Hidrocefalia este acumularea de lichid in cavitatile aflate adanc in interiorul creierului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, tratamentul si simptomele de hidrocefalie.
Hidrocefalia (cunoscuta popular drept ”apa la creier”) este o tulburare ce consta in acumularea de lichid cefalorahidian in exces la nivelul creierului. Lichidul acumulat in exces nu este apa, ci este lichid cefalorahidian, un lichid clar care inconjoara creierul si maduva spinarii. In mod normal, acest lichid este produs la nivelul creierului, circula prin cei 4 ventriculele cerebrale, se acumuleaza in niste spatii inchise (cisterne), ce au rol de rezervoare si sunt situate la baza creierului, spala suprafata creierului si a maduvei spinarii si este apoi absorbit in circulatia sangvina. Pastrarea echilibrului intre productia si absorbtia de lichid cefalorahidian este esentiala.
La nou-nascuti, principalul simptom este cresterea anormala a circumferintei craniene. Hidrocefalia mai poate produce si alte semne, cum ar fi: deteriorare cognitiva, incetinirea si limitarea miscarilor corpului si incontinenta urinara.
De obicei, lichidul este complet resorbit la nivelul circulatiei sangvine. Exista, totusi, situatii in care este impiedicata secretia, absorbtia sau circulatia normala a lichidului cefalorahidian. Cand se perturba acest echilibru, apare hidrocefalia.
Aceasta poate fi prezenta de la nastere (congenitala) sau poate fi dobandita. Hidrocefalia congenitala poate aparea ca urmare a unui blocaj in circulatia lichidului cefalorahidian sau a incapacitatii de absobtie a lichidului. Presiunea ce rezulta desface suturile craniene astfel ca, in cazul hidrocefaliei unui nou-nascut sau sugar, craniul este marit in toate diametrele sale, in special in zona frontala.
Simptomele sugarului pot fi usoare, iar progresia hidrocefaliei se poate opri, dar poate reaparea mai tarziu in timpul copilariei. Suturile craniene sunt definitiv inchise la varsta de 5 ani, astfel ca simptomele ulteroare n-o sa mai determine cresteri importante ale diametrului cranian.
Hidrocefalia congenitala sau cea aparuta in copilarie ca urmare a blocarii circulatiei lichidului cefalorahidian poate fi cauzata de diferite malformatii congenitale ale creierului, de infectii fetale, traumatisme obstetricale sau tumori. Hidrocefalia aparuta ca urmare a tulburarilor de absorbtie a lichidului cefalorahidian poate fi cauzata de infectii de genul meningitei bacteriene, de hemoragii subarahnoidiene sau de defecte ale maduvei spinarii de tipul siringomieliei sau mielomeningocelului.
La adulti, poate aparea un gen de hidrocefalie in care tensiunea lichidului cefalorahidian este normala, dar exista o tulburare in absorbtia lui. Simptomele pot aparea gradat dupa o meningita, un traumatism cranian sau o hemoragie subarahnoidiana sau se pot dezvolta dintr-o cauza necunoscuta.
Hidrocefalia este o afectiune relativ rara, ea apare cu o frecventa de 1 la 1000 de copii. Si in cazul adultilor, hidrocefalia cu presiune intracraniana normala este rara, aparand in special la varstnici.
Hidrocefalia este cauzata de un dezechilibru intre cantitatea de lichid cefalorahidian produsa si cea absorbita in fluxul sanguin.
Lichidul cefalorahidian este produs de tesuturile care acopera ventriculele creierului. Acesta curge prin ventricule prin intermediul canalelor de interconectare. In cele din urma, fluidul ajunge in spatii din jurul creierului si coloanei vertebrale. Este absorbit in principal de vasele de sange din tesuturile aflate langa baza creierului.
Lichidul cefalorahidian joaca un rol important in functionarea creierului prin:
Excesul de lichid cefalorahidian in ventricule apare din unul dintre urmatoarele motive:
Cea mai frecventa problema este o obstructie partiala a fluxului normal de lichid cefalorahidian, fie de la un ventricul la altul, fie de la ventricule la alte spatii din jurul creierului.
Mai putin frecventa este o problema cu mecanismele care le permit vaselor de sange sa absoarba lichidul cefalorahidian. Acest lucru apare de multe ori in urma inflamarii tesuturilor cerebrale cauzata de o boala sau o accidentare.
Rareori, lichidul cefalorahidian este creat mai rapid decat poate fi absorbit.
In multe cazuri, nu se cunoaste exact din ce cauza apare hidrocefalia. Cu toate acestea, exista o serie de probleme de dezvoltare sau medicale care pot contribui la declansarea bolii.
Hidrocefalia prezenta la nastere (congenitala) sau la scurt timp dupa nastere poate aparea din cauza uneia dintre urmatoarele:
Semnele si simptomele hidrocefaliei variaza oarecum in functie de varsta de debut.
Semnele si simptomele comune ale hidrocefaliei la sugari includ:
In cazul copiilor mai mari, semnele si simptomele pot include:
Semnele si simptomele comune la aceasta grupa de varsta sunt:
In randul adultilor cu varsta de 60 de ani si mai mari, semnele si simptomele mai frecvente ale hidrocefaliei sunt:
Cresterea volumului de lichid cefalorahidian (LCR) intracranian, in toate sau in unele parti ale spatiilor ce contin LCR insotit de cresterea presiunii acestuia din diferite cauze la un anumit nivel, aceasta nefiind rezultatul atrofiei sau disgeneziei cerebrale.
Diagnosticul prenatal este dificil, cu probleme de certitudine, prognostic si terapie. Se realizeaza ecografie fetala (saptamana 13-16 suspiciune; confirmare saptamana 20-22) sau RMN, insa acesta nu este de rutina.
De asemenea, trebuie realizate: alfa-fetoproteina, cariotipul, serologie infectioasa (sindrom TORCH). Trebuie sa se cerceteze posibila asociere cu alte malformatii vizibile ecografic: intracraniene, renale, cardiac, ale membrelor.
Gravitatea acestui sindrom depinde de varsta copilului la debut, precum si de caracterul progresiv sau stabilizat al hidrocefaliei.
In unele cazuri, afectiunea poate fi stabilizata cu ajutorul tratamentelor, iar evolutia poate fi una buna.
Daca, la nastere, hidrocefalia este deja avansata, este vorba de deteriorari cerebrale majore ce au drept rezultat inevitabile sechele fizice si psihice. In general, decesul survine timpuriu din cauza infectiei subiacente.
In cazurile mai putin severe, cu ajutorul unui tratament corect, 40% dintre cazuri au o supravietuire si o inteligenta aproape normale.
Evolutia hidrocefaliei fetale este cel mai frecvent nefavorabila, cu avort spontan sau nastere prematura. Uneori, se ajunge la termen, insa poate surveni decesul ulterior sau o dezvoltare psihomotorie intarziata.
Intreruperea sarcinii se poate face:
Astfel, este obligatoriu un control al gravidei pe perioada sarcinii, efectuarea unei anamneze amanuntite (antecedente heredocolaterale si personale patologice) si a investigatiilor biologice si imagistice ce pot determina cele mai mici modificari ale fatului.
Unul dintre urmatoarele doua tratamente chirurgicale poate fi utilizat pentru tratarea hidrocefaliei.
Cel mai frecvent tratament pentru hidrocefalie este insertia chirurgicala a unui sistem de drenaj, numit sunt. Este format dintr-un tub lung, flexibil, cu o supapa care mentine curgerea corecta a fluidului in creier.
Un capat al tubului este de obicei plasat in unul dintre ventriculele creierului. Tubul este apoi tunelat sub piele spre o alta parte a corpului unde excesul de lichid cefalorahidian poate fi mai usor absorbit – cum ar fi abdomenul sau una dintre camerele inimii.
Persoanele care au hidrocefalie au de obicei nevoie de un sunt pentru tot restul vietii si este necesara monitorizarea regulata.
Ventriculostomia endoscopica este o procedura chirurgicala care poate fi folosita la unele persoane. In cadrul acestei proceduri, chirurgul foloseste o camera video mica pentru a observa interiorul creierului. Apoi, medicul face o gaura in partea inferioara a unuia dintre ventricule sau intre ventricule pentru a permite lichidului cefalorahidian sa iasa din creier.
Ambele proceduri chirurgicale pot duce la complicatii. Suntul poate opri scurgerea lichidului cefalorahidian sau regleaza slab drenarea acestuia din cauza defectiunilor tehnice, a blocajelor sau a infectiilor. Complicatiile ventriculostomiei includ sangerare si infectii.
Orice nereusita necesita atentie prompta, revizii chirurgicale sau alte interventii. Semnele si simptomele problemelor pot include:
Furosemidul si carbamazepina, care este un anticonvulsivant administrat pentru a ameliora crizele convulsive, pot fi recomandate de catre medic.
Hidrocefalia este o afectiune cronica si poate fi tinuta sub control, insa, in majoritatea cazurilor, nu poate fi vindecata.
Unele persoane cu hidrocefalie, in special copiii, pot avea nevoie de tratament suplimentar, in functie de gravitatea complicatiilor pe termen lung ale hidrocefaliei.
Sarcina – ingrijirea prenatala regulata poate reduce semnificativ riscul de a naste prematur, ceea ce reduce riscul ca fatul sa dezvolte hidrocefalie.
Boli infectioase – asigurati-va ca ati facut toate vaccinarile si ati participat la toate testele care va sunt recomandate.
Vaccinarea impotriva meningitei – meningita este o cauza comuna a hidrocefaliei. Vaccinarea este recomandata pentru unele persoane.
Trebuie sa purtati intotdeauna casti de protectie specifice atunci cand:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…