Noduli tiroidieni – cauze, simptome, tratament

Noduli tiroidieni – formatiuni tumorale, benigne sau, mai rar, maligne, care pot aparea pe glanda tiroida. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, tratamentul si simptomele nodulilor tiroidieni.

Cuprins:

  1. Ce sunt nodulii tiroidieni?
  2. Tipuri de noduli tiroidieni
  3. Cauze si factori de risc
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza nodulii tiroidieni?
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni sunt formatiuni solide sau pline cu lichid care se dezvolta in interiorul tiroidei, o glanda mica situata la baza gatului, chiar deasupra pieptului.

Marea majoritate a nodulilor tiroidieni nu sunt gravi si nu provoaca simptome. Doar un mic procent dintre nodulii tiroidieni sunt cancerosi.

De multe ori, pacientii nici nu stiu ca au noduli tiroidieni. Acesti noduli pe tiroida sunt descoperiti de medic in timpul unui examen medical de rutina. Unii noduli la tiroida, insa, pot creste suficient de mult incat devin vizibili sau ingreuneaza inghitirea sau respiratia.

Nodul tiroida – abordare

Tratamentul este administrat in functie de tipul de noduli tiroidieni pe care pacientul ii are.

Tipuri de noduli tiroidieni

Exista mai multe tipuri de noduli tiroidieni (gusa nodulara), insa, in principal, acestia pot fi benigni sau maligni.

Noduli tiroidieni benigni

Marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt noncancerosi (benigni).

Nodulii benigni trebuie, insa, supravegheati in mod activ pentru ca acestia sa nu creasca. Medicii se vor asigura ca nodulii nu apasa pe structurile din apropiere, cum ar fi traheea sau esofagul, tubul muscular care transporta mancarea de la gura spre stomac.

Exista mai multe tipuri diferite de noduli tiroidieni benigni.

Noduli tiroidieni vascularizati

Nodulii hipoecogeni sunt mai inchisi la culoare decat restul glandei si au o forma neregulata.

Chisturi pe tiroida

In tiroida se pot dezvolta umflaturi pline cu fluid (chisturi). Unele chisturi sunt congenitale, adica sunt prezente de la nastere.

Uneori, chisturile tiroidiene sunt pline cu sange, resturi si substante ramase in urma descompunerii celulelor sangelui. De asemenea, pot contine depozite de calciu. Chisturile pot fi rezultatul unei leziuni sau inflamatii sau pot aparea impreuna cu alte formatiuni benigne sau canceroase. In unele cazuri, chisturile trebuie drenate sau recoltate, astfel incat endocrinologii sa poata stabili un diagnostic.

Gusa micronodulara

Acest tip este caracterizat de prezenta mai multor noduli tiroidieni, afectiunea mai purtand numele de tiroida marita.

Uneori, aceasta afectiune forteaza tiroida sa produca prea multa tiroxina, cauzand hipertiroidism. Aceste formatiuni pot necesita tratament. Gusa micronodulara poate deveni destul de mare si poate apasa pe structurile din jur. Acest lucru este mai frecvent la persoanele in varsta.

Noduli tiroidieni maligni

5 pana la 10 la suta dintre nodulii tiroidieni sunt maligni (cancerosi), desi majoritatea nu provoaca simptome. In rare cazuri, un nodul tiroidian malign poate cauza umflarea gatului, dureri, probleme la inghitire, respiratie sau modificari ale sunetului vocii, pe masura ce cresc.

Exista mai multe tipuri de cancer tiroidian. Cele mai multe raspund bine la tratament, desi unele forme rare pot fi agresive.

Nodul rece tiroidian

Un nodul ”rece” are potential malign, cu alte cuvinte nu capteaza iodul in timpul scintigrafiei.

Cancerul tiroidian diferentiat

Aceasta forma de cancer tiroidian se dezvolta in celulele foliculare, care leaga iodul de proteine, creand hormoni tiroidieni. Exista doua tipuri de cancere tiroidiene diferentiate: carcinomul papilar si carcinomul folicular.

Carcinom tiroidian medular

Carcinomul tiroidian medular se dezvolta in celulele parafoliculare, numite si celule C. Aceste celule produc un hormon numit calcitonina, care ajuta la controlul consumului de calciu de catre organism. Uneori, carcinomul tiroidian medular se poate raspandi in ganglionii limfatici, plamani sau ficat inainte de descoperirea cancerului, ceea ce il face mai dificil de tratat. Reprezinta aproximativ 5 la suta dintre toate tipurile de cancer tiroidian.

Cancerul tiroidian medular poate aparea spontan, fara o cauza aparenta sau ca parte a unui sindrom genetic.

Carcinomul anaplastic

Carcinomul anaplastic este o forma extrem de rara si agresiva de cancer tiroidian, care invadeaza rapid organele din apropiere, cum ar fi traheea si esofagul. Se poate raspandi si la plamani, oase si creier. Poate aparea spontan, dar se dezvolta de obicei la persoanele care au avut cancer de tiroida de lunga durata, in care celulele invadeaza structuri locale, fluxul sanguin, ganglionii si organele indepartate.

Carcinomul anaplastic reprezinta mai putin de 2 la suta din toate cazurile de cancer tiroidian. Acesta tinde sa apara la persoanele mai mari de 65 de ani.

Limfom tiroidian

Limfomul tiroidian reprezinta aproximativ 2 la suta dintre toate tipurile de cancere tiroidiene. Apare cel mai des, dar inca foarte rar, la persoanele cu tiroidita Hashimoto, in care sistemul imunitar ataca tiroida. Simptomele precum umflarea gatului si durerea apar adesea mai rapid decat in cazul altor forme de cancer tiroidian, deoarece tumora creste rapid.

Cauze si factori de risc

Deficit de iod

Iodul este o parte esentiala a dietei. Fara el, organismul nu poate produce suficienti hormoni tiroidieni. In cazul unui deficit de iod poate aparea gusa sau tiroida marita. De asemenea, se pot forma si noduli tiroidieni.

Specialistii le recomanda oamenilor sa consume sare iodata pentru a preveni deficitul de iod.

Inflamatie

Ocazional, un nodul tiroidian apare in urma unei inflamatii a tiroidei, conditie cunoscuta sub denumirea de tiroidita subacuta. Aceasta afectiune este rara, insa se poate declansa dupa o infectie virala, cum ar fi gripa sau oreionul.

In cazul tiroiditei subacute, tiroida poate fi sensibila sau dureroasa la atingere si se poate simti denivelata.

Hipertiroidismul

Unii noduli tiroidieni produc mai multa tiroxina. Acesta este unul dintre hormonii pe care ii secreta glanda tiroida.

Simptomele hipertiroidismului sunt:

  • pierderea in greutate
  • nervozitate si tremor
  • batai rapide sau neregulate ale inimii
  • intoleranta la caldura

Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca glanda tiroida. Oamenii de stiinta nu cunosc cauzele acestei afectiuni.

Posibilii factori de risc ai tiroiditei Hashimoto sunt:

  • persoana in cauza are o ruda care sufera de o boala tiroidiana
  • expunerea la radiatii
  • expunerea excesiva la iod

Tiroidita Hashimoto afecteaza mai des femeile decat barbatii.

Cancer tiroidian

Desi riscurile ca un nodul sa fie malign sunt mici, exista anumiti factori care cresc riscul de cancer tiroidian. De obicei, persoanele diagnosticate au rude care au suferit sau sufera de cancer tiroidian sau alte tipuri de cancer endocrin. De asemenea, pacientii au mai putin de 30 de ani sau mai mult de 60, sunt in majoritatea cazurilor barbati sau au fost expusi la radiatii, in special la nivelul capului si gatului. Un nodul care este mare si dur sau care provoaca durere (noduli tiroidieni durerosi) sau disconfort produce ingrijorari privind potentialul sau malign.

Simptome

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu provoaca semne sau simptome.

Noduli tiroidieni simptome

Ocazional, insa, unii noduli devin atat de mari incat pot:

  • fi simtiti la atingere
  • fi vazuti, adesea sub forma unei umflaturi la baza gatului
  • apasa pe trahee sau esofag, provocand respiratie grea sau dificultati de inghitire

In unele cazuri, nodulii tiroidieni produc prea multa tiroxina, un hormon secretat de glanda tiroida. Tiroxina in exces poate provoca simptome de hipertiroidism precum:

  • pierdere in greutate inexplicabila
  • transpiratie excesiva
  • tremor
  • nervozitate
  • batai rapide sau neregulate ale inimii

Anumiti noduli tiroidieni sunt cancerosi (maligni), insa stabilirea tipului nu se poate face doar din simptome. Majoritatea nodulilor tiroidieni cancerosi se dezvolta lent si pot fi mici atunci cand sunt descoperiti. Cancerele tiroidiene agresive sunt rare.

Cand este necesara vizita la doctor

Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt noncancerosi (benigni) si nu provoaca probleme, cereti-i medicului sa verifice umflaturile neobisnuite de la nivelul gatului, mai ales daca aveti probleme cu respiratia sau inghitirea.

De asemenea, solicitati asistenta medicala daca dezvoltati semne si simptome de hipertiroidism, cum ar fi:

  • pierdere brusca in greutate, chiar daca pofta de mancare este normala sau mai mare
  • batai neregulate ale inimii
  • probleme cu somnul
  • slabiciune musculara
  • nervozitate sau iritabilitate

Diagnostic

De multe ori, oamenii nu pot vedea sau simti un nodul tiroidian. Acestia afla ca au un astfel de nodul in urma unui test imagistic efectuat pentru o alta afectiune.

Teste de investigare a activitatii tiroidiene neobisnuite

  • o ecografie – efectuata pentru a verifica prezenta unui nodul, marimea si continutul acestuia
  • analize de sange – facute pentru a evalua nivelul hormonilor si alti factori
  • o biopsie – efectuata pentru recoltarea si testarea unei bucati mici de tesut
  • o scintigrafie – o scanare tiroidiana nucleara

Biopsia poate arata daca un nodul este malign sau nu. In timpul procedurii, medicul introduce un ac subtire in tiroida si aspira cateva celule, care urmeaza sa fie testate.

Daca rezultatele biopsiei sugereaza prezenta cancerului, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala de indepartare a nodulului si pentru a examina tesutul mai in detaliu.

Scintigrafia poate arata daca tiroida functioneaza corespunzator. In cadrul acestui test, individul ingereaza iod radioactiv pe cale orala sau ii este administrat  intravenos. Acesta este apoi supus unei scanari pentru a vedea cat de bine functioneaza glanda tiroida si daca exista noduli.

Cum se trateaza nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni se resorb?

Nodulii tiroidieni nu au intotdeauna nevoie de tratament. Majoritatea dispar de la sine. In schimb, tratamentul depinde de tipul nodulilor tiroidieni.

Tratament noduli tiroidieni benigni

Daca un nodul tiroidian nu este canceros, exista mai multe optiuni de tratament:

Monitorizare

Daca biopsia arata ca nodulul este benign, medicul poate sugera supravegherea activa a starii. Acest lucru inseamna, de obicei, efectuarea unui examen fizic si a unor teste ale functiei tiroidiene la intervale regulate. De asemenea, poate fi efectuata o alta biopsie daca nodulul creste. Daca nodulul benign ramane neschimbat, nici nu este nevoie de tratament.

Terapia de suprimare a hormonilor tiroidieni

Aceasta presupune tratarea unui nodul benign cu levotiroxina, o forma sintetica de tiroxina sub forma de pilule. Principiul terapiei este ca furnizarea unui hormon tiroidian suplimentar va stimula hipofiza sa produca mai putin TSH, hormonul care stimuleaza cresterea tesutului tiroidian.

Desi acest lucru suna bine in teorie, terapia cu levotiroxina este o problema aflata in dezbatere.

Operatie noduli tiroidieni

Ocazional, un nodul benign poate fi eliminat prin operatie, in special daca este atat de mare incat ingreuneaza respiratia sau inghitirea. Chirurgia este, de asemenea, necesara in cazul persoanelor cu gusa multinodulara mare, mai ales daca gusa restrictioneaza caile respiratorii, esofagul sau vasele de sange. Nodulii diagnosticati drept suspecti in urma biopsiei au, de asemenea, nevoie de indepartare chirurgicala, astfel incat pot fi examinati pentru semnele de cancer.

Tratarea nodulilor care provoaca hipertiroidism

Daca un nodul tiroidian produce prea multi hormoni tiroidieni, medicul poate recomanda tratarea hipertiroidismului. Acest lucru poate include:

Iod radioactiv

Medicii folosesc iod radioactiv pentru a trata gusa multinodulara. Iodul radioactiv se gaseste sub forma de capsule sau sub forma lichida si este absorbit de glanda tiroida. Acesta produce micsorarea nodulilor si reducerea simptomelor hipertiroidismului, de obicei dupa doua-trei luni.

Medicamente anti-tiroidiene

In unele cazuri, medicul poate recomanda un medicament anti-tiroidian, cum ar fi metimazolul pentru a reduce simptomele hipertiroidismului. Tratamentul este, in general, pe termen lung si poate avea efecte secundare grave asupra ficatului. Din aceasta cauza, este important sa discutati cu medicul despre riscurile si beneficiile tratamentului.

Interventie chirurgicala

Operatia de indepartare a nodulului este necesara in momentul in care tratamentul cu iod radioactiv sau cu medicamente anti-tiroidiene nu reprezinta o optiune. Chirurgia prezinta, de asemenea, anumite riscuri care ar trebui discutate in detaliu cu medicul.

Tratarea nodulilor cancerosi

Interventie chirurgicala

Cel mai frecvent tratament pentru nodulii maligni este indepartarea chirurgicala, adesea impreuna cu majoritatea tesutului tiroidian – o procedura numita tiroidectomie aproape totala. Riscurile chirurgiei tiroidiene sunt lezarea nervului care controleaza corzile vocale (nervul laringian) si deteriorarea glandelor paratiroide – patru glande minuscule situate in spatele tiroidei care ajuta la controlarea nivelului de calciu din sange.

Dupa tiroidectomie, pacientul va avea nevoie de tratament cu levotiroxina pentru tot restul vietii.

Ablatia cu alcool

Nodulii cancerosi pot fi tratati si cu ajutorul ablatiei cu alcool. Aceasta tehnica implica injectarea unei cantitati mici de alcool in nodulul tiroidian canceros. Acest tratament este util pentru tratarea cancerului care apare in zone care nu pot fi accesate in timpul operatiei.

Noduli tiroidieni tratament naturist

Suplimentele care contin cantitati mari de iod precum algele marine pot face ca nivelul hormonilor tiroidieni sa creasca.

Alimente interzise noduli tiroidieni

Alimentele procesate (tip fast food) trebuie evitate total de catre pacientii cu noduli tiroidieni.

Complicatii

Complicatiile asociate nodulilor tiroidieni sunt:

Probleme de inghitire sau respiratie

Nodulii mari pot afecta inghitirea sau respiratia.

Hipertiroidismul

Nodulii tiroidieni pot produce hormoni tiroidieni, ceea ce duce la hipertiroidism. Hipertiroidismul poate duce la pierdere in greutate, slabiciune musculara, intoleranta la caldura si anxietate sau iritabilitate.

Probleme asociate cu cancerul tiroidian

Daca un nodul tiroidian este canceros, de obicei este nevoie de operatie.

Prevenire

Nu exista nicio modalitate de a impiedica dezvoltarea unor noduli tiroidieni. Daca ati fost diagnosticat cu un nodul tiroidian, endocrinologul va lua masuri pentru eliminarea sau distrugerea acestuia sau pur si simplu monitorizarea acestuia in mod periodic.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thyroid-nodules/symptoms-causes/syc-20355262
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/185672.php
  3. https://www.healthline.com/health/thyroid-nodule
  4. https://nyulangone.org/conditions/thyroid-nodules-cancers/types
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma