Degenerescenta maculara este o problema oftalmologica ce afecteaza vederea centrala. Iata care sunt cauzele, cum se manifesta si ce solutii de tratament sunt disponibile pentru aceasta tulburare de vedere.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Ce este macula?
3. Cauze
4. Forme sau tipuri de degenerescenta maculara
5. Diagnostic si tratament
6. Complicatii
7. Profilaxie

Informatii generale

Degenerescenta maculara este o boala pe termen lung, care duce la pierderea vederii in centrul campului vizual al unei persoane. Diagnosticul precoce este extrem de important.

Este principala cauza a pierderii vederii la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Este o boala care afecteaza vederea centrala. Afecteaza macula, partea ochiului care ne permite sa vedem detalii fine. Nu doare, dar face ca celulele din macula sa moara. Exista doua tipuri sau forme ale bolii: forma umeda si uscata. Forma umeda apare atunci cand vasele de sange anormale cresc sub macula. Aceste noi vase de sange permit scurgerea de sange si lichide. Forma uscata apare atunci cand celulele sensibile la lumina din macula se descompun incet. Treptat duce la pierderea vederii centrale.

Degenerescenta maculara e diferita de glaucom, care se caracterizeaza prin pierderea treptata a vederii periferice (vedere laterala). De asemenea, difera de cataracta, in care cristalinul devine tulbure. Degenerescenta maculara este, de asemenea, cunoscuta sub numele de degenerescenta maculara legata de varsta, deoarece este asociata cu imbatranirea si afecteaza in special oamenii mai in varsta. Formele mostenite ale bolii pot afecta totusi si tinerii.

Ce este macula?

Macula este regiunea centrala a retinei, care este stratul interior de tesut sensibil la lumina din spatele ochiului. Macula este alcatuita din milioane de celule sensibile la lumina, care asigura vederea centrala. Este cea mai sensibila parte a retinei, care este situata in partea din spate a ochiului. Retina transforma lumina in semnale electrice si apoi trimite aceste semnale electrice prin nervul optic la creier, unde sunt transformate in imaginile pe care le vedem. Cand macula este deteriorata, centrul campului vizual poate aparea neclar, denaturat sau intunecat.

Pe masura ce ochiul imbatraneste, macula se deterioreaza si vederea centrala, care este folosita pentru a vedea detaliile, este pierduta treptat. Asta inseamna ca sarcini precum cititul, sofatul si recunoasterea fetelor devin mai dificile.

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a degenerescentei maculare. Ceea ce se stie, insa, este ca pe masura ce ochiul imbatraneste, in retina apar anumite modificari structurale si functionale care sunt implicate in dezvoltarea degenerescentei maculare. Factorii genetici si de mediu pot fi implicati ca factori de stil de viata, inclusiv fumatul si alimentatia. Cauzele depind de forma de degenerare maculara: umeda sau uscata.

Factorii care cresc probabilitatea aparitiei degenerescentei maculare includ:

  • varsta peste 50 ani;
  • istoric familial de degenerare maculara;
  • fumatul;
  • obezitatea – creste riscul de complicatii;
  • dieta deficitara;
  • boli cardiovasculare (cum ar fi angina, boli coronariene, accident vascular cerebral, atac de cord);
  • colesterol marit;
  • hipertensiune arteriala.

Forme sau tipuri de degenerescenta maculara

Exista 2 tipuri principale de degenerescenta maculara: forma uscata si forma umeda.

Degenerescenta maculara uscata

Majoritatea oamenilor (aproximativ 75%) au o forma numita degenerescenta „timpurie” sau „uscata”, care se dezvolta atunci cand exista o acumulare de deseuri sub macula si apare subtierea retinei la nivelul maculei. Majoritatea persoanelor cu aceasta afectiune au o vedere aproape normala sau o pierdere mai usoara a vederii.

Degenerescenta maculara uscata este cea mai frecventa si mai putin severa dintre cele doua tipuri. Poate progresa spre forma umeda in timp. Degenerarea maculara uscata are trei etape, care pot aparea la unul sau ambii ochi:

  • Etapa timpurie – mici depozite galbene numite drusen se acumuleaza sub retina si pot fi detectate in timpul unei examinari a ochilor. Vederea nu este de obicei afectata si nu exista simptome.
  • Etapa intermediara – aceste depozite numite drusen pot fi prezente in numar mai mare sau pot fi ele mai mari. Poate sa apara un punct incetosat in centrul campului vizual. Poate fi necesara mai multa lumina pentru a citi sau a lucra in detaliu.
  • Etapa avansata – sunt prezente mai multe drusen mari si apare descompunerea tesutului. Exista o estompare a vederii centrale. Citirea este dificila si exista mai multa dependenta de vederea periferica.

Degenerescenta maculara umeda

Degenerarea maculara umeda se caracterizeaza prin debut brusc si o pierdere mai severa a vederii. Degenerarea umeda apare atunci cand vasele de sange anormale cresc sub retina si scurg lichidul sau sangele in regiunea maculei. In cele din urma, sangerarea si cicatrizarea pot duce la pierderea severa permanenta a vederii centrale, dar ochiul nu este de obicei in pericol de a pierde toata vederea, deoarece ramane capacitatea de a vedea periferic – vedere periferica.

Este numita si degenerescenta maculara „exudativa”.

Degenerescenta tardiva

Exista si o forma mai rara de degenerescenta, in care vederea se pierde prin subtierea severa sau chiar pierderea tesutului maculei fara a se scurge vasele de sange.

Cele doua tipuri de degenerescenta tardiva sunt:

  • Atrofie geografica (numita si degenerescenta uscata), in care celulele sensibile la lumina din macula care transmit imagini creierului incep sa se deterioreze treptat, impreuna cu tesutul de sub macula. Aceste modificari provoaca pierderea vederii.
  • Degenerescenta neovasculara (numita si degenerescenta umeda), in care vasele de sange anormale cresc in spatele maculei si retinei. Aceste vase pot scurge lichid si sange, ceea ce poate duce la umflare si deteriorarea care poate fi rapida si severa, provocand pierderi de vedere mai mult decat cea uscata.

Diagnostic si tratament

Care sunt semnele de degenerescenta maculara?

Degenerarea maculara este o afectiune nedureroasa. Simptomele se dezvolta lent si, de obicei, includ:

  • dificultati de citire sau de efectuare a activitatilor care necesita o vedere fina;
  • nevoie de lumina mai stralucitoare cand cititi sau lucrati in prim plan;
  • dificultati de adaptare la niveluri scazute de lumina;
  • intensitate redusa sau luminozitate a culorilor;
  • distorsionarea vederii – liniile drepte apar ondulate sau strambe;
  • distingerea fetelor e mai dificila;
  • pete intunetate sau spatii goale in centrul campului vizual.

Daca prezentati oricare dintre aceste simptome – in special modificari ale vederii centrale, pierderea detaliilor fine si culorile care isi pierd intensitatea – ar trebui sa va adresati oftalmologului. Diagnosticul precoce si tratamentul pot reduce pierderea vederii si, la unele persoane, pot imbunatati vederea.

Diagnosticare

Pe langa analiza istoricului medical si familial si efectuarea unei examinari cuprinzatoare a ochilor, un optometrist sau un oftalmolog poate folosi urmatoarele teste pentru a diagnostica degenerarea maculara:

  • Examinarea retinei – dupa aplicarea picaturilor pentru a dilata ochiul, se foloseste un instrument special pentru a cauta acele drusen;
  • Testul Amslet – instrument folosit pentru a detecta probleme cu vederea pe baza unui sistem de linii verticale si orizontale;
  • Tomografia de coerenta optica (OCT) – un test imagistic non-invaziv care foloseste lumina pentru a produce imagini de inalta calitate ale diferitelor straturi ale retinei;
  • Angiograma cu fluoresceina – o tehnica imagistica care implica utilizarea unui colorant, care dupa ce a fost injectat in brat se deplaseaza spre ochi, unde evidentiaza vasele de sange din retina.

Tratament

Se recomanda verificari periodice ale ochilor pentru a detecta degenerarea maculara inainte de inceperea pierderii vederii. Tratamentul nu poate restabili vederea, dar poate incetini pierderea vederii. Cand vorbim de degenerescenta maculara tratament, acesta va depinde de forma bolii.

Tratament degenerescenta maculara uscata

Forma uscata nu are ca rezultat pierderea totala a vederii, iar vederea periferica ramane normala. Adaptarile la acest tip de vedere si stilul de viata te pot ajuta sa faci fata pierderii vederii si sa se imbunatateasca vederea.

Sfaturile pot include:

  • folosirea de lentile de marire;
  • folosirea de carti tiparite mai mare;
  • folosirea de sisteme de lumini mai intense pentru citire.

Tratament degenerescenta maculara umeda

Unele tratamente pot opri progresul formei umede sau neovasculare, dar tratamentul trebuie sa fie initiat imediat pentru ca acesta sa fie eficient. Orice vedere deja pierduta este foarte greu de redobandit. Mai multe tratamente medicale sunt disponibile pentru degenerarea maculara umeda, desi niciunul nu poate vindeca afectiunea. Scopul acestor tratamente este stabilizarea si mentinerea vederii existente cat mai mult timp posibil. In unele cazuri, vederea se poate imbunatati.

Medicamente anti-VEGF

Medicament pentru factorul de crestere a endoteliului vascular (VEGF)  – un produs chimic care contribuie la formarea de noi vase de sange in ochii persoanelor cu forma de degenerescenta umeda. Medicamentele anti-VEGF blocheaza acest produs chimic, astfel incat nu mai poate produce vase de sange.

Exemple de medicamente includ ranibizumab si bevacizumab. Se aplica anestezic, iar apoi medicul injecteaza medicamentul in ochi cu un ac foarte fin. Tratamentul trebuie repetat la fiecare cateva saptamani. Tratamentul anti-VEGF nu are de obicei efecte secundare, insa durerile, umflarea, roseata si vederea incetosata pot aparea dupa injectii. In cazuri foarte rare, tratamentul poate duce la complicatii, cum ar fi deteriorarea retinei, deteriorarea cristalinului si infectie.

Terapie fotodinamica

Se injecteaza un medicament sensibil la lumina numit Verteporfin. Acesta se ataseaza de proteinele din vene. Poate detecta vase de sange anormale in macula. Se foloseste o lumina laser la nivelul ochiului aproximativ 1 minut. Cand verteporfina este activata de laser, vasele de sange anormale din macula sunt distruse. Acest lucru se intampla fara vreo deteriorare a tesutului ocular din jur. Daca vasele vor fi distruse, sangele sau lichidul nu se pot scurge si nu pot deteriora macula. Terapia fotodinamica e necesara la fiecare cateva luni.

Remedii naturale

Cercetarile au sugerat ca unele suplimente pot ajuta la intarzierea progresului bolii. Astfel de remedii ar putea include vitamine, minerale si antioxidanti. Studiile au aratat ca urmatoarele ingrediente pot fi eficiente daca sunt luate in timpul etapelor intermediare sau ulterioare:

  • vitamina C
  • vitamina E
  • oxid de zinc
  • oxid de cupru
  • luteina
  • zeaxantina

Vitaminele nu sunt un remediu pentru boala, dar pot ajuta la reducerea progresului bolii.

O meta-analiza publicata in 2008 sugereaza ca un aport alimentar ridicat de acizi grasi Omega-3, gasiti in uleiurile de in si de peste, e asociat cu niveluri mai mici ale bolii. Cu toate acestea, cercetatorii au concluzionat ca dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a sustine utilizarea suplimentelor omega-3 pentru a preveni boala.

Reabilitarea vederii

Reabilitarea poate ajuta persoanele cu degenerare maculara uscata sau umeda sa se adapteze vederii in schimbare.

Modificarea stilului de viata

Anumite masuri de stil de viata pot reduce riscul de a dezvolta degenerare maculara sau pot ajuta la prevenirea pierderii vederii daca degenerarea maculara a fost deja diagnosticata:

  • examene oftalmologice periodice;
  • renuntarea la fumat;
  • reducerea excesului ponderal;
  • adoptarea unui stil de viata activ;
  • gestionarea unor alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat de colesterol din sange;
  • alimentatie sanatoasa si variata;
  • consumul de grasimi nesaturate sanatoase, precum uleiul de masline, in gatit si in salate – in cantitati moderate;
  • consumul de peste si fructe oleaginoase bogate in Omega 3;
  • consumul de alimente bogate in zinc, precum carne de vita, carne de porc, lapte, branza, iaurt, cereale integrale si paine;
  • protejarea ochilor de radiatiile ultraviolete.

Complicatii

Degenerescenta maculara poate duce la o serie de complicatii. Acestea includ:

  • Probleme cu adaptarea la pierderea vederii – Pierderea vederii poate fi greu de acceptat, mai ales cand sarcinile anterioare simple, cum ar fi cititul, devin dificile. Acest lucru poate duce la sentimente de stres, depresie si anxietate.
  • Probleme la sofat – Boala aceasta poate afecta capacitatea unei persoane de a conduce.
  • Riscul cardiovascular – Degenerescenta impartaseste unii factori de risc cu bolile cardiovasculare, iar studiile au aratat ca cei cu degenerescenta au mai multe riscuri sa prezinte simptome de boli cardiovasculare.
  • Halucinatii vizuale – Cand vederea scade sever, pot aparea halucinatii – asta deoarece creierul compenseaza datele vizuale pe care nu le primeste prin imagini fanteziste, adesea imagini din memorie.

Profilaxie

Scaderea riscului de degenerescenta maculara necesita luarea de decizii sanatoase privind alegerile zilnice:

  • Poarta ochelari de soare – expunerea la soare este un lucru cumulativ pe o perioada lunga de timp si trebuie sa fie limitata. Alege ochelari de soare care ofera protectie atat impotriva razelor UVA, cat si a razelor UVB si asigura-te ca ii porti cand esti in aer liber.
  • Poarta o palarie de soare cu margini largi pentru a-ti proteja ochii de soare.
  • Evita sau renunta la fumat.
  • Adopta o alimentatie sanatoasa, bogata in antioxidanti si vitamine.
  • Urmeaza tratamentele medicale prescrie de medic pentru orice boala.
  • Fii activ fizic si alege sa faci zilnic miscare.
  • Mergi periodic la control oftalmologic pentru a-ti testa vederea si pentru a verifica daca exista semne de degenerare maculara.

Referinte:
(1) Age-related macular degeneration (AMD), link: https://www.nhs.uk/conditions/age-related-macular-degeneration-amd/
(2) What is Macular Degeneration?, link: https://www.macular.org/what-macular-degeneration
(3) Facts About Age-Related Macular Degeneration, link: https://nei.nih.gov/health/maculardegen/armd_facts
(4) What is age-related macular degeneration?, link: https://www.allaboutvision.com/conditions/amd.htm
(5) Age-Related Macular Degeneration, link: https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/age-related-macular-degeneration-overview#1
(6) Age-Related Macular Degeneration, link: https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-macular-degeneration

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma