Hiperplazia de prostata – cauze, simptome, tratament

Hiperplazia de prostata, denumita si prostata marita, este o afectiune frecventa la barbati dupa varsta de 50 de ani. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hiperplazia de prostata?
  2. Tipuri de hiperplazie de prostata
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratamentul pentru hiperplazia de prostata
  7. Complicatii
  8. Sfaturi pentru prevenirea hiperplaziei de prostata

Ce este hiperplazia de prostata?

Este un fenomen aproape universal la barbati odata cu inaintarea in varsta. Prostata ajunge la dimensiunile adulte pana la varsta de 20 de ani. In cursul celui de-al cincilea deceniu al vietii apare un al doilea puseu de crestere la majoritatea barbatilor.

Ce este prostata?

Prostata este o mica glanda musculara in cadrul sistemului reproducator masculin. Prostata este un organ hormono-dependent si hormono-sensibil (la testosteron).

Volume normale prostata

Sub actiunea testosteronului, ea se mareste, astfel incat de la 1 g, la bebelusi, ajunge la 20 g la tineri, care este greutatea normala, urmand ca, la varstnici, sa ajunga la 30-60 g.

Prostata inconjoara uretra si produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal. Actiunea musculara a prostatei ajuta la propulsarea lichidului si a materialului seminal prin penis in timpul actului sexual. La multi barbati, prostata poate deveni marita. Uneori duce la simptome si, in timp, la alte complicatii. Cu toate acestea, exista tratamente.

Prostata inconjoara uretra, iar hiperplazia de prostata este cea mai comuna cauza de obstructie a tractului urinar la barbati.

Scaderea jetului urinar

Simptomele incipiente pot fi minime. Pe masura cresterii obstructiei, pot sa apara scaderea calibrului si jetului urinar (jet urinar slab), ezitari in initierea mictiunii, scurgeri post mictionale, senzatie de golire incompleta si uneori retentie urinara.

Tratamentul pentru prostata marita este chirurgical. Se recomanda prezentarea la medic. Obiectivul terapiei HBP este ameliorarea simptomelor, imbunatatirea calitatii vietii si prevenirea complicatiilor precum retentia acuta de urina. In prezent, terapia de linia intai (sau standardul terapeutic) este de regula monoterapia cu alfa-blocante. Cu toate acestea, pacientii tratati cu un alfa-blocant pot prezenta agravarea simptomelor. S-a sugerat, de asemenea, ca preponderenta actuala a terapiei pe termen lung cu alfa-blocante ar putea duce la interventii chirurgicale mai agresive.

Tipuri de hiperplazie de prostata

Hiperplazia de prostata poate fi de doua feluri: benigna si maligna. Atat in cazul HBP (hiperplazie benigna de prostata), cat si al cancerului de prostata, acest organ se mareste. HBP este benigna. Acest lucru inseamna ca nu este cancer si ca nu se poate raspandi. In schimb, cancerul de prostata se poate raspandi si catre alte parti ale corpului.

Atat HBP, cat si cancerul de prostata sunt frecvente. Aproximativ 1 din 7 barbati vor fi diagnosticati cu cancer de prostata, iar 1 din 2 barbati de 50 de ani vor suferi hiperplazie benigna de prostata.

Hiperplazie benigna de prostata

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) sau adenomul de prostata este o boala ce afecteaza marea majoritate a barbatilor incepand cu varsta de 50 de ani. Se manifesta printr-o marire anormala a prostatei, glanda situata sub vezica urinara si care inconjoara uretra.

Modificarea patologica a dimensiunilor prostatei este insa de natura benigna, formatiunile canceroase ale prostatei fiind localizate in general in zona periferica a glandei.

HBP este o afectiune foarte frecventa si necesita tratament eficient. Circa 50% dintre barbatii cu varsta intre 51 si 60 ani prezinta diverse modificari ale tesutului prostatei, ce ii pot predispune la aparitia HBP.

Prevalenta creste odata cu varsta: circa 90% dintre cei intre 81 si 90 ani sunt predispusi la HBP. Conform cercetarilor, intre 14 si 30% dintre barbati sufera de HBP in formele ei moderata sau severa.

Retentia de urina si intreruperea somnului

HBP este descrisa ca fiind ”benigna” deoarece nu este de natura canceroasa, dar HBP este o afectiune progresiva si poate determina complicatii, precum retentia acuta de urina, care este invalidanta, si interventii chirurgicale.

HBP este o boala ce determina intreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente si stringente de urinare, o boala ce poate avea un impact negativ asupra vietii intime, dar si asupra celei sociale. In forma ei grava, HBP poate dezvolta o complicatie, retentia acuta de urina, si poate duce la interventii chirurgicale.

Dintre barbatii cu HBP moderata, multi prezinta simptome deranjante care le influenteaza calitatea vietii, inclusiv intreruperi ale somnului, limitari ale activitatilor zilnice din cauza unei necesitati frecvente si imperioase de urinare, impact negativ asupra relatiilor intime, anxietate si mai ales teama de interventia chirurgicala.

Hiperplazie prostatica nodulara benigna

Barbatii cu HBP severa pot prezenta complicatii pe termen lung, precum retentia acuta de urina, care este dureroasa si determina, in cazul multor pacienti, necesitatea unei interventii chirurgicale, asociata la randul sau cu un risc major de evenimente adverse.

Din cele 3 milioane de barbati romani cu varste de peste 50 ani, aproximativ 900.000 sufera de HBP manifestata clinic, potrivit datelor Asociatiei Romane de Urologie. Ingrijorator este faptul ca, din cei 900.000 de romani care manifesta HBP, lunar se trateaza doar 200.000, conform datelor Asociatiei Romane de Urologie. Si mai putini, sub 50% din pacientii nou diagnosticati cu HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic), menit sa ajute la depistarea cancerului de prostata.

In fiecare an, apar in Romania in jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiasi surse.

Hiperplazie maligna de prostata

In schimb, hiperplazia maligna de prostata reprezinta o afectiune grava care necesita tratament imediat.

Hiperplazia benigna de prostata si cancerul de prostata au simptome similare, asa ca, uneori, cele doua afectiuni pot fi cu greu diferentiate. Pe masura ce se mareste din oricare dintre motive, prostata incepe sa apese pe uretra. Aceasta presiune impiedica urina sa treaca prin uretra si sa iasa din corp. Simptomele cancerului de prostata nu incep adesea pana cand tumora nu a crescut suficient de mult pentru a pune presiune pe uretra.

Cauze

Prostata se mareste in mod natural pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. Medicii nu cunosc motivul exact al acestei cresteri in dimensiuni. Modificarea nivelului de hormoni ar putea fi unul dintre factorii declansatori.

Cancerul, in general, se dezvolta in momentul in care celulele incep sa se multiplice incontrolabil. Cancerul este produs de modificarile ADN-ului, materialul genetic care controleaza inmultirea celulelor. Aceste modificari ale ADN-ului pot fi mostenite de la parinti sau se pot dezvolta in timpul vietii.

Factori de risc ai hiperplaziei benigne de prostata

Factorii de risc pentru prostata marita sunt:

  • Marirea prostatei provoaca rareori semne si simptome la barbatii mai tineri de 40 de ani. Aproximativ o treime dintre barbati prezinta simptome moderate pana la severe pana la 60 de ani, iar aproximativ jumatate prezinta semne pana la 80 de ani.
  • Istoricul familial. Cei care au rude de sange, cum ar fi un tata sau un frate, cu probleme de prostata, au riscuri mai mari sa dezvolte probleme similare.
  • Diabet si boli de inima. Studiile arata ca diabetul, precum si bolile de inima si utilizarea de medicamente beta-blocante, ar putea creste riscul de HBP.
  • Stilul de viata. Obezitatea creste riscul de hiperplazie benigna de prostata, in timp ce exercitiile fizice pot reduce riscul.

Diagnostic

In primul rand, medicul doreste sa afle care sunt simptomele pacientului, dupa care va efectua o examinare fizica. Aceasta presupune o examinare rectala in urma careia medicul poate sa estimeze marimea si forma prostatei. Astfel, doctorul poate descoperi daca este vorba despre o prostata neomogena.

Alte teste si analize

De asemenea, medicul poate efectua si alte teste, cum ar fi:

  • Analiza urininara: urina este verificata pentru sange si bacterii.
  • Biopsia prostatica: o proba mica de tesut de prostata este indepartata si examinata pentru eventualele anomalii.
  • Urodinamica: in cadrul acestui test, vezica este umpluta cu lichid printr-un cateter pentru a se masura presiunea vezicii urinare in timpul urinarii.
  • Antigenul specific prostatic (PSA): Prin intermediul acestui test de sange, medicul verifica eventuala prezenta a cancerului de prostata.
  • Volum rezidual postmictional: Aceasta analiza testeaza cantitatea de urina ramasa in vezica dupa urinare.
  • Cistoscopie: Cu ajutorul acestui test sunt examinate uretra si vezica urinara
  • Pielografie intravenoasa sau urografie: In cadrul acestei examinari, medicul injecteaza o substanta de contrast in corp, iar imaginile sunt reproduse cu ajutorul razelor X sau a tomografiei computerizate. Colorantul evidentiaza intregul sistem urinar pe imaginile produse de radiografie sau CT.

Tratamentul pentru hiperplazia de prostata

Exista o gama larga de tratamente pentru prostata marita, printre care medicamente, terapii minim invazive si interventii chirurgicale. Alegerea remediului depinde de mai multi factori, cum ar fi:

  • Marimea prostatei
  • Varsta
  • Starea generala de sanatate
  • Cat de mare este disconfortul pe care il intampinati

Daca simptomele sunt tolerabile, tratamentul poate fi amanat, iar doctorul va poate recomanda sa mentineti simptomele sub observatie. In cazul anumitor barbati, semnele se pot ameliora fara tratament.

Medicatie

Medicamentele sunt cele mai recomandate daca simptomele de prostata marita sunt usoare pana la moderate. Printre exemplele de medicamente se numara:

  • Alfa-blocantele
  • Inhibitorii enzimei 5-alfa reductaza
  • Terapia medicamentoasa combinata – medicul ar putea recomanda administrarea unui alfa blocant si a unui inhibitor al enzimei 5-alfa reductaza in acelasi timp, daca un singur medicament nu este eficient.
  • Tadalafil

Terapie minim invaziva sau chirurgicala

Terapia chirurgicala minim invaziva poate fi recomandata daca:

  • Simptomele sunt moderate pana la severe
  • Medicamentele nu au ameliorat simptomele
  • Exista o obstructie a tractului urinar, pietre la vezica, sange in urina sau probleme renale
  • Preferati tratamentul definitiv

Exista mai multe tipuri de terapii minim invazive sau chirurgicale.

Rezectia transuretrala de prostata (TURP)

Un telescop luminat este introdus in uretra, iar chirurgul indeparteaza toate partile exterioare ale prostatei. TURP, in general, produce ameliorarea rapida a simptomelor, iar majoritatea barbatilor pot urina mult mai puternic la scurt timp dupa procedura. Dupa aceasta procedura, ati putea avea nevoie temporar de un cateter pentru a va goli vezica.

Incizia transuretrala a prostatei (TUIP)

Medicul introduce un tub ingust si luminat in uretra, iar chirurgul face una sau doua taieturi mici in prostata pentru ca urina sa treaca mai usor prin uretra. Aceasta procedura poate fi o optiune daca prostata este putin marita sau daca pacientul are probleme de sanatate care fac ca alte interventii chirurgicale sa fie prea riscante.

Termoterapia transuretrala cu microunde (TUMT)

Medicul introduce un electrod special prin uretra pana aproape de prostata. Energia cu microunde din electrod distruge portiunea interioara a prostatei marite, micsorand-o si usurand urinarea. TUMT ar putea ameliora doar partial simptomele, iar rezultatele ar putea aparea dupa ceva timp.

Ablatia transuretrala cu energie de radiofrecventa (TUNA)

In cadrul acestei proceduri, un telescop este introdus in uretra, permitandu-i medicului sa plaseze ace in prostata. Apoi, unde radio sunt distribuite prin aceste ace, incalzind si distrugand excesul de tesut de prostata care blocheaza fluxul de urina.

 

Terapie cu laser

Un laser cu energie mare distruge sau indeparteaza tesutul suplimentar. Terapia cu laser amelioreaza simptomele imediat, iar riscul de efecte secundare este mai mic decat in cazul chirurgiei fara laser.

Prostatectomie deschisa sau asistata de robot

Chirurgul face o incizie in abdomenul inferior pentru a ajunge la prostata si pentru a indeparta tesutul. Prostatectomia deschisa se face daca prostata este foarte mare, daca exista leziuni la nivelul vezicii urinare sau alti factori agravanti. Operatia necesita, de obicei, o scurta sedere in spital, iar pacientul ar putea avea nevoie de transfuzii de sange.

Hiperplazia benigna de prostata tratament naturist

Palmierul pitic

Palmierul pitic este un remediu pe baza de plante care este produs din fructele unui tip de palmier. A fost folosit in medicina alternativa de secole pentru ameliorarea simptomelor urinare, inclusiv cele cauzate de o prostata marita.

Pygeum

Pygeum provine din scoarta de prun african si a fost folosit in medicina traditionala pentru a trata problemele urinare inca din cele mai vechi timpuri. Este adesea folosit pentru a trata simptomele HBP, in special in Europa.

Complicatii

Hiperplazia de prostata poate avea urmatoarele complicatii:

Incapacitatea brusca de urinare (retentie urinara)

Pacientul ar putea avea nevoie de montarea unui cateter in vezica pentru a elimina urina. Unii barbati cu o prostata marita au nevoie de operatie pentru ameliorarea retentiei urinare.

Infectii ale tractului urinar (UTI)

Riscul de infectie urinara la barbati poate creste din cauza incapacitatii de a goli complet vezica. In cazul in care infectiile apar frecvent, poate fi nevoie de operatie pentru a elimina o parte a prostatei.

Pietre la vezica

Acestea sunt in general cauzate de incapacitatea de a goli complet vezica. Pietrele la vezica pot provoca infectii, iritarea vezicii urinare, aparitia sangelui in urina si obstructionarea urinarii.

Afectarea vezicii urinare

Daca nu se goleste complet, vezica se poate intinde si slabi in timp. Drept urmare, peretele muscular al vezicii nu se mai contracta corect, lucru care ingreuneaza golirea completa a vezicii.

Afectarea rinichilor

Presiunea din vezica urinara poate deteriora direct rinichii sau poate permite ca infectiile din vezica sa patrunda in rinichi.

Majoritatea barbatilor cu o prostata marita nu dezvolta aceste complicatii. Cu toate acestea, retentia urinara acuta si leziunile renale pot ameninta in mod grav sanatatea.

Se crede ca hiperplazia de prostata nu poate creste riscul de dezvoltare a cancerului de prostata.

Sfaturi pentru prevenirea hiperplaziei de prostata

Barbatii cu hiperplazie de prostata au o prostata mai mare decat in mod normal. Aproape 9 din 10 barbati se vor confrunta cu acest lucru pana la varsta de 80 de ani. Chiar si in aceste conditii, tot v-ati putea intreba: ”Putem face ceva pentru a preveni marirea prostatei?”

Raspunsul scurt este nu! La majoritatea barbatilor, prostata se va mari si poate duce la hiperplazie benigna de prostata. Puteti merge la medic periodic pentru a afla cum puteti mentine simptomele sun control.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/symptoms-causes/syc-20370087
  2. https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate
  3. https://www.healthline.com/health/mens-health/HBP-vs-prostate-cancer
  4. https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate/natural-remedies
  5. https://www.webmd.com/men/prostate-enlargement-HBP/what-is-HBP#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma