Implantul cohlear este un dispozitiv medical electronic care actioneaza in locul partilor deteriorate ale urechii interne (cohleea). Aflati ce este si cum functioneaza implantul cohlear din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este implantul cohlear?
  2. Indicatii
  3. Cum se realizeaza interventia?
  4. Cum functioneaza implantul auditiv?
  5. Rezultate si beneficii
  6. Cat dureaza recuperarea auzului?
  7. Posibile riscuri

Ce este implantul cohlear?

Unii copii si adulti cu surditate neurosenzoriala si carora o proteza auditiva nu le este de ajutor ar putea sa beneficieze de un implant cohlear, un dispozitiv electronic ce se implanteaza sub piele, in spatele urechii.

In surditatea nerosenzoriala, celulele cu cili care captusesc cohleea din urechea interna au fost deteriorate.

In mod normal, acesti mici cili convertesc vibratiile sonore in impulsuri electrice care sunt transmise de catre nervul auditiv la creier si apoi sunt interpretate ca sunete.

Cum se produc modificarile auzului?

Desi unele persoane isi pastreaza un excelent auz toata viata lor, majoritatea isi pierd gradat o parte din capacitatea de a auzi, uneori incepand de la 20 de ani. Pierderea auzului este una dintre cele mai frecvente situatii cu care se confrunta cei de varsta mijlocie si varstnicii.

Una din trei persoane de peste 60 de ani si jumatate din persoanele de peste 85 de ani prezinta o pierdere semnificativa aauzului.

Scaderea capacitatii auditive legata de inaintarea in varsta afecteaza initial capacitatea de a auzi sunetele inalte si mai tarziu pe cele joase. Unora le este greu sa urmareasca conversatia intr-o camera aglomerata sau intr-un restaurant.

Care mai pot fi cauzele deteriorarii auzului si cu cine puteti lua legatura?

Modificarile de la nivelul urechii interne sau de la nivelul nervilor auditivi, zgomotele, dopurile de ceara si diferite boli pot scadea capacitatea de a auzi. Daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra suspectati o scadere a auzului, consultati-va medicul care va poate trimite la un otorinolaringolog. In anumite cazuri, auzul poate fi restabilit sau imbunatatit prin tratament medical sau chirurgical.

Aparatele auditive nu pot ajuta toate persoanele cu probleme de auz, dar pot imbunatati auzul multora. O data cu aparitia aparatelor auditive mai mici, care sunt mai eficiente si mai putin observabile, a crescut numarul celor cu probleme de auz care folosesc asemenea aparate pentru imbunatatirea auzului lor.

Degradarea auzului indusa de zgomot

Degradarea auzului indusa de zgomot este frecventa. Apare de obicei ca rezultat al expunerii cumulative la sunete de intensitate mare – 90 decibeli sau mai mult – pe perioade de ordinul anilor. Zgomotul poate sa tina de ocupatie, cum ar fi un santier zgomotos, utilizarea snowmobilelor sau ascultarea de muzica la volum mare, inclusiv la casti. Persoanele cu risc mare au si o slujba zgomotoasa si un hobby la fel de zgomotos – de exemplu, un mecanic care canta intr-o formatie rock.

Semne si simptome:

  • pierdere de auz progresiva
  • tinitus

Degradarea auzului cauzata de zgomot este o forma de surditate neurosenzoriala, produsa de lezarea cohleei sau nervilor senzitivi. Vibratiile intense produse de unde sonore puternice distrug celulele cu cili care captusesc cohleea din urechea interna. Aceste stricaciuni impiedica impulsurile electrice sa ajunga la nervul auditiv, care transmite in mod normal aceste impulsuri la creier pentru a fi interpretate ca sunete.

Cauze ale degradarii auzului indusa de zgomot

Surditatea neurosenzoriala poate aparea si in urma unei lovituri la cap sau dupa o singura expunere la un impuls acustic puternic (trauma acustica), cum ar fi un foc de arma sau o explozie. Alte cauze sunt:

  • imbatranirea
  • diverse boli
  • leziuni, infectii
  • unele medicamente
  • factorii ereditari

Este esential sa folositi protectii pentru urechi, oricand aveti posibilitatea, in timpul expunerii la zgomote intense. Daca lucrati intr-un mediu zgomotos, angajatorul dumneavoastra ar trebui sa masoare cu regularitate nivelul zgomotului sau sa ofere dispozitive de protectie. Surditatea produsa de zgomot este de obicei ireversibila si se dezvolta deseori insidios.

Indicatii

Atat copiii cat si adultii pot fi candidati potriviti pentru implanturile cohleare. Candidatura pentru implantul cohlear este, de obicei, determinata de la caz la caz.

Copii

Copiii cu varsta de 12 luni care au pierdere de auz pot beneficia de un implant cohlear. Expertii recomanda implantarea cat mai rapida a dispozitivului pentru a expune copiii la sunete in timpul perioadei critice de formare a limbajului. Dupa implantare, acestia trebuie sa treaca printr-o terapie intensa de formare a vorbirii si limbajului pentru ca acest diszpozitiv sa dea cele mai bune rezultate posibile.

Copiii pot beneficia de un implant cohlear daca:

  • Au o pierdere profunda a auzului la ambele urechi.
  • Beneficiaza prea putin sau deloc de folosirea aparatelor auditive.
  • Sunt sanatosi si nu exista afectiuni care ar putea compromite operatia.
  • Inteleg (cand este posibil), impreuna cu parintii, care este rolul lor in utilizarea cu succes a implanturilor cohleare.

Adulti

Adultii pot beneficia de un implant cohlear chiar daca si-au pierdut auzul inainte sau dupa deprinderea vorbirii. Aceste implanturi au succes mai mare in cazul celor care si-au dezvoltat limbajul inainte de a-si pierde auzul (post-linguali) decat in cazul celor care nu au deprins vorbirea inainte sa-si piarda auzul.

La fel ca in cazul copiilor, adultii sunt eligibili pentru un implant cohlear daca:

  • Au o pierdere profunda a auzului la ambele urechi.
  • Beneficiaza prea putin sau deloc de folosirea aparatelor auditive.
  • Sunt sanatosi si nu exista afectiuni care ar putea compromite operatia.
  • Au o dorinta puternica sa comunice cu ceilalti prin ascultare si vorbire.

Cum se realizeaza interventia?

Cum va pregatiti pentru operatie?

Implantarea cohleara se face sub anestezie generala. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, ar putea fi necesar ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa:

  • Opriti temporar administrarea anumitor medicamente sau suplimente
  • Evitati sa mancati sau sa beti pentru o anumita perioada de timp inainte de operatie

Insa, cel mai probabil, medicul va va oferi instructiuni precise pentru a va pregati pentru interventie.

La ce sa va asteptati

Inainte de procedura

In primul rand veti avea parte de o evaluare medicala aprofundata pentru a determina daca implanturile cohleare reprezinta o varianta buna. Evaluarea poate include:

  • teste de auz, vorbire si uneori de echilibru
  • examinare fizica pentru a evalua starea urechii interne
  • CT sau teste de imagistica rezonanta magnetica (RMN) a craniului pentru a evalua starea cohleei si structura urechii interne
  • uneori, poate fi nevoie de teste psihologice pentru a determina capacitatea pacientului de a invata sa utilizeze implanturile cohleare

In timpul procedurii

Chirurgul va face o incizie in spatele urechii si va forma o usoara adancitura in portiunea osoasa a craniului (mastoid) in care urmeaza sa fie implantat dispozitivul.

Chirurgul va crea apoi o gaura mica in cochlee si va introduce in interiorul acesteia electrozii  dispozitivului intern. Incizia este inchisa apoi, astfel incat dispozitivul intern sa ramana sub piele.

Dupa procedura

Dumneavoastra sau cel mic ati putea resimti:

  • presiune sau disconfort la nivelul urechii sau urechilor
  • ameteli sau greata

Multi oameni se pot simti suficient de bine incat sa se intoarca acasa chiar in ziua interventiei chirurgicale sau a doua zi. Va trebui sa reveniti la medic la aproximativ o saptamana pentru a va fi indepartate firele.

Implanturile cohleare vor fi activate abia dupa doua pana la sase saptamani dupa interventia chirurgicala pentru ca locul operat sa aiba timp sa se vindece.

Cum se produce activarea dispozitivului?

Pentru a activa implantul cohlear, un audiolog va:

  • regla procesorul de sunet astfel incat sa se potriveasca pacientului
  • verifica partile componente ale implantului cohlear pentru a se asigura ca functioneaza
  • determina ce tipuri de sunete auziti
  • va oferi informatii despre ingrijirea si utilizarea corespunzatoare a dispozitivului

Cum functioneaza implantul auditiv?

Implantul cohlear functioneaza intr-un mod foarte asemanator cu cel al celulelor inainte sa fie deteriorate. El trimite semnale electrice catre creier prin intermediul fibrelor nervoase ramase intacte. Este cu totul diferit fata de o proteza auditiva, care amplifica sunetul si il directioneaza catre conductul auditiv.

Are 2 tipuri de componente: externe si interne.

Componentele externe cuprind:

  • microfon care capteaza sunetele;
  • procesor de sunet, care transforma sunetele intr-un cod de computer;
  • transmitator, care transmite semnalele electrice de la procesorul de sunet la un receptor intern.

Componenta externa a unora dintre implanturile cohleare seamana mult cu o proteza auditiva conventionala. Cu toate acestea, unele dispozitive necesita purtarea procesorului de sunet pe corp.

Componenta interna este constituita din mici dispozitive pe care un chirurg ORL le implanteaza sub pielea din spatele urechii.

Ea cuprinde:

  • receptor, care primeste impulsurile electrice de la transmitatorul extern;
  • electrozi, care colecteaza impulsurile de la receptorul intern;
  • transmitator, care trimite impulsurile electrice la creier.

Creierul interpreteaza impulsurile electrice ca vorbe si sunete ambientale.

Implantul cohlear nu poate reda auzul normal, insa poate ajuta oamenii sa inteleaga vorbele si sa interpreteze sunete din mediul inconjurator. In prezent, multi oameni cu implanturi cohleare folosesc telefonul si poarta conversatii cat de cat rezonabile.

Inainte de a va decide asupra unui implant cohlear, faceti o evaluare atenta a urechii medii si interne, inclusiv o radiografie si o examinare riguroasa a auzului la un audiolog. Dupa amplasarea implantului, veti fi instruit cum sa folositi mai bine dispozitivul si sa interpretati sunetele pe care le produce.

Rezultate si beneficii

Multi adulti care au beneficiat de implanturi cohleare au raportat ca:

  • Aud mai bine cu un implant cohlear decat cu un aparat auditiv. Un studiu anterior a aratat ca persoanele care au beneficiat de un implant cohlear inteleg in medie cam 80% dintr-o propozitie, comparativ cu aparatele auditive, cu care inteleg doar 10% dintr-o fraza.
  • Se pot concentra mai bine cand se afla in medii zgomotoase. Acest lucru le permite sa poarte conversatii cu toti oamenii aflati la o masa in timpul unei intalniri, in restaurante si in alte locuri aglomerate.
  • Au capacitatea sa auda sunete pe care nu le auzeau inainte de efectuarea implantarii cohleare.
  • Se simt mai in siguranta in mediul exterior pentru ca pot auzi alarmele, ii pot auzi pe oamenii care ii striga, dar si vehiculele aflate in apropiere.
  • Pot vorbi si auzi in timpul conversatiilor telefonice.
  • Se bucura de muzica.

Ce factori pot afecta aceste beneficii?

Beneficiile acestor implanturi cohleare pot fi diferite de la individ la individ. Aceasta diferenta poate fi cauzata de:

  • perioada de timp in care auzul a fost pierdut inainte de a fi implantat acest dispozitiv
  • cat de grava este pierderea auzului
  • starea cohleei (urechea interioara)
  • alte afectiuni medicale
  • cat de mult este solicitat implantul cohlear in viata de zi cu zi a pacientului

Cat dureaza recuperarea auzului?

Recuperarea presupune antrenarea creierului pentru a intelege sunetele percepute prin intermediul implantului cohlear. Vorbirea si zgomotele zilnice ale mediu inconjurator vor suna diferit fata de ceea ce va amintiti.

Creierul are nevoie de timp sa perceapa ceea ce inseamna aceste sunete. Acest proces va fi intr-o desfasurare constanta si se realizeaza cel mai bine prin purtarea continua a procesorului de sunet in timpul perioadelor de activitate.

Posibile riscuri

Operatia de implantare cohleara este, in general, sigura. Pot exista si riscuri, iar printre acestea se numara:

  • Pierderea auzului rezidual. Implantarea dispozitivului ar putea deteriora orice capacitate ramasa de a auzi a acelei urechi.
  • Inflamatia membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii (meningita) dupa interventia chirurgicala de implantare cohleara la copii. Vaccinarile pentru prevenirea meningitei sunt in general efectuate inainte de implantare.
  • Ocazional, efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a repara sau a inlocui un dispozitiv defect.

Rareori, riscurile pot include:

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cochlear-implants/about/pac-20385021
  2. https://www.healthyhearing.com/help/hearing-aids/cochlear-implants
  3. https://www.cochlear.com/au/home/understand/hearing-and-hl/hl-treatments/cochlear-implant
  4. https://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/ImplantsandProsthetics/CochlearImplants/ucm062843.htm
  5. https://www.webmd.com/healthy-aging/qa/what-are-the-disadvantages-and-risks-of-cochlear-implants
  6. https://www.hearinglink.org/your-hearing/implants/cochlear-implants/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma