Fumatul si BPOC – de ce este important sa renunti la fumat

Fumatul si BPOC – iata ce este BPOC si cum poate fi legat fumatul de aparitia acestei probleme de sanatate si agravarea simptomelor.

Cuprins:

1. Fumatul si bolile pulmonare
2. Legatura dintre fumat si BPOC
3. De ce este important sa renunti la fumat daca ai BPOC?

Fumatul si bolile pulmonare

Fumatul provoaca modificari semnificative in plamani si caile respiratorii. Unele schimbari sunt bruste, durand doar putin timp. Alte modificari cronice se produc lent si pot persista. In primul rand, cand fumam, celulele care produc mucus in plamani si caile respiratorii cresc in marime si ca numar. Astfel, creste cantitatea de mucus si devine mai gros. Plamanii nu pot elimina eficient acest exces de mucus, astfel ca ramane in caile respiratorii – pe care le poate infunda si poate cauza tuse. Acest mucus suplimentar creste si riscul de infectii. De asemenea, fumatul irita plamanii, putand duce la tuse persistenta. Produce daune severe la nivelul tesutului pulmonar. In principal, fumatul este legat de boli preacum bronsita cronica, emfizem, anumite forme de cancer (cancer pulmonar, cancere la nivelul capului si gatului, cancer de pancreas, cancer de col uterin, cancer la stomac etc.). ❕ Citeste aici pe larg despre Fumat si riscul de cancer.

Efectele fumului de tigara asupra sistemului respirator includ:

  • iritarea traheei si a laringelui;
  • afectarea functiei pulmonare din cauza umflarii si ingustarii cailor respiratorii si a excesului de mucus din caile respiratorii;
  • acumularea de substante nocive, care duc la iritarea si deteriorarea plamanilor;
  • risc crescut de infectie pulmonara si simptome precum tuse si respiratie suieratoare;
  • deteriorarea permanenta a bronhiilor.

In plus, fumatul afecteaza si sistemul circulator, sanatatea creierului, functia sistemului digestiv, sanatatea pielii etc. Fumul de tigara duce la cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, risc mai mare de formare a cheagurilor de sange, cresterea riscului de ateroscleroza, scaderea fluxului de sange la extremitati, risc mai mare de accident vascular cerebral si atac de cord. Fumatul afecteaza si imunitatea – creste riscul de infectii respiratorii si afecteaza recuperarea dupa astfel de infectii.

Legatura dintre fumat si BPOC

Bronhopneumopatia obstructiva cronica sau BPOC este o afectiune caracterizata prin obstructia cailor respiratorii. In general, afectarea este progresiva, adica se agraveaza in timp daca nu se intervine si nu este complet reversibila. Produce o serie de simptome respiratorii, reduce rezistenta la efort si afecteaza calitatea vietii. Este folosita si ca termen pentru problemele pacientilor cu obstructie a cailor respiratorii ca bronsita sau emfizemul. Caile respiratorii devin mai inguste, ceea ce face mai dificila respiratia. In cazul fumatului, plamanii se inflameaza. Inflamatia afecteaza tesutul pulmonar, ducand la ingrosarea sa. Bronhiile ingrosate obstructioneaza fluxul de aer, afectand respiratia.

In stadiile incipiente ale BPOC, este posibil sa nu existe simptome sau sa fie doar simptome usoare. Pe masura ce boala se agraveaza, simptomele pot deveni mai severe. Simptomele BPOC includ:

  • tuse care persista mult timp si nu dispare complet sau tuse care produce mult mucus;
  • scurtarea respiratiei, mai ales la efort;
  • respiratie suieratoare.

Principala cauza a BPOC este fumatul. Nu orice persoana care fumeaza dezvolta BPOC si nu orice persoana care are BPOC este fumatoare. Cu toate acestea, cele mai multe persoane cu BPOC au antecedente de fumat. De fapt, American Lung Association raporteaza ca 85-90 % dintre toate cazurile de BPOC sunt cauzate de fumat.

ATENTIE! Daca ati fost diagnosticat cu BPOC, este important sa renuntati la fumat pentru a incetini progresul bolii pulmonare. De fapt, renuntarea la fumat este cea mai eficienta strategie pentru prevenirea declinului ulterior.

De ce este important sa renunti la fumat daca ai BPOC?

Este important sa renuntati la fumat indiferent daca aveti probleme de sanatate asociate sau nu. Insa, in cazul unei afectiuni ca BPOC, cu atat mai mult este important sa renuntati la fumat. Leziunile si daunele la nivel pulmonar cauzate de fumat legate de BPOC nu pot fi inversate, dar renuntarea la fumat previne aparitia mai multor complicatii si va ajuta sa gestionati mai bine boala si simptomele.

Renuntarea la fumat poate reduce multe dintre simptome, precum tusea, respiratia suieratoare, dificultatile de respiratie. In plus, se imbunatateste raspunsul la tratamentul prescris de medic. Se imbunatateste calitatea vietii si se reduce riscul de complicatii. Daca aveti BPOC si continuati sa fumati, declinul functiei pulmonare se accentueaza si boala se agraveaza. Renuntarea la fumat reduce semnificativ riscul de spitalizare si deces pentru pacientii cu BPOC. Renuntarea la fumat este singurul tratament fiabil pentru a incetini progresul bolii BPOC si pentru a va ajuta sa mentineti functia pulmonara ramasa.

Persoanele care au BPOC si continua sa fumeze au mai multe riscuri sa necesite doze mai mari de medicamente, sa aiba simptome mai grave si mai frecvente, precum si complicatii mai grave. Renuntarea la fumat este un pas important in prevenirea agravarii BPOC.

🚭 Vezi aici Ghidul cu strategii utile care sa te ajute sa te lasi de fumat.

Tratament BPOC si prevenire

Din pacate, nu exista niciun remediu pentru BPOC, care sa reduca de tot boala, deoarece leziunile pulmonare care au aparut deja nu pot fi inversate. Cu toate acestea, boala poate fi gestionata si tinuta sub control pentru a preveni deteriorarea ulterioara, pentru a ameliora simptomele si pentru a imbunatati calitatea vietii. Tratamentele de care aveti nevoie vor depinde de stadiul bolii si de modul in care BPOC va afecteaza.

Tratamentul pentru BPOC poate reduce simptomele, poate reduce frecventa si severitatea crizelor si poate creste rezistenta la efort. Optiunile de tratament pe care medicul le poate lua in considerare includ:

  • RENUNTAREA LA FUMAT si evitarea expunerii la fum de tigara – fumatul pasiv.
  • Discutati cu medicul si despre reabilitarea pulmonara, care este un program de tratament personalizat care ofera strategii de gestionare a BPOC pentru imbunatatirea calitatii vietii.
  • Medicamente – Simptome precum tuse sau respiratie suieratoare pot fi gestionate cu medicamente.
  • Evitati infectiile pulmonare – Infectiile pulmonare pot provoca probleme grave la persoanele cu BPOC. Anumite vaccinuri, cum ar fi vaccinurile antigripale, sunt deosebit de importante pentru persoanele cu BPOC. Infectiile respiratorii trebuie tratate cu antibiotice, daca este cazul.
  • Oxigenoterapia – Unele persoane pot avea nevoie sa utilizeze un rezervor portabil de oxigen daca nivelul de oxigen din sange este scazut. Ajuta la ameliorarea simptomelor si imbunatatirea rezistentei la efort.

Prevenirea BPOC

Cel mai bun mod de a preveni BPOC este sa nu incepeti niciodata sa fumati si, daca fumati, sa renuntati. De asemenea, evitati expunerea la fum de tigara – fumatul pasiv, care are, de asemenea, numeroase efecte nocive asupra sanatatii. Dar, deoarece BPOC poate fi uneori cauzata de alti factori, cum ar fi genetica si infectiile pulmonare din copilarie, nu este intotdeauna usor sa preveniti fiecare caz. Oricare ar fi circumstantele, un diagnostic precoce si un regim de tratament adecvat pentru nevoile pacientului pot preveni daunele suplimentare la nivelul plamanilor.

Citeste si Sanatatea barbatilor – afectiuni si probleme medicale comune la barbati

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/lung/copd/what-causes-copd
(2) https://www.nhs.uk/conditions/chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd/causes/
(3) https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/copd.html
(4) https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/respiratory/index.htm
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2672326/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma