Carbune activ – beneficii, utilizari, contraindicatii

Carbune activ – un vechi remediu utilizat ca antidot in caz de otravire, dar si pentru tratarea unor tulburari digestive. Aflati din materialul urmator si alte beneficii si utilizari ale carbunelui activ.

Cuprins:

  1. Ce este carbunele activ?
  2. La ce se foloseste carbunele medicinal?
  3. Remedii pe baza de carbune activ
  4. Reguli de folosire
  5. Beneficii ale carbunelui medicinal
  6. Contraindicatii si reactii adverse

Ce este carbunele activ?

Carbunele activ reprezinta o pulbere neagra fina, inodora, utilizata din timpuri stravechi pentru ca remediu antioxidant. Chiar si in zilele noastre este folosit in camerele de garda ale spitalelor pentru tratarea supradozelor de medicamente sau ingestia de substante toxice. Datorita proprietatilor sale de absorbtie a toxinelor, carbunele activ – numit si carbune vegetal – are o gama larga de utilizari medicinale si cosmetice.

Pulberea neagra de carbune medicinal capteaza toxinele, iar acestea nu mai sunt absorbite in stomac. Organismul nu poate sa absoarba carbunele, iar astfel toxinele care sunt captate de carbune sunt eliminate din corp prin fecale.

Cum se obtine si ce contine un carbune medicinal

Carbunele activ nu contine aceeasi substanta precum cea care se gaseste in carbunii de gratar sau in bucatile le lemn ars. Carbunele activ medicinal este obtinut in urma unui proces farmaceutic, ceea ce il face extrem de absorbant, permitandu-i sa capteze molecule, toxine, ioni sau atomi. In acest fel, le indeparteaza pe acestea din substantele dizolvate.

Fabricarea carbunelui activ implica incalzirea materialelor bogate in carbon, precum lemnul, turba, nucile de cocos sau rumegusul, la temperaturi foarte ridicate.

Acest proces de ”activare” indeparteaza carbunele de molecule absorbite anterior. Acest proces reduce, de asemenea, dimensiunea porilor din carbune activ si face mai multe gauri in fiecare molecula iar, prin urmare, suprafata totala a acesteia creste.

La ce se foloseste carbunele medicinal?

Autoritatile au aprobat folosirea carbunelui medicinal pentru tratarea de urgenta a supradozelor de medicamente sau a intoxicatiilor. Dar, datorita proprietatilor sale puternice de eliminare a toxinelor, unii specialisti au propus carbunele activ ca tratament pentru mai multe boli.

Sanatatea rinichilor

Carbunele activ poate sprijini functionarea rinichilor prin filtrarea toxinelor si medicamentelor nedigerate. Carbunele activ pare a fi eficient in special la eliminarea toxinelor derivate din uree, principalul produs secundar al digestiei proteinelor.

Cu toate ca sunt necesare mai multe cercetari, unele studii efectuate pe animale arata ca acest produs poate ajuta la imbunatatirea functiei renale si la reducerea daunelor gastrointestinale si a inflamatiei la cei cu boli renale cronice.

In cadrul unui studiu din 2014 efectuat pe sobolani cu boala renala indusa si cronica, cercetatorii le-au administrat oral 4 grame (g) per kilogram pe zi dintr-un preparat de carbune activ. Expertii au descoperit ca inflamatia si complicatiile intestinale au fost reduse semnificativ la aceste animale.

Sanatatea intestinului

Se crede ca pulberea de carbune activ poate sa diminueze gazele intestinale. Lichidele si gazele captive in intestin pot trece cu usurinta prin milioanele de gauri minuscule din carbunele activ, iar acest proces le poate neutraliza.

Intr-un studiu din 2012, un esantion mic de oameni cu simptome de meteorism (exces de gaze in intestine) au luat 448 miligrame (mg) de carbune activ de trei ori pe zi timp de 2 zile inainte de a fi examinati prin intermediul unei ecografii intestinale. Au luat, de asemenea, inca 672 mg in dimineata testarii.

Studiul a aratat ca examinatorii au putut privi mai bine anumite parti ale organelor pe care intentionau sa le verifice in timpul ecografiei, lucru care n-ar fi fost posibil inainte din cauza gazelor intestinale.

De asemenea, aproximativ 34 la suta dintre participantii carora li s-a oferit carbune activ pentru a-si reduce gazele au avut simptome imbunatatite.

Intr-un studiu efectuat in 2017, persoanele care au luat 45 mg de simeticona si 140 mg de carbune activ de trei ori pe zi timp de 10 zile au raportat o reducere semnificativa a durerii abdominale, fara aparitia efectelor secundare.

Diaree

Datorita utilizarii sale ca absorbant gastrointestinal in supradoze si intoxicatii, carbunele activ ar putea fi folosit si ca tratament pentru diaree.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest produs ar putea preveni absorbirea in organism a bacteriilor si medicamentelor care pot provoca diaree.

Carbune activ dinti

Zeci de produse de albire a dintilor contin carbune activ. Se pare ca o multime de produse de sanatate orala care contin carbune activ au diverse beneficii, cum ar fi efecte:

  • antivirale
  • antibacteriene
  • antifungice
  • detoxifiante

Proprietatile carbunelui activ de absorbire a toxinelor pot fi importante in acest caz, insa nu exista nicio cercetare semnificativa care sa sustina utilizarea sa pentru albirea dintilor sau sanatatea orala. In cadrul unei recenzii din 2017, cercetatorii au concluzionat ca nu exista suficiente date de laborator sau clinice pentru a determina siguranta sau eficacitatea carbunelui activ pentru albirea dintilor sau sanatatea orala.

Carbune activ pentru ten

Potrivit cercetatorilor, carbunele activ poate atrage microparticulele, precum murdaria, praful, substantele chimice, toxinele si bacteriile aflate pe suprafata pielii, pentru ca acestea sa fie inlaturate mai usor.

Infectii ale pielii

In intreaga lume, persoanele care practica medicina traditionala folosesc praf de carbune activ obtinut din coaja de nuca de cocos pentru a trata afectiunile tesuturilor moi, precum infectiile pielii.

Carbunele activ poate avea un efect antibacterian prin absorbtia microbilor nocivi din rani.

Deodorant

Producatorii de cosmetice si parfumuri au lansat o gama larga de deodorante cu carbune activ. Carbunele poate absorbi mirosurile neplacute si gazele daunatoare, iar aceste deodorante pot fi pulverizate pe corp, in incaltaminte si in frigider. Carbunele activ este capabil, de asemenea, sa absoarba excesul de umiditate si sa mentina nivelul de umiditate la un nivel optim.

Carbune activ pentru slabit

Persoanele care promoveaza dieta de detoxifere cu carbune activ sustin ca cei dornici pot slabi si pot tine la distanta kilogramele, eliminand din corp toxinele acumulate. Programul presupune ingerarea carbunelui activ – care este diferit de carbunele de gratar – pentru detoxifiere, lucru care rezulta in pierderea in greutate. Desi carbunele activ poate fi consumat fara probleme in unele cazuri, nu exista dovezi ca promoveaza pierderea in greutate, iar specialistii in nutritie nu il recomanda in acest scop.

Filtrarea apei

Oamenii au folosit de mult timp carbunele activ pe post de filtru natural al apei. Carbunele activ poate absorbi o serie de toxine, medicamente, virusuri, bacterii, ciuperci si substante chimice gasite in apa.

In centrele comerciale, cum ar fi centrele de gestionare a deseurilor, operatorii folosesc de multe ori granule de carbon activ in cadrul procesului de filtrare. Exista, de asemenea, zeci de produse de filtrare a apei care pot fi utilizate la domiciliu. Acestea folosesc cartuse de carbon pentru a purifica apa de toxine si impuritati.

Potrivit unui studiu din 2015, sistemele de filtrare a apei care au folosit carbon au eliminat pana la 100 la suta din fluor in 32 de probe de apa nefiltrata dupa 6 luni de la instalare.

Remedii pe baza de carbune activ

Carbunele medicinal functioneaza ca un burete, absorband substantele toxice. Acesta se gaseste sub forma de pudra (carbune activ pudra), tablete sau capsule (carbune active capsule).

Suplimentele de carbune activ pot fi gasite sub forma de pastile sau pulbere. Daca se opteaza pentru cel sub forma de pulbere, carbunele activ poate fi amestecat cu apa sau cu un suc neacidulat.

De asemenea, cresterea aportului de apa poate ajuta la prevenirea simptomelor de constipatie.

Reguli de folosire

Cei interesati sa incerce carbunele activ trebuie sa urmeze instructiunile privind dozarea, similare celor utilizate si mentionate in studiile expuse mai sus.

In cazul unei intoxicatii cu medicamente, este esential sa solicitati imediat ajutor medical.

Dozarea

O doza de 50-100 de grame de carbune medicinal poate fi administrata de un medic, in mod ideal, dupa o ora de la producerea supradozarii medicamentoase. In mod normal, copiilor le este administrata o doza mai mica de 10-25 de grame.

Dozele pentru alte afectiuni variaza de la 1,5 grame pentru a trata sindromul mirosului de peste (sau trimetilaminuria) pana la 4-32 grame pe zi pentru a scadea nivelul colesterolului si pentru a sustine functionarea renala in cazul unei boli renale in stadiu final.

Beneficii ale carbunelui medicinal

In camerele de garda ale spitalelor, medicii recurg uneori la folosirea unui carbune activ pentru a trata supradozele de medicamente sau intoxicatiile.

Carbune activ beneficii

Carbunele activ poate ajuta la eliminarea toxinelor si a medicamentelor, printre care:

  • antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) si alte antiinflamatoare eliberate fara reteta medicala
  • sedative
  • blocante ale canalelor de calciu
  • dapsona
  • carbamazepina
  • medicamente contra malariei
  • metilxantina (un stimulant usor)

Substante care nu pot fi eliminate de carbunele activ

Carbunele activ nu poate capta toate tipurile de toxine sau medicamente, in special cele corozive.

Substantele care nu pot fi eliminate de carbunele activ sunt:

  • alcoolul
  • fierul
  • litiul
  • produsele petroliere, cum ar fi combustibilul, benzina, diluantul pentru vopsea si unele produse de curatare.

In cazul persoanelor constiente si alerte, medicii pot administra o bautura compusa dintr-o forma de pudra de carbune activ amestecata cu apa. Daca este necesar, personalul medical poate administra amestecuri din carbune activ prin tuburile de alimentare montate in nas sau gura.

Pentru ca produsul sa dea randament, o persoana trebuie sa ia sau sa i se administreze carbune activ in termen de 1 pana la 4 ore de la consumarea unei toxine. Carbunele nu-si mai face efectul daca persoana a digerat deja toxina sau medicamentul si nu se mai afla in stomac.

Carbunele medicinal ajuta la reducerea colesterolului

Carbunele activ poate aduce un beneficiu important persoanelor predispuse la boli cardiovasculare. Aceasta deoarece carbunele poate reduce nivelul colesterolului. El capteaza colesterolul si acizii biliari care contin colesterol in intestin, impiedicand absorbirea acestora de catre organism.

In cadrul unui studiu, administrarea a 24 de grame de carbune activ pe zi timp de patru saptamani a scazut nivelul colesterolului total cu 25% si al colesterolului LDL ”rau” cu 25%. Nivelurile colesterolului HDL ”bun” au crescut de asemenea cu 8%.

Intr-un alt studiu, administrarea zilnica a 4-32 grame de carbune activ a contribuit la reducerea colesterolului LDL total si ”rau” cu 29–41% in cazul persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol.

In acest studiu, dozele mai mari de carbune activ au parut a fi cele mai eficiente.

Contraindicatii si reactii adverse

Carbunele activ este considerat sigur in majoritatea cazurilor, iar despre reactiile adverse se spune ca sunt rare si rareori severe.

Acestea fiind spuse, poate provoca unele reactii adverse neplacute, dintre care cele mai frecvente sunt greata si varsaturile.

In plus, constipatia si scaunele negre sunt alte doua reactii adverse raportate frecvent.

Atunci cand carbunele activ este utilizat ca antidot de urgenta pentru o intoxicatie, exista riscul ca acesta sa ajunga in plamani si nu in stomac. Acest lucru se poate produce mai ales daca persoana care a ingerat carbunele medicinal vomita, este somnolenta sau intr-o stare de semiconstienta.

Din cauza acestui risc, carbunele activ trebuie administrat numai persoanelor care sunt pe deplin constiente.

Carbune medicinal contraindicatii

Carbunele activ este contraindicat persoanelor cu porfirie variegata, o boala genetica rara care afecteaza pielea, intestinul si sistemul nervos.

De asemenea, in cazuri foarte rare, carbunele activ se pare ca a produs blocaje sau perforatii intestinale. De aceea, ingerarea de carbune activ este contraindicata persoanelor cu tulburari digestive cronice.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609.php
  2. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/activated-charcoal-uses-risks#1
  3. https://www.healthline.com/nutrition/activated-charcoal
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-269/activated-charcoal
  5. https://www.livestrong.com/article/340077-activated-charcoal-weight-loss/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma