Halena sau halitoza reprezinta termenul medical folosit pentru a descrie o respiratie urat mirositoare. Aflati mai multe informatii despre halena si care sunt cele mai eficiente remedii pentru tratarea acesteia din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este halena?

2. Tipuri de halena

3. Cauze

4. Simptome

5. Halena la copii

6. Cand trebuie sa mergi la medic?

7. Tratament

8. Sfaturi pentru improspatarea respiratiei

Ce este halena?

Halena respiratorie sau respiratia urat mirositoare afecteaza aproximativ 25% din populatia lumii. Acestei afectiuni ii sunt asociate o serie de posibile cauze, insa marea majoritatea a persoanelor ajung sa se confrunte cu aceasta afectiune respiratorie pentru ca isi neglijeaza igiena orala.

Halena poate provoca ingrijorari semnificative, stari de disconfort, iar uneori chiar si anxietate. Astfel, o respiratie urat mirositoare este o problema comuna care poate provoca tulburari psihice, precum si depresia.

Stiati ca…?

  • Respiratia urat mirositoare afecteaza 1 din 4 persoane la nivel global.
  • Cea mai frecventa cauza de halena este datorata neglijentei igienei orale.
  • Daca particulele de alimente sunt lasate in gura (respectiv intre dinti), defalcarea lor de catre bacterii produce compusi ai sulfului.
  • Mentinehrea gurii hidratate poate reduce semnificativ mirosul neplacut al gurii.
  • Cel mai bun tratament pentru respiratia urat mirositoare este periajul regulat, folosirea atei dentare si hidratarea.

Tipuri de halena

  • Halena alcoolica – consumarea unei cantitati mari de bauturi alcoolice
  • Halena acetonica – este prezenta la persoanele cu diabet zaharat care pot prezenta pariodontita severa, gingii umflate si care sangereaza usor.
  • Halena gastrointestinala – este cauzata la personele care au intoleranta la proteinele din laptele de vaca sau soia, au diaree acuta sau cronica, constipatie sau alergii la anumite alimente.

Cauze

Cauzele potentiale de halena (respiratie urat mirositoare) pot include:

  • Tutunul: Consumul de narcotice (tutun) declanseaza in cavitatea bucala diferite tipuri de mirosuri ale gurii. In plus, tutunul creste sansele de afectiuni ale gingiilor care pot provoca respiratie urata.
  • Alimente: Degradarea particulelor de alimente lipite in dinti poate provoca mirosuri. Unele alimente, cum ar fi ceapa si usturoiul pot provoca respiratie urat mirositoare. Dupa ce sunt digerate, alimentele sunt transportate in sange catre plamani, unde pot afecta respiratia.
  • Gura uscata: Saliva curata natural gura. Daca gura este uscata sau uscata in mod natural din cauza unei boli specifice, cum ar fi xerostomia, poate sa apara respiratia urat mirositoare.
  • Igiena dentara: Periajul si ata dentara asigura indepartarea unor mici particule de alimente care se pot acumula in interiorul gurii, ducand astfel la un miros neplacut al respiratiei. Bacteriile se acumuleaza in cavitatea bucala daca periajul nu este efectuat regulat. Astfel, placa dentara poate irita gingiile si poate provoca inflamatie intre dinti si gingii numita parodontita. Protezele care nu sunt curatate in mod regulat sau in mod corespunzator pot, de asemenea, sa gazduiasca bacteriile care cauzeaza halena.
  • Diete de slabit: Programele de slabit si de consum scazut de carbohidrati pot produce halena. Acest lucru se datoreaza defalcarii grasimilor care produc substante chimice numite cetone.
  • Medicamente: Anumite medicamente pot reduce saliva din cavitatea bucala si, prin urmare, pot creste mirosurile. Alte medicamente pot produce mirosuri, deoarece acestea elibereaza substante chimice in respiratie. Exemplele includ nitratii utilizati pentru tratamentul anginei pectorale, unele substante chimice de chimioterapie si unele tranchilizante, cum ar fi fenotiazinele. Persoanele care iau suplimente de vitamine in doze mari pot fi, de asemenea, predispuse la respiratia urata.
  • Gura, nas si gat: Uneori, pietre mici, acoperite cu bacterii se pot forma pe amigdalele din spatele gatului si pot produce diferite mirosuri. De asemenea, infectiile sau inflamatiile la nivelul nasului, gatului sau sinusurilor pot cauza halena.
  • Corp strain: Respiratia urata poate fi cauzata daca are un corp strain asezat in cavitatea nazala, in special la copii.

Ce boli se manifesta prin respiratie urat mirositoare

  • Boli: unele forme de cancer, insuficienta hepatica si alte boli metabolice pot cauza halena, datorita amestecurilor specifice de produse chimice pe care le produc. De exemplu, boala de reflux gastroesofagian poate provoca respiratie urata datorita refluxului regulat al acizilor gastrici.

Simptome

Mirosul si respiratia urat mirositoare pot fi rezultatul unor probleme de sanatate subiacente. In plus, fata de un miros neplacut in gura, in unele cazuri persoanele se confrunta si cu un gust neplacut in interiorul cavitatii bucale. Daca gustul neplacut nu este cauzat de resturile alimentare prinse in dinti si masele, este posibil ca dupa un periaj normal sa nu rezolve aceasta afectiune.

Caracteristicile si simptomele halenei pot include:

  • O membrana de culoare albicioasa care acopera toata suprafata limbii
  • Gura uscata
  • Depuneri de tartru la baza dintilor
  • Respiratie urat mirositoare dimineata
  • Senzatie de arsura a limbii
  • Scurgeri nazale
  • Saliva groasa si nevoia constanta de acurata laringele
  • Gust metalic sau acru constant in cavitatea bucala

Halena la copii

Halena este foarte frecventa la copii. Alergiile, racelile si sinuzita cronica care cauzeaza mucusul postnazal sunt cel mai frecvent factor de respiratie urata la copii. Infectiile respiratorii, diabetul zaharat, afectiunile renale si afectiunile hepatice si digestive pot fi eficiente in declansarea respiratiei urat mirositoare. Trebuie remarcat faptul ca principalele cauze de halena la copii sunt cariile dentare si igiena orala necorespunzatoare. Utilizarea anumitor medicamente, chiar si alimentatia copilului poate duce la uscaciunea gurii si umflarea amigdalele.

Respiratia urat mirositoare la copii poate fi prevenita si poate fii tratabila prin aplicarea unei serii de masuri speciale in functie de caz:

Carii si abscese dentare

Cariile dentare pot fi prevenite prin perierea dentara regulata. In caz contrar, daca copilul are o igiena orala slaba, procesul de dezintegrare a dintilor si maselelor se va accelera, creand un mediu pentru cresterea microbiana; prin urmare, acumularea de alimente in aceste cavitati va provoca respiratia urat mirositoare.

Boala parodontala

Gingivita este o afectiune inflamatorie care poate duce la gura murdara a copiilor. O inexactitate in indepartarea placii dentare si lipsa igienei orale cauzeaza inflamatia gingiilor.

Corp strain in nas

Un corp strain care este intepenit in nas, precum parti mici de jucarii, chiar si boabe de mazare sau fasole, pot provoca infectii in nas care pot duce la o respiratie urat mirositoare. Semnal important al acestei complicatii este scurgerea puroiului din nari. Acest lucru se intampla mai ales la copiiu mici care sunt foarte curiosi si incearca, de obicei, lucruri noi.

Infectia amigdalelor

Daca copiii au amigdalitele umflate si prezinta o infectie, aceasta pot duce la o respiratia urat mirositoare, care este cauzata de acumularea de de alimente in cavitatea bucala.

Boli si infectii

Complicatiile respiratorii, cum ar fi sinuzita, astmul si polipii, sunt considerate o alta cauza comuna de halena la copii. Boli cum ar fi diabetul zaharat, infectiile de stomac, insuficienta renala, problemele hepatice si cancerul la nivelul gurii determina mirosul neplacut al gurii, care este rar la copii. La copiii supusi chimioterapiei, infectiile fungice pot fi conditii pentru a dezvolta respiratia urat mirositoare.

Medicamente

Unele medicamente cauzeaza gura uscata. Antihistaminicele, tranchilizatoarele si fenotiazinele reduc productia de saliva. Astfel, se diminueaza spalarea spontana a cavitatii bucale, care creste riscul de halitoza. Utilizarea necorespunzatoare si excesiva a antibioticelor poate duce la pierderea bacteriilor benefice din gura; si sa ofere oportunitati pentru a dezvolta fungice orale. Utilizarea antibioticelor timp de mai mult de o luna poate duce la gura mirositoare la copii.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Persoana trebuie sa se prezinte la medic daca simte in permanenta un miros neplacut al respiratiei si chiar persoanele din jurul lui sau membrii familiei i-au spus ca are o respiratie dezagreabila.

Halena se poate verifica prin metode organioleptice de detectare a mirosului neplacut al aerului expirat de la o distanta de aproximativ 10 cm. De asemenea, exista si alte metode de diagnosticare a halenei prin:

  • Utilizarea de halimetre pentru a determina hidrogenul sulfurat din aerul care a fost expirat
  • Cromatografia gazoasa pentru a verifica prezenta compusilor cu sulf din aerul expirat
  • Testul BANA pentru a detecta nivelele salivare ale tuturor enzimelor care indica prezenta unor bacterii asociate halenei
  • Testul B-galactozidazei pentru a masura nivelul enzimei din saliva care este asociata cu mirosul neplacut
  • Masurarea organoleptica prin care se poate inregistra nivelul si tipul de miros. Aceasta masurare este evaluata pe o scala de intensitate de la 0 la 6 puncte.

Tratament

Halena – remedii naturiste

  • Patrunjelul

Patrunjelul este un remediu popular pentru respiratia urat mirositoare. Mirosul sau proaspat si continutul ridicat de clorofil sugereaza ca poate avea un efect ca a unui deodorant. Multe studii au aratat ca patrunjelul poate combate efectiv compusii cu sulf.

Pentru a utiliza patrunjel pentru respiratia urat mirositoare, mestecati frunze proaspete dupa fiecare masa sau cumperati de la un plafar un supliment alimentar cu patrunjel.

  • Suc de ananas

Multi oameni cred ca sucul de ananas este cel mai rapid si mai eficient tratament pentru respiratia urat mirositoare. Desi nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceasta teorie, rapoartele anecdotice sugereaza ca aceasta functioneaza. Beti un pahar de suc de ananas organic dupa fiecare masa sau mestecati pe o felie de ananas timp de una pana la doua minute. De asemenea, este important sa va amintiti sa va clatiti gura cu apa de zaharuri din fructe si suc de fructe.

  • Iaurt

Iaurtul contine bacterii sanatoase numite lactobacil. Aceste bacterii sanatoase pot ajuta la combaterea bacteriilor ranite in diferite parti ale corpului, cum ar fi intestinul.

Cercetarile arata ca iaurtul poate, de asemenea, ajuta la reducerea respiratiei urinare. Un studiu gasit dupa sase saptamani de consum de iaurt, 80 la suta din participanti au avut o reducere a respiratiei urat mirositoare. Probioticele din iaurt sunt eficiente in reducerea severitatii de halena. Pentru a folosi iaurtul pentru a combate respiratia urat mirositoare, mancati cel putin o portie pe zi de iaurt simplu.

  • Lapte

Laptele este un remediu bine cunoscut pentru respiratia urat mirositoare. Cercetarile arata ca un pahar de lapte consumat dupa ce ati mancat usturoi poate imbunatati in mod semnificativ respiratia si arsurile de stomac care creeaza un disconfort local.

  • Seminte de fenicul sau anason

Din cele mai vechi timpuri, semintele de fenicul si anason au fost folosite pentru a improspata respiratia. Acestea pot fi consumate simplu, fie pot fi prajite sau consumate in mancaruri.

  • Portocale

Portocalele sunt un desert delicios si sanatos, care promoveaza si igiena orala. Multi oameni au respiratia urata, deoarece nu produc suficienta saliva pentru a spala bacteriile care dau nastere. Cercetarile arata ca vitamina C ajuta la cresterea productiei de saliva, ceea ce poate ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare.

  • Zinc

Sarurile bogate in zinc sunt in ingredient ideal care pot contracara halena. Zincul reduce numarul de compusi sulfurosi in respiratie. Astfel, cercetarile efectuate pe aceasta tema au aratat ca persoanele care si-au clatit gura cu o solutie (apa de gura) care contine in compozitia sa zinc, nu au mai avut probleme cu respiratia urat mirositoare dupa un tratament efectuat pe o perioada de 6 luni.

Puteti incerca si o guma de mestecat pe baza de zinc. De asemenea, puteti gasi suplimente alimentare cu zinc in orice farmacie sau plafar.

  • Ceai verde cu menta

Ceaiul verde este un remediu eficient pentru respiratia urat mirositoare. Cercetarile arata ca ceaiul verde are proprietati dezinfectante care pot improspata temporar respiratia. Menta are efecte similare, astfel incat o ceasca de ceai verde si cu menta poate fi un odorizant ideal pentru respiratie.

  • Apa de gura cu bicarbonat de sodiu

Studiile arata ca bicarbonatul de sodiu poate ucide in mod eficient bacteriile din gura si reduc in mod eficient halena. Pentru preparare, adaugati 2 lingurite de bicarbonat de sodiu la o cana cu apa calda. Amestecati pana cand bicarbonatul s-a dizolvat, iar apa clatiti cu gura cu apa calduta timp de cel putin 30 de secunde.

  • Apa cu otet de mere

Otetul contine un acid natural numit acid acetic. Bacteriile nu le place sa creasca in medii acide, deci o apa de gura de otet poate reduce cresterea bacteriilor. Adaugati 2 linguri de otet  de mere la o ceasca de apa calduta. Clatiti gura cu aceasta compozite timp de 30 de secunde.

Sfaturi pentru improspatarea respiratiei

Iata ce trebuie sa faceti pentru a avea mereu o respiratie fresh:

  • Igiena orala corespunzatoare prin spalarea dintilor dupa fiecare masa si mai ales este obligatoriu dupa terminarea micului dejun si a cinei
  • Utilizarea atei dentare
  • Folosirea de apa de gura
  • Hidratarea corespunzatoare
  • Folosirea un spray de gura cu aroma de menta
  • Control stomatologic periodic efectuat o data la 6 luni – 1 an
  • Igiena corespunzatoare a protezelor dentare
  • Evitarea consumarii de alimente precum ustoroi, ceapa sau mancarea picanta.
  • Evitarea fumatului si a consumului de alcool care deshidrateaza organismul
  • Evitarea bauturilor care contin in compozitia lor un nivel crescut de zaharuri
  • Reduceti consumul de cafea

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/166636.php
  2. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00883
  3. https://www.healthline.com/health/bad-breath#1
  4. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-bad-breath
  5. https://www.omicsonline.org/open-access/the-causes-of-holitosis-in-children.php?aid=86743
  6. https://www.drstevenlin.com/types-of-bad-breath-and-causes/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma