Hepatita toxica este inflamatia ficatului cauzata de expunerea la substante chimice, medicamente sau cantitati excesive de alcool. Aflati mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul hepatitei toxice din materialul urmator.
Hepatita toxica reprezinta o inflamatie a ficatului ca reactie la anumite substante la care pacientul este expus. Hepatita toxica poate fi cauzata de alcool, substante chimice, medicamente (hepatita medicamentoasa) sau suplimente nutritive.
In unele cazuri, hepatita toxica se dezvolta dupa cateva ore sau zile de la expunerea la o toxina. In alte cazuri, este posibil sa treaca luni intregi inainte ca semnele si simptomele sa-si faca aparitia.
De cele mai multe ori, simptomele hepatitei toxice dispar dupa ce expunerea la toxina inceteaza. In alte cazuri, hepatita toxica poate deteriora definitiv ficatul, ducand la hepatita cronica toxica, la cicatrizarea ireversibila a tesutului hepatic (ciroza) si in unele cazuri la insuficienta hepatica, afectiuni care pot pune viata in pericol.
Hepatita toxica apare atunci cand ficatul se inflameaza din cauza expunerii la o substanta toxica. De asemenea, aceasta afectiune se poate dezvolta si in urma consumului excesiv de medicamente pe baza de reteta sau fara reteta.
In mod normal, ficatul elimina si descompune majoritatea medicamentelor si a substantelor chimice din fluxul sanguin. Descompunerea toxinelor creeaza produse secundare care pot dauna ficatului. Desi ficatul are o capacitate mare de regenerare, expunerea constanta la substante toxice poate provoca daune grave, uneori ireversibile.
Hepatita toxica poate fi cauzata de:
Consumul excesiv de alcool timp de mai multi ani poate duce la hepatita toxica alcoolica – o inflamatie la nivelul ficatului din cauza alcoolului, ceea ce poate duce la insuficienta hepatica.
Calmantele eliberate fara reteta, cum ar fi acetaminofenul, aspirina, ibuprofenul si naproxenul pot deteriora ficatul, mai ales daca sunt administrate frecvent sau combinate cu alcool.
Unele medicamente care pot provoca leziuni hepatice grave sunt statinele, utilizate pentru tratarea colesterolului ridicat, medicamentul combinat amoxicilina-clavulanat (Augmentin), fenitoina, azatioprina, niacina, ketoconazol, anumite antivirale si steroizi anabolizanti.
Printre plantele considerate periculoase pentru ficat se numara aloe vera, cascara, chaparral, comfrey, kava si ephedra, insa exista multe altele. Copiii care confunda suplimentele de vitamine cu bomboanele pot dezvolta leziuni hepatice, de asemenea.
Persoanele expuse la produsele chimice, la locul de munca, se pot confrunta cu leziuni hepatice. Produsele chimice obisnuite care pot provoca leziuni ale ficatului sunt tetraclorura de carbon, clorura de vinil (folosita la fabricarea materialelor plastice), paraquatul erbicid si un grup de substante chimice industriale numite bifenili policlorurati.
Nefiind cauzata de o infectie virala, cum se intampla in cazul hepatitelor infectioase, hepatita toxica nu poate fi transmisa.
Riscul de hepatita toxica e mai mare in randul persoanelor care prezinta urmatorii factori de risc:
Consumul de calmante sau alte medicamente pe baza de prescriptie poate creste riscul de hepatita toxica. Acest lucru este valabil mai ales daca luati mai multe medicamente sau luati mai mult decat doza de medicamente recomandata.
Cei care sufera de afectiuni hepatice grave, cum ar fi ciroza sau steatohepatita nonalcoolica, sunt mult mai sensibili la efectele toxinelor.
Infectia cronica cu un virus hepatic (hepatita B, hepatita C sau celelalte virusuri hepatice rare care pot persista in organism) face ca ficatul sa fie mai vulnerabil.
Pe masura ce o persoana imbatraneste, ficatul descompune mai incet substantele nocive. Acest lucru inseamna ca toxinele si produsele secundare ale acestora raman mai mult timp in organism.
Consumul de alcool in paralel cu medicamente sau anumite suplimente pe baza de plante creste riscul de toxicitate.
Deoarece femeile par sa metabolizeze anumite toxine mai incet decat barbatii, ficatul lor este expus la concentratii mai mari de substante nocive din sange pentru o perioada mai lunga de timp. Acest lucru creste riscul de hepatita toxica.
Mostenirea anumitor mutatii genetice care afecteaza productia si actiunea enzimelor hepatice care descompun toxinele ii poate face pe oameni mai predispusi la hepatita toxica.
Riscul de hepatita toxica este mare si in randul celor care lucreaza cu anumite substante chimice industriale.
Formele usoare de hepatita toxica pot sa nu produca niciun simptom si pot fi detectate numai in urma unor analize de sange. Cand apar semnele si simptomele hepatitei toxice, acestea pot fi:
Simptomele hepatitei cronice toxice sunt asemanatoare, numai ca se intind pe o perioada mult mai lunga de timp.
Consultati imediat medicul daca aveti semne sau simptome care va ingrijoreaza.
Supradozele de medicamente, cum ar fi acetaminofenul, pot produce insuficienta hepatica. Cereti asistenta medicala imediata daca banuiti ca un adult sau un copil se confrunta cu o supradoza de acetaminofen. Semnele si simptomele unei posibile supradoze de acetaminofen sunt:
Daca suspectati o supradoza de acetaminofen, apelati imediat serviciile locale de urgenta. Nu asteptati aparitia simptomelor. O supradoza de acetaminofen poate fi fatala, dar poate fi tratata cu succes daca este abordata mai devreme dupa ingestie.
Printre testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea hepatitei toxice se numara:
In prima faza, medicul va efectua, cel mai probabil, un examen fizic si va dori sa afle mai multe despre istoricul medical al pacientului. De aceea, este bine sa aduceti la intalnirea cu doctorul toate medicamentele pe care le luati, inclusiv medicamentele si ierburile fara reteta, in recipientele lor originale. In plus, spuneti-i medicului daca lucrati cu substante chimice industriale sau daca ati fost expusi la pesticide, erbicide sau alte toxine de mediu.
Medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sange prin intermediul carora sa caute niveluri ridicate ale anumitor enzime hepatice. Aceste niveluri ale enzimelor ii pot arata doctorului cat de bine functioneaza ficatul.
De asemenea, medicul poate recomanda si un test imagistic pentru a vizualiza ficatul. Printre aceste teste se numara ecografia, tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). In unele cazuri, poate fi nevoie si de testele imagistice suplimentare, cum ar fi elastografia magnetica si elastografia tranzitorie.
O biopsie hepatica poate ajuta la confirmarea diagnosticului de hepatita toxica si poate ajuta la excluderea altor cauze. In timpul unei biopsii hepatice, medicul introduce un ac in ficat pentru a recolta o mica proba de tesut. Esantionul este apoi examinat la microscop.
In primul rand, medicii vor incerca sa afle care sunt cauzele lezarii ficatului. In unele cazuri, cauzele care provoaca simptomele sunt evidente, insa alteori este nevoie de mai multe teste si analize pentru a identifica o cauza.
In cele mai multe cazuri, semnele si simptomele cu care pacientul se confrunta dispar daca acesta nu se mai expune la toxina care provoaca inflamatii hepatice.
Tratamentele pentru hepatita toxica sunt urmatoarele:
Persoanele cu simptome severe ar putea sa primeasca terapie de sustinere in spital, iar aici pot fi incluse lichide intravenoase si medicamente care amelioreaza greata si varsaturile. De asemenea, medicul va monitoriza eventualele afectiuni hepatice.
Daca ficatul a fost afectat de o supradoza de acetaminofen, pacientul este tratat imediat cu o substanta chimica numita acetilcisteina. Cu cat este administrat mai repede acest medicament, cu atat sansele de limitare a leziunilor hepatice sunt mai mari. Tratamentul este cel mai eficient daca este administrat in termen de 16 ore de la supradozajul cu acetaminofen.
In cazul persoanelor care s-au supradozat cu un medicament toxic, ingrijirea de urgenta este esentiala. Persoanele care s-au supradozat cu anumite medicamente, altele decat acetaminofenul, pot primi tratamente care elimina respectivul medicament din organism sau care reduc efectul toxic al acestuia.
Transplantul de ficat reprezinta singura varianta pentru persoanele a caror functie hepatica a fost grav afectata. Transplantul de ficat este o operatie de indepartare a ficatului bolnav si inlocuire a acestuia cu un ficat sanatos prelevat de la un donator.
In majoritatea cazurilor, ficatul utilizat in transplanturi provine de la donatori decedati. In unele situatii, ficatul poate proveni de la donatori vii care isi doneaza o parte din acest organ.
Persoanele cu hepatita trebuie sa urmeze un stil de viata sanatos pentru a minimiza afectarea ficatului. Incepeti sa va protejati ficatul, acordand mai multa atentie nutritiei.
”Nu exista o dieta speciala pentru hepatita”, spune Keri Gans, dietetician acreditat in New York. ”O persoana cu hepatita trebuie doar sa urmeze o dieta sanatoasa, bine echilibrata”.
Aceasta dieta ar trebui sa includa:
Retineti ca o dieta nesanatoasa poate contribui la afectarea ficatului. Daca mancati prea multe alimente grase sau zaharate, cu calorii mari, veti acumula in greutate, iar grasimea va incepe sa se acumuleze in ficat. Un ”ficat gras” poate contribui la dezvoltarea cirozei sau la cicatrizarea ficatului.
Evitati urmatoarele:
Multi experti recomanda ca pacientii cu hepatita sa evite, de asemenea, crustaceele crude sau slab preparate, care poate adaposti virusuri si bacterii. De asemenea, este recomandat sa limitati consumul de alimente procesate, deoarece acestea pot contine aditivi chimici si niveluri ridicate de sare.
Inflamatiile asociate cu hepatita toxica pot duce la afectarea si cicatrizarea ficatului. De-a lungul timpului, aceasta cicatrizare, numita ciroza, afecteaza grav functionarea ficatului. In cele din urma, ciroza duce la insuficienta hepatica. Singurul tratament pentru insuficienta hepatica cronica este inlocuirea ficatului cu unul sanatos de la un donator (transplant de ficat).
Oamenii nu stiu din start cum poate reactiona organismul lor in contact cu anumite medicamente. Din aceasta cauza, hepatita toxica nu poate fi intotdeauna prevenita. Dar puteti reduce riscul de probleme hepatice daca:
Luati medicamente fara reteta numai atunci cand este absolut necesar. Aflati ce puteti lua in afara de medicamente pentru a trata probleme comune, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si durerile cauzate de artrita.
Respectati intocmai indicatiile despre prospectele tuturor medicamentelor. Nu depasiti cantitatea recomandata, chiar daca simptomele nu par sa se imbunatateasca.
Nu trebuie sa traiti cu impresia ca un produs naturist nu poate provoca daune. Discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile acestor plante medicinale si suplimente.
Alcoolul si medicamentele reprezinta o combinatie total gresita. In niciun caz nu consumati alcool daca luati acetaminofen. Intrebati-l pe medic sau farmacist despre interactiunea dintre alcool si alte medicamente pe baza de reteta sau nu.
Daca lucrati cu sau utilizati substante chimice periculoase, luati toate precautiile necesare pentru a va proteja de expunere. Daca intrati in contact cu o substanta daunatoare, urmati instructiunile de la locul de munca sau apelati la serviciile locale de urgenta.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…