Lapte de capra sau lapte de vaca – care este mai bun

Laptele de vaca este cel mai consumat produs din categoria lactatelor. Dar laptele de capra castiga tot mai mult in popularitate. Aflati din materialul urmator care este mai bun dintre lapte de capra sau lapte de vaca.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Compozitie: lapte de capra vs lapte de vaca
  3. Lapte de capra sau lapte de vaca la bebelusi
  4. Lapte de capra sau lapte de vaca: ce beneficii are fiecare
  5. Contraindicatii

Informatii generale

Probabil ca sunteti deja familiarizati cu branzeturile din lapte de capra, precum chevre si feta, dar v-ati gandit vreodata sa incercati laptele de capra ca atare? Daca sunteti fan al produselor lactate ecologice, puteti incerca laptele de capra daca nu ati gasit deja un inlocuitor non-lactat pentru lapte. Laptele de vaca si laptele de capra pot fi incluse foarte usor in alimentatie si ofera o gama de macro si micronutrienti extrem de valorosi. Laptele de capra ofera unele beneficii suplimentare pentru sanatate si poate fi o alegere ideala pentru sustinerea digestiei.

Lapte de capra sau lapte de vaca?

Majoritatea oamenilor aleg in primul rand laptele de vaca atunci cand mananca cereale dimineata sau vor sa faca branza, iaurt, chefir, inghetata si multe alte tipuri de produse lactate. Unii pot fi surprinsi sa afle ca laptele de capra este, de asemenea, foarte raspandit si se gaseste frecvent pe mesele oamenilor din diverse culturi din intreaga lume. Laptele de capra este la fel de versatil ca laptele de vaca in aproape fiecare zona. Exista mai multi factori care influenteaza preferintele personale in privinta laptelui de capra sau de vaca pentru baut, producerea branzei sau gatitul, in general.

Gust lapte de capra vs gust lapte de vaca

Aroma distinctiva a branzei de capra si-a castigat nisa in lumea aromelor speciale care se regasesc in delicii fine, restaurante si supermarket-uri gastronomice. Pentru unii, acest gust distinctiv este motivul pentru care prefera produsele lactate de capra. De cealalta parte, pentru altii tot acesta este motivul pentru care aleg laptele de vaca!

Gustul laptelui proaspat de capra si cel al laptelui de vaca poate depinde de cat de procesat este si daca laptele a fost manipulat corespunzator, precum si de alimentatia animalului. Multi spun ca gustul laptelui de capra este putin mai dulce decat cel al laptelui de vaca. Cu toate acestea, laptele de capra produs in masa vandut in majoritatea magazinelor poate avea un gust ”de capra” datorita diferitelor metode de prelucrare, ambalare si pasteurizare.

Compozitie: lapte de capra vs lapte de vaca

In vremurile noastre, piata de lactate este plina de optiuni. Exista lapte de soia, migdale, caju, orez, ovaz, canepa, camila… Intr-o lume plina de atatea feluri de lapte, poate fi greu sa alegi doar unul. Cu toate acestea, cel care se ridica deasupra tuturor este laptele de capra. Dar care este diferenta dintre laptele de capra si laptele de vaca? Este doar gust sau este vorba de nutritie? Care e mai bun?

Lapte de capra sau lapte de vaca – diferente nutritionale

Laptele de vaca si de capra furnizeaza cantitati similare ale celor noua substante nutritive esentiale: calciu, potasiu, fosfor, proteine, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina A si vitamina D. Desi lupta este stransa in privinta cantitatilor de vitamine si minerale, cele doua tipuri de lapte si branzeturile facute din ele au un punctaj diferit atunci cand vine vorba de alergii, intoleranta alimentara, digestie, scadere in greutate si sanatate cardiaca.

Exista o diferenta in dimensiunea moleculelor de grasime

Moleculele de grasime din laptele de capra sunt mult mai mici decat moleculele de grasime din laptele de vaca. Ganditi-va astfel: imaginati-va ca fierbeti un vas mare cu apa si adaugati broccoli pentru a face supa. Daca ar fi sa adaugati bucati mari sau bucati mai mici, corpul ar trebui sa munceasca mult mai greu pentru a digera (musca, mesteca si inghiti) bucatile mai mari de broccoli fata de cele mai mici. Cam asa se intampla si in cazul celor doua tipuri de lapte. Pentru ca moleculele de grasime din laptele de capra sunt mai mici, el este digerat mai usor.

Lapte de capra sau lapte de vaca – valori nutritive

Ce contine o cana de lapte de capra

Ce contine o cana de lapte integral de vaca

  • 160 de calorii
  • 8 grame de proteine
  • 9 grame de grasime
  • 11 grame de carbohidrati
  • 11 grame de zaharuri
  • 30 miligrame de colesterol

Deci, cand vine vorba de macronutrienti, laptele de capra si laptele de vaca sunt aproape identice. Laptele de capra se ridica deasupra la capitolele proteine ​​si colesterol, in timp ce continutul de grasime al laptelui de vaca este usor mai mic.

Ce grasime are laptele de capra?

Laptele de capra contine 10 grame de grasime, potrivit site-ului USDA.

Si in ceea ce priveste vitaminele si mineralele, ambele tipuri de lapte au multe de oferit, doar in cantitati diferite. Laptele de capra are mai mult calciu, potasiu si vitamina A decat laptele de vaca. In schimb, laptele de vaca are mai multa vitamina B12, seleniu si acid folic.

La capitolul aciditate (pH), situatia este aproape asemanatoare:

  • pH lapte capra – 6.48
  • pH lapte vaca – 6.40 – 6.80

pH-ul masoara aciditatea sau alcalinitatea substantelor, in cazul de fata, a alimentelor.

De retinut! Laptele de capra are hormoni care pot produce o suprastimulare a sistemului endocrin.

Lapte de capra sau lapte de vaca la bebelusi

Exista o dezbatere: lapte de capra sau lapte de vaca pentru bebelusi? Care dintre aceste doua variante este mai sanatoasa si mai sigura pentru cel mic? Desi laptele de vaca este cel mai cunoscut, tot mai multi oameni tind sa aleaga laptele de capra, spunand ca este mai nutritiv si mai putin alergenic.

Pe de alta parte, se pare ca exista riscuri mari ca majoritatea copiilor care sunt alergici la laptele de vaca sa fie alergici si la laptele de capra. Deci, ce ar trebui sa alegeti?

Lapte de capra sau lapte de vaca – principalele diferente

Dupa cum am mentionat, laptele de capra este mai usor de digerat in comparatie cu laptele de vaca datorita marimii si structurii moleculelor sale de grasime. Moleculele de grasime din laptele de vaca sunt semnificativ mai mari, astfel incat organismul copilului va trebui sa depuna eforturi suplimentare pentru a le digera.

In comparatie cu laptele de vaca, laptele de capra contine o cantitate mai mica de lactoza. Aceasta este cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de zaharul din lapte. Corpul uman este creat pentru a descompune alimentele, inclusiv zaharul, astfel incat stomacul micutului va folosi mai putine enzime pentru a digera lactoza.

Cazeina lapte vaca – cazeina reprezinta aproape 87% din proteina laptelui de vaca

Datorita continutului sau de proteine, laptele de capra nu este la fel de alergenic ca laptele de vaca. Din pacate, multi copii mici se confrunta cu alergii la lactate. Aceasta problema este legata de cazeina Alpha s1, o proteina specifica, prezenta in laptele de vaca.

Cand vine vorba de gust, laptele de vaca poate fi mai bine tolerat de copii, deoarece laptele de capra are o aroma mai puternica.

De obicei, laptele de capra este mai putin procesat in comparatie cu produsele lactate obisnuite, inclusiv laptele de vaca. Cu alte cuvinte, produsele lactate care contin mai putini conservanti si zahar adaugat sunt cele obtinute din laptele de capra.

Laptele de capra este o sursa excelenta de proteine ​​si ofera mai mult calciu si seleniu decat laptele de vaca.

Lapte praf versus lapte de capra

Cel mai probabil, majoritatea parintilor au facut eforturi mari sa gaseasca o formula de lapte praf potrivita pentru copiii lor. Si pe buna dreptate! De aceea, multi sunt interesati sa afle daca laptele praf de capra este mai sanatos decat cel de vaca. Raspunsul este: depinde. Laptele de capra poate fi mai bun, insa exista o varietate de factori care vor determina daca acesta este mai bine pentru cel mic.

Academia Americana de Pediatrie descurajeaza puternic hranirea copilului cu lapte de capra pentru sugari in locul formulei de lapte praf. Chiar daca poate fi mai usor de digerat, nu ofera aceleasi beneficii nutritionale si, daca nu este pasteurizat, riscul de infectie este ridicat. Aflati de la medicul pediatru ce alternative pentru laptele praf exista. Medicii ar putea recomanda laptele de capra abia dupa ce bebelusul mai creste.

Lapte de capra sau lapte de vaca: ce beneficii are fiecare

Care sunt beneficiile laptelui de capra

Sustine si imbunatateste sanatatea inimii

Laptele de capra contine mult potasiu. Acest mineral joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale. Prin urmare, promoveaza o inima sanatoasa.

Sustine sistemul imunitar al bebelusului

Imunitatea copilului nu este complet dezvoltata pana la varsta de cinci ani. Prin urmare, nou-nascutii si copiii mici au riscuri mai mari de a dezvolta infectii. Laptele de capra contine seleniu, iar acest nutrient stimuleaza imunitatea micutului.

Oasele devin mai puternice si mai sanatoase

Este o sursa excelenta de calciu, ca sa nu mai mentionam ca ofera si un aminoacid, numit triptofan care intareste oasele.

Are proprietati antiinflamatorii

In timp ce laptele de vaca poate produce diaree si ar putea declansa inflamatii, laptele de capra previne aceasta problema datorita continutului de enzime.

Reprezinta solutia pentru cei cu intoleranta la lactoza

Laptele de capra nu provoaca indigestie sau balonare deoarece contine mai putin lactoza.

Care sunt beneficiile laptelui de vaca

Este un aliment hranitor

Contine proteine de inalta calitate si asigura toti aminoacizii esentiali. De asemenea, cantitatile de grasimi si carbohidrati din laptele de vaca sunt destul de bine echilibrate.

Sustine cresterea si dezvoltarea copilului

Potrivit oamenilor de stiinta, copiii care beau o cantitate corespunzatoare de lapte de vaca vor creste mai inalti.

Este bogat in vitamina B

Aceasta vitamina imbunatateste functia creierului, regleaza ciclurile ritmului circadian (somn-veghe) si sprijina sistemul nervos.

Este o sursa foarte buna de colina

Acest compus are rol de antioxidant si imbunatateste starea de spirit. In plus, stimuleaza inteligenta si memoria.

Laptele de vaca previne diabetul

Laptele de vaca poate preveni diabetul si echilibreaza nivelul glicemiei.

Calciu si vitamina D

Contine calciu, dar, cel mai important, vitamina D. Aceasta vitamina stimuleaza absorbtia calciului si asigura formarea sau mentinerea unor dinti, muschi si oase puternice.

Contraindicatii

Lapte de capra contraindicatii

Unii spun ca laptele de capra are o cantitate mai mare de grasimi saturate si colesterol, care nu sunt considerate o alegere sanatoasa.

Desi contine mai putin lactoza decat laptele de vaca, laptele de capra poate provoca, de asemenea, mai multe efecte secundare. Printre acestea se numara gazele, varsaturile, crampele si balonarea.

In plus, expertii nu le recomanda proaspetelor mamici sa-si hraneasca bebelusii cu lapte de capra pentru sugari imediat dupa incetarea alaptarii, deoarece nutrientii din laptele de capra sunt mai potriviti pentru copiii mai mari.

Dezavantaje

In aceasta categorie sunt mentionate mirosul si gustul, care sunt mai putin placute in comparatie cu ale laptelui de vaca. Un alt minus ar fi ca, spre deosebire de laptele de vaca, laptele de capra este mai scump.

Contraindicatii lapte de vaca

Laptele de vaca nu este bun pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. In plus, prezinta riscuri alergene mai mari. Cei alergici la lactoza pot avea probleme respiratorii si pot dezvolta eruptii atunci cand consuma lapte de vaca. Alte probleme potentiale pot fi constipatia sau diareea.

Din cauza pericolului alergenic si a intolerantei la lactoza, hranirea copiilor mici cu lapte de vaca poate provoca diaree, balonare si varsaturi.

Asigurati-va ca achizitionati lapte ecologic de vaca, provenit de la bovine hranite cu iarba. In caz contrar, laptele ar putea contine hormoni de crestere care sunt daunatori oamenilor.

 

Referinte:

  1. https://www.culturesforhealth.com/learn/general/differences-cow-milk-goat-milk/
  2. https://mtcapra.com/2010/08/20/benefits-of-goat-milk-vs-cow-milk/
  3. https://wakethewolves.com/goats-milk-vs-cows-milk-is-there-a-difference/
  4. https://www.thespruceeats.com/goats-milk-versus-cows-milk-3376918
  5. https://www.purewow.com/food/goat-milk-vs-cow-milk
  6. https://www.vegetariantimes.com/health-and-nutrition/goats-milk-vs-cows-milk
  7. https://thebabyswag.com/goat-milk-vs-cow-milk-for-babies/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma