunt mic. In cazul in care cultura este pozitiva, veti fi tratata cu antibiotice orale care sunt sigure in timpul sarcinii. Trebuie urmat tratamentul complet cu antibiotice, de obicei timp de o saptamana, pentru a trata infectia. Dupa tratament, veti fi testata din nou pentru a va asigura ca infectia a disparut.

Antibiotice pentru infectia urinara in sarcina

Cel mai frecvent curs de tratament este utilizarea antibioticelor in timpul sarcinii pentru infectia urinara. Aceste antibiotice sunt in principal antimicrobiene din categoriile de peniciline si macrolide. Acestea includ penicilina, amoxicilina, azitromicina si eritromicina. Alte medicamente din clase precum fluoroquinolone si sulfonamide pot prezenta o serie de riscuri pentru sanatatea copilului nenascut.

Ar trebui sa va adresati unui medic daca simptomele nu se reduc sau daca va simtiti mai rau dupa cateva zile. Unii germeni (bacterii) sunt rezistenti la unele antibiotice – rezistenta la antibiotice. Acest lucru poate fi identificat din testele efectuate pe proba de urina. Este necesara o schimbare a antibioticului daca se constata ca bacteria este rezistenta la primul antibiotic.

Se recomanda in general tratament pentru o perioada care dureaza de la 3 la 7 zile. Chiar daca simptomele dispar, trebuie sa luati medicamentele conform duratei din prescriptia medicala, pentru ca bacteriile sa nu dezvolte rezistenta.

Analgezicele

Paracetamolul va ameliora de obicei orice durere, disconfort sau temperatura ridicata (febra).

Consumul de lichide

Daca aveti cistita, atunci se recomanda in general consum crescut de lichide pentru a curata vezica urinara. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada ca acest lucru este util atunci cand aveti cistita. Unii medici considera ca nu ajuta, iar lichidele in cantitati prea mari pot provoca doar mai multe (si dureroase) deplasari la toaleta. Cu toate acestea, daca aveti febra si / sau va simtiti rau, lichidele ajuta la prevenirea deshidratarii.

Prevenire

Puteti reduce riscurile unei infectii urinare in sarcina astfel:

  • Consumati suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, inclusiv suc de merisoare sau suc de afine, pentru a reduce riscul de infectii urinare. Incercati sa beti suficienta apa in fiecare zi, pentru a preveni stagnarea bacteriilor in tractul urinar si pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din uretra.
  • Evitati consumul de alimente procesate, sucuri carbogazoase, bauturi indulcite, cofeina, alcool etc. Adoptati o dieta sanatoasa pentru sarcina si ramaneti activa. Unii medici recomanda consumul de iaurt care contine culturi active sau probiotice daca urmati tratament cu antibiotice pentru a ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor benefice.
  • Sucul de merisoare si sucul de afine pot fi utile, dar nu consumati in exces, din cauza continutului crescut de zaharuri. Medicul va poate recomanda suplimente de merisoare, ca Uractiv in sarcina – Uractiv Mami, sau suplimente pe baza de afin ca Urisan.
  • Nu amanati mersul la toaleta! Mergeti la baie imediat ce simtiti nevoia de a urina si goliti-va vezica complet cand urinati. Urinati inainte si dupa actul sexual.

Igiena corecta pentru prevenirea infectiilor urinare

  • Atentie la igiena zonei intime. Dupa urinare, zona genitala trebuie uscata usor prin tamponare (nu prin frecare) si se mentine curata. Asigurati-va ca stergeti din fata spre spate.
  • Evitati contactul sexual in timp ce sunteti tratata pentru o infectie urinara.
  • Evitati produsele de igiena intima. Dusurile vaginale, pulberile si produsele parfumate (geluri de dus, sapunuri, spray-uri, detergenti si hartie igienica parfumata) pot provoca iritarea unei zone deja vulnerabile. Evitati sa folositi sapunuri parfumate, spumante, creme antiseptice, spray-uri de igiena feminina si pudre de talc in zona intima.
  • Schimbati lenjeria intima in fiecare zi. Evitati sa purtati pantaloni stransi. Purtati lenjerie de corp din bumbac 100%. Acest lucru va ajuta la mentinerea acestei zone uscate, deoarece bacteriile se dezvolta in conditii de umiditate.

Referinte:
(1) What If I Get a UTI While I’m Pregnant?, link: https://www.webmd.com/women/guide/pregnancy-urinary-tract-infection
(2) UTI in pregnancy: Everything you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327148.php
(3) How to Treat a UTI During Pregnancy, link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/treat-a-uti
(4) UTIs During Pregnancy: Symptoms, Treatment & Prevention of Urinary Tract Infections, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/uti/
(5) Urinary Tract Infection In Pregnancy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537047/
(6) Urinary tract infections in pregnancy, link: https://www.babycentre.co.uk/a536353/urinary-tract-infections-in-pregnancy
(7) Urine Infection in Pregnancy, link: https://patient.info/pregnancy/pregnancy-complications/urine-infection-in-pregnancy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma