Gingivita reprezinta o inflamatie a gingiilor, cauzata de cele mai multe ori de o infectie bacteriana.

Cuprins:

1. Ce este gingivita?

2. Clasificare

3. Simptomele gingivitei

4. Cauze

5. Gingivita se transmite?

6. Diagnostic

7. Gingivita: tratament

8. Gingivita la copii

9. Alimente recomandate in caz de gingivita

10. Alimente interzise in caz de gingivita

11. Stil de viata

Ce este gingivita?

Gingivita provoaca umflarea si roseate gingiei, adica in partea din jurul dintilor. Este important sa luati masuri si sa tratati cu seriozitate aceasta infectie. Daca este lasata netratata, gingivita poate se poate transforma intr-o infectie mult mai grava, cunoscuta ca parodontita. Ambele infectii sunt cauze majore care duc la pierderea dintilor la adulti.

Cea mai frecventa cauza a gingivitei este lipsa igienei orale corespunzatoare, precum:

  • Perierea dintilor de cel putin 3 ori pe zi
  • Folosirea zilnica a atei dentare dupa fiecare masa
  • Efectuarea controalelor regulate la stomatolog

Clasificare

Gingivita este inflamarea reversibila a gingiei, iar in absenta tratamentului adecvat gingivita poate evolua spre paradontita (periodontita).

Gingia se poate infecta cu diferiti microbi, ciuperci care salasluiesc in mod natural, in gura, dar care nu ataca o gingie normala. In  momentul in care o gingie este lezata sau iritata de catre dintii stricati (cariati) sau de protezele dentare defectuoase, de tartrul dentar (piatra de pe dinti), de rani, de arsuri, atunci agentii infectiosi mentionati pot ataca gingia.

In cursul sarcinii, mai ales in ultimile trei luni, se intalneste frecvent infectia gingiei.

Gingivita nu este o amenintare majora a sanatatii, dar daca nu este tratata poate determina complicatii locale si la distanta.

Tipuri de gingivita

  • Gingivita indusa de placa dentara bacteriana si gingivita fara legatura cu placa dentara bacteriana (acel depozit albicios care se depune pe dinti si gingii atunci cand igiena dentara este realizata incorect).Daca se amana vizita la medicul stomatolog gingivita se poate agrava si se produce mineralizarea placii care formeza tartrul intesificandu-se inflamatia gingiei.
  • Gingivita necrozanta sau ulcero-membranoasa se observa frecvent la studenti in perioada de examene. Initial apar zone necrozate pe papila interdentara, din zona frontala (incisivi) apoi se observa ulceratii care nu au tendinta de vindecare, mucoasa gingivala nu se tumefiaza ca de obicei, ci sangereaza permanent, iar ulceratiile cu zonele necrozate se intind, acoperindu-se cu depozite membranoase murdare, urat mirositoare.

Simptomele gingivitei

Multe persoane nu stiu faptul ca se confrunta cu gingivita si asta datorita simptomelor care se manifesta diferit de la caz la caz.

Iata care sunt simptomele gingivitei pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a depista la timp infectia:

  • Gingii rosii, umflate si dureroase
  • Gingiile sangereaza de fiecare daca cand va periati sau cand va puneti proteza dentara
  • Dintii par mai indepartati
  • Pierderea dintiilor
  • Durere a gingiei atunci cand muscati si mestecati
  • Senzatie de sensibilitate
  • Protezele dentare nu se mai potrivesc
  • Respiratia este urat mirositoare imediat dupa ce v-ati periapt dintii

Inflamarea gingiei este simptomul cel mai evident al gingivitei, astfel culoarea gingiei devine rosu aprins, rosu violaceu si este sensibila la durere, uneori este dezgolita de mucoasa (ulceratie) si raspandeste un miros urat, sangerare la atingere mai ales in timpul periajelor si atunci cand se consuma alimente.

Unele persoane cu gingivita prezinta o respiratie cu miros persistent si neplacut precum si gusturi neplacute in gura. Uneori din cauza durerii bolnavul nu se poate alimenta.

Cauze

Cauzele care duc la aparitia gingivitei sunt:

  • Fumatul
  • Lipsa igienei orale corespunzatoare
  • Diabetul zaharat
  • Leucemia
  • Consumarea anumitor medicamente cu ce contin in compozitie hormoni (contraceptive, steroizi)
  • Tartrul dentar – actorii de retentie  a resturilor alimetare (caria dentara, obturatiile, coroanele defectuoase, carligele proteice sau ortodontice)
  • Sarcina – In cursul sarcinii, mai ales in ultimile trei luni, se intalneste frecvent infectia gingiei
  • Factori genetici
  • Imunitatea scazuta
  • Plombe puse incorect
  • Lipsa vitaminei C din organism
  • Infectii virale sau fungice

O grija deosebita pentru igiena gurii trebuie avuta in vedere de catre femeile gravide si mai ales de catre cele cu dantura defectuoasa.

Gingivita necrozanta: riscuri

Exista trei factori importanti care determina aparitria gingivitei necrozante, si anume:

  • igiena bucodentara defectuoasa,
  • fumatul in combinatie cu folosirea bauturilor alcoolice tari,
  • si nu in ultimul rand stresul emotional generat, spre exemplu, de o sesiune de examene.

Boala se datoreaza aici invaziei unei flore microbiene necrozante specifice reprezentata de bacterii si spirochete anaerobe, microbi care gasesc un teren favorabil de dezvoltare creat de fumat si bauturile alcoolice tari.

Cauze psihoemotionale

O infectie a gingiilor indica ca persoana afectata traieste o frica, care poate fi fata de ea insine sau o decizie pe care a luat-o si pe care o regreta sau trebuie sa ia o decizie pe care o pune sub semnul intrebarii. Aceasta boala poate avea legatura cu o frica in relatie cu alta persoana autoritara (seful, sotul) ale carei decizii ne privesc, dar pe care nu le putem controla sau care a actionat prea repede si acest lucru provoaca iritare.

Persoana afectata traieste o frustrare si nemultumire ce pot duce la confruntari care nu sunt neaparat necesare.

  • Gingiile de sus fac referiri la rolul nostru in societate, la locul de munca.
  • Gingiile de jos se refera la latura emotionala.

Cand gingiile se inflameaza ele exprima ca in noi exista o suparare si o slaba autoaparare, insotita de melencolie, slabiciune si teama.

Gingivita implica de obicei si o sangerare a gingiilor care inseamna o tristete sau pierderea bucuriei din cauza faptului ca nu putem fi capabili sa ne exprimam , ori din cauza ca nu suntem lasati ori chiar noi insine nu ne lasam. Dificultatea de a spune anumite lucruri pentru ca putem avea impresia ca ceea ce spunem nu are importanta si ca nu suntem ascultati.

Persoanele afectate se intreaba daca au luat deciziile bune si le este greu sa-si mentina alegerile facute. Traiesc intr-o stare de dualitate extrema deoarece se indoiesc  de ele inselele si le este foarte greu sa pastreze pozitia, sa fie ferme in deciziile luate. Aceste persoane au impresia ca libertatea lor este afectata si se simt neputincioase si ii fac pe ceilalti responsabili de fericirea lor. Important de retinut este ca fiecare trebuie sa isi accepte responsbilitatile si schimbarile care apar in viata si sa constientizeze faptul ca orice eveniment din viata noastra exista pentru a ne ajuta sa evoluam si ca orice schimbare importanta este necesara pentru a ne atinge obiectivele stabilite.

Este important sa se verifice daca temerile sunt justificate si reale si sa se inteleaga ca daca inainte nu a reusit in ceea ce si-a propus, nu inseamna ca de acum inainte va fi la fel. Este bine sa-si aminteasca faptul ca in viata nu exista greseli, ci doar experiente care vor face sa se dezvolte si care vor fi necesare intr-o zi. Corpul transmite mesajul sa indraznesti sa iti exprimi cererile pentru a face ceea ce vrei si sa traiesti cate o etapa pe rand, in loc sa vrei sa ajungi imediat la rezultatul dorit.  Incerca sa crezi mai mult in puterea ta si in capacitatea de a-ti crea propia ta viata.

Semn de vulnerabilitate

Gingiile superioare au legatura cu energia masculina, iar gingiile inferioare sunt legate de energia feminina.

Gingivita mai indica ca suntem prinsi fata de o persoana sau o situatie si deoarece ne incapatanam sa ramanem in trecut in loc sa mergem mai departe, ne retragem. O durere la nivelul gingiilor poate fi legata de o decizie pe care ar fi trebuit sa o luam cu mult timp si pe care o amanam, deoarece ne temem de consecintele deciziei pe care trebuie luate. Gingiile sensibile care ajung uneori sa se umfle sunt un semn ca sensibiltatea noastra si vulnerabilitatea noastra este puternica, si avem nevoie de multa iubire pentru ca ne simtim fara resurse si lasati sa ne descurcam singuri.

Persoanele afectate de gingivita poarta pica pentru anumite cuvinte spuse sau gesturi pe care le-au facut. Ele trebuie sa invate sa aiba  incredere in deciziile pe care le iau si sa aiba incredere in viata care le  va aduce toate lucrurile de care au nevoie.

Gingivita se transmite?

Medicii stomatologi considera ca gingivita este o boala contagioasa, deoarece bacteriile care sunt responsabile pentru producerea infectiei cresc si se inmultesc in saliva. Astfel, atunci cand o persoana care are gingivita imparte un produs alimentar cu o alta persoana sanatoasa, bacteria se transfera prin saliva.

Gingivita se mai poate transmite la o persoana sanatoasa prin sarut. In unele cazuri, chiar si dupa ce bacteriile au fost transferate, nu exista simptome vizibile imediate, deoarece in acest caz, sistemul imunitar lupta pentru a elimina bacteriile.

Gingivita se poate trasmite de la o persoana la alta, dar totul depinde atat de mecanismul de aparare al organismului persoanei sanatoase, cat si de cat de des este expusa persoana la bacterii generatoare de gingivita.

Diagnostic

Gingivita este diagnosticata dupa o examinare dentara detaliata efectuata de urgenta la stomatologie. Discutati cu medicul dentist despre toti factorii de risc ai bolii, precum si simptomele pe care le aveti. In felul acesta, medicul va poate prescrie un tratament corespunzator.

Printre cele mai utilizate metode de diagnostic in cazul gingivitei este examenul bacteriologic care stabileste diagnosticul.

Gingivita: tratament

Placa bacteriana acumulata sau tartrul se pot indeparta numai la medicul stomatolog. Aceasta placa daca nu este indepartata la timp,  gingivita evolueaza spre parodontoza, care este deteriorarea gingiei si a testului care sustine dintele si astfel dintii nu mai sunt sustinuti de gingii.

Pentru a trata gingivita trebuie sa acodati o atentie deosebita igienei orale, sa urmati tratamentul si sfaturile medicului dentist.

De asemenea, in cazul acestei infectii bacteriene, reduceti, ba chiar este indicat sa renuntati la fumat si sa va controlati in permanenta diabetul.

Tratamentele pentru combaterea gingivitei constau in:

Tratament naturist

Pentru tratamentul gingivitei medicii naturisti recomanda sa se realizeze gargara cu urmatoarele plante cu propietati dezinfectante, antiinflamatorii, aromate:

Salvia este o planta foarte potrivita pentru ingrijirea danturii, frunzele proaspete sunt astringente utile mai ales in singerarea gingiei.

Musetelul recomandat pentru dezinfectarea cavitatii bucale

Sulfina esta o planta cu propietati inflamatorii gingivale si este eficienta de asemenea in cazul in care gingiile sangereaza.

Se recomanda si gargara cu ceai de sunatoare, coada racului, cimbrisor.

Sangerarile gingivale pot fi si din cauza carentelor de minerale si vitamine in special vitamina C. Consumul de citrice si chiar masarea gingiilor cu suc de lamaie ajuta la albirea si intarirea gingiilor.  Tinctura de propolis este foarte eficienta pentru prevenirea inflamarii gingiilor.

Gingivita la copii

Gingivita cronica este cea mai des intalnita in cazul copiilor.

Simptomele generale sunt comune cu cele intalnite la adulti:

  • Inflamarea gingiilor
  • Sangerare in timpul periajului
  • Dureri de gingie
  • Respiratie urat mirositoare

Pentru a putea preveni orice tip de infectie, invatati copiii sa mentina o ingrijire orala adecvata inca de mici.

Alimente recomandate in caz de gingivita

  • Nuci si seminte bogate in Omega 3 – au proprietati antiinflamatoare si contin o sursa bogata de nutrienti
  • Peste: somon, hering, macrou
  • Carne: carne de vita – contine un aport ridicat de colagen, carne de pui
  • Legume: broccoli, ardei rosii, ardei verzi, cartofi dulci, varza, ceapa, morcovi, ciuperci
  • Fructe: mere, banane, portocale, lamai, grapefruit, fructe de padure
  • Lactate: lapte de vaca, iaurt, branza de vaca, cascaval
  • Ceaiuri din plante

Alimente interzise in caz de gingivita

  • Dulciuri, fructe uscate, chipsuri
  • Paine alba, popcorn
  • Alcool, bauturi energizante sau sportive, cafea, sucuri din fructe, bauturi acidulate

Stil de viata

Medicii recomanda sa se consume fructe si legume proaspete pentru mineralizarea dintilor si un aport ridicat de vitamine si minerale (vitamina C, D, calciu).

Persoanelor  predispuse la gingivita li se recomanda sa foloseasca paste de dinti cu extracte de plante medicinale (salvie, musetel).

Renuntatul la fumat este o importanta actiune pentru prevenirea si ameliorarea gingivitei.

Medicii stomatologi recomanda sa se faca un control periodic de cel putin o data pe an si sa se realizeze un detartraj, periaj profesional si fluorizrea dintilor.

Aceasta curatare poate provoca dureri mai ales daca giingile sunt sensibile. Dintii cu defecte de alinire, plombele sau lucrari dentare prost realizate pot face ca indepartarea tartrului sa fie dificila.

Daca zilnic se realizeza perierea dintilor corect, se curata si cu ata dentara, in mod regulat si se apeleaza si la curatarea profesionala (detartraj), riscurile de gingivita scad foarte mult.

Ca profilaxie, igiena bucala dentara corecta si periodica, dupa mesele principale, constituie principala metoda de prevenire a gingivitei. Prevenirea gingivitei trebuie facuta prin intretinerea permanenta a igienei gurii, prin evitarea substantelor iritante ca alcool, tutun, condimente iuti, in timpul cand gingiile sunt inflamate si sangereaza.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453
  2. https://www.healthline.com/health/gingivitis#prevention
  3. https://www.perio.org/consumer/gum-disease-and-children
  4. https://askthedentist.com/gum-disease-diet/
  5. https://www.123dentist.com/want-healthier-gums-eat-more-of-these-foods/
  6. https://nano-b.com/blogs/news/the-25-worst-food-and-drinks-for-your-teeth-and-gums
  7. https://nano-b.com/blogs/news/the-25-worst-food-and-drinks-for-your-teeth-and-gums
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma