Trichineloza – cauze, simptome, tratament, preventie

Trichineloza este o infectie cauzata de un vierme parazit numit Trichinella spiralis, care ajunge de obicei in organismul uman prin consumul de carne de porc. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru trichineloza.

Cuprins:

  1. Ce este trichineloza si cum se transmite?
  2. Care sunt cauzele trichinelozei?
  3. Simptome trichineloza
  4. Diagnostic
  5. Tratamentul pentru trichineloza
  6. Complicatii
  7. Cum poate fi prevenita trichineloza?

Ce este trichineloza si cum se transmite?

Trichineloza este un tip de infectie cu viermi Trichinella spiralis. Acesti paraziti folosesc un corp gazda pentru a trai si pentru a se reproduce. Infectia apare in principal in randul animalelor care consuma carne (carnivore), cum ar fi ursii si vulpile, sau animalele care consuma carne si plante (omnivore), cum ar fi porcii domestici si mistretii. Infectia cu trichinella la om este dobandita in urma ingerarii larvelor acestor viermi rotunzi prezente in carnea cruda sau insuficient preparata.

Cand oamenii consuma carne insuficient pregatita sau cruda, care contine larve de trichinella (sau trichina), larvele ajung in intestin si se transforma in viermi adulti de-a lungul mai multor saptamani. Viermii adulti produc apoi larve care calatoresc prin diferite tesuturi, cum ar fi muschii.

O infectie frecventa in zonele rurale

Trichineloza este cea mai raspandita infectie in zonele rurale din intreaga lume.

Trichineloza poate fi tratata cu medicamente, desi nu este intotdeauna necesar acest lucru. De asemenea, nu exista un tratament specific. Se utilizeaza Mebendazol, care administrat din fazele initiale poate reduce numarul larvelor si preveni aparitia complicatiilor. Se poate asocia cu terapie antiinflamatorie: corticosteroizi (Prednison). Distrugerea rapida a parazitilor poate determina aparitia unui raspuns inflamator exacerbat (reactie Jarisch-Herxheimer). In faza miopatica, se pot administra antipiretice si analgezice.

Infectia este, de asemenea, usor de prevenit.

Conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, aproximativ 10.000 de cazuri de trichineloza sunt diagnosticate in fiecare an in intreaga lume. Afectiunea este destul de rara in Statele Unite, deoarece exista legi stricte pentru procesarea carnii si a hranei animalelor. De fapt, o medie de doar 400 de cazuri de trichineloza sunt raportate in fiecare an in Statele Unite. Boala este cel mai frecvent observata in zonele rurale.

Care sunt cauzele trichinelozei?

Cu toate ca suntem in plina toamna, sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Este o traditie, ca in aceasta perioada, sa se sacrifice porci si sa se consume diferite preparate din carne. Consumul unor astfel de alimente necesita cunoasterea riscurilor la care ne expunem mai ales atunci cand consumam carne de porc netestata.

Trichineloza este o  boala parazitara, comuna omului si animalelor domestice si salbatice (porcul, nutria, mistretul, ursul, lupul, vulpea si rozatoarele) – determinata de parazitul Trichinella spiralis.

La noi in tara cel mai incriminat animal, in transmiterea bolii, este porcul, din cauza preferintelor culinare ale populatiei, manifestate in modalitatile de preparare ale produselor din carne. Boala apare in cazurile in care carnea infestata nu este preparata termic corespunzator. Sararea si afumarea carnii nu sunt suficiente pentru ca nu distrug parazitul.

Cauzele dezvoltarii infectiei

Transmiterea se realizeaza prin consumul carnii sau preparatelor de carne de porc sau de vanat infestate.

Boala poate aparea dupa o perioada de 5 – 28 de zile (in medie 10 – 20 de zile) de la ingerarea alimentelor care contin acest parazit.

Simptome trichineloza

Dupa debutul sezonului rece si cresterea consumului de carne de porc, creste si incidenta trichinelozei. Boala endemica in anumite regiuni ale Globului, dar si in Romania, trichineloza consta in infestarea omului cu un parazit din genul Trichinella spp, ce face parte din familia Nematodelor.

Membrii genului Trichinella pot parazita mai multe specii de mamifere, constituind un grup special de organisme care o  mare parte din viata lor sunt paraziti intracelulari. Cel mai frecvent membru al familiei este Trichinella spiralis, care are drept gazda principala porcul.

Ciclul de viata al parazitului

Incepe prin ingestia carnii de proc cruda/insuficient preparata ce contine larvele de Trichinella spiralis, care in prezenta enzimelor digestive sunt eliberate din ”celula-gazda” in stomac. Ele se localizeaza in primele 2/3 ale intestinului subtire si matureaza la acest nivel. Adultii maturi vor da nastere unor noi larve ce vor migra pe cale sangvina/limfatica in intreg organismul si vor patrunde in celule, fara a avea un tropism particular. Majoritatea celulelor parazitate mor in prezenta larvelor si supravietuiesc doar celulele musculare striate. La acest nivel, determina un intens proces inflamator – aparitia celulei-gazda.

Cum apar simptomele?

Simptomele trichinelozei apar in urma valurilor succesive de invazie intestinala a parazitului, migrarii larvare si inchistarii lor la nivelul muschilor.

Prima saptamana de boala este dominata de dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi, insotite de cresterea lenta a temperaturii corporale pana la 39˚C. Aceasta faza coincide cu patrunderea parazitului adult in mucoasa intestinala.

Simptomele cauzate de migrarea larvara si invazia musculara incep in a doua saptamana dupa consumarea carnii infestate. In aceasta perioada, bolnavul prezinta: febra ridicata (40˚C), dureri articulare, musculare si cefalee (dureri de cap), oboseala marcata – boala confundandu-se deseori cu o stare gripala. Bolnavul mai prezinta tumefierea fetei si pleoapelor (“boala capetelor umflate”), eruptii urticariene, hemoragii conjunctivale (ale ochiului) si subunghiale, tulburari respiratorii, cardiace si neurologice.

Poate aparea decesul din cauza trichinelozei?

In acest stadiu, poate surveni chiar decesul bolnavului, mai ales prin complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca) si mai rar prin tulburari respiratorii sau encefalita.

La trei saptamani de la infectie – faza de inchistare a larvelor in muschi – febra se reduce, dar durerea musculara si fenomenele alergice persista inca mult timp.

Avand in vedere gravitatea manifestarilor clinice si posibilitatea evolutiei spre deces, bolnavul trebuie sa se adreseze medicului de familie cat mai urgent de la aparitia simptomelor prezentate mai sus.

Diagnostic

Patogeneza celulara cuprinde 2 faze:

Faza enterala

Dureaza aproximativ 3 saptamani, timp in care are loc dezvoltarea larvelor, avand drept consecinta lezarea mucoasei enterale, inflamatie locala – sindrom de malabsorbtie, afectarea motilitatii enterale.

Faza parenterala

Aceasta apare dupa migrarea larvelor in intreg organismul (creier, ficat, rinichi, inima), determinand moartea celulelor gazda, cu exceptia fibrelor musculare striate. In cazul unei infestari masive apare edemul generalizat; alte modificari: proteinurie, cardiomiopatie, anomalii SNC.

Clinica este in functie de gradul de infestare, existand multiple forme clinice. Astfel se explica intarzierea diagnosticului. Severitatea simptomelor este dependenta de doza, in cazurile cu infestare masiva putandu-se ajunge si la deces. Exista semne si simptome ce trebuie sa alerteze medicul sa suspecteze diagnosticul de trichineloza.

In primele zile se observa gastroenterita manifesta prin diaree, dureri abdominale si varsaturi. Aceasta faza este tranzitorie si dureaza in primele 10 zile de la infestare. O anamneza riguroasa poate evidentia ingestia carnii de porc cruda sau insuficient preparata. Prezenta simptomelor la mai multi membri ai unei comunitati intareste suspiciunea de trichineloza.

Test trichineloza

Larvele Trichinella se ”ingroapa” in interiorul tesutului muscular, mai degraba decat sa ramana in intestin, cum se intampla in cazul altor infectii cu viermi rotunzi. Din aceasta cauza, in multe cazuri, testarea materiilor fecale nu releva prezenta parazitului. Diagnosticul initial se bazeaza pe semnele si simptomele clasice – umflaturi aparute in jurul ochilor, inflamatie musculara si febra. Prezenta larvelor in celula musculara determina aparitia a numeroase semne: miocardita (cu modificari EKG chiar si in absenta simptomelor), dispnee cauzata de prezenta parazitului in diafragm si la nivelul muschilor respiratori accesori, modificari SNC.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul ar putea efectua urmatoarele teste:

Analize de sange

Medicul poate recolta o proba de sange pentru a testa eventualele semne care sugereaza prezenta infectiei in organism – o crestere a numarului de eozinofile, un anumit tip de globule alba ale sangelui, sau formarea de anticorpi impotriva parazitului dupa cateva saptamani.

Biopsia musculara

Cu toate ca analizele de sange sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a stabili un diagnostic, medicul poate recomanda, de asemenea, o biopsie musculara. O mica bucata de muschi este extrasa si examinata la microscop pentru a cauta larvele de trichinella.

Tratamentul pentru trichineloza

In majoritatea cazurilor, trichineloza nu este o boala grava si de multe ori se vindeca de la sine, de obicei dupa cateva luni. Cu toate acestea, simptomele de oboseala, durere usoara, slabiciune si diaree pot sa dureze luni sau chiar ani. Infectiile simptomatice pot raspunde la tratamentul cu medicamente.

Medicamente antiparazitare

Medicamentele antiparazitare (antihelmintice) sunt primele administrate pentru tratarea afectiunii. Daca parazitul trichinella este descoperit din timp, in faza intestinala, albendazolul sau mebendazolul pot fi eficiente in eliminarea viermilor si a larvelor intestinale. Pacientul se poate confrunta cu anumite reactii adverse gastrointestinale usoare in timpul tratamentului.

Daca boala este descoperita dupa ce larvele s-au ”ingropat” in tesuturi, efectele medicamentelor antiparazitare sunt mai putin eficiente. Medicul poate prescrie un astfel de medicament daca pacientul prezinta probleme ale sistemului nervos central, simptome cardiace sau respiratorii ca urmare a invaziei parazitiilor.

Calmante

Dupa invazia musculara, pot fi administrate calmante pentru a ameliora durerile musculare. In cele din urma, chisturile larvelor din muschi tind sa se calcifieze, lucru care duce la distrugerea larvelor si la incetarea durerilor si a oboselii musculare.

Corticosteroizi

In unele cazuri, trichineloza provoaca reactii alergice atunci cand parazitul patrunde in tesutul muscular sau cand larvele moarte sau aflate pe moarte elibereaza substante chimice in tesutul muscular. Medicul poate prescrie un corticosteroid pentru a reduce si combate inflamatia in timpul migratiei larvare.

Complicatii

In cazuri rare, o infectie severa cu Trichinella poate duce la urmatoarele complicatii:

  • miocardita, care este o inflamatie a muschiului cardiac
  • encefalita, care este o inflamatie a tesutului creierului
  • meningita, care este o inflamatie a membranelor din jurul creierului si maduvei spinarii
  • bronhopneumonie, care este o inflamatie a plamanilor si a cailor respiratorii
  • nefrita, aceasta fiind o afectiune care produce inflamarea rinichilor
  • pneumonia, care este o infectie pulmonara care determina inflamarea sacilor pulmonari din plamani
  • sinuzita, aceasta fiind o infectie a sinusurilor care provoaca inflamarea sinusurilor si a pasajelor nazale

Desi unele dintre aceste afectiuni pot fi grave, acestea sunt adesea detectate in timpul testarii diagnostice, astfel incat tratamentul poate fi primit destul de rapid.

Trichineloza in sarcina poate duce la complicatii ale sarcinii si chiar pierderea fatului.

Cum poate fi prevenita trichineloza?

Este foarte important ca populatia sa se aprovizioneze cu carne si preparate din carne doar din surse autorizate si controlate sanitar-veterinar.

La taierea porcilor in gospodariile proprii, se recomanda sa nu se consume carnea inainte de obtinerea rezultatului examenului trichineloscopic. Examenul se efectueaza la circumscriptiile sanitar – veterinare existente in toate localitatile din judet. In municipiile si orasele judetului functioneaza, in cadrul pietelor agro-alimentare, circumscriptii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor, unde se poate efectua de asemenea acest examen. Pentru a evita aglomerarea circumscriptiilor din piete, va recomandam sa va adresati medicului veterinar din teritoriu.

De unde se ia carne pentru analiza trichineloza

Potrivit medicilor veterinari, in cadrul examenului trichineloscopic trebuie recoltata o proba de minimum 50 g din fiecare pilier diafragmatic (partea tendinoasa), o proba de minimum 100 g din partea costala sau sternala a diafragmei ori din maseteri, limba sau muschii abdominali.

Pentru prevenirea infestarii porcilor, acestia nu vor fi lasati sa se plimbe, populatiile de sobolani trebuie eliminate, nu se vor folosi in hranirea porcilor deseuri netratate termic sau resturi de la sacrificarea altor porci.

Animalele gasite parazitate nu se vor da in consum, iar carnea lor este inactivata (incinerata, tratata chimic etc.)

Nu consumati carnea inainte de a afla rezultatul examenului trichineloscopic!

Trichineloza dispare prin congelare?

Infestarea cu Trichinella poate fi prevenita fie prin prepararea carnii la 58.5° C timp de 10 minute sau prin congelare la -20° C pentru 3 zile.

Conform Comisiei Internationale de Supraveghere a Trichinelozei, Romania se afla pe primul loc in lume in ceea ce priveste numarul de cazuri/an. Studiile parazitologilor romani evidentiaza cresterea incidentei cazurilor de Trichineloza dupa 1989 fata de perioada 1980-1989. De asemenea, se observa si o variatie geografica a incidentei pe teritoriu tarii, boala fiind mai frecventa in Transilvania (cu incidenta maxima in judetele Brasov si Covasna), din cauza obiceiurilor alimentare diferite fata de restul tarii.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichinosis/symptoms-causes/syc-20378583
  2. https://www.healthline.com/health/trichinosis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma