Incontinenta urinara e numita si pierdere involuntara de urina – iata care sunt cauzele si factorii de risc, simptomele asociate, metodele de diagnostic si tratament indicate pentru aceasta problema.

Cuprins:

1. Ce este incontinenta urinara?
2. Cauzele incontinentei urinare
3. Semne si simptome
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara este un termen care descrie pierderea accidentala sau involuntara de urina din vezica urinara. E numita si pierderea controlului asupra vezicii urinare. Incontinenta urinara poate varia de la scurgerea unei cantitati mici de urina (cum ar fi la tuse sau ras) pana la nevoia foarte puternica de a urina care este greu de controlat.

Poate avea drept consecinta o afectare grava a calitatii vietii prin sentimente de rusine, stigmatizare, depresie si izolare. Este dependenta de mai multi factori: fiziologici, farmacologici, patologici sau psihologici.

Tipuri de incontinenta urinara

Exista 4 tipuri de incontinenta:

Incontinenta de urgenta

Apare nevoia urgenta brusca de a utiliza toaleta, dar urina nu poate fi retinuta si apar scurgeri. Este rezultatul hiperactivitatii muschiului detrusor, cauzata de anomalii ale sistemului nervos central (accident vascular, stenoza cervicala), inflamatii vezicale – infectii, calculi vezicali, neoplasm. Ea se manifesta prin urinari frecvente, senzatie urgenta de a urina si nicturie.

Incontinenta de stres

Este incontinenta ca urmare a cresterii presiunii abdominale (tuse, stranut, constipatie, ras, efort fizic), determinata de afectarea partiala a sfincterului urinar. La barbati ea este cauzata mai ales de leziuni la nivelul uretrei membranoase sau colului vezical din cauza unui act chirurgical (prostatectomie) sau unui traumatism. La femei, este cea mai frecventa cauza de incontinenta, din cauza scurtarii uretrei si pierderii unghiului uretrovezical posterior normal, ca urmare a relaxarii pelvine (cistocel), ce apare o data cu varsta sau multiparitatea.

Incontinenta mixta

Este coexistenta incontinentei de stres si de urgenta. La copil, este din cauza disfunctiei vezicale neurogene sau a factorilor psihici; la barbat, poate fi concomitenta incontinentei prin preaplin (obstructie prostatica) si disfunctiei neurogene secundare (diabet zaharat, insuficienta cerebrovasculara).

Incontinenta prin preaplin

Este incontinenta paradoxala ce apare ca urmare a supradistensiei acute sau cronice si cresterii presiunii intravezicale, eventual depasind presiunea sfincterului urinar. La copil, cea mai frecventa cauza de obstructie urinara inferioara este stenoza meatului uretral, stricturi uretrale, valve uretrale sau contractia colului vezical. La adulti, cauza cea mai frecventa este obstructia prin hiperplazia prostatica benigna, contractia spastica a colului vezical, carcinomul prostatic sau strictura uretrala.

Cauzele incontinentei urinare

Exista multi factori care pot duce la incontinenta urinara:

  • probleme structurale ale vezicii urinare – de exemplu, in urma corectarii afectiunilor congenitale (prezente la nastere), cum ar fi extrofia vezicii urinare sau daca ureterele se conecteaza la vezica in loc gresit;
  • o caracteristica a altor afectiuni – cum ar fi spina bifida, exista o problema cu alimentarea nervilor din  vezica (si intestin), care poate cauza probleme in recunoasterea nevoii de a urina;
  • vezica hiperactiva – atunci cand vezica semnaleaza nevoia de a se descarca chiar si atunci cand este doar partial plina;
  • infectii ale tractului urinar – pot fi insotite si de dureri la urinare sau hematurie;
  • constipatie – aceasta poate creste riscul de incontinenta urinara, deoarece intestinul se extinde odata cu defecarea, poate apasa asupra vezicii urinare care duce la incontinenta;
  • unele bauturi care pot irita vezica – cum ar fi bauturi care contin cofeina sau bauturi acide, cum ar fi sucul de fructe;
  • abtinerea de la a urina;
  • probleme cu muschii care sustin vezica urinara.

Incontinenta urinara este o parte normala a imbatranirii?

Nu, dar modificarile ce apar odata cu varsta pot reduce cantitatea de urina pe care o poate tine vezica. Imbatranirea poate face fluxul de urina mai slab si poate duce la nevoia de a urina mai des. Asta nu inseamna ca o persoana va avea incontinenta urinara doar pentru ca imbatraneste. Cu tratament, poate fi controlata sau vindecata.

Factori de risc

Factorii de risc pentru incontinenta urinara includ:

  • genul feminin;
  • varsta inaintata;
  • hiperestrogenism – duce la atrofie urogenitala, cu modificari ale epiteliului mucoasei si alterarea functiei uretrale;
  • nasterea unui copil sau a mai multor copii;
  • leziuni neuromusculare;
  • afectiuni medicale care cresc presiunea intraabdominala;
  • istoric de chirurgie pelvina;
  • medicamente – antidiuretice, anticolinergica, alfa blocante etc.;
  • cofeina etc.

De ce afecteaza incontinenta urinara mai mult femeile decat barbati?

Femeile au un risc mai mare de incontinenta din cauza factorilor precum nastere, sarcina si menopauza, care pot afecta tractul urinar si muschii din jur. De aceea, incontinenta urinara la barbati este mai rar intalnita decat la femei. Muschii planseului pelvin care sustin vezica urinara la femei, uretra, uterul si intestinele pot deveni mai slabiti sau deteriorati. Cand muschii care sustin tractul urinar sunt slabiti, acestia trebuie sa munceasca mai mult pentru a retine urina pana cand se poate urina. Acest stres suplimentar sau presiunea asupra vezicii urinare si a uretrei poate provoca incontinenta urinara sau scurgeri.

De asemenea, uretra feminina este mai scurta decat uretra masculina. Orice slabiciune sau deteriorare a uretrei la o femeie este mai probabil sa provoace incontinenta urinara.

Semne si simptome

Simptomele incontinentei urinare depind de tipul de incontinenta.

Incontinenta urinara nu este o boala de la sine. Incontinenta urinara este un simptom al unei alte probleme de sanatate, de obicei musculatura slabita a planseului pelvin. Pe langa incontinenta urinara, pot sa apara si alte simptome urinare:

  • presiunea sau spasmele din zona pelvina care determina nevoia puternica de a urina;
  • mersul la toaleta mai des decat de obicei (de mai mult de 8 ori pe zi sau mai mult de 2 ori pe noapte);
  • urinari frecvente noaptea;
  • urinat in pat.

Complicatii

Complicatiile incontinentei urinare cronice includ:

  • probleme ale pielii – eruptii cutanate, infectii ale pielii si rani se pot dezvolta pe pielea umeda constant;
  • infectii ale tractului urinar – incontinenta creste riscul de infectii repetate ale tractului urinar;
  • impact asupra vietii personale – poate afecta relatiile sociale, de munca si personale.

Diagnostic

Medicul va realiza un istoric medical si examinari minutioase pentru a diagnostica tipul de incontinenta urinara. Se pot recomanda teste de urina pentru a verifica daca exista semne de infectie. Vi se poate solicita sa pastrati un jurnal al vezicii urinare pentru a inregistra cat de multe lichide se beau si cat de des se urineaza.

Examenul fizic va cuprinde si un examen neurologic, examinare abdominala, examen pelvin, testul tamponului de vata si testare de stres.

Investigatiile paraclinice includ:

  • teste de laborator: sumar de urina, urocultura, uree, creatinina, glucoza, electrolitii;
  • ecografie;
  • cistouretrografie, pielograma iv;
  • RMN pentru a depista defecte ale planseului pelvin;
  • teste urodinamice;
  • cistouretroscopie;
  • uroflowmetrie, cistometrie.

Tratament

Tratamentul pentru incontinenta urinara depinde de tipul de incontinenta, de severitatea acesteia si de cauza de la baza. O combinatie de tratamente poate fi necesara. Daca o afectiune de baza va provoaca simptomele, medicul va trata mai intai aceasta afectiune.

Initial, medicul de familie poate sugera cateva masuri simple pentru a vedea daca va ajuta sa va imbunatatiti simptomele. Acestea pot include:

  • schimbari ale stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate si reducerea consumului de cofeina si alcool;
  • managementul fluidelor si al regimului alimentar, pentru a recapata controlul vezicii urinare;
  • antrenamentul planseului pelvin – exercitii Kegel;
  • antrenamentul vezicii urinare – pacientul invata cum sa amane urinarea ori de cate ori e posibil si prin stabilirea unui orar de mers la toaleta.

De asemenea, puteti beneficia de utilizarea de produse pentru incontinenta, cum ar fi tampoane absorbante si sisteme portabile de colectare a urinei. Daca inca nu va puteti gestiona simptomele, este posibil sa vi se recomande si medicatia. Chirurgia poate fi, de asemenea, luata in considerare.  Operatiile pentru tratarea incontinentei de urgenta includ marirea vezicii urinare sau implantarea unui dispozitiv care stimuleaza nervul care controleaza musculatura.

Medicamente pentru incontinenta urinara

Daca se utilizeaza medicamente, acestea sunt de obicei in combinatie cu alte tehnici sau exercitii.Urmatoarele medicamente sunt prescrise pentru a trata incontinenta urinara:

  • anticolinergice – calmeaza vezica hiperactiva si pot ajuta pacientii cu incontinenta de urgenta. Exemple includ oxibutinina, tolterodina, darifenacina, fesoterodina, solifenacina si trospium.
  • Mirabegron – este folosit pentru tratarea incontinentei de urgenta. Acest medicament relaxeaza muschiul vezicii urinare si poate creste cantitatea de urina pe care o poate tine vezica urinara.
  • alfa-blocante – la barbatii incontinenta de urgenta, aceste medicamente relaxeaza muschii gatului vezicii urinare si fibrele musculare ale prostatei si faciliteaza golirea vezicii urinare. Exemple includ tamsulosin, alfuzosin, silodosin, doxazosin si terazosin.
  • estrogen topic – poate consolida tesutul in uretra si in zonele vaginale si poate diminua unele dintre simptome. Estrogenul sistemic – administrarea hormonului sub forma de pastila – nu este recomandat pentru incontinenta urinara si poate chiar sa o agraveze.
  • imipramina – este un antidepresiv triciclic.

Dispozitive medicale

Astfel de dispozitive sau proceduri includ:

  • insertii uretrale;
  • pesarii – un inel rigid introdus in vagin si purtat toata ziua – ajuta la sustinerea vezicii urinare si la prevenirea scurgerilor;
  • terapia cu radiofrecventa – tesutul din tractul urinar inferior este incalzit. Cand se vindeca, este de obicei mai ferm, ducand adesea la un control urinar mai bun;
  • botox (toxina botulinica tip A) – se va injecta in muschiul vezicii urinare, utila pentru cei cu o vezica hiperactiva;
  • stimulare electrica – electrozii sunt introdusi temporar in rect sau vagin pentru a stimula si intari muschii planseului pelvin.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este o optiune daca alte terapii nu functioneaza. Femeile care intentioneaza sa aiba copii trebuie sa discute optiunile chirurgicale cu un medic inainte de a lua decizia. Optiunile chirurgicale pot include:

  • plasa pentru sustinerea uretrei pentru a opri scurgerile de urina;
  • colposuspensia – ridicarea gatului vezicii urinare poate ajuta la ameliorarea incontinentei de stres;
  • sfincter artificial – un sfincter artificial sau o supapa poate fi introdus pentru a controla fluxul de urina din vezica urinara in uretra.

Alte optiuni includ un cateter urinar – un tub care iese din vezica, prin uretra intr-un sac care colecteaza urina, si o gama larga de tampoane absorbante.

Preventie

Incontinenta urinara nu poate fi intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, pentru a ajuta la scaderea riscului:

  • Mentineti-va la o greutate sanatoasa.
  • Efectuati exercitii pentru planseul pelvin.
  • Evitati iritantii vezicii urinare, cum ar fi cofeina, alcoolul si alimentele acide.
  • Consumati mai multe fibre, care pot preveni constipatia, o cauza a incontinentei urinare.
  • Nu fumati sau solicitati ajutor pentru a renunta la fumat.

Referinte:
(1) Urinary incontinence, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/urinary-incontinence#surgery-and-procedures-for-urinary-incontinence
(2) Urinary incontinence, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/diagnosis-treatment/drc-20352814
(3) Urinary incontinence, link: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-incontinence
(4) Urinary incontinence, link: https://www.emedicinehealth.com/incontinence/article_em.htm
(5) Urinary Incontinence: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/165408.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma