Masajul picioarelor – beneficii, indicatii si contraindicatii

Masajul picioarelor este o procedura care ajuta la relaxarea si buna functionare a organismului. Un masaj al picioarelor efectuat timp de 10 minute pe zi va ofera un boost de energie, dar si cateva beneficii pe care le puteti afla din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Masaj picioare: beneficii

3. Cum se face masaj la nivelul picioarelor?

4. Aparate masaj picioare

5. Cand este indicat masajul picioarelor?

6. Precautii si contraindicatii

Informatii generale

Diferite parti si puncte situate la nivelul picioarelor, inclusiv a talpilor, sunt reprezentari ale organelor. Astfel, fiecare punct apartine unui organ, iar prin masaj se trimite un impuls electric organului asociat. Acest tip de masaj se numeste reflexoterapie si il puteti face singuri din confortul propriului camin, fie apeland la un specialist.

Masaj picioare: beneficii

In ce fel ajuta masajul picioarele sa isi revina dupa perioade  de stres, alergatura, intr-un cuvant suprasolicitare?

Le purifica

Medicina chineza asociaza fiecare parte a corpului unei anumite zone de pe picior. Presand respectivele puncte (numite reflexogene), stimulam toate functiile: digestia,  detoxifierea, etc. Reflexoterapia curata si elimina toate toxinele din organism.

Le incalzeste

Extremitatile  sunt primele  care sufera de frig. Prin urmare este perturbata  toata circulatia  energiei in organism. Prin masajul talpii si a degetelor caldura se va raspandi in tot corpul.

Se rehidrateaza

Masajul ajuta factorii  activi din cremele si uleiurile pe care le folosim sa patrunda in piele. Iar pielea devine mai supla, mai moale. Picioarele merita tratament complet: baie calda si exfoliere. Plus un masaj ferm pentru a alunga toata tensiunea.

Imbunatateste circulatia sanguina

Datorita unui stil de viata sedentar, multe persoane nu folosesc corect muschii picioarelor, impiedicand astfel un flux sanguin bun. De asemenea, incaltamintea stransa, cu varfuri – in special tocurile inalte – impiedica circulatia normala a sangelui. Zece minute de masaj pentru picioare ajuta zilnic la transportul oxigenului catre celulele corpului, ceea ce este esential pentru sanatatea generala. Puteti incerca si urmatorul exercitiu: se apasa scobitura talpii pentru a reactiva returul venos, adica drumul de intoarcere  a sangelui spre inima timp de cateva minunte.

Mersul se redreseaza

Cand suntem incaltati, degetele sunt stranse si condamnate la imobilitate. Mai ales  daca purtam  tocuri inalte, incaltaminte stramta,etc. Se maseaza degetele si se maseaza cu rabdare, unul cate unul, ca sa isi recapete flexibilitatea. Iar la scurt timp functia mersului o sa se desfasoare  normal.

Se reduc inflamatiile

Pe talpa se afla si punctele reflexogene care corespund ganglionilor limfatici. Vasele de sange si capilarele limfatice transporta si substante nutritive catre celule si deseuri toxice, in sens invers, pentru a le elimina din corp. Circulatia limfatica e foarte lenta, insa poate fi accelerata prin masajul talpii piciorului.

Ajuta la relaxare

Dupa o zi obositoare si stresanta, masajul picioarelor este un mod calmant si relaxant, in special daca ati mers sau ati stat toata ziua in picioare, deoarece tind sa se umfle. Masajul si reflexoterapia efectuate timp de 5 pana la 10 minute inainte de culcare pot imbunatati starea generala si amelioreaza orice durere. De asemenea, puteti incerca urmatorul exercitiu pentru picioare: va intindeti pe spate, sprijinindu-va talpile pe perete, ceva mai sus, si faceti miscari care imita mersul. Tot corpul se va relaxa astfel, iar starea de bine se va transmite si asupra psihicului.

Promoveaza un somn mai bun

Cel mai bun moment pentru a face masajul picioarelor este inainte de a merge la culcare. Un masaj calmant si relaxant al picioarelor imbunatateste circulatia sangelui. Acest lucru ajuta la obtinerea unui somn linistit si odihnitor.

Imbunatateste starea de spirit si combate depresia:

Masajul picioarelor si reflexoterapia ajuta in combaterea depresiei. Anumite puncte de pe picioare sunt utile pentru ameliorarea simptomelor depresiei. Masarea acestor puncte sau aplicarea presiunii lor timp de cateva minute de 2 sau 3 ori pe zi poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

Diminueaza umflarea (edemul)

Masajul regulat al picioarelor in timpul sarcinii poate ajuta la reducerea efectelor edemului, care se umfla la nivelul picioarelor si gleznelor, datorita retentiei de lichide. Acest lucru este foarte frecvent in timpul sarcinii, mai ales in ultimul trimestru.

S-a constatat ca masarea picioarelor umflate in timpul sarcinii cu ulei de masline cald sau ulei de nuca de cocos poate oferi multa alinare de durerea si inflamatia cauzata de tendinita achiliana a piciorului, adica a tendonului.

Masajul picioarelor alte beneficii

  • Amelioreaza si usureaza sindromul picioarelor nelinistite
  • Sustine functionarea corecta
  • Trateaza anumite boli
  • Elimina acidul lactic
  • Imbunatateste metabolismul
  • Faciliteaza digestia
  • Ajuta la slabit prin arderea grasimilor
  • Ajuta la eliminarea celulitei
  • Intareste sistemul imunitar
  • Sustine regenerarea tesuturilor
  • Are efect anti-imbatranire
  • Amelioreaza durerile si rigiditatea care sunt cauzate de exercitii fizice intense
  • Vindeca durerile de cap, migrenele, constipatia, sinuzita si astmul
  • Amelioreaza stresul

Cum se face masaj la nivelul picioarelor?

Masaj in talpa

Pentru a beneficia de un masaj relaxant si corect al talpii picioarelor urmati urmatorii pasi:

Pasul 1.Incaziti-va picioarele.

Mergeti prin camera, faceti cateva exercitii fizice, ridicati-va de cateva ori pe varfuri pentru a activa circulatia sangelui. Apoi, faceti o baie fierbinte, fie puneti picioarele intr-un recipient cu apa calda.

Pasul 2. Masati toata talpa piciorului.

Miscarile de masaj se vor realiza la inceput pe toata talpa cu miscari blande, dar ferme. Masajul talpii are rolul de a alunga tensiunea acumulata in organism de-a lungul zilei.

Pasul 3.

Incepeti efectuarea masajului pe diferite zone. Astfel, timp de 5-7 secunde, stimuleaza fiecare punct de pe talpa piciorului incepand de la degete inspre calcaie. Puteti sa presati zonele respective ori sa aplicati local diferite tipuri de miscari ca frictionat sau ciupit usor.

Pasul 4.

Acordati o atentie speciala anumitor puncte de pe talpa piciorului. In timp ce va faceti masaj la picioare, veti descoperi ca anumite puncte sunt mai dureroase decat altele. Acest lucru inseamna ca organele cu care fac legatura nu functioneaza corespunzator. Astfel, acesor puncte trebuie sa le acordati mai multa atentie prin stimularea si masarea acestora timp de cateva minute pentru a obtine cele mai bune rezultate. Alternati momentele de stimulare prin masaj cu cele de pauza.

Centri nervosi din talpa

Ambele talpi sunt impartite in 5 zone carora le corespund anumite zone, organe sau centri nervosi.

Harta piciorului

Prima zona

Degetul mare

  • central – creier
  • in lateral – nas
  • la baza – gat
  • imediat sub el – punct pentru scaderea presiunii arteriale

Al doilea deget – sinusurile frontale. Sub al doilea si al treilea – ochii. Iar degetul mic sunt urechile.

A doua zona

  • Pentru glanda tiroida se vor masa punctele indicate cu verde.
  • Glanda parotida are punctele situate la un centimentru de degetul mare.
  • Plamanii si bronhiile sunt situate intre al patrulea si al cincelea deget, la un centimentru distanta.
  • Inima – masati talpa stanga in punctul aflat sub degetul mic la aproximativ 2 centimetri.

A treia zona

Stomacul se afla intre al patrulea si al cincelea deget, la aproximativ 2 centimetri.

  • Vezica biliara – stimulati prin masaj punctul indicat cu culoarea verde.
  • Stomacul – masati punctele indicate pe ambele talpi cu albastru.
  • Pancreasul – masati punctele indicate pe ambele talpi cu mov.
  • Rinichii – masati punctele indicate pe ambele talpi cu galben.
  • Splina – stimulati zona indicata cu rosu pe talpa stanga.

A patra zona

Este destinata intestinului subtire (roz intens) si intestinului gros (roz mai inchis).

A cincea zona

Punctul portocaliu alunga insomnia daca este stimulat.

  • Organele genitale – punctul mov care se afla chiar in centrul calcaiului.

Daca va veti ghida dupa aceste puncte atunci cand va faceti masaj la picioare, veti observa ca stare de sanatate va incepe sa se imbunatateasca treptat.

Aparate masaj picioare

Aparat masaj picioare reflexoterapie si hidromasaj

Pentru persoanele care lucreaza mult timp la birou, fie stau in picioare si nu mai au timp sa faca si alt tip de miscare, un aparat pentru masaj este alegerea perfecta.

Aparatul pentru masajul picioarelor va asigura o relaxare totala, iar acest lucru se datoraza presopuncturii care este benefica pentru intregul organism. Astfel, achizionarea unui aparat profesional de masaj pentru picioare imbina atat beneficiile presopuncturii, cat si cele ale hidromasajului.

Beneficii aparat pentru masajul picioarelor

  • Portabilitate aparat. Aparatul de masaj pentru picioare este un dispozitiv portabil care poate fi deplasat oriunde si oricand aveti nevoie.
  • Tipuri de masaj. Exista mai multe tipuri de masaj pe care le puteti selecta pe aparat. De fapt, exista mai multe modele de aparate de masaje care functioneaza prin vibratii sau bule, fie chiar intr-o combinatie simulatana a celor doua caracteristici.
  • Pretul pentru un aparat de masaj porneste de la cateva zeci de lei si poate ajunge si la cateva sute de lei. Insa, pretul difera in functie de performantele dispozitivelor. In plus, trebuie sa sa stiti ca investitia pentru un astfel de aparat este o alegere perfecta pentru sanatatea voastra, dar si a familiei.

Cand este indicat masajul picioarelor?

Masajul picioarelor este indicat atunci cand doriti sa reduceti umflaturile sau disconfortul pe care-l simtiti in zona picioarelor. In plus, cu ajutorul masajului puteti sa ameliorari si sa tratati:

  • Picioarele umflate
  • Gleznele umflate
  • Crampele musculare
  • Senzatia de picioare grele

Precautii si contraindicatii

Masajul picioarelor in sarcina

In perioada de sarcina, picioarele sunt cele mai solicitate membre, iar in acest caz este recomandat ca mamei sa ii fie facut un masaj de relaxare si de drenaj limfatic. Masajul picioarelor imbunatateste circulatia membrelor inferioare, ajutand la cresterea dimensiunii uterului.

Masaj pentru gravide beneficii:

  • reducerea durerii si a disconfortului fizic
  • ajuta la drenarea fluidelor care stagneaza
  • previne aparitia spasmelor musculare
  • relaxare fizica si psihica
  • ameliorarea durerilor de cap
  • ameliorarea durerilor musculare si articulare
  • imbunatateste elasticitatea, consistenta si mobilitatea pielii

Masajul picioarelor la bebelusi

Dupa primele 3 saptamani de viata ale bebelusului, puteti sa-i face un masaj usor, folosind uleiul naturale ca uleiul de cocos, uleiul de masline, uleiul de migdale sau de struguri.

Masajul picioarelor cu varice

Specialistii sustin ca un masaj al picioarelor cu varice este benefic pentru stimularea circulatiei sangelui. In acest caz, masajul trebuie sa fie executat cu mare atentie prin miscari circulare si care sa nu puna presiune direct pe varice pentru a nu provoca dureri sau alte rani asupra venelor.

Masajul picioarelor contraindicatii:

  • tumorile maligne
  • insuficienta renala acuta
  • infarct miocardic acut
  • micoze si leziuni plantare
  • boli dermatologice de piele
  • rani deschise
  • hematoame
  • stari febrile
  • tromboze
  • tromboflebite
  • tensiune arteriala

 

 

Referinte:

  1. https://www.foot.com/7-benefits-foot-massage-reflexology/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323790.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma