Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa cauzata de virusul gripal. Iata care sunt principalele simptome, cum se trateaza si cum o putem preveni.

Cuprins:

1. Ce este gripa?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenirea gripei
7. Complicatii
8. Mituri despre gripa

Ce este gripa?

Simptomele de gripa se instaleaza brusc si pot include febra, frisoane, dureri musculare, rinoree, tuse. Gripa se raspandeste rapid de la o persoana la alta prin picaturi de fluide si secretii contaminate. Gripa este o boala respiratorie cauzata de un virus. Gripa este extrem de contagioasa si se raspandeste in mod normal prin tuse si stranut.

Gripa poate fi cauzata de tulpini diferite ale virusului gripal. Vaccinul antigripal sezonier este modificat de mai multi ani pentru a acoperi tulpinile particulare ale virusului care circula in fiecare an. Atunci cand apare o noua tulpina a virusului gripal care infecteaza multi oameni intr-un timp foarte scurt, se numeste o pandemie de gripa.

Tipuri de virusuri gripale

Exista trei tipuri de virus gripal:

  • virus gripal A
  • virus gripal B
  • virus gripal C

Tipurile de virusuri A si B provoaca epidemii sezoniere in Europa aproape in fiecare iarna. Virusul gripal de tip C provoaca o boala respiratorie usoara si nu este responsabil de aparitia focarelor.

Cauze si factori de risc

Virusul gripal se raspandeste prin aer cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. Puteti, de asemenea, sa contractati virusul gripal prin atingerea unei suprafete contaminate cu virusul gripal si apoi sa duceti mana la gura, ochi sau nas.

Gripa poate fi o boala periculoasa pentru persoanele in varsta, copiii mici, femeile insarcinate sau persoanele de orice varsta care au o afectiune cronica, cum ar fi boli cardiace sau diabet. Cele mai multe cazuri de gripa apar la copiii mai mici de 4 ani, la femei gravide si la persoane de peste 60 de ani. Daca sunteti gravida, aveti un risc crescut de a dezvolta complicatii grave de sanatate din cauza gripei, cum ar fi pneumonia, comparativ cu femeile care nu sunt insarcinate.

Contagiozitate

O persoana este contagioasa cu o zi inainte de aparitia simptomelor si 5-7 zile dupa. Copiii si persoanele cu sisteme imunitare slabite pot raspandi virusul gripal pentru o perioada mai lunga de timp. Cu toate acestea, oamenii sunt mai contagiosi in primele 3 zile de boala.

Simptome

Simptomele de gripa apar la 1 – 4 zile dupa expunerea la virus. De obicei, este caracterizata de debutul brusc, iar simptomele includ:

  • febra;
  • tuse;
  • dureri musculare;
  • durere de cap;
  • frisoane;
  • oboseala;
  • pierderea poftei de mancare;
  • dureri de gat;
  • nas infundat sau secretii nazale.

Unii oameni (in special copiii) pot avea si diaree, greata si varsaturi. In cazul celor mici parintii trebuie sa acorde atentie si altor simptome, cum ar fi lipsa poftei de mancare, daca refuza sa consume apa, daca sunt somnolenti, iritabili etc.

In mod normal, simptomele persista timp de aproximativ o saptamana. Cu toate acestea, senzatia de oboseala poate continua timp de cateva saptamani. Merita mentionat ca nu orice persoana cu gripa va avea toate simptomele. De exemplu, este posibil sa aveti gripa fara febra.

Diferenta dintre raceala si gripa

Care e diferenta dintre raceala si gripa? Simptomele de gripa se instaleaza brusc cu febra, dureri musculare, dureri de cap si oboseala. O raceala incepe, de obicei, treptat, cu o durere de gat si nas infundat sau cu secretii abundente. Simptomele unei raceli sunt in general usoare in comparatie cu gripa. Raceala rareori provoaca febra sau dureri de cap.

Diagnostic

Daca prezentati simptome de gripa contactati medicul, mai ales daca aveti peste 65 ani, daca sunteti gravida, daca aveti o afectiune medicala pe termen lung – cum ar fi diabetul, bolile de inima, afectiunile pulmonare, afectiunile renale sau o boala neurologica, daca aveti un sistem imunitar slabit – de exemplu pentru ca ati beneficiat de chimioterapie sau aveti HIV. De asemenea, contactati medicul daca va confruntati cu dureri in piept, dificultati de respiratie, tuse cu sange sau simptomele se agraveaza in timp sau nu se amelioreaza dupa o saptamana.

In general gripa este diagnosticata pe baza simptomelor, dar doar un test de sange poate identifica exact virusul si poate duce la un diagostic concret de gripa.

Tratament

Gripa este cauzata de un virus, astfel ca antibioticele NU vor ajuta. Antibioticele sunt indicata doar cand gripa duce la alte complicatii de natura bacteriana.

Medicamente antivirale

Un medic poate prescrie medicamente antivirale, cum ar fi oseltamivir (Tamiflu) si zanamivir, in anumite circumstante. Medicamentele antivirale va pot ajuta sa gestionati boala, dar numai daca sunteti tratat devreme, in decurs de 12 – 48 de ore de la aparitia simptomelor de gripa. In mod obisnuit, gripa nu este diagnosticata in aceasta perioada, deci nu este folosit acest tratament in mod obisnuit (cu exceptia cazurilor speciale).

Alte medicamente

Pot fi indicate analgezice pentru dureri de cap si de corp. Anumite analgezice, cum ar fi aspirina, nu sunt potrivite pentru copiii sub 12 ani. Se poate recomanda paracetamol pentru reducerea febrei si a durerilor de cap si musculare.

Unele tratamente fara prescriptie medicala pot fi administrate copiilor care sufera de gripa, in conformitate cu instructiunile furnizate pe fiecare medicament. Persoanele cu varsta sub 16 ani nu trebuie sa ia aspirina sau remedii antigripale care contin aspirina. Cititi intotdeauna eticheta medicamentului sau consultati farmacistul pentru a vedea daca medicamentul este potrivit pentru copii. Consumati multe lichide. Este posibil sa trebuiasca sa stati in pat timp de doua sau trei zile dupa aparitia simptomelor.

Se pot recomanda si pastile pentru dureri de gat, decongestionante nazale sau siropuri pentru tuse.

Sfaturi

  • Odihniti-va si evitati activitatile solicitante.
  • Evitati contactul cu alte persoane acolo unde este posibil.
  • Consumati multe lichide.
  • Adoptati o alimentatie sanatoasa.
  • Consumati bauturi calde pentru a preveni deshidratarea si pentru a ameliora durerile de gat.
  • Purtati masti chirurgicale in spatii aglomerate si in spatii publice.
  • Spalati-va pe maine des cu apa si sapun, mai ales dupa contactul cu persoane bolnave, medici care ar putea contine virusul gripa sau dupa suflarea nasului.

Prevenirea gripei

  • Atunci cand este posibil, evitati sau limitati contactul cu bolnavii.
  • Spalati-va frecvent mainile pentru a reduce riscul de infectare.
  • Acoperiti nasul si gura atunci cand tusiti sau stranutati pentru a limita raspandirea virusului.

Vaccinarea este principalul mod de prevenire a gripei. Se recomanda pentru orice persoana mai mare de 6 luni, anual. Este de obicei recomandat pentru anumite grupuri de persoane, precum si pentru oricine doreste sa evite gripa. Eficacitatea vaccinului variaza de la o persoana la alta. Aceasta poate depinde de factori precum varsta si sanatatea generala.

Vaccinul antigripal

Un vaccin antigripal va contine trei virusuri gripale:

  • virusul gripal (H3N2)
  • virusul gripal (H1N2)
  • un virus B

Pe masura ce virusurile se adapteaza si se schimba, la fel se intampla si cu cele din vaccinuri. Protectia incepe la aproximativ 2 saptamani dupa vaccinare. Vaccinul impotriva gripei sezoniere protejeaza impotriva celor 3 tulpini de virus gripal recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca tulpini care sunt cel mai probabil sa circule in acest sezon. Virusurile se schimba in fiecare an. Acesta este motivul pentru care trebuie sa faceti un nou vaccin in fiecare an. Vaccinul impotriva gripei nu contine niciun virus viu – nu va poate da gripa.

Desi vaccinul antigripal este sigur, unele persoane NU ar trebui sa fie vaccinate. Acestea includ:

  • persoanele alergice la oua;
  • persoanele care au avut o reactie severa in trecut dupa ce au fost vacinati;
  • persoanele bolnave;
  • bebelusii de 6 luni sau mai mici;
  • persoanele cu istoric de sindrom Guillain-Barré, o boala severa paralizanta, dupa ce au fost vaccinati.

Vaccinul impotriva gripei va ajuta sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva virusului gripal. Daca ati fost vaccinat si intrati in contact cu virusul, acesti anticorpi il vor ataca si vor preveni imbolnavirea. Se recomanda mai ales virusul antigripal pentru urmatoarele grupe:

  • persoane peste 65 ani;
  • femei gravide;
  • persoanele cu o afectiune medicala pe termen lung;
  • persoanele care lucreaza in domeniul asistentei medicale;
  • persoanele care intra des in contact cu persoane bolnave, cu porci sau pasari. Citeste si despre gripa porcina si gripa aviara.

Complicatii

Majoritatea persoanelor care se imbolnavesc de gripa se vor recupera in cateva zile pana la mai putin de doua saptamani, dar unii vor dezvolta complicatii (cum ar fi pneumonia) ca urmare a gripei, dintre care unele forme pot pune viata in pericol si pot duce la deces.

Infectiile sinusale si otitele sunt exemple de complicatii moderate de la gripa, in timp ce pneumonia este o complicatie grava a gripei care poate rezulta fie din infectia cu virusul gripal in monoterapie fie din coinfectia virusului gripal si a bacteriilor. Alte complicatii grave posibil declansate de gripa pot include inflamarea tesutului inimii (miocardita), inflamatii la nivelul creierului (encefalita) sau inflamatii ale muschilor (miozita, rabdomioliza) si insuficienta multiorganica (de exemplu, insuficienta respiratorie si a rinichiului).

Infectia cu virusul gripal a tractului respirator poate declansa un raspuns inflamator extrem in organism si poate duce la septicemie. Gripa poate, de asemenea, agrava unele probleme medicale cronice. De exemplu, persoanele cu astm pot prezenta atacuri de astm in timp ce au gripa, iar persoanele cu afectiuni cardiace cronice pot prezenta o agravare a acestei afectiuni declansata de gripa.

Mituri despre gripa

Iata 6 mituri comune despre gripa.

MITUL 1: Poti lua gripa din vaccin.

Vaccinul antigripal este produs dintr-un virus inactivat care nu poate transmite infectii. Dupa vaccinare, vaccinul incepe sa ofere protectie dupa 1-2 saptamani, astfel ca in aceasta perioada persoana poate avea gripa.

MITUL 2: Oamenii sanatosi nu trebuie sa fie vaccinati.

Vaccinul antigripal este indicat pentru persoanele cu anumite boli, care au un risc mai mare de complicatii, dar si pentru persoanele sanatoase. Se recomanda vaccinarea anuala impotriva gripei, pentru toate persoanele mai mari de 6 luni, mai ales gravidele.

MITUL 3: Daca aveti febra mare si gripa de 1-2 zile, sunt necesare antibiotice

Antibioticele sunt eficiente impotriva bacteriilor, dar nu sunt eficiente pentru o infectie virala, cum ar fi gripa. Unele persoana pot dezvolta o infectie bacteriana ca o complicatie a gripei, dar doar in astfel de cazuri ar putea fi utile antibioticele, si doar dupa identificarea exacta a bacteriei.

MITUL 4: Gripa este racela, de fapt

Raceala si gripa sunt ambele probleme respiratorii, dar cauzate de virusuri diferite. Gripa poate provoca simptome asemanatoare racelii, mai intense insa. Anual sunt foarte mule cazuri de spitalizare din cauza gripei si chiar cazuri de deces.

MITUL 5: Daca ma simt bine, nu voi transmite gripa altor persoane

Se pare ca 20 – 30% dintre persoanele care sunt purtatoare ale virusului gripal nu au simptome.

MITUL 6: Poti lua gripa daca iesi afara imbracat prea subtire, cu parul umed sau daca stai langa fereastra deschisa

Singura modalitate de a contracta gripa este prin expunerea la virusul gripal. Perioada gripei coincide insa cu perioada de vreme rece, astfel ca se asociaza adesea gripa cu frigul. De asemenea, vremea rece favorizeaza raspandirea virusurilor.

Referinte:
(1) Flu, link: https://www.aafa.org/influenza-flu-triggers-asthma-complications/
(2) Influenza, link: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/infectious_diseases/influenza_flu_85,P00625
(3) 10 flu myths, link: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/10-flu-myths
(4) Flu Symptoms & Complications, link: https://www.cdc.gov/flu/consumer/symptoms.htm
(5) Flu, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/flu-influenza-a-to-z
(6) What You Should Know About the Flu, link: https://www.health.ny.gov/diseases/communicable/influenza/seasonal/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma