Implantul cohlear este un dispozitiv medical electronic care actioneaza in locul partilor deteriorate ale urechii interne (cohleea). Aflati ce este si cum functioneaza implantul cohlear din materialul urmator.
Unii copii si adulti cu surditate neurosenzoriala si carora o proteza auditiva nu le este de ajutor ar putea sa beneficieze de un implant cohlear, un dispozitiv electronic ce se implanteaza sub piele, in spatele urechii.
In surditatea nerosenzoriala, celulele cu cili care captusesc cohleea din urechea interna au fost deteriorate.
In mod normal, acesti mici cili convertesc vibratiile sonore in impulsuri electrice care sunt transmise de catre nervul auditiv la creier si apoi sunt interpretate ca sunete.
Desi unele persoane isi pastreaza un excelent auz toata viata lor, majoritatea isi pierd gradat o parte din capacitatea de a auzi, uneori incepand de la 20 de ani. Pierderea auzului este una dintre cele mai frecvente situatii cu care se confrunta cei de varsta mijlocie si varstnicii.
Una din trei persoane de peste 60 de ani si jumatate din persoanele de peste 85 de ani prezinta o pierdere semnificativa aauzului.
Scaderea capacitatii auditive legata de inaintarea in varsta afecteaza initial capacitatea de a auzi sunetele inalte si mai tarziu pe cele joase. Unora le este greu sa urmareasca conversatia intr-o camera aglomerata sau intr-un restaurant.
Modificarile de la nivelul urechii interne sau de la nivelul nervilor auditivi, zgomotele, dopurile de ceara si diferite boli pot scadea capacitatea de a auzi. Daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra suspectati o scadere a auzului, consultati-va medicul care va poate trimite la un otorinolaringolog. In anumite cazuri, auzul poate fi restabilit sau imbunatatit prin tratament medical sau chirurgical.
Aparatele auditive nu pot ajuta toate persoanele cu probleme de auz, dar pot imbunatati auzul multora. O data cu aparitia aparatelor auditive mai mici, care sunt mai eficiente si mai putin observabile, a crescut numarul celor cu probleme de auz care folosesc asemenea aparate pentru imbunatatirea auzului lor.
Degradarea auzului indusa de zgomot este frecventa. Apare de obicei ca rezultat al expunerii cumulative la sunete de intensitate mare – 90 decibeli sau mai mult – pe perioade de ordinul anilor. Zgomotul poate sa tina de ocupatie, cum ar fi un santier zgomotos, utilizarea snowmobilelor sau ascultarea de muzica la volum mare, inclusiv la casti. Persoanele cu risc mare au si o slujba zgomotoasa si un hobby la fel de zgomotos – de exemplu, un mecanic care canta intr-o formatie rock.
Degradarea auzului cauzata de zgomot este o forma de surditate neurosenzoriala, produsa de lezarea cohleei sau nervilor senzitivi. Vibratiile intense produse de unde sonore puternice distrug celulele cu cili care captusesc cohleea din urechea interna. Aceste stricaciuni impiedica impulsurile electrice sa ajunga la nervul auditiv, care transmite in mod normal aceste impulsuri la creier pentru a fi interpretate ca sunete.
Surditatea neurosenzoriala poate aparea si in urma unei lovituri la cap sau dupa o singura expunere la un impuls acustic puternic (trauma acustica), cum ar fi un foc de arma sau o explozie. Alte cauze sunt:
Este esential sa folositi protectii pentru urechi, oricand aveti posibilitatea, in timpul expunerii la zgomote intense. Daca lucrati intr-un mediu zgomotos, angajatorul dumneavoastra ar trebui sa masoare cu regularitate nivelul zgomotului sau sa ofere dispozitive de protectie. Surditatea produsa de zgomot este de obicei ireversibila si se dezvolta deseori insidios.
Atat copiii cat si adultii pot fi candidati potriviti pentru implanturile cohleare. Candidatura pentru implantul cohlear este, de obicei, determinata de la caz la caz.
Copiii cu varsta de 12 luni care au pierdere de auz pot beneficia de un implant cohlear. Expertii recomanda implantarea cat mai rapida a dispozitivului pentru a expune copiii la sunete in timpul perioadei critice de formare a limbajului. Dupa implantare, acestia trebuie sa treaca printr-o terapie intensa de formare a vorbirii si limbajului pentru ca acest diszpozitiv sa dea cele mai bune rezultate posibile.
Adultii pot beneficia de un implant cohlear chiar daca si-au pierdut auzul inainte sau dupa deprinderea vorbirii. Aceste implanturi au succes mai mare in cazul celor care si-au dezvoltat limbajul inainte de a-si pierde auzul (post-linguali) decat in cazul celor care nu au deprins vorbirea inainte sa-si piarda auzul.
Implantarea cohleara se face sub anestezie generala. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, ar putea fi necesar ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa:
Insa, cel mai probabil, medicul va va oferi instructiuni precise pentru a va pregati pentru interventie.
La ce sa va asteptati
In primul rand veti avea parte de o evaluare medicala aprofundata pentru a determina daca implanturile cohleare reprezinta o varianta buna. Evaluarea poate include:
Chirurgul va face o incizie in spatele urechii si va forma o usoara adancitura in portiunea osoasa a craniului (mastoid) in care urmeaza sa fie implantat dispozitivul.
Chirurgul va crea apoi o gaura mica in cochlee si va introduce in interiorul acesteia electrozii dispozitivului intern. Incizia este inchisa apoi, astfel incat dispozitivul intern sa ramana sub piele.
Dumneavoastra sau cel mic ati putea resimti:
Multi oameni se pot simti suficient de bine incat sa se intoarca acasa chiar in ziua interventiei chirurgicale sau a doua zi. Va trebui sa reveniti la medic la aproximativ o saptamana pentru a va fi indepartate firele.
Implanturile cohleare vor fi activate abia dupa doua pana la sase saptamani dupa interventia chirurgicala pentru ca locul operat sa aiba timp sa se vindece.
Pentru a activa implantul cohlear, un audiolog va:
Implantul cohlear functioneaza intr-un mod foarte asemanator cu cel al celulelor inainte sa fie deteriorate. El trimite semnale electrice catre creier prin intermediul fibrelor nervoase ramase intacte. Este cu totul diferit fata de o proteza auditiva, care amplifica sunetul si il directioneaza catre conductul auditiv.
Are 2 tipuri de componente: externe si interne.
Componenta externa a unora dintre implanturile cohleare seamana mult cu o proteza auditiva conventionala. Cu toate acestea, unele dispozitive necesita purtarea procesorului de sunet pe corp.
Componenta interna este constituita din mici dispozitive pe care un chirurg ORL le implanteaza sub pielea din spatele urechii.
Creierul interpreteaza impulsurile electrice ca vorbe si sunete ambientale.
Implantul cohlear nu poate reda auzul normal, insa poate ajuta oamenii sa inteleaga vorbele si sa interpreteze sunete din mediul inconjurator. In prezent, multi oameni cu implanturi cohleare folosesc telefonul si poarta conversatii cat de cat rezonabile.
Inainte de a va decide asupra unui implant cohlear, faceti o evaluare atenta a urechii medii si interne, inclusiv o radiografie si o examinare riguroasa a auzului la un audiolog. Dupa amplasarea implantului, veti fi instruit cum sa folositi mai bine dispozitivul si sa interpretati sunetele pe care le produce.
Multi adulti care au beneficiat de implanturi cohleare au raportat ca:
Beneficiile acestor implanturi cohleare pot fi diferite de la individ la individ. Aceasta diferenta poate fi cauzata de:
Recuperarea presupune antrenarea creierului pentru a intelege sunetele percepute prin intermediul implantului cohlear. Vorbirea si zgomotele zilnice ale mediu inconjurator vor suna diferit fata de ceea ce va amintiti.
Creierul are nevoie de timp sa perceapa ceea ce inseamna aceste sunete. Acest proces va fi intr-o desfasurare constanta si se realizeaza cel mai bine prin purtarea continua a procesorului de sunet in timpul perioadelor de activitate.
Operatia de implantare cohleara este, in general, sigura. Pot exista si riscuri, iar printre acestea se numara:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…