Gripa si raceala sunt ambele boli respiratorii, dar sunt cauzate de diferite virusuri. Deoarece aceste doua tipuri de boli au simptome asemanatoare, poate fi dificil sa se faca diferenta dintre ele pe baza simptomelor. 

Cuprins:

1. Simptome de raceala sau gripa?
2. Cauze si factori de risc raceala
3. Cauze si factori de risc gripa
4. Tratament si preventie raceala
5. Tratament si preventie gripa

Simptome: gripa sau raceala

Raceala este o infectie a cailor respiratorii superioare cauzata de un virus. Mai mult de 100 de virusuri diferite pot cauza raceala. Cu toate acestea, rinovirusul este cel mai adesea vinovat pentru aparitia racelii si este extrem de contagios. In general, gripa este mai severa decat raceala obisnuita. Gripa apare de obicei brusc, persoana in cauza este contagioasa cu o zi inainte ca simptomele sa apara si timp de 5 zile dupa aparitia lor, desi uneori oamenii sunt contagiosi timp de cel putin 10 zile dupa aparitia simptomelor. Daca e vorba de o raceala, persoana este contagioasa in general in primele 3 zile de simptome.

Gripa si raceala au simptome foarte asemanatoare, dar fiecare este cauzata de un alt virus. Gripa este cauzata de virusul gripal, iar raceala poate fi cauzata de un numar de virusuri. Gripa dureaza de obicei 1 – 2 saptamani, in timp ce raceala dureaza adesea intre 7 -10 zile. O raceala poate aparea in orice moment al anului, in timp ce gripa este, in general, sezoniera.

  • Simptomele comune de raceala includ: nas infundat sau rinoree (secretii nazale) si stranut, iar uneori tuse, sensibilitate si durere in gat si lacrimarea ochilor.
  • Simptomele gripei apar brusc si pot include febra, cefalee, frisoane, tuse uscata, durere in gat, dureri de corp sau musculare, oboseala si senzatie generala de rau. La fel ca virusurile care provoaca o raceala, virusurile gripale pot cauza nas infundat sau secretii nazale, stranut si lacrimare. De asemenea, copiii mici pot prezenta greata si varsaturi.

Singura modalitate de a sti sigur daca e vorba de raceala sau gripa este sa se efectueze un test de laborator.

Cauze si factori de risc raceala

Desi multe tipuri de virusuri pot provoca o raceala comuna, rinovirusurile sunt cel mai frecvent implicate. Un virus de raceala patrunde in corp prin gura, ochi sau nas. Virusul se poate raspandi prin picaturi din aer atunci cand cineva este bolnav si tuseste, stranuta etc. De asemenea, se raspandeste prin contactul direct cu o persoana racita sau prin folosirea comuna a obiectelor contaminate, cum ar fi ustensile, prosoape, jucarii sau telefoane.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de raceala includ:

  • varsta – copiii mici au cel mai mare risc de raceala;
  • sistem imunitar slabit;
  • perioada anului – cel mai mare risc de raceli este toamna si iarna;
  • fumatul si expunerea la fum de tigara;
  • contactul cu persoane racite etc.

Complicatiile racelilor

Racelile rar duc la complicatii, dar cand se intampla acest lucru, pot include:

  • Otita medie – dureri de urechi, scurgeri din ureche, febra etc.;
  • Astm
  • Sinuzita acuta
  • Infectii secundare – gripa, faringita, pneumonie, bronsiolita etc.

In cazul adultilor, solicitati asistenta medicala daca va confruntati cu febra mai mare de 38,5 grade C, febra care persista, probleme respiratorii, wheezing, durere severa de gat, de cap sau dureri sinusale.

In cazul celor mici, solicitati imediat asistenta medicala daca prezinta febra mai mare de 38 grade C, simptome care se agraveaza sau nu se reduc, dureri severe de cap, tuse, durere de ureche, modificari de comportament, lipsa poftei de mancare.

Racim de la frig?

Oamenii se imbolnavesc mai des in timpul iernii, deoarece sunt expusi mai mult la germeni decat in timpul verii. Cand este rece afara, oamenii tind sa stea mai mult inauntru si sunt mai predispusi sa transmita germeni in colectivitate.

Exista, de asemenea, dovezi acum ca virusurile se raspandesc mai usor prin aerul uscat. Cand este rece afara, aerul este mai uscat atat in exterior, cat si in interior, ceea ce poate face mai usor ca germenii sa treaca de la o persoana la alta. Trebuie subliniat ca vremea rece NU cauzeaza in sine raceala, dar poate favoriza raspandirea virusului.

Se asemenea, expunerea la aer rece si uscat poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar al organismului. Cercetarile sugereaza ca temperaturile mici pot permite rinovirusurilor sa se reproduca mai eficient, ceea ce reprezinta temperatura corporala medie la om. Temperatura din interiorul cavitatii nazale este de aproximativ 33 ° C, ceea ce poate deveni un loc ideal pentru reproducerea rinovirusurilor.

Cauze si factori de risc gripa

Virusul gripal se transmite prin picaturi de secretii din tuse, stranut etc. Aceste picaturi pot fi inhalate, ingerate sau transmise prin contactul cu un obiect contaminat – telefon, tastatura inclusiv si duse la ochi, nas, gura. O persoana cu gripa este contagioasa cu o zi inainte ca simptomele sa apara si pana la aproximativ cinci zile dupa debutul simptomelor. Copiii si persoanele cu sistem imunitar slabit pot fi contagioase pentru o perioada mai mica de timp.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul aparitiei gripei sau a complicatiilor acesteia includ:

  • varsta – cel mai mare risc il au copiii mici si varstnicii;
  • conditiile de munca sau de viata – persoanele care locuiesc sau lucreaza in medii cu multe persoane;
  • sistem imunitar slabit;
  • femeile gravide;
  • afectiuni cronice – ca astmul, diabetul, bolile de inima – cresc riscul de complicatii etc.

Complicatiile gripei

In unele cazuri de gripa, se pot dezvolta boli grave si complicatii precum pneumonia si bronsita, ceea ce poate duce la spitalizare. Gripa poate, de asemenea, sa agraveze anumite conditii medicale existente. Printre posibilele complicatii se numara pneumonia, bronsita, astmul, problemele urechii etc.

Riscul de complicatii este mai mare la femeile insarcinate, la persoanele trecute de 65 ani, la copiii sub 5 ani si la persoanele cu afectiuni cronice.

Cand contactam medicul?

In general, in caz de gripa, sistemul imunitar va lupta impotriva infectiei si, de obicei, simptomele se vor reduce de la sine.

Consultati medicul daca sunteti ingrijorat si solicitati imediat asistenta medicala daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome:

  • respiratie dificila
  • dureri in piept
  • ameteli
  • stari de confuzie
  • varsaturi severe
  • febra cu o eruptie cutanata

Cate tipuri de virusuri gripale exista?

Exista trei tipuri diferite de virusuri gripale: tip A, tip B si tip C. Gripa tip A poate afecta animalele si oamenii. Acest virus evolueaza in mod constant si poate provoca epidemii anuale de gripa.

Gripa de tip B poate provoca, de asemenea, focare sezoniere in lunile de iarna, insa acest tip este de obicei mai putin sever decat tipul A si cauzeaza simptome mai usoare. Ocazional, tipul B poate duce la complicatii grave. Gripa de tip C infecteaza numai oamenii si cauzeaza simptome usoare si cateva complicatii.

Tratament si preventie raceala

Raceala este extrem de contagioasa si se transmite prin contactul cu fluide care contin virusul. Aceste picaturi de fluid ajung in aer atunci cand o persoana infectata stranuta, tuse sau vorbeste. O persoana poate deveni infectata si prin contactul cu obiecte contaminate sau suprafete. Unii oameni apeleaza la remedii naturale pentru raceala, cum ar fi zincul, vitamina C sau echinacea, pentru a preveni sau ameliora simptomele de raceala. Dovezile privind eficienta lor sunt limitate, insa in unele cazuri ar putea fi eficiente.

Metode de a preveni raceala:

• evita contactul cu persoane racite;
• spala-te des pe maini;
• nu atinge nasul, gura si ochii cu mana.

Antibioticele NU vor vindeca o raceala. In general, raceala trece de la sine, tot ce se poate face fiind adoptarea unor masuri de ameliorare a simptomelor. Se pot administra medicamente pentru ameliorarea durerii si a febrei sau medicamente pentru reducerea congestiei nazale. De asemenea, e importanta mentinerea hidratarii, evitarea alcoolului si a fumatului, odihna si folosirea unui umidificator.

Tratament si preventie gripa

Gripa sezoniera este cauzata de virusurile gripale A, B si C, gripele A si B fiind cele mai frecvente tipuri. Tulpinile active ale virusului gripal variaza de la an la an. De aceea, in fiecare an se dezvolta un nou vaccin impotriva gripei. Cel mai important, cand ai gripa, este nevoia de odihna. Spre deosebire de raceala, care poate sa apara in orice moment al anului, gripa este, in general, sezoniera. Sezonul de gripa este, de obicei, din toamna pana primavara, atingand un maxim in lunile de iarna.

In timpul sezonului de gripa, puteti sa luati gripa in acelasi mod in care ati lua o raceala: prin contactul cu fluidele raspandite de o persoana infectata, contactul cu obiecte si suprafete contaminate. Sunteti contagios cu o zi inainte de a resimti simptome si pana la 5 – 10 zile dupa ce simptomele au trecut.

Spre deosebire de raceala obisnuita, gripa se poate dezvolta intr-o stare mai grava, cum ar fi pneumonia. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii mici, varstnici, femeile insarcinate si persoanele cu afectiuni care le slabesc sistemul imunitar, cum ar fi astmul, bolile cardiace sau diabetul.

Ce e de facut?

In cele mai multe cazuri, odihna si consumul crescut de lichide sunt cele mai bune metode de a trata gripa. Se pot administra decongestionante sau medicamente pentru durere si febra ca ibuprofenul si acetaminofenul. Se pot recomanda medicamente antivirale – oseltamivir (Tamiflu), zanamivir sau peramivir – pentru a trata gripa. Aceste medicamente pot scurta durata gripei si pot preveni complicatii precum pneumonia. Cu toate acestea, trebuie sa le luati in primele 48 de ore de la imbolnavire pentru ca acestea sa fie eficiente.

Contactati medicul daca apar simptome de agravare, cum ar fi:

• probleme de respiratie
• dureri in gat severe
• tuse cu mucus verde
• febra mare, persistenta
• dureri in piept

Contactati medicul si daca copilul dezvolta urmatoarele simptome:

• probleme de respiratie
• iritabilitate
• oboseala extrema
• copilul refuza sa manance sau sa bea
• copilul are somnul afectat si refuza interactiunea

Se recomanda vaccinarea impotriva gripei in luna octombrie sau chiar la inceputul sezonului de gripa.

Vaccinarea impotriva gripei

Vaccinarea este cel mai bun mod de a reduce riscul de a avea gripa. Vaccinul va ofera protectie impotriva gripei prin imbunatatirea imunitatii la virus si prevenirea transmiterii virusului la alte persoane.Vaccinarea este necesara anual, deoarece imunitatea la vaccin scade in timp si vaccinul se poate modifica in fiecare an pentru a acoperi tulpinile actuale de virus.

Vaccinarea este recomandata oricarei persoane cu varsta de peste 6 luni. Reactiile alergice imediate la vaccinul impotriva gripei sunt rare.

Referinte:
(1) Difference Between Cold and Flu Symptoms, link: http://health.utah.gov/epi/diseases/influenza/education_mat/ColdvsFlu_Eng.pdf
(2) Is it a cold or flu? Here’s how to tell, link: https://medicalxpress.com/news/2018-01-cold-flu.html
(3) Sneezing through the seasons? Know the difference between a cold and the flu, link: https://uthealthaustin.org/blog/difference-cold-flu-1
(4) Is It a Cold or the Flu? Prevention, Symptoms, Treatments, link: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm092805.htm
(5) Cold or Flu? How to Know Which One You Have, link: https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold-or-flu
(6) Cold Versus Flu, link: https://www.cdc.gov/flu/about/qa/coldflu.htm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma