Abces dentar – o colectie de puroi cauzata de o infectie bacteriana, avand ca sursa un dinte sau tesutul parodontal din jurul dintelui. Aflati care sunt simptomele, dar si alte informatii utile pentru tratarea acestei afectiuni!

Cuprins:

1. Ce este abcesul dentar?

2. Cauze

3. Simptome si complicatii

4. Abces dentar la copii

5. Abces dentar in sarcina

6. Diagnostic

7. Tratament

8. Sfaturi pentru prevenirea abceselor dentare

Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar este una dintre urgentele cele mai frecvent intalnite, pentru care pacientul se adreseaza medicului stomatolog. El poate fi de 3 tipuri, in functie de sursa infectiei:

  • abcesul periapical – poate aparea la varful radacinii dintelui si este de obicei rezultatul evolutiei unei carii profunde, netratate sau a unor lucrari dentare anterioare;
  • abces parodontal – apare la nivelul gingiilor, in jurul radacinii dintelui, fiind rezultatul imbolnavirii gingiei sau tesutului parodontal;
  • abcesul endo-paradontal – este abcesul care apare in cazul in care cele doua situatii de mai sus coexista.

Medicul stomatolog va trata abcesul prin drenarea si eliminarea infectiei. In unele situatii se poate salva dintele cu un tratament de canal, dar in alte cazuri singura optiune ramane practicarea unei extractii dentare (pierderea dintelui). Prin neefectuarea tratamentului recomandat pentru un abcesul dentar, se poate ajunge la complicatii grave, care ar putea pune  viata pacientului in pericol.

Cauze

Abcesul periapical apare la un dinte atunci cand bacteriile invadeaza pulpa dentara, partea interioara a dintelui care contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv, determinand inflamarea si tumefierea ei. Vasele de sange din pulpa dentara se dilata si apasa pe nervii din zona, producand durere. Bacteriile intra fie printr-o cavitate dentara netratata, un tratament de canal incomplet sau incorect realizat sau o fisura aparuta in radacina dintelui si se raspandesc peste tot  in  drumul lor pana la radacina dintelui. Infectia bacteriana poate cauza astfel umflarea si inflamatia  varfului radacinii dintelui.

Abcesul la un dinte nu va disparea fara tratament corespunzator. Daca abcesul se sparge, durerea se reduce in mod semnificativ, dar este inca nevoie de tratament stomatologic. In cazul in care abcesul nu se scurge, infectia se poate raspandi la maxilar si la alte zone ale capului si gatului. In cazul in care infectia se raspandeste in tot corpul se  poate ajunge si la septicemia, o infectie generalizata care poate pune viata in pericol.

Simptome si complicatii

Principalele semne si simptome ale unui abces dentar sunt:

  • durere severa, persistenta sau pulsatila la un dinte
  • sensibilitate la bauturi sau alimente reci sau calde
  • durere la presiunea provocata de mestecarea alimentelor
  • febra
  • umflarea fetei sau obrazului
  • tumefierea ganglionilor limfatici din zona maxilarului
  • in caz de ruptura a abcesului, apare brusc un lichid urat mirositor si neplacut la gust, care se simte in cavitatea bucala, urmata de ameliorarea durerii

Consultati medicul stomatolog imediat ce apare orice semn sau simptom ale unui abces dentar. Daca se ajunge la umflarea fetei sau obrazului, insotita de febra, iar medicul stomatolog nu este disponibil, se recomanda apelarea la camera de urgenta. De asemenea, se recomanda apelarea la camera de urgenta,  daca apar probleme de respiratie sau inghitire, care pot indica faptul ca infectia s-a raspandit mai adanc in tesutul inconjurator (maxilar) sau chiar in alte zone ale corpului.

Impactul abscesului dentar

Persoanele care prezinta urmatoarele obisnuinte, pot avea un risc crescut de abces dentar:

  • Igiena dentara precara. O ingrijire corecta a dintilor si gingiilor inseamna spalatul pe dinti de doua ori pe zi si folosirea atei dentare. In caz contrar poate creste riscul de carii dentare, parodontoza, abces dentar, precum si alte complicatii.
  • Alimentatie bogata in zahar. Consumarea frecventa a alimentelor bogate in zahar, cum ar fi dulciurile si sucurile de baut, poate contribui la aparitia de carii dentare ce pot declansa abcese dentare.

Abces dentar la copii

Un abces dentar este o umflatura cu puroi formata in tesuturile din jurul dintelui. Acesta se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva unei infectii cauzate de bacterii. Daca puroiul nu se poate scurge, acesta formeaza un abces. Un abces dentar poate provoca gingii rosii, umflate si dureroase, mai ales atunci cand copilul mesteca alimentele. Ca alte simptome, copilul poate sa simta un gust neplacut in gura, sa aiba febra, iar maxilarul se poate umfla. Deteriorarea unui dinte, o carie dentara sau gigivita lasata netratata poate provoca un abces dentar.

Daca copilul prezinta simptomele de mai sus, dintele cu abces trebuie tratat in cel mai scurt timp de catre un medic dentist. Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi in alte parti ale corpului copilului. Un medic dentist va administra celui mic antibiotice si va recomanda si alte tratamente speciale pentru a opri infectia.

Abces dentar remedii rapide acasa

Pentru a reduce durerea si umflarea maxilarului pana ajungeti cu copilul la medic, este ideal sa ii aplicati local o compresa rece sau chiar un cub de gheata. De asemenea, administrati copilului o capsula de ibuprofen pentru a ameliora durerea.

Indicatii

  • Sa nu se doarma pe partea cu abcesul dentar
  • Sa nu se bea lichide fierbinti, caci caldura va amplifica durerea
  • Sa nu beti sau mancati citrice (lamaie, portocala, grapefruit, chiar si kiwi) pentru a nu rani si deteriora locul inflamat
  • Sa se urmeze un tratament cu antibiotice numai la indicatia si dupa prescriptia medicului dentist.

Abces dentar in sarcina

In timpul sarcinii, corpul femeii sufera multe modificari hormonale. Aceste modificari pot creste sansele problemelor dentare, cum ar fi aparitia cariilor, abcesul dentar sau alte afectiuni ale gingiilor. Prin urmare, mentinerea sanatatii dentare in timpul sarcinii este extrem de importanta.

Unele complicatii ale sarcinii care apar datorita problemelor dentare includ:

  • Risc ridicat de nasteri prematura.
  • Greutate mica la nastere la copiii prematuri.
  • Risc ridicat de probleme de sanatate la copiii prematuri.
  • Raspandirea abcesului in alte parti ale corpului. Un astfel de lucru ar putea duce la alte complicatii grave de sanatate.
  • Risc ridicat de probleme de cariilor dentare precoce.

In cazul femeilor gravide, respectiv in perioada de sarcina este interzis sa se ia medicamente (in special antibiotice) pentru ameliorarea durerilor.

Pentru femeile care vor sa ramana insarcinate sau care in momentul de fata sunt gravide, cel mai indicat este sa se previna afectiunile de abces dentar sau alte probleme dentare. Iata cateva masuri de preveninti simple pe care ar trebui sa le urmati:

  • Periati dintii de doua ori pe zi utilizand o periuta care sa aiba peri moi si consulati medicul dentist in ceea ce priveste folosirea corecta a unei paste de dinti pe timpul sarcinii.
  • Daca incercati sa ramaneti insarcinata, mergeti la verificari periodice dentare pentru a va asigura ca nu exista probleme minime in cursul termenului.
  • Varsaturile in timpul sarcinii pot cauza carii dentare datorita naturii acide a continutului de voma. Pentru a evita orice problema stomatologica din cauza varsaturilor in timpul sarcinii, clatiti-va gura cu apa dentara dupa varsaturi.
  • Evitati consumul de alimente bogate in zahar si clatiti-va gura dupa ce mancati.
  • Cresteti cantitatea de calciu din dieta apeland chiar la suplimentele alimentare.
  • Evitati consumul de narcotice si alcool.
  • In cazul in care suferiti de o usoara durere a dintilor, nu o neglijati si consultati imediat medicul dentist.

Diagnostic

In vederea stabilirii diagnosticului, in plus fata de examinarea dintilor si a zonei inconjuratoare din cavitatea bucala, medicul dentist poate:

  • Apasa pe dinti. Un dinte care are un abces la radacina este, in general, sensibil la atingere sau presiune.
  • Recomanda o radiografie dentara. O radiografie a dintelui dureros poate ajuta la identificarea unui abces. Medicul poate utiliza, de asemenea, radiografia dentara pentru a determina daca infectia s-a extins, provocand abcese tesuturile vecine.

Tratament

Scopul tratamentului este eliminarea infectiei, iar pentru a realiza acest lucru, medicul stomatolog poate opta pentru:

  • Medicul va face o mica incizie in abces, permitand puroiului sa se scurga in afara, iar apoi se va spala zona cu apa sarata (ser fiziologic).
  • Aceasta procedura poate ajuta la eliminarea infectiei si la salvarea dintelui. Pentru a face acest lucru, dupa aplicarea unei anestezii locale, medicul dentist va practica un orificiu in pulpa dintelui, indepartand tesutul central bolnav (pulpa) si drenand abcesul. Cavitatea ramasa se va curata, dezinfecta si se va umple cu un material inert.
  • In cazul in care dintele afectat nu poate fi salvat, medicul dentist va trece la extractia dintelui, pentru scurgerea abcesului si a scapa astfel de infectie.
  • Tratament cu antibiotice. In cazul in care infectia este limitata doar la zona de abces, este posibil sa nu fie nevoie de antibiotice. Dar daca infectia s-a raspandit la dintii din apropiere, la maxilar sau la alte zone, medicul va prescrie antibiotice, probabil pentru a opri raspandirea infectiei in continuare. El poate recomanda, de asemenea, antibiotice, daca sistemul imunitar este slabit.

In perioada in care zona este in curs de vindecare, medicul stomatolog poate recomanda luarea urmatoarele masuri pentru a usura disconfortul:

  • clatirea cavitatii bucale cu apa calduta, usor sarata.
  • administrarea de antialgice, cum ar fi acetaminofen, paracetamol si ibuprofen dupa cum este necesar.

Tratamente naturiste

  • Fitoterapie
  • Flores Millefolii (flori de coada soricelului). Infuzie calda, cu o lingura de flori la cana; se tine in gura 2-3 minute, repetandu-se la fiecare ora.
  • Flores Chamomillae (flori de musetel). Infuzie calda, din trei linguri de flori la o cana.Se tine in gura 5 minute si se repeta la un interval de o ora.
  • Radix Szmphyti(radacina de tataneasa). Se tine in gura decoctul, din 4-5 linguri la cana, cate 5 minute. Se repeta la fiecare ora. Are efecte cicatrizante si antiimflamatoare.
  • Herba Hyperici (sunatoarea). Calmeaza durerile dentare. Gargara si mestecare in gura, cu infuzie din doua linguri de plantala 200 ml apa.

Apiterapie

  • Apa de gura cu propolis. Se pun cate 30-40 picaturi intr-un pahar de apa, de 100 ml, cu care se clateste gura de mai multe ori.
  • Propolis spray. Se aplica la locul cu abcesul, de 2-3 ori pe zi, sau se aplica pe un tampon de vata, se pune la locul respective si se tine in gura cat mai mult timp, pana la vindecare.

Ceai de musetel pentru abces dentar

Musetelul este cunoscut un remediu eficient in tratamentul abceselor dentare. Se recomanda sa beti 3 pana la 4 cesti de ceai de musetel in fiecare zi pentru a reduce durerea si chiar abcesul dentar.

Daca umflarea maxilarului (obrajilor) este cauzata de abcesul dentar, aceasta plante ar putea fi folosita pentru a da fermentatie sau compresa pe zona umflata a obrazului. Acest lucru ar trebui sa se faca de mai multe ori in fiecare zi pana cand infectia va disparea. Musetelul are proprietati antiinflamatorii si sporeste vindecarea tesuturilor.

Echinacea pentru abces dentar

Echinacea are puterea de a lupta cu infectii precum abcesul dintelui si ajuta la reducerea durerii si inflamatiei cauzate de infectie. Acest lucru este posibil datorita proprietatilor sale antibiotice pe care le are in mod natural, ceea ce ajuta la combaterea si tratarea infectiei.

Echinacea este sugerata a fi consumata ca un ceai si de cel putin 3 pana la 4 ori pe zi. Aceasta planta vine, de asemenea, si sub forma de tinctura si de capsule.

Abces dentar spart cu acul

Daca spargeti abcesul dentar va alegeti in plus cu o alta infectie locala. In plus, abcesul se poate raspandi.

Specialistii recomanda sa va prezentati la medicul stomatolog pentru a trata asa cum se cuvine abcesul dentar. Puteti folosi si tratamentele naturiste prezentare anterior care va ajuta la tratarea si reducerea durerii locale provocate de abcesul dentar.

Sfaturi pentru prevenirea abceselor dentare

Evitarea cariilor dentare este esentiala pentru prevenirea abcesului dentar. Aveti grija de dinti, pentru a evita aparitia cariilor dentare:

  • Periati dintii de cel putin doua ori pe zi, cu o pasta de dinti cu ingrediente naturale (argila, plante, propolis, aloe vera, argint coloidal,etc).
  • Utilizati ata dentara sau periute de dinti pentru curatarea interdentara.
  • Inlocuiti periuta de dinti la fiecare trei sau patru luni, sau ori de cate ori perii sunt uzati.
  • Mancati alimente sanatoase, limitand produsele zaharoase si gustarile intre mese.
  • Vizitati medicul dentist pentru controale regulate si curatari profesionale.
  • Luati in considerare utilizarea unui antiseptic sau o apa de gura cu ingrediente naturale, pentru a adauga un strat suplimentar de protectie impotriva cariilor dentare.
  • Evitati pastele de dinti care contin fluor si spumanti (SLS), mai ales la copiii.

 

 

Referinte:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/dental-abscess/
  2. http://www.searchherbalremedy.com/herbal-remedies-for-abscessed-tooth/
  3. https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ug5298
  4. https://www.momjunction.com/articles/abscess-tooth-while-pregnant_00366257/#gref
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma