Frica de a vorbi in public (glosofobia) – cauze, simptome, tratament

Frica de a vorbi in public afecteaza un numar ridicat de persoane. In fata unui auditoriu, majoritatea simt emotii de frica si anxietate si senzatii corporale diverse (tremur, batai accelerate ale inimii, transpiratie rece etc.)

Cuprins:

1. Frica de a vorbi in public – informatii generale
2. Din ce cauza apare frica de  a vorbi in public?
3. Cum se manifesta frica de a vorbi in public?
4. Solutii pentru a invinge teama de a vorbi in public
5. Cui trebuie sa te adresezi si cand ai nevoie de ajutor?

Frica de a vorbi in public – informatii generale

Teama de a vorbi in public este una dintre cele mai comune frici, fiind resimtita la anticiparea, pregatirea discursului si vorbitul in public efectiv. Aceasta anxietate de a tine discursuri afecteaza intr-o anumita masura pe cei mai multi dintre noi, variind de la o stare de agitatie pana la o frica debilitanta.

Cand vorbitul in public cauzeaza o frica severa, care are un impact negativ asupra persoanei, interferand cu activitatea sa la scoala, la locul de munca sau in situatii sociale, poate fi vorba despre fobia de a vorbi in public, numita si glosofobia.

Glosofobia se manifesta in situatiile in care individul este in centrul atentiei in fata unei audiente, inclusiv in fata unui grup mic de persoane. Glosofobia este un subtip al fobiei sociale, o tulburare caracterizata de o frica marcanta si persistenta in situatiile sociale sau de performanta, in care persoana se teme ca ar putea fi pusa intr-o pozitie jenanta.

Anxietatea vorbitului in public este de departe cea mai prevalenta frica de natura sociala, indiferent de varsta si de gen.

Frica de a vorbi in public afecteaza activitati diverse, de la prezentari in fata clasei (la elevi si studenti), pana la discursuri si prezentari pentru clienti, la locul de munca. Pe de alta parte, a avea bune abilitati de a vorbi in public poate aduce numeroase beneficii: sa avansezi in cariera, sa dezvolti colaborari, sa dezvolti o afacere sau te poate ajuta sa promovezi anumite idei si sa motivezi oameni etc.

Din ce cauza apare frica de a vorbi in public?

Frica resimtita in contextul vorbirii in fata unei audiente poate avea mai multe posibile cauze.

Frica – raspuns fiziologic

Anxietatea resimtita atunci cand urmeaza sa prezinti in fata unei audiente este normala. Aproape toata lumea o experimenteaza, inclusiv speakeri cu experienta.

O explicatie fiziologica tine de interpretarea ochilor atintiti asupra noastra ca pe un potential pericol, care activeaza raspunsul de “lupta sau fugi”. Este vorba despre o frica preistorica, pastrata in ADN-ul nostru si care continua sa se activeze atunci cand suntem in centrul atentiei in fata unui grup. Desi astazi ochii celor care te privesc din public nu mai reprezinta un pericol ca ai putea fi mancat de viu, ca in cazul omului preistoric, noi tot ne simtim expusi si percepem situatia in sine ca pe un atac. Activarea raspunsului “lupta sau fugi” duce la un nivel ridicat de anxietate, iar simptomele fizice resimtite in fata publicului sunt similare cu cele dintr-o situatie autentica de pericol.

Unele persoane sunt mai anxioase si astfel mai predispuse la frica de a vorbi in public. Aceste persoane gasesc mult mai dificila gestionarea anxietatii si au tendinta de a evita, de a fugi de situatiile in care ar trebui sa se adreseze unui public.

Gandurile si credintele legate de vorbitul in public

Frica apare de obicei atunci cand persoanele au tendinta, pe de o parte, de a supraestima miza vorbitului in fata unui public si, pe de alta parte, isi subestimeaza abilitatile de a vorbi in public si nu au incredere in ele. De asemenea, pot contribui:

  • un perfectionism ridicat in ceea ce priveste propria persoana si performanta in fata publicului;
  • perceperea publicului ca pe un judecator aspru al performantei sale.

Alte posibile cauze

  • experiente traumatice legate de vobitul in fata unui public;
  • anumite situatii contribuie la cresterea fricii de a vorbi in public: lipsa de experienta, nivelul de competenta sau de statut ridicat al publicului, la prezentarea de idei noi.

Cum se manifesta frica de a vorbi in public?

Persoanele cu frica de scena isi doresc sa faca o impresie buna asupra celorlalti, insa au indoieli legate de capacitatea lor de a oferi un bun discurs. Acest fapt duce la o serie de simptome pe mai multe planuri: cognitiv (ganduri negative: “Nu o sa ma descurc”), psiho-emotional (“Imi tremura vocea cand vorbesc in public”) si comportamental (evit situatiile in care ar trebui sa ma expun in fata unui auditoriu).

Frica de a vorbi in public se manifesta prin:

  • anxietate intensa la gandul ca ar trebui sa se adreseze unui grup si in situatia propriu-zisa de a vorbi in fata unei audiente;
  • evitarea sau fuga de situatiile si evenimentele care presupun vorbitul in public;
  • disconfortul si panica, insotite de senzatii corporale specifice in fata publicului.

Anxietatea ajunge la cote maxime inainte si la inceperea prezentarii/discursului in fata audientei, apoi nivelul ei scade pe masura ce persoana continua sa vorbesca.

Simptomele fizice cuprind o paleta foarte larga:

  • cresterea tensiunii arteriale;
  • cresterea frecventei cardiace;
  • transpiratie rece;
  • senzatia de gura uscata;
  • nod in gat;
  • dificultate in a respira;
  • incordarea musculaturii de la nivelul gatului si spatelui;
  • senzatia de “fluturi in stomac”;
  • ameteala;
  • dureri de cap;
  • dilatarea pupilelor;
  • tremurul vocii;
  • inrosirea fetei si gatului.

In cazuri severe, unele persoane pot face atacuri de panica.

Solutii pentru a invinge teama de a vorbi in public

Exista o serie de metode prin care sa inveti sa gestionezi anxietatea, astfel incat sa nu iti mai faca dificila sau imposibila prezentarea in fata unei audiente.

Confruntarea cu frica de a vorbi in public

Cea mai eficienta metoda de a trata o frica este de a o confrunta. In cazul fricii de a vorbi in public, e important sa profiti de orice ocazie pentru a vorbi in public. Poti incepe de la un grup de prieteni in fata carora sa prezinti ceva, apoi sa continui cu activitati de voluntariat in grupurile din care faci parte.
De asemenea, exista varianta de a te inscrie la un curs de vorbit in public, unde sa exersezi aceasta abilitate sau sa te inscrii in grupuri specializate, dedicate acestei activitati. De exemplu, Toastmasters este o retea de cluburi in care se sustine dezvoltarea abilitatilor de a vorbi in public, fiind prezenta si in Romania, in mai multe orase.

Inainte de prezentare/discurs

  • Identifica temerile specifice cu care te confrunti (de ce te temi mai exact?) Te temi ca nu vei fi suficient de convingator? Ti-e teama ca te vei balbai? Te gandesti ca iti va tremura vocea si ceilalti vor observa ca esti anxios? Apoi cauta solutii pentru a le reduce impactul.
  • Alege un subiect de care esti interesat, daca ai aceasta posibilitate. Iti va fi mult mai usor sa te documentezi si va fi mai placut sa pregatesti prezentarea. De asemenea, daca tema aleasa este din zona ta de interes, in prezentare se va vedea acest lucru. Iar daca esti bine pregatit, chiar daca te vei incurca, vei putea sa te redresezi mai usor.
  • Pregateste foarte bine debutul prezentarii. Atunci cand apari in fata grupului, anxietatea ajunge la cote maxime, apoi incepe sa scada. Daca stapanesti bine inceputul prezentarii, riscul ca anxietatea sa iti strice introducerea este mai mic.
  • Exerseaza discursul pe care il vei tine de cateva ori, pana cand te simti sigur pe tine. Poti exersa in fata unei oglinzi sau sa te inregistrezi, pentru a-ti observa postura, miscarile si gesturile. De asemenea, poti practica in fata unui prieten sau membru al familiei, care sa iti ofere feedback si astfel sa imbunatatesti unele aspecte. De exemplu, daca ai o limita de timp in care sa te incadrezi, cronometrarea te poate ajuta sa reduci sau sa adaugi informatii.
  • Seteaza-ti asteptari realiste legate de prezentarea pe care o vei tine. De exemplu, daca te gandesti ca discursul tau trebuie sa fie perfect, e foarte probabil sa fii dezamagit. In schimb, asteptari mai realiste te pot mobiliza sa preintampini eventualele neajunsuri. De exemplu, “Daca fac mici greseli, asta nu o sa-mi afecteze toata prezentarea.”
  • Exerseaza cateva tehnici de relaxare pentru a vedea care ti se potrivesc mai bine. Apoi alege una pe care sa o folosesti inainte de tine prezentarea, cand anxietatea tinde sa creasca foarte mult.

La prezentarea in fata publicului

  • Foloseste tehnici de relaxare pentru a reduce nivelul anxietatii inainte de a incepe discursul.
  • Cand incepi sa vorbesti, identifica in audienta cateva chipuri prietenoase (care iti zambesc, dau din cap aprobator). Daca de obicei ai tendinta sa te uiti pe deasupra capetelor sau sa privesti in jos, stabilind contact vizual cu persoanele prietenoase vei primi incurajare de la ele.
  • Daca anxietatea de a vorbi in public se manifesta prin simptome vizibile pentru ceilalti, gaseste modalitati prin care sa le ascunzi. De exemplu: daca de obicei transpiri foarte mult cand vorbesti in public, poarta haine in care nu se vede acest lucru, daca ti se usuca gura, asigura-te ca ai la indemana apa.

Cui trebuie sa te adresezi si cand ai nevoie de ajutor?

Atunci cand frica de a vorbi in public iti afecteaza puternic activitatea (scolara, sociala, profesionala) si nu reusesti singur sa o gestionezi, poti apela la psihoterapie.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o abordare care s-a dovedit eficienta in cazul fobiilor (daca frica de a vorbi in public este de fapt glosofobie), dar si pentru gestionarea anxietatii, chiar daca nu este la nivelul unei fobii. In cadrul terapiei, se utilizeaza metoda expunerii la situatiile anxiogene, pentru reducerea anxietatii. De asemenea, se exerseaza relaxarea, se identifica gandurile automate negative si se gasesc ganduri alternative mai realiste.

Terapia prin expunere virtuala este o alta abordare terapeutica care s-a dovedit extrem de eficienta in tratarea fobiilor, inclusiv glosofobiei. Aceasta consta in expunerea graduala a persoanei la un public virtual – de exemplu, de la unul redus numeric, la unul mai numeros si de la care primeste intrebari.

Referinte:

(1) From Being a Trainee to Being a Trainer: Helping Peers Improve their Public Speaking Skills – https://www.academia.edu/5431076/Public_speaking_treatment._Trainer._trainee
(2) Speech Anxiety – https://www.comm.pitt.edu/speech-anxiety
(3) To Overcome Your Fear of Public Speaking, Stop Thinking About Yourself – https://hbr.org/2019/09/to-overcome-your-fear-of-public-speaking-stop-thinking-about-yourself
(4) Why Are We Scared of Public Speaking? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/smashing-the-brainblocks/201711/why-are-we-scared-public-speaking
(5) Fear of public speaking: How can I overcome it? – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/specific-phobias/expert-answers/fear-of-public-speaking/faq-20058416
(6) Glossophobia or the Fear of Public Speaking – https://www.verywellmind.com/glossophobia-2671860

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma