Implanturi mamare – au scopul de a creste dimensiunea sanilor, in scop estetic. Iata ce presupune operatia de marire a sanilor si cum se aleg implanturile potrivite.

Cuprins:

1. Ce este operatia de marire a sanilor?
2. Indicatiile implantului mamar
3. Tipuri de implanturi mamare
4. Cum alegi implantul potrivit?
5. Durata implanturilor mamare
6. Procedura de marire a sanilor
7. Recuperare
8. Posibile complicatii ale operatiei de marire a sanilor
9. Intrebari frecvente

Ce este operatia de marire a sanilor?

Operatia de marire a sanilor se face prin introducerea unui implant – din silicon sau solutie salina – sub tesutul sanului sau muschii pieptului. De asemenea, se poate face pentru a corecta sanii de dimensiuni diferite sau pentru a le schimba forma.

Marirea sanilor, cunoscuta si sub denumirea de mamoplastie de augmentare, poate fi o procedura cosmetica sau o procedura reconstructiva in cazul chirurgiei de reconstructie a sanului. Procedura presupune introducerea implanturilor sub sani, pentru a-i mari. Tipul si dimensiunea implantului depind de factori precum dimensiunea pe care si-o doreste pacienta, anatomia sanului, grosimea si elasticitatea pielii si tipul corpului.

Implanturile sunt plasate in spatele sanului, nu in interiorul tesutului mamar. Implanturile pot fi inserate intre tesutul mamar si muschiul toracic sau in spatele muschiului toracic mare numit pectoralis major. Fiecare pozitie are avantajele si dezavantajele sale.

Indicatiile implantului mamar

Implanturile mamare pot fi utilizate in urmatoarele cazuri:

  • marirea sanilor de dimensiuni mici;
  • restabilirea volumului sanilor dupa reducerea greutatii sau sarcina si alaptare;
  • corectarea sanilor asimetrici;
  • reconstructie dupa mastectomie sau leziuni.

Citeste tot ce trebuie sa stii despre sanatatea sanilor din acest ghid!

Tipuri de implanturi mamare

Cele doua tipuri de implanturi mamare utilizate in general sunt:

Implanturi mamare saline

Reprezinta o punga din silicon umpluta cu cantitati diferite de apa sterila cu sare (solutie salina). Acest lucru poate afecta forma, fermitatea si senzatia sanului. Daca peretele implantului se sparge, solutia salina va fi absorbita si expulzata in mod natural de organism.

Implanturi mamare de silicon

Reprezinta o punga din silicon umpluta cu un gel elastic care se simte la fel ca tesutul natural al sanului. Daca implantul se scurge, gelul poate ramane in interiorul cochiliei implantului sau se poate scurge in capsula cicatriciala (zona din jurul implantului) sau chiar in tesutul mamar.

Cum alegi implantul potrivit?

Deoarece trebuie luate mai multe decizii cu privire la stilul implantului, este important sa discutati optiunile cu chirurgul. Alegerea implantului depinde de suprafata implantului, umplere si altele.

Suprafata implantului

Doua tipuri de suprafete pentru implant sunt disponibile – netede si texturate. Implanturile texturate au mici denivelari pe suprafata lor. Aceste implanturi au fost dezvoltate in ideea de a reduce riscul contracturii, o complicatie se poate aparea la unele femei dupa implant. Implanturile netede au o suprafata neteda, nu bombata. Senzatia lor este mai moale, mai naturala.

Materialul de umplere

Femeile au posibilitatea de a alege implanturi umplute cu gel de silicon coeziv sau cu solutie salina (solutie de apa sarata). Spre deosebire de vechile implanturi siliconice anterioare anului 1990, cu o umplutura mai lichida, implanturile moderne sunt umplute cu silicon care are consistenta mai densa. In cazul putin probabil al unei rupturi a cochiliei exterioare a implantului, solutia salina, o solutie completa de apa sarata absorbabila ar fi pur si simplu absorbita in corp si implantul s-ar dezumfla. Siliconul nu este biodegradabil si, prin urmare, o femeie nu ar observa probabil nicio modificare a volumului implantului daca ar exista pierderea integritatii unui implant umplut cu silicon. Din aceasta cauza, FDA recomanda un RMN periodic pentru a confirma integritatea implanturilor umplute cu silicon.

Forma implantului

Exista doua optiuni de forma pentru implanturi, forma de „lacrima” sau forma  rotunda. In general, implanturile rotunde se conformeaza cel mai bine formei naturale a sanului si ofera rezultate favorabile. Forma de lacrima/picatura sau implanturile conturate pot fi potrivite pentru femeile care au eliminat parti ale sanului in timpul unei operatii anterioare, cum ar fi reconstructia dupa mastectomie. Implanturile rotunde pot fi netede sau texturate, in timp ce implanturile conturate sunt intotdeauna texturate.

Zona de plasare

Implanturile pot fi plasate in spatele tesutului mamar, subglandular sau in spatele muschilor pieptului. Aproximativ 75% se fac in plan submuscular, pentru ca se considera ca astfel se poate reduce riscul contracturii tesutului cicatricial.

Durata implanturilor mamare

Implanturile mamare nu dureaza toata viata. Este necesar de obicei sa fie inlocuite la un moment dat. Unele femei pot avea nevoie de operatii suplimentare dupa aproximativ 10 ani, fie din cauza problemelor cu implanturile, fie din cauza faptului ca sanii s-au schimbat in jurul implanturilor.

Studiile asupra implanturilor mamare siliconice sugereaza ca majoritatea implanturilor dureaza 7-12 ani, dar unele dureaza mai putin, in timp ce altele mai mult de 15 ani. Cercetarile au aratat ca gelul de silicon din implanturi se poate descompune in silicon lichid la temperaturile normale ale corpului si exista cazuri de scurgeri de silicon si migrare de la implanturi la ganglioni si alte organe.

Procedura de marire a sanilor

Chirurgia implantului mamar se realizeaza sub anestezic general. Operatia implica:

  • o taietura (incizie) in pielea de langa sau sub san;
  • pozitionarea implantului – fie intre tesutul sanului si muschiul toracic, fie in spatele muschiului toracic;
  • cusatura inciziei si pansament.

Incizia poate fi facuta sub-pectoral, transaxilar, periareolar sau transombilical. Cele mai multe se fac sub-pectoral. Avantajul augmentarii trans-axilare este ca nu exista cicatrice pe sanul in sine. Un dezavantaj potential al acestei abordari este faptul ca pozitionarea unui implant simetric este oarecum mai dificila, iar corectarea problemelor postoperatorii va necesita probabil incizii suplimentare asupra sanului. Operatia dureaza intre 60 si 90 de minute.

Calmantele fara prescriptie, cum ar fi acetaminofen, pot ajuta la ameliorarea disconfortului. De asemenea, medicul va poate prescrie medicamente mai intense pentru durere. Probabil veti avea umflaturi in zona in care s-a facut operatia. In timp, umflarea ar trebui sa se reduca si cicatricile vor disparea.

Recuperare

Un pansament mic este plasat peste incizie si se va recomanda un sutien pentru sprijin si confort, pentru a ajuta la modelarea sanului. Se poate folosi un invelis elastic pe partea superioara a sanului pentru a mentine implantul sau pentru a mentine orientarea unui implant anatomic conturat pana la finalizarea vindecarii.

Poate dura cateva saptamani pentru a va recupera complet de la interventia chirurgicala. Nu trebuie sa conduceti cel putin 1 saptamana. Unii chirurgi recomanda purtarea unui sutien sport 24 de ore pe zi timp de pana la 3 luni dupa operatia mamara. Evitati ridicarea greutatilor sau exercitiile intense timp de cel putin o luna. Dupa 1 sau 2 saptamani, firele de sutura vor fi eliminate (cu exceptia cazului in care aveti fire dizolvabile). Dupa 6 saptamani in general puteti reveni la majoritatea activitatilor normale. Cicatricile ar trebui sa inceapa sa se estompeze. Dupa cateva luni, sanii ar trebui sa inceapa sa para si sa se simta mai naturali.

Reactia organismului dupa interventie

Raspunsul natural al organismului este sa respinga sau sa izoleze orice corp strain. Gradul de respingere depinde partial de biocompatibilitatea materialului corpului strain. In prezent, unul dintre cele mai biocompatibile materiale utilizate pentru implanturile mamare este siliconul. Acest material este utilizat in multe implanturi medicale cunoscute. Corpul va forma o capsula in jurul protezei. Capsula formata este o reactie normala a corpului uman la orice tip de implant.

In unele cazuri, capsula se poate contracta provocand afectiunea cunoscuta sub numele de contractura capsulara. Poate duce la un san foarte dur care duce la disconfort sau durere. Cu toate acestea, suprafata texturata a protezelor moderne este realizata astfel incat sa previna formarea acestei contracturi capsulare.

Posibile complicatii ale operatiei de marire a sanilor

Posibile complicatii ale operatiei de marire a sanilor pot include:

  • durere de san;
  • modificari ale senzatiei la sfarc si san;
  • formarea si intarirea tesuturilor cicatriciale in zona din jurul implantului;
  • cicatrizarea;
  • sangerare;
  • probleme cu dimensiunea sau forma implanturilor (de exemplu, sanii sa nu fie simetrici);
  • necesitatea de interventii suplimentare, cu sau fara indepartarea dispozitivului;
  • risc de infectie – Riscul de infectie este mai mare in prima saptamana dupa operatie. Infectia poate fi tratata cu antibiotice sau, in cazuri grave, implantul este indepartat timp de cateva luni pana cand infectia s-a redus si este introdus un nou implant.
  • contractura capsulara – O contractura capsulara poate aparea daca cicatricea sau capsula din jurul implantului incepe sa se stranga. Acest lucru poate schimba aspectul sanului sau, in unele cazuri, poate provoca disconfort.

De asemenea, este posibil ca implanturile sa se rupa si sa se scurga. Daca implanturile saline se rup, solutia salina va fi absorbita in siguranta de organism. O scurgere de silicon poate ramane in interiorul carcasei implantului sau poate aparea o scurgere in afara cochiliei. Cand un implant salin se rupe, se va dezumfla.

Implantul mamar si boala sistemica

Mai multe rapoarte au concluzionat ca nu exista dovezi ca implanturile cauzeaza boala sistemica. Totusi, aceste rapoarte s-au bazat pe cercetari care s-au concentrat pe bolile autoimune sau ale tesutului conjunctiv la femeile care aveau implanturi pentru un timp relativ scurt – de la cateva luni la cativa ani. Studiile efectuate dupa publicarea acestor rapoarte au indicat ca implanturile pot fi legate de boli autoimune.

Implantul mamar si posibile afectiuni asociate

Au existat afirmatii ca implanturile sunt legate de dezvoltarea bolilor tesutului conjunctiv, cum ar fi artrita reumatoida, lupus eritematos, sclerodermie si afectiuni autoimune similare. Desi unele cercetari au sugerat riscuri mici, multe studii medicale nu au aratat ca implanturile cresc riscul pentru astfel de probleme. Riscul nu este diferit pentru femeile cu implanturi.

Rareori, femeile cu implanturi au raportat simptome generale, inclusiv dureri articulare, dureri generale, dureri cu umflare, oboseala neobisnuita, risc mai mare de raceli si gripa, pierderea parului, eruptii cutanate, dureri de cap, memorie slaba, greata, slabiciune musculara, sindrom de colon iritabil si febra.

Intrebari frecvente

Implanturile mamare influenteaza viitoarele mamografii?

Prezenta implanturilor afecteaza modul de realizare a mamografiilor, deoarece sunt necesare examinari suplimentare in timpul mamografiei pentru vizualizarea intregului tesut mamar. De asemenea, implanturile pot reduce eficacitatea mamografiilor, facandu-le mai dificil de interpretat in unele cazuri. Femeile cu antecedente familiale puternice de cancer de san sau cu istoric personal de anomalii ale sanului trebuie sa ia in considerare daca implanturile ar putea fi un impediment pentru screening-ul cancerului.

Implanturile vor interfera cu detectarea cancerului de san?

Implanturile pot interfera cu detectarea cancerului de san prin mamografie. Daca ati avut cancer de san, istoric familial de cancer de san sau alti factori de risc pentru cancerul de san, discutati cu medicul chirurg.

Nu exista dovezi ca implanturile mamare cresc riscul de cancer la san, desi a fost luata in considerare posibilitatea. Este important sa inveti sa-ti autoexaminezi sanii pentru a depista la timp anumite modificari. Chirurgul poate, de asemenea, sa va sugereze o programare periodica de monitorizare pentru o examinare a sanilor  si pentru a evalua implanturile.

Marirea sanilor va afecta capacitatea de alaptare?

Cazurile individuale pot varia, dar, in general, mamele pot alapta dupa operatia de marire a sanilor. Cu toate acestea, unele femei au senzatie redusa in mamelon in urma interventiei chirurgicale de marire a sanilor, ceea ce face dificila declansarea lactatiei. Unele femei pot avea, de asemenea, o reducere a productiei de lapte.

Citeste si despre Operatia de micsorare a sanilor.

Referinte:
(1) Risks and Complications of Breast Implants, link: https://www.fda.gov/medical-devices/breast-implants/risks-and-complications-breast-implants
(2) Breast Implants, link: https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-breast-augmentation
(3) Can Breast Implants Make You Sick?, link: https://www.healthline.com/health/breast-implant-illness
(4) Breast Augmentation, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-augmentation
(5) What you need to know about breast augmentation, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/263567.php#risks_and_complications
(6) Breast augmentation, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-augmentation/about/pac-20393178

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma