Grupele de sange si personalitatea – ce trebuie sa stii

Grupele de sange si personalitatea ar fi in stransa legatura, potrivit unei credinte pseudostiintifice. Afla tot ce trebuie sa stii despre grupele de sange si personalitate din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce inseamna grupa sanguina?
  2. Cum ne influenteaza grupa sanguina?
  3. Trasaturi de personalitate – grupa de sange 0
  4. Trasaturi de personalitate – grupa de sange A
  5. Trasaturi de personalitate – grupa de sange B
  6. Trasaturi de personalitate – grupa de sange AB
  7. Compatibilitatea in functie de grupele de sange

Ce inseamna grupa sanguina?

O grupa sanguina este o clasificare a sangelui, bazata pe prezenta si absenta anticorpilor si a substantelor antigenice mostenite pe suprafata globulelor rosii. Acesti antigeni pot fi proteine, carbohidrati, glicoproteine sau glicolipide, in functie de sistemul grupelor sanguine. Unii dintre acesti antigeni sunt de asemenea prezenti pe suprafata altor tipuri de celule ale diferitelor tesuturi. O parte dintre acesti antigeni de pe suprafata globulelor rosii pot aparea dintr-o alela (sau o versiune alternativa a unei gene) si formeaza colectiv o grupa de sange. Grupele de sange sunt mostenite si reprezinta contributii ale ambilor parinti. Un total de 36 de sisteme de grupe sanguine umane si 346 de antigene sunt recunoscute astazi de Societatea Internationala de Transfuzie a Sangelui (ISBT).

Cele mai importante sisteme de grupe sanguine

Cele mai importante doua sisteme de grupe sanguine sunt AB0 si Rh. Acestea determina tipul de sange al oamenilor (A, B, AB si 0, cu +, – sau nul, determinand statutul de RH) pentru compatibilitate in cazul unei transfuzii de sange.

Cate grupe de sange sunt?

Grupele sanguine sunt impartite in patru categorii:

  • grupa sanguina A – are antigeni A pe globulele rosii cu anticorpi anti-B in plasma
  • grupa sanguina B – are antigeni B cu anticorpi anti-A in plasma
  • grupa sanguina 0 – nu are antigeni, dar are anticorpi anti-A si anti-B in plasma
  • grupa sanguina AB – are atat antigeni A, cat si B, dar nu are anticorpi

Grupa sanguina 0 este cea mai frecventa grupa de sange. Aproape jumatate din populatia Regatului Unit (48%) are grupa sanguina 0.

Transfuzarea sangelui

Efectuarea gresita a unor transfuzii de sange poate pune viata pacientului in pericol. De exemplu, daca cineva cu grupa B de sange primeste sange de grupa A, anticorpii anti-A vor ataca celulele grupei A. Acesta este motivul pentru care sangele din grupa A nu trebuie niciodata administrat cuiva care are sange din grupa B sau invers.

Deoarece globulele rosii din grupa 0 nu au antigeni A sau B, acest tip de sange poate fi administrat in siguranta oricarui alt grup.

Sistemul Rh

Globulele rosii au uneori un alt antigen, o proteina cunoscuta sub numele de antigenul RhD. Daca este prezent, grupa de sange este RhD pozitiv. Daca este absent, grupa de sange este RhD negativ.

Acest lucru inseamna ca o persoana poate avea una dintre urmatoarele opt grupe de sange:

  • A RhD pozitiv (A +)
  • A RhD negativ (A-)
  • B RhD pozitiv (B +)
  • B RhD negativ (B-)
  • RhD pozitiv (0 +)
  • RhD negativ (0-)
  • AB RhD pozitiv (AB +)
  • AB RhD negativ (AB-)

Aproximativ 85% din populatia Marii Britanii are grupa de sange RhD pozitiv (36% din populatie are 0 +, cel mai frecvent tip).

In cele mai multe cazuri, 0 RhD negativ (0-) poate fi administrat in siguranta oricui. Este adesea folosit in urgente medicale atunci cand tipul de sange nu este cunoscut imediat.

Este sigur pentru majoritatea primitorilor, deoarece nu are antigeni A, B sau RhD pe suprafata celulelor si este compatibil cu toate celelalte grupe sanguine AB0 si RhD.

Cum ne influenteaza grupa sanguina?

In fiecare dimineata obisnuiti sa va consultati horoscopul? Aflati insa ca, mai degraba decat alinierea planetelor si influenta astrelor, grupa sanguina contribuie la determinarea personalitatii. Evident, unii se pot regasi in descrierea tipului de personalitate asociat fiecarei grupe de sange, altii partial sau deloc…

In unele culturi, mai ales in Japonia si Coreea, in functie de grupa sanguina se poate stabili chiar si regimul alimentar cel mai potrivit.

Iar in SUA sunt inca in voga dietele elaborate dupa grupele de sange, avand la baza lucrarea ”Eat Right For Your Type”, a doctorului Peter d’Alamo.

Care este tendinta in tarile asiatice dezvoltate

Grupele de sange si personalitatea au legatura puternica, anunta anumiti specialisti. Tipul de sange este cheia intelegerii personalitatii omului, cred multi japonezi. Astfel, nu este de mirare ca in Japonia cea mai comuna grupa de sange este A, caracteristica persoanelor minutioase si ordonate. Majoritatea japonezilor considera ca exista patru tipuri mari de personalitate, corespunzatoare grupei sanguine. Acest aspect devine foarte raspandit in revistele pentru femei, fiind la fel de popular precum horoscopul si care apare chiar in biografiile oficiale.

Grupa de sange A este caracterizata prin discretie si precautie in timp ce grupa de sange B este caracteristica persoanelor concentrate si spontane.

Chiar daca pare ciudat, in Japonia se pare ca este un lucru comun sa intrebi pe cineva cunoscut de curand ce grupa sanguina are, pentru ca japonezii vad in acest aspect un mod de a usura comunicarea. Potrivit unei carti de specialitate, 40% dintre japonezi au grupa A, 30% grupa 0, 20% grupa B si alti 10% grupa AB – cea corespunzatoare persoanelor complicate, geniale si sociabile.

Cea mai comuna grupa de sange

In mod curios, procentele difera insa in alte tari. Cea mai comuna grupa sanguina este 0, cea a donatorului universal, si corespunzatoare persoanelor generoase si responsabile. Astfel, in general, in Europa si America Latina exista mai multe persoane cu grupa 0, in Asia multe au grupa sanguina B, iar in America de Nord este mai raspandita grupa de sange A.

Chiar daca unii critica analiza simpla a sangelui in stabilirea relatiilor umane, care poate duce la discriminare a priori, majoritatea japonezilor considera ca o societate atat de complicata ca a lor, plina de coduri implicite, are nevoie de un anume soi de explicatie, de o cheie, pentru a putea stabili relatii personale.

Notiunea de cea mai buna grupa de sange nu este valida, fiecare grupa sanguina avand importanta sa. In schimb, cea mai rara grupa de sange, sau cel putin printre cele mai rare grupe sanguine, pare a fi AB, potrivit statisticilor.

Trasaturi de personalitate – grupa de sange 0

Personalitate

Sunt persoane ambitioase, increzatoare in propriile forte, uneori prea sigure si dau impresia de aroganta, insensibilitate sau vanitate. Cu toate acestea, sunt indivizi naturali, deschisi, expresivi si pasionali. Au insa o dorinta nestavilita de succes si nu le este teama sa-si asume riscuri sau sa parieze pe sansele lor de reusita.

Regim alimentar

Avand o memorie digestiva foarte buna si un metabolism rapid, celor cu grupa 0 li se recomanda carnea slaba, pui, curcan, peste. Consumul de cereale si de paine trebuie insa limitat.

Trasaturi de personalitate – grupa de sange A

Personalitate

Introvertiti, rezervati, rabdatori si perfectionisti, oamenii cu grupa A sunt de asemenea considerati a fi predispusi la obsesii, complexe, sunt adesea tensionati si incapatanati. Dar pe de alta parte sunt persoane loiale, destul de discrete si au uneori dificultati in a-si exprima sentimentele sau a le impartasi cu ceilalti.

Ca prieteni, persoanele cu sange de tip A sunt foarte de incredere. Daca aveti probleme de rezolvat, cu siguranta va puteti baza pe prietenii cu acest tip de sange.

Regim alimentar

Grupa de sange A predispune indivizii a prefera un regim alimentar bazat pe alimente proaspete, sanatoase si naturale, avand tendinta spre vegetarianism.

Trasaturi de personalitate – grupa de sange B

Personalitate

Persoanele din grupa B sunt creative, flexibile, uneori individualiste, optimiste si pasionale. Au insa si tendinte spre un comportament ranchiunos si iresponsabil. In relatiile amicale, cei cu grupa B stiu sa fie deschisi si intelegatori, dar ezita deseori sa se confrunte cu ceilalti sau sa se opuna. In Coreea, grupul B are o reputatie destul de negativa, deoarece este in mod traditional asimilat oamenilor egoisti, manipulatori, falsi si ipocriti. Predispusi din punct de vedere genetic la mai multe boli, potrivit doctorului d’Alamo, persoanele cu grupa B trebuie sa urmeze un regim alimentar special. Acestia se confrunta cu multe discriminari din cauza personalitatilor lor negativiste, precum egoismul si necooperarea uneori. Societatea se concentreaza in principal pe partea negativa a persoanelor cu sange de tip B, chiar daca au si partea lor buna. Drept urmare, ei tind sa fie singuri si se izoleaza de ceilalti.

Pentru profilul personalitatii, in functie de anul si ziua nasterii puteti consulta si zodiac-chinezesc.net.

Regim alimentar

Alimentul care trebuie evitat prin excelenta este puiul. Conform sfaturilor doctorului d’Alamo, cei cu grupa de sange B trebuie sa evite aceasta carne slaba care contine o substanta coagulanta pentru acest tip de sange. Consumul de pui poate cauza in principal scaderea rezistentei sistemului imunitar.

Trasaturi de personalitate – grupa de sange AB

Personalitate

Persoane rationale, dar introvertite, cei din grupa AB sunt de asemenea foarte critici, deseori nehotarati si recunoscuti pentru raceala si chiar rautatea lor. Ei insa pot aparea in societate ca persoane carismatice si populare, insa personalitatea lor interna se opune de obicei atitudinii afisate in exterior. Ei isi ghideaza viata mai degraba dupa minte si ratiune decat dupa inima si suflet, ceea ce ii determina sa-si croiasca un drum la distanta fata de ceilalti.

Regim alimentar

Avand un sistem digestiv foarte sensibil, cei cu grupa AB trebuie sa evite consumul de carne de vita sau porc.

Compatibilitatea in functie de grupele de sange

In America, unii oameni se intereseaza de zodia unui potential partener pentru a afla daca sunt compatibili. Daca nu va simtiti rusinati sa recunoasteti, este posibil ca la un moment dat sau altul sa fi cautat sfaturi din partea astrelor. Ei bine, japonezii, in schimb, nu se bazeaza pe informatiile despre personalitate oferite de semnele astrale. Acestia sunt interesati, mai degraba, de grupa de sange.

La urma urmei, cu totii avem sange care ne curge prin vene. Dar v-ati gandit vreodata care ar putea fi legatura dintre grupa de sange si personalitate? Acest concept ne-ar putea parea strain. Multi cred cu adevarat ca trasaturile de personalitate sunt legate in mod inerent de tipul de sange cu care ne nastem. Desi este o idee distractiva, nu exista nicio dovada concreta care sa o sustina, ceea ce inseamna ca acest lucru trebuie privit mai mult ca un mit decat un fapt stiintific.

Grupele de sange si personalitatea in momente-cheie

Dar cei care cred cu tarie in aceasta legatura sunt convinsi ca tipul de sange joaca un rol semnificativ in determinarea personalitatii unei persoane. Va puteti folosi de grupa de sange pentru a va intelege natura unica. In tari precum Japonia, oamenii sunt foarte nerabdatori sa intrebe ce grupa de sange are o persoana. Companiile de marketing si cele care se ocupa cu serviciile de intalnire si ”dating”, aflarea grupei de sange poate fi un instrument util pentru angajatori pentru a-si evalua potentialii angajati.

Stiti ce grupa de sange aveti? Cititi mai departe si aflati mai multe despre trasaturile de personalitate, in functie de tipul de sange. De asemenea, verificati cu ce grupa de sange sunteti compatibili!

Grupele de sange si personalitatea – compatibilitate

Iata un ghid de referinta simplu prin care puteti afla care sunt grupele de sange compatibile:

  • Grupa sanguina de tip 0 este compatibila cu AB si 0.
  • Grupa de sange A este compatibila cu AB si A.
  • Grupa de sange B este compatibila cu AB si B.
  • Grupa de sange AB este compatibila cu toate tipurile de sange.

Potrivit sustinatorilor teoriei, legatura dintre grupele de sange si personalitatea oamenilor este un mod distractiv de a-i intelege pe acestia.

 

Referinte:

  1. https://www.betterhelp.com/advice/personality/blood-type-personality-what-does-your-blood-say-about-you/
  2. https://notesofnomads.com/blood-type-personality-japan/
  3. https://www.nhs.uk/conditions/blood-groups/
  4. http://www.njabbp.org/blog/2017/8/18/we-should-all-know-these-7-things-about-our-blood-type
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma