Gemoterapia este o forma de medicina alternativa ce foloseste extracte din muguri de plante si lastari, avand diferite indicatii.

Cuprins:

1. Ce este gemoterapia?
2. Cum actioneaza gemoterapia?
3. Indicatii si beneficii
4. Dozaj

Ce este gemoterapia?

Gemoterapia este un tip de terapie alternativa ce utilizeaza extracte din muguri de plante, scoarta, radacini si lastari. Aceasta terapie imbina alte doua tipuri de medicina alternativa: homeopatia si fitoterapia.

Mugurii folositi in gemoterapie se recolteaza primavara, in perioada de diviziune celulara si de crestere a plantelor, cand contin cea mai mare concentratie de hormoni activi de crestere, auxina si giberelina. Acesti agenti hormonali contin substante considerate utile pentru diferite organe si tesuturi.

Pentru a extrage substanta necesara din mugurii proaspeti, materialul vegetal proaspat este macerat intr-o solutie de glicerina si alcool 50/50 timp de 3 saptamani, dupa care solutia este filtrata si diluata.

De ce muguri si lastari?

Mugurii sau lastarii tineri contin ingrediente active care incep sa se reduca pe masura ce planta se maturizeaza. Aceste ingrediente active includ factorii de crestere ce contin fitohormoni, auxine si gibereline. Auxinele au o actiune hormonala, in timp ce giberelinele stimuleaza ARN si sinteza proteinelor. Sistemul de gemoterapie utilizeaza 60 de plante si arbori diferiti, fiecare dintre acestea avand actiuni foarte specifice asupra organismului.

Cum actioneaza gemoterapia?

Gemoterapia implica detoxificarea bioterapeutica a pielii, a oaselor, a inimii si a sistemului nervos. Utilizarea mugurilor proaspeti si a lastarilor este o parte esentiala a gemoterapiei; in plus fata de continutul de vitamine, oligoelemente si minerale, mugurii si lastarii tineri sunt mai bogati in acizi nucleici si hormoni de crestere (cum ar fi auxine si gibereline) decat alte tesuturi vegetale.

Rolul principal al acestui tratament este considerat detoxifierea tesuturilor.

Exista doua procese de obtinere in gemoterapie, macerare si dizolvare. Prin macerare se obtine substanta direct din tesuturile embrionare ale plantelor, arborilor si arbustilor. Aceste extracte sunt preparate intr-un amestec de apa cu alcool si glicerina. O alta metoda presupune un amestec de alcool si glicerina pentru macerare, urmat de diluare de 10 ori intr-un amestec de apa, alcool si glicerina pentru a obtine un alt macerat.

Indicatii si beneficii

Iata care sunt principalele indicatii si beneficii ale gemoterapiei:

• AFECTIUNI ARTICULARE

Gemoterapia poate incetini progresul afectiunilor artritice, prin diminuarea inflamatiilor. Un exemplu este extractul din muguri de coacaz negru, care reduce inflamatiile articulatiilor. Extractul din muguri de jnapan poate fi util pentru cresterea rezistentei articulatiilor, pentru afectiuni reumatice sau prevenirea fracturilor. Acest remediu poate fi amestecat cu tinctura de rostopasca pentru a stimula drenajul limfatic in jurul articulatiilor si pentru a ajuta la regenerarea cartilajului. Gemoderivatul din muguri de vita de vie poate reduce deformarea articulara si in diferite forme de artrita. Alte exemple sunt cele pe baza de mesteacan, maces, mladite de zmeur.

• Afectiuni respiratorii

Gemoterapia poate ameliora uneori simptomele astmului, avand rolul de a reduce spasmele bronsice si restabilirea functiei respiratorii. Exemple sunt cele pe baza de muguri de calin. Pentru bronsita cronica se poate folosi extract din muguri de carpen si muguri de nuc. Pentru viroze, faringite, laringite se pot folosi extracte pe baza de muguri de brad.

• Afectiuni circulatorii

Pentru afectiunile cardiovasculare se recomanda deseori remedii pe baza de muguri de paducel, muguri de liliac, muguri de porumb.

• Afectiuni renale

Infectiile recurente ale tractului urinar pot fi reduse uneori cu o combinatie de extract din muguri de merisor, care are un efect dezinfectant asupra sistemului urinar, precum si extract din muguri de iarba neagra, care este un alt dezinfectant natural si are anumite proprietati diuretice.

• Depresie si anxietate

Gemoterapia poate ajuta la reducerea anxietatii cronice si a starilor depresive. Combinatia primara care se utilizeaza pentru aceasta problema este extractul din muguri de tei argintiu, extract din muguri de smochin, extract din muguri de ienupar si extract din muguri de lamai. In cazul in care starea de anxietate este insotita de palpitatii severe sau daca exista o teama de boli cardiace care insoteste starea de anxietate, se poate indica si extract din muguri de paducel.

• Probleme dermatologice

In tratarea afectiunilor dermatologice, remediile cheie sunt extractul din mladite de cedru, care are rol de drenaj al pielii si poate fi util pentru eczeme uscate sau alte afectiuni dermatologice.

• Afectiuni ale dintilor si gingiilor

Pentru gingii sensibile si sangerari gingivale se pot indica extracte din muguri de mesteacan pufos si extract din muguri de stejar, precum si cele pe baza de Phytolacca si galbenele.

• Afectiuni hepatice

Pentru imbunatatirea functiei ficatului se recomanda deseori extract din muguri de rozmarin, pentru a imbunatati functia hepatica si functia vezicii biliare. Extractul din secara este un alt posibil remediu, la fel ce extractul din muguri de ienupar.

• Spasme musculare

Pentru astfel de probleme se pot folosi extrace din muguri de brad si extracte din muguri de smochin.

• Osteoporoza

Osteoporoza este un proces de afectare a oaselor, care la fel ca osteoartrita apare adesea odata cu varsta. Remediile din gemoterapie utilizate in acest scop regleaza procesul osteoclastelor si are actiune osteoblastica. Exemple de remedii sunt extractul din mladite de merisor, extractul din mladite de mur si extract din mladite de sequoia.

• Varice

Pentru varice se recomanda adesea remedii ca extractul din muguri de scorus, care tonifiaza sistemul venos si creste rezistenta venelor. Alte exemple sunt extractul din castan pentru sistemul limfatic, precum si extractul din lamaie.

Dozaj

Doza standard recomandata este de 20 de picaturi, de trei ori pe zi pentru fiecare remediu indicat – dar poate fi ajustat acolo unde este necesar. In general, remediile se administreaza intre mese, ca atare sau cu apa.

Referinte::

(1) Biochemistry and symbolism in gemmotherapy and phytoembryotherapy, link: http://www.geirsomedicaments.uqam.ca/revue_RIM/RIM5/PDF/RIM5-6-Trapani%20pp.46-57.pdf
(2) La Gemmothérapie, présentation de la médecine des bourgeons, link: http://www.leblogsante.fr/gemmotherapie-bourgeons/
(3) Gemmotherapy: a powerful tool for the classical homeopath, link: http://www.alifeexperience.net/articles/gemmotherapy_a_powerful_tool_by_towle.htm
(4) What is gemmotherapy, link: https://www.wisegeek.com/what-is-gemmotherapy.htm#

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma