Hepatita toxica este inflamatia ficatului cauzata de expunerea la substante chimice, medicamente sau cantitati excesive de alcool. Aflati mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul hepatitei toxice din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta hepatita toxica?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce reprezinta hepatita toxica?

Hepatita toxica reprezinta o inflamatie a ficatului ca reactie la anumite substante la care pacientul este expus. Hepatita toxica poate fi cauzata de alcool, substante chimice, medicamente (hepatita medicamentoasa) sau suplimente nutritive.

In unele cazuri, hepatita toxica se dezvolta dupa cateva ore sau zile de la expunerea la o toxina. In alte cazuri, este posibil sa treaca luni intregi inainte ca semnele si simptomele sa-si faca aparitia.

De cele mai multe ori, simptomele hepatitei toxice dispar dupa ce expunerea la toxina inceteaza. In alte cazuri, hepatita toxica poate deteriora definitiv ficatul, ducand la hepatita cronica toxica, la cicatrizarea ireversibila a tesutului hepatic (ciroza) si in unele cazuri la insuficienta hepatica, afectiuni care pot pune viata in pericol.

Cauze si factori de risc

Hepatita toxica apare atunci cand ficatul se inflameaza din cauza expunerii la o substanta toxica. De asemenea, aceasta afectiune se poate dezvolta si in urma consumului excesiv de medicamente pe baza de reteta sau fara reteta.

In mod normal, ficatul elimina si descompune majoritatea medicamentelor si a substantelor chimice din fluxul sanguin. Descompunerea toxinelor creeaza produse secundare care pot dauna ficatului. Desi ficatul are o capacitate mare de regenerare, expunerea constanta la substante toxice poate provoca daune grave, uneori ireversibile.

Hepatita toxica poate fi cauzata de:

Alcool

Consumul excesiv de alcool timp de mai multi ani poate duce la hepatita toxica alcoolica – o inflamatie la nivelul ficatului din cauza alcoolului, ceea ce poate duce la insuficienta hepatica.

Calmante fara prescriptie medicala

Calmantele eliberate fara reteta, cum ar fi acetaminofenul, aspirina, ibuprofenul si naproxenul pot deteriora ficatul, mai ales daca sunt administrate frecvent sau combinate cu alcool.

Medicamente pe baza de prescriptie medicala

Unele medicamente care pot provoca leziuni hepatice grave sunt statinele, utilizate pentru tratarea colesterolului ridicat, medicamentul combinat amoxicilina-clavulanat (Augmentin), fenitoina, azatioprina, niacina, ketoconazol, anumite antivirale si steroizi anabolizanti.

Plante medicinale si suplimente

Printre plantele considerate periculoase pentru ficat se numara aloe vera, cascara, chaparral, comfrey, kava si ephedra, insa exista multe altele. Copiii care confunda suplimentele de vitamine cu bomboanele pot dezvolta leziuni hepatice, de asemenea.

Produse chimice industriale

Persoanele expuse la produsele chimice, la locul de munca, se pot confrunta cu leziuni hepatice. Produsele chimice obisnuite care pot provoca leziuni ale ficatului sunt tetraclorura de carbon, clorura de vinil (folosita la fabricarea materialelor plastice), paraquatul erbicid si un grup de substante chimice industriale numite bifenili policlorurati.

Hepatita cronica toxica se transmite?

Nefiind cauzata de o infectie virala, cum se intampla in cazul hepatitelor infectioase, hepatita toxica nu poate fi transmisa.

Factori de risc

Riscul de hepatita toxica e mai mare in randul persoanelor care prezinta urmatorii factori de risc:

Administrarea calmantelor sau a anumitor medicamente prescrise

Consumul de calmante sau alte medicamente pe baza de prescriptie poate creste riscul de hepatita toxica. Acest lucru este valabil mai ales daca luati mai multe medicamente sau luati mai mult decat doza de medicamente recomandata.

O boala hepatica

Cei care sufera de afectiuni hepatice grave, cum ar fi ciroza sau steatohepatita nonalcoolica, sunt mult mai sensibili la efectele toxinelor.

Hepatita

Infectia cronica cu un virus hepatic (hepatita B, hepatita C sau celelalte virusuri hepatice rare care pot persista in organism) face ca ficatul sa fie mai vulnerabil.

Imbatranirea

Pe masura ce o persoana imbatraneste, ficatul descompune mai incet substantele nocive. Acest lucru inseamna ca toxinele si produsele secundare ale acestora raman mai mult timp in organism.

Consumul de alcool

Consumul de alcool in paralel cu medicamente sau anumite suplimente pe baza de plante creste riscul de toxicitate.

Sexul feminin

Deoarece femeile par sa metabolizeze anumite toxine mai incet decat barbatii, ficatul lor este expus la concentratii mai mari de substante nocive din sange pentru o perioada mai lunga de timp. Acest lucru creste riscul de hepatita toxica.

Anumite mutatii genetice

Mostenirea anumitor mutatii genetice care afecteaza productia si actiunea enzimelor hepatice care descompun toxinele ii poate face pe oameni mai predispusi la hepatita toxica.

Contactul cu toxinele industriale

Riscul de hepatita toxica este mare si in randul celor care lucreaza cu anumite substante chimice industriale.

Cum se manifesta?

Formele usoare de hepatita toxica pot sa nu produca niciun simptom si pot fi detectate numai in urma unor analize de sange. Cand apar semnele si simptomele hepatitei toxice, acestea pot fi:

  • ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)
  • pruritul
  • dureri abdominale in partea superioara dreapta a abdomenului
  • oboseala
  • pierderea poftei de mancare
  • greata si varsaturi
  • eczeme
  • febra
  • pierdere in greutate
  • urina inchisa la culoare sau de culoarea ceaiului

Simptomele hepatitei cronice toxice sunt asemanatoare, numai ca se intind pe o perioada mult mai lunga de timp.

Cand este necesara vizita la doctor

Consultati imediat medicul daca aveti semne sau simptome care va ingrijoreaza.

Supradozele de medicamente, cum ar fi acetaminofenul, pot produce insuficienta hepatica. Cereti asistenta medicala imediata daca banuiti ca un adult sau un copil se confrunta cu o supradoza de acetaminofen. Semnele si simptomele unei posibile supradoze de acetaminofen sunt:

  • pierderea poftei de mancare
  • greata si varsaturi
  • dureri abdominale superioare
  • coma

Daca suspectati o supradoza de acetaminofen, apelati imediat serviciile locale de urgenta. Nu asteptati aparitia simptomelor. O supradoza de acetaminofen poate fi fatala, dar poate fi tratata cu succes daca este abordata mai devreme dupa ingestie.

Diagnostic

Printre testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea hepatitei toxice se numara:

Examinarea fizica

In prima faza, medicul va efectua, cel mai probabil, un examen fizic si va dori sa afle mai multe despre istoricul medical al pacientului. De aceea, este bine sa aduceti la intalnirea cu doctorul toate medicamentele pe care le luati, inclusiv medicamentele si ierburile fara reteta, in recipientele lor originale. In plus, spuneti-i medicului daca lucrati cu substante chimice industriale sau daca ati fost expusi la pesticide, erbicide sau alte toxine de mediu.

Analize de sange

Medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sange prin intermediul carora sa caute niveluri ridicate ale anumitor enzime hepatice. Aceste niveluri ale enzimelor ii pot arata doctorului cat de bine functioneaza ficatul.

Teste de imagistica

De asemenea, medicul poate recomanda si un test imagistic pentru a vizualiza ficatul. Printre aceste teste se numara ecografia, tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). In unele cazuri, poate fi nevoie si de testele imagistice suplimentare, cum ar fi elastografia magnetica si elastografia tranzitorie.

Biopsia hepatica

O biopsie hepatica poate ajuta la confirmarea diagnosticului de hepatita toxica si poate ajuta la excluderea altor cauze. In timpul unei biopsii hepatice, medicul introduce un ac in ficat pentru a recolta o mica proba de tesut. Esantionul este apoi examinat la microscop.

Tratament

In primul rand, medicii vor incerca sa afle care sunt cauzele lezarii ficatului. In unele cazuri, cauzele care provoaca simptomele sunt evidente, insa alteori este nevoie de mai multe teste si analize pentru a identifica o cauza.

Hepatita toxica se vindeca?

In cele mai multe cazuri, semnele si simptomele cu care pacientul se confrunta dispar daca acesta nu se mai expune la toxina care provoaca inflamatii hepatice.

Tratamentele pentru hepatita toxica sunt urmatoarele:

Ingrijirea

Persoanele cu simptome severe ar putea sa primeasca terapie de sustinere in spital, iar aici pot fi incluse lichide intravenoase si medicamente care amelioreaza greata si varsaturile. De asemenea, medicul va monitoriza eventualele afectiuni hepatice.

Medicamente care inverseaza leziunile hepatice cauzate de acetaminofen

Daca ficatul a fost afectat de o supradoza de acetaminofen, pacientul este tratat imediat cu o substanta chimica numita acetilcisteina. Cu cat este administrat mai repede acest medicament, cu atat sansele de limitare a leziunilor hepatice sunt mai mari. Tratamentul este cel mai eficient daca este administrat in termen de 16 ore de la supradozajul cu acetaminofen.

Ingrijirea de urgenta

In cazul persoanelor care s-au supradozat cu un medicament toxic, ingrijirea de urgenta este esentiala. Persoanele care s-au supradozat cu anumite medicamente, altele decat acetaminofenul, pot primi tratamente care elimina respectivul medicament din organism sau care reduc efectul toxic al acestuia.

Transplantul de ficat

Transplantul de ficat reprezinta singura varianta pentru persoanele a caror functie hepatica a fost grav afectata. Transplantul de ficat este o operatie de indepartare a ficatului bolnav si inlocuire a acestuia cu un ficat sanatos prelevat de la un donator.

In majoritatea cazurilor, ficatul utilizat in transplanturi provine de la donatori decedati. In unele situatii, ficatul poate proveni de la donatori vii care isi doneaza o parte din acest organ.

Hepatita toxica regim alimentar

Persoanele cu hepatita trebuie sa urmeze un stil de viata sanatos pentru a minimiza afectarea ficatului. Incepeti sa va protejati ficatul, acordand mai multa atentie nutritiei.

”Nu exista o dieta speciala pentru hepatita”, spune Keri Gans, dietetician acreditat in New York. ”O persoana cu hepatita trebuie doar sa urmeze o dieta sanatoasa, bine echilibrata”.

Aceasta dieta ar trebui sa includa:

  • o multime de fructe si legume
  • cereale integrale, cum ar fi ovaz, orez brun, orz si quinoa
  • proteine ​​slabe, cum ar fi pestele, carnea de pui fara piele, albusurile de ou si fasolea
  • produse lactate cu continut scazut de grasime sau fara grasimi
  • grasimi sanatoase precum cele din nuci, avocado si uleiul de masline

Ce sa nu consumati

Retineti ca o dieta nesanatoasa poate contribui la afectarea ficatului. Daca mancati prea multe alimente grase sau zaharate, cu calorii mari, veti acumula in greutate, iar grasimea va incepe sa se acumuleze in ficat. Un ”ficat gras” poate contribui la dezvoltarea cirozei sau la cicatrizarea ficatului.

Evitati urmatoarele:

  • Grasimile saturate care se regasesc in unt, smantana si alte alimente lactate bogate in grasimi, carne grasa si alimente prajite
  • Gustari pline de zahar, cum ar fi prajiturile, sucurile etc
  • Mancarurile preparate cu multa sare
  • Alcoolul

Multi experti recomanda ca pacientii cu hepatita sa evite, de asemenea, crustaceele crude sau slab preparate, care poate adaposti virusuri si bacterii. De asemenea, este recomandat sa limitati consumul de alimente procesate, deoarece acestea pot contine aditivi chimici si niveluri ridicate de sare.

Complicatii

Inflamatiile asociate cu hepatita toxica pot duce la afectarea si cicatrizarea ficatului. De-a lungul timpului, aceasta cicatrizare, numita ciroza, afecteaza grav functionarea ficatului. In cele din urma, ciroza duce la insuficienta hepatica. Singurul tratament pentru insuficienta hepatica cronica este inlocuirea ficatului cu unul sanatos de la un donator (transplant de ficat).

Metode de prevenire

Oamenii nu stiu din start cum poate reactiona organismul lor in contact cu anumite medicamente. Din aceasta cauza, hepatita toxica nu poate fi intotdeauna prevenita. Dar puteti reduce riscul de probleme hepatice daca:

Limitati consumul de medicamente

Luati medicamente fara reteta numai atunci cand este absolut necesar. Aflati ce puteti lua in afara de medicamente pentru a trata probleme comune, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si durerile cauzate de artrita.

Luati medicamente numai conform indicatiilor

Respectati intocmai indicatiile despre prospectele tuturor medicamentelor. Nu depasiti cantitatea recomandata, chiar daca simptomele nu par sa se imbunatateasca.

Consumati cu atentie suplimentele si produsele pe baza de plante

Nu trebuie sa traiti cu impresia ca un produs naturist nu poate provoca daune. Discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile acestor plante medicinale si suplimente.

Nu amestecati alcoolul cu medicamentele

Alcoolul si medicamentele reprezinta o combinatie total gresita. In niciun caz nu consumati alcool daca luati acetaminofen. Intrebati-l pe medic sau farmacist despre interactiunea dintre alcool si alte medicamente pe baza de reteta sau nu.

Luati masuri de precautie privind substantele chimice

Daca lucrati cu sau utilizati substante chimice periculoase, luati toate precautiile necesare pentru a va proteja de expunere. Daca intrati in contact cu o substanta daunatoare, urmati instructiunile de la locul de munca sau apelati la serviciile locale de urgenta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxic-hepatitis/symptoms-causes/syc-20352202
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17915-toxic-hepatitis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma