Incontinenta urinara e numita si pierdere involuntara de urina – iata care sunt cauzele si factorii de risc, simptomele asociate, metodele de diagnostic si tratament indicate pentru aceasta problema.
1. Ce este incontinenta urinara?
2. Cauzele incontinentei urinare
3. Semne si simptome
4. Diagnostic
5. Tratament
Incontinenta urinara este un termen care descrie pierderea accidentala sau involuntara de urina din vezica urinara. E numita si pierderea controlului asupra vezicii urinare. Incontinenta urinara poate varia de la scurgerea unei cantitati mici de urina (cum ar fi la tuse sau ras) pana la nevoia foarte puternica de a urina care este greu de controlat.
Poate avea drept consecinta o afectare grava a calitatii vietii prin sentimente de rusine, stigmatizare, depresie si izolare. Este dependenta de mai multi factori: fiziologici, farmacologici, patologici sau psihologici.
Exista 4 tipuri de incontinenta:
Apare nevoia urgenta brusca de a utiliza toaleta, dar urina nu poate fi retinuta si apar scurgeri. Este rezultatul hiperactivitatii muschiului detrusor, cauzata de anomalii ale sistemului nervos central (accident vascular, stenoza cervicala), inflamatii vezicale – infectii, calculi vezicali, neoplasm. Ea se manifesta prin urinari frecvente, senzatie urgenta de a urina si nicturie.
Este incontinenta ca urmare a cresterii presiunii abdominale (tuse, stranut, constipatie, ras, efort fizic), determinata de afectarea partiala a sfincterului urinar. La barbati ea este cauzata mai ales de leziuni la nivelul uretrei membranoase sau colului vezical din cauza unui act chirurgical (prostatectomie) sau unui traumatism. La femei, este cea mai frecventa cauza de incontinenta, din cauza scurtarii uretrei si pierderii unghiului uretrovezical posterior normal, ca urmare a relaxarii pelvine (cistocel), ce apare o data cu varsta sau multiparitatea.
Este coexistenta incontinentei de stres si de urgenta. La copil, este din cauza disfunctiei vezicale neurogene sau a factorilor psihici; la barbat, poate fi concomitenta incontinentei prin preaplin (obstructie prostatica) si disfunctiei neurogene secundare (diabet zaharat, insuficienta cerebrovasculara).
Este incontinenta paradoxala ce apare ca urmare a supradistensiei acute sau cronice si cresterii presiunii intravezicale, eventual depasind presiunea sfincterului urinar. La copil, cea mai frecventa cauza de obstructie urinara inferioara este stenoza meatului uretral, stricturi uretrale, valve uretrale sau contractia colului vezical. La adulti, cauza cea mai frecventa este obstructia prin hiperplazia prostatica benigna, contractia spastica a colului vezical, carcinomul prostatic sau strictura uretrala.
Exista multi factori care pot duce la incontinenta urinara:
Nu, dar modificarile ce apar odata cu varsta pot reduce cantitatea de urina pe care o poate tine vezica. Imbatranirea poate face fluxul de urina mai slab si poate duce la nevoia de a urina mai des. Asta nu inseamna ca o persoana va avea incontinenta urinara doar pentru ca imbatraneste. Cu tratament, poate fi controlata sau vindecata.
Factorii de risc pentru incontinenta urinara includ:
Femeile au un risc mai mare de incontinenta din cauza factorilor precum nastere, sarcina si menopauza, care pot afecta tractul urinar si muschii din jur. De aceea, incontinenta urinara la barbati este mai rar intalnita decat la femei. Muschii planseului pelvin care sustin vezica urinara la femei, uretra, uterul si intestinele pot deveni mai slabiti sau deteriorati. Cand muschii care sustin tractul urinar sunt slabiti, acestia trebuie sa munceasca mai mult pentru a retine urina pana cand se poate urina. Acest stres suplimentar sau presiunea asupra vezicii urinare si a uretrei poate provoca incontinenta urinara sau scurgeri.
De asemenea, uretra feminina este mai scurta decat uretra masculina. Orice slabiciune sau deteriorare a uretrei la o femeie este mai probabil sa provoace incontinenta urinara.
Simptomele incontinentei urinare depind de tipul de incontinenta.
Incontinenta urinara nu este o boala de la sine. Incontinenta urinara este un simptom al unei alte probleme de sanatate, de obicei musculatura slabita a planseului pelvin. Pe langa incontinenta urinara, pot sa apara si alte simptome urinare:
Complicatiile incontinentei urinare cronice includ:
Medicul va realiza un istoric medical si examinari minutioase pentru a diagnostica tipul de incontinenta urinara. Se pot recomanda teste de urina pentru a verifica daca exista semne de infectie. Vi se poate solicita sa pastrati un jurnal al vezicii urinare pentru a inregistra cat de multe lichide se beau si cat de des se urineaza.
Examenul fizic va cuprinde si un examen neurologic, examinare abdominala, examen pelvin, testul tamponului de vata si testare de stres.
Investigatiile paraclinice includ:
Tratamentul pentru incontinenta urinara depinde de tipul de incontinenta, de severitatea acesteia si de cauza de la baza. O combinatie de tratamente poate fi necesara. Daca o afectiune de baza va provoaca simptomele, medicul va trata mai intai aceasta afectiune.
Initial, medicul de familie poate sugera cateva masuri simple pentru a vedea daca va ajuta sa va imbunatatiti simptomele. Acestea pot include:
De asemenea, puteti beneficia de utilizarea de produse pentru incontinenta, cum ar fi tampoane absorbante si sisteme portabile de colectare a urinei. Daca inca nu va puteti gestiona simptomele, este posibil sa vi se recomande si medicatia. Chirurgia poate fi, de asemenea, luata in considerare. Operatiile pentru tratarea incontinentei de urgenta includ marirea vezicii urinare sau implantarea unui dispozitiv care stimuleaza nervul care controleaza musculatura.
Daca se utilizeaza medicamente, acestea sunt de obicei in combinatie cu alte tehnici sau exercitii.Urmatoarele medicamente sunt prescrise pentru a trata incontinenta urinara:
Astfel de dispozitive sau proceduri includ:
Chirurgia este o optiune daca alte terapii nu functioneaza. Femeile care intentioneaza sa aiba copii trebuie sa discute optiunile chirurgicale cu un medic inainte de a lua decizia. Optiunile chirurgicale pot include:
Alte optiuni includ un cateter urinar – un tub care iese din vezica, prin uretra intr-un sac care colecteaza urina, si o gama larga de tampoane absorbante.
Incontinenta urinara nu poate fi intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, pentru a ajuta la scaderea riscului:
Referinte:
(1) Urinary incontinence, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/urinary-incontinence#surgery-and-procedures-for-urinary-incontinence
(2) Urinary incontinence, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/diagnosis-treatment/drc-20352814
(3) Urinary incontinence, link: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-incontinence
(4) Urinary incontinence, link: https://www.emedicinehealth.com/incontinence/article_em.htm
(5) Urinary Incontinence: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/165408.php
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…