Ce este foliculita, ce cauze si simptome are, de cate tipuri poate fi? Cum se trateaza foliculita? Afla raspunsurile la toate aceste intrebari din urmatorul articol. 

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cauze
3. Tipuri
4. Simptome
5. Zone de risc
6. Tratament medical
7. Remedii naturiste
8. Complicatii

Informatii generale

Foliculita este o problema a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par. Este o problema frecventa a pielii si poate sa apara indiferent de varsta sau sex. Apare ca o eruptie alba sau rosie a pielii care inconjoara un folicul de par. Cand multi dintre foliculii de par sunt infectati, apare ca o eruptie cutanata alba sau rosie a pielii. Foliculita nu apare doar dupa epilare sau barbierit. Poate afecta barbatii si femeile in aceeasi masura, si uneori si cei mici se pot confrunta cu aceasta problema – foliculita la copii.

Foliculita este destul de frecventa si nu este considerata o afectiune inflamatorie grava a pielii. Cele mai usoare eruptii cutanate (desi adesea clasificate ca acute) se reduc in cateva zile si, de obicei, nu necesita interventie medicala majora, uneori deloc, reducandu-se de la sine. Formele recurente (cronice) sau cele mai severe ale afectiunii trebuie examinate de un medic, care poate prescrie medicamente – de cele mai multe ori antibiotice.

Cauze

Foliculita apare atunci cand foliculii de par sunt deteriorati sau cand foliculul este blocat. De exemplu, acest lucru poate aparea din frecarea pielii din cauza obiectelor de imbracaminte sau din cauza raderii sau epilarii firelor de par. De cele mai multe ori, foliculii afectati devin infectati cu bacterii stafilococice. Daca firele de par sunt taiate prea scurt, ele se pot curba spre inapoi in piele – firele cresc sub piele – si pot provoca inflamatii.

Foliculita este astfel cauzata de o infectie cauzata de bacterii, de un virus sau de ciuperci. De asemenea, poate fi cauzata de iritarea cauzata de substantele chimice sau de anumite afectiuni ale pielii. Cele mai frecvente bacterii care provoaca boala sunt Staphylococcus aureus, care se gaseste in mod obisnuit pe piele, si Pseudomonas, care se gaseste in piscine sau spa-uri, daca nu sunt bine clorurate. Alte cauze includ paraziti si unele virusuri, cum ar fi herpesul.

Exista mai multe motive pentru care foliculii de par ar putea deveni inflamati (rosii sau iritati):

  • infectii bacteriene – O infectie cu bacterii comune de pe suprafata pielii este cea mai frecventa cauza a foliculitei. De asemenea, poate fi cauzata de bacterii care se dezvolta in anumite medii.
  • epilarea – Foliculita poate aparea dupa raderea sau epilarea firelor de par. Pe masura ce firele de par cresc, pot creste sub piele, cauzand inflamatie.
  • frictiunea dintre imbracaminte si piele;
  • foliculii de par blocati – unele creme hidratante grase, medicamente, pansamente, bretele etc. pot bloca foliculii de par;
  • transpiratia excesiva etc.

Care sunt principalii factori de risc pentru foliculita?

Oricine poate dezvolta o forma de foliculita in timpul vietii. Anumiti factori pot contribui la susceptibilitate. Printre acestia se numara:

  • anumite afectiuni ale pielii, ca dermatita sau acneea;
  • tratament medicamentos pentru acnee sau rozacee – adica utilizarea de creme pe baza de steroizi sau antibiotice administrate pe cale orala, pe termen lung;
  • afectiuni medicale existente ce duc la rezistenta redusa la infectii – ca HIV/SIDA, diabet, leucemie cronica etc. – slabesc sistemul imunitar;
  • transpiratie excesiva;
  • epilarea sau raderea frecventa a parului – creste riscul de deteriorare a foliculului de par;
  • imbracaminte stramta care nu ii permite pielii sa respire si din materiale sintetice;
  • utilizarea frecventa a bailor spa, a bailor fierbinti, jacuzzi, bazine de inot care nu sunt clorurate corect etc.;
  • utilizarea excesiva de substante care blocheaza foliculii de par, ca unele produse cosmetice etc.

Este foliculita contagioasa?

Unii agenti infectiosi (bacterii) care provoaca foliculita pot fi contagiosi – ceea ce inseamna ca infectia poate fi transmisa de la o persoana la alta. Mijloacele de transmisie includ contactul piele pe piele, impartirea obiectelor personale, cum ar fi masinile de ras sau prosoapele, sau utilizarea unor cazi sau piscine comune, care permit transmiterea unor infectii.

Tipuri

Tipurile de foliculita includ:

Foliculita este de obicei de cauza infectioasa.

Foliculita bacteriana

Foliculita stafilococica este cel mai frecvent tip de foliculita bacteriana. Este cauzata de stafilococul auriu si se prezinta ca pustule (cel mai adesea fara simptome de febra). In cea mai mare parte, aceasta bacterie este prezenta in general pe piele, dar de obicei devine problematica odata ce a intrat in organism prin intermediul unei plagi (ca o taietura sau o rana deschisa).

O forma obisnuita de foliculita bacteriana este foliculita cauzata de barbierit, cunoscuta si sub denumirea de Pseudofoliculitis barbae. Cand firele de par sunt taiate in timpul rasului, tind apoi sa creasca sub piele, cauzand inflamatie. Apare in general la barbatii care se barbieresc des, dar apare des si la unele femei, in zona picioarelor, zona inghinala sau la axila.

Foliculita gram-negativa

O varietate de bacterii gram-negative cauzeaza aceasta afectiune, fiecare cu propriile simptome. Una dintre formele cele mai comune este foliculita de apa fierbinte (sau foliculita pseudomonas), ca urmare a unei infectii cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Denumirea provine de la cea mai probabila sursa de contaminare, ca bai spa sau jacuzzi, precum si bazine incalzite. Primele simptome sunt petele rosii (fara puroi) si pustulele care apar in decurs de 72 de ore. Aeromonas hydrophila bacterium poate provoca, de asemenea, foliculita daca sunteti expus la aceasta in timpul activitatilor de agrement.

Un tip rar de foliculita cauzat de bacterii ca Enterobacter, Klebsiella sau Proteus gram-negativ poate sa apara la cei cu rosacee sau acnee vulgaris ca rezultat direct al tratamentului antibiotic pe termen lung pentru aceste afectiuni.

Foliculita fungica

Dupa bacterii, ciupercile sunt o cauza comuna in dezvoltarea foliculitei.

Foliculita dermatofita

Aceasta forma a afectiunii este cauzata de una dintre cele trei tipuri de ciuperci, si anume speciile Epidermophyton, Microsporum sau Trichophyton. O infectie fungica a scalpului care afecteaza foliculii de par de pe cap cauzeaza frecvent tinea capitis, in timp ce acest tip de infectie care implica barba si mustata este denumita tinea barbae.

Foliculita cu Malassezia (Pityrosporum)

Multe din speciile Malassezia provoaca foliculita. Aceste ciuperci se gasesc in mod natural pe pielea persoanelor sanatoase si fac parte din flora naturala a pielii. Colonizarea este exacerbata din cauza cresterii activitatii glandelor sebacee (in special in timpul adolescentei), a climatului cald, umed si, ocazional, a unor medicamente (antibiotice, corticosteroizi sau imunosupresoare).

Foliculita data de candida

Un alt patogen, Candida albicans, poate provoca, de asemenea, foliculita in interiorul pielii.

Foliculita virala

Aceasta forma de foliculita este rara si, de obicei, este cauza de o infectie cu virusul varicelo-zosterian (VZC). Cu toate acestea, virusurile herpes simplex (HSV-1 sau herpesul oral si HSV-2 – herpesul genital) pot duce uneori la aparitia foliculitei, cel mai frecvent la barbatii cu infectii localizate, care este agravata si de ras. Virusul herpes zoster  si molluscum contagiosum pot, de asemenea, sa conduca la formarea de pustule sau papule.

Foliculita mecanica

Un exemplu al cauzelor mecanice ale acestui tip de foliculita este cel al frictiunii cronice. Depilarea sau raderea parului poate provoca inflamatii ca urmare a unei astfel de actiuni impotriva directiei naturale a cresterii firului de par. Poate aparea si dupa epilare cu ceara, alta metoda de smulgere a firului de par sau electroliza. Este de asemenea numita si foliculita iritanta. Cauzele mecanice ale foliculitei includ si purtarea articolelor de imbracaminte stramte, cum ar fi pantalonii stramti, si poate fi agravata de probleme ca obezitatea.

Foliculita ocluziva

Unele produse topice cum ar fi unguente, produse hidratante, unturi de corp, uleiuri etc. pot bloca foliculii de par ducand la inflamatie. Pielea incepe sa se umfle la deschiderea foliculului de par, provocand foliculita ocluziva.

Foliculita chimica

Alte produse topice, cum ar fi medicamente precum corticosteroizi, au ca rezultat, de asemenea, inflamatii ale foliculilor de par din cauza blocajului. Acest lucru provoaca foliculita chimica. In mod similar, foliculita indusa de medicament apare ca rezultat al medicamentelor orale, incluzand hormoni androgeni, litiu, corticosteroizi orali, unele medicamente anticonvulsive si inhibitori ai receptorilor factorului de crestere epidermal.

Foliculita cauzata de afectiuni ale pielii

Multe probleme comune ale pielii implica foliculul de par care este adesea un mecanism primar al procesului bolii. Printre exemple se numara acneea, acneea nuchae keloidalis (care produce pustule si cicatrici asemanatoare cheloidelor), lichen planus (o eruptie cutanata cronica, umflaturi mici), lupus eritematos si o forma de alopecie care implica cicatrizari legate de caderea parului, hidradenita supurativa (o infectie si o inflamatie a glandelor sudoripare care poate duce la aceasta stare severa asemanatoare acneei) etc.

Formele de foliculita cu cauze neclare (nespecifice)

Foliculita eozinofila (cunoscuta si sub denumirea de foliculita pustulara eozinofila) afecteaza in mod obisnuit zonele capului si gatului, pot aparea umflaturi asemanatoare unei eruptii cutanate cu pustule. Se considera ca poate fi asociata cu supresia imunitatii (fie ca rezultat al medicamentelor imunosupresoare sau in anumite conditii medicale, cum ar fi HIV necontrolat sau SIDA in stadiu avansat). Poate provoaca simptome intense si recurente, precum si hiperpigmentare (zone de piele intunecata).

Foliculita fesiera este un tip de acnee localizata care prezinta pustule acute dureroase pe fese. Problema poate deveni, de asemenea, cronica, necesitand un tratament topic. Reactiile acute pot fi tratate cu antibiotice orale.

Furunculii

Apar atunci cand foliculul de par devine profund infectat. Zona este adesea rosie, delicata si dureroasa. Dupa ce se reduce poate lasa o cicatrica profunda.

Ce este pseudo-foliculita?

Pseudo-foliculita nu este cu adevarat o forma de foliculita. Se prezinta oarecum similar, la fel ca niste mici umflaturi la baza firelor de par. Aceste umflaturi nu contin puroi. Ele sunt date de acumularea de sebum la nivelul firelor de par. E mai frecventa la persoanele care au par foarte cret sau grosier. Parul tinde astfel sa creasca sub piele, indoindu-se, mai ales dupa ce a fost taiat sau smuls. Poate fi cauzata si de celulele moarte ale pielii care blocheaza cresterea parului ca de obicei.

Keratoza pilara  –  keratosis pilaris

Este diferita de foliculita propriu-zisa si este manifestata prin aparitia unor mici pustule, de obicei pe brate (in partea de sus) sau pe coapse. Nu este data de infectii, nu exista tratament clar, fiind recomandata doar ingrijirea si igiena corespunzatoare pentru a preveni infectarea. Se recomanda adesea unguente si geluri de dus cu uree si acid lactic si hidratarea eficienta.

Simptome

Foliculita provoaca mici leziuni inflamatorii la baza foliculului de par. Acestea pot fi rosii, albe sau galbene. In stadiile initiale, foliculita poate arata ca o eruptie cutanata, mici umflaturi rosii mici sau cosuri galbene sau cu varf alb. Conditia poate afecta unul sau mai multi foliculi si poate dura un timp scurt (caz acut) sau poate persista pe termen lung (caz cronic). Simptomele includ:

  • mici umflaturi rosii;
  • cosuri cu cap alb;
  • cosuri cu puroi la baza firului de par;
  • durere;
  • piele rosie si inflamata;
  • senzatie de arsura;
  • mancarimi ale pielii;
  • sensibilitate etc.

Foliculita, de obicei, arata ca niste cosuri rosii, in jurul firului de par. Pot contine puroi sau sange. Foliculita de apa fierbinte apare adesea la aproximativ 72 de ore dupa ce pacientul a fost intr-o cada fierbinte sau spa. Multe astfel de cosuri apar pe abdomen si uneori pe brate si picioare. De cele mai multe ori, acest tip de foliculita dispare de la sine in 7 pana la 10 zile.

Zone de risc

Cele mai probabile regiuni unde apare foliculita sunt bratele, axilele, pieptul, spatele, abdomenul, picioarele (foliculita picioare), organele genitale (zona inghinala – foliculita inghinala), fesele sau scalpul (foliculita scalp). Barbatii care se barbieresc pot dezvolta foliculita pe fata. Foliculita poate aparea oriunde pe corp (adica toate zonele care au par), provocand inflamatie fie superficiala (aparuta pe straturile superficiale a pielii), fie profunda.

Aceste umflaturi pot fi dureroase si cu mancarime, care rezulta cel mai adesea din infectie (bacteriana sau fungica), leziuni fizice (adesea din cauza frecarii), iritatii chimice sau ocluzie (blocaj). Cu cat zona este mai sensiila, cu atat riscul de complicatii este mai mare. Acestea se pot raspandi, afectand si alte zone ale corpului, precum si agravandu-se, formand rani si cruste care nu par sa se vindece. De multe ori, cu cat firul de par e mai gros, riscul de foliculita si de complicatii e mai mare, cum ar fi in zona inginala, canzand mancarimi in zona inghinala.

Tratament medical

Pentru foliculita tratament inseamna reducerea simptomelor si tratarea cauzelor. Foliculita este, de obicei, o problema minora si dispare de la sine, fara tratament. Daca aveti iritatii ale pielii care sunt insotite de febra, raspandire a eruptiilor cutanate sau umflaturi cu puroi si miros neplacut, solicitati ajutor medical.

Foliculita usoara se vindeca de obicei in 2 saptamani. Alte tratamente vor depinde de cauza foliculitei. Acestea pot include:

Produse antiseptice de spalare

Produsele antiseptice de spalare pot fi pe baza de triclosan 1% sau clorhexidina 2%, aplicate peste tot corpul, la dus. Daca este folosit in mod regulat, acest tratament va reduce supraaglomerarea de bacterii cutanate normale care apare in situatiile in care foliculul pilos este deteriorat prin frecare, ocluzie sau alte probleme ale pielii si provoaca inflamatie in foliculul de par. Se pot recomanda si produse de spalare care contin peroxid de benzoil.

Tratamente topice

Daca infectia este responsabila de foliculita, atunci poate fi necesara utilizarea de antibiotice topice sau alte produse antimicrobiene. In cazuri severe se pot utiliza antibiotice orale sau tratamente antimicrobiene adecvate. Produsele cheratolitice topice cum ar fi alfa-hidroxi sau acidul retinoic pot fi de ajutor. Aplicarea unui keratolitic poate fi utila. In cazurile severe, se poate lua in considerare un curs de antibiotice orale. Se recomanda adesea si lotiuni pe baza de uree si acid lactic.

Medicamente

Pentru tratamentul foliculitei acute, medicul va poate recomanda medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau cu prescriptie medicala. De exemplu, poate recomanda:

  • antibiotice orale sau topice sau medicamente antifungice pentru a trata cauza infectiei;
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau antihistaminice pentru ameliorarea durerii sau a mancarimii;
  • creme pentru foliculita – se pot prescrie unguente cu antibiotic, precum Baneocin, Fucidin, Tetraciclina. Foliculita cronica poate fi mai dificil de tratat. Antibioticele si alte medicamente pot sa nu trateze cazurile cronice. Daca alte optiuni de tratament nu dau rezultate, medicul va poate recomanda indepartarea parului cu laser.
  • sampoane antifungice sau unguente antifungice – uneori pot fi necesare si antifungice orale;
  • creme pe baza de steroizi sau corticosteroizi orali etc.

Epilarea definitiva

In cazul in care inflamatia nu dispare sau continua sa reapara, indepartarea definitiva a parului cu laser poate fi o optiune. Tratamentul cu laser sau IPL distruge foliculii de par, deci nu se mai pot inflama.

Conform unor cercetari, terapia cu laser sau IPL poate ajuta la ameliorarea simptomelor foliculitei profunde. Poate ajuta la reducerea foliculitei si la vindecarea infectiei. Distruge foliculii de par, astfel incat sa nu se poata inflama sau infecta. Sunt necesare mai multe sedinte pentru a se vedea rezultatele. Trebuie suliniat ca sunt necesare aproximativ 6-8 sedinte pentru a indeparta parul in proportie de 90% si ulterior sunt necesare sedinte de intretinere.

Incizii medicale pentru inflamatii severe

Uneori, un medic va face o incizie pentru a drena un furuncul sau un folicul infectat grav. Scopul este reducerea durerii si vindecarea pielii.

Remedii naturale

Masurile generale de ajutor in caz de foliculita si remediile naturale includ:

  • Reduceti caldura, transpiratia, frecarea si constrictia pielii.
  • Purtati imbracaminte din bumbac, si care sa nu fie stramta.
  • Utilizati produse topice non-comedogenice sau fara ulei pentru a preveni agravarea problemei.
  • Aplicati preparate locale recomandate de medic prin aplicarea acestora pe piele in directia foliculilor de par pentru a preveni foliculita ocluziva ulterioara.
  • Comprese calde – Plasarea unei comprese calde pe zona afectata poate reduce mancarimea si poate elimina puroiul. Pentru a face o compresa, inmuiati pur si simplu o carpa in apa calda si stoarceti excesul. Aplicati pe piele timp de pana la 20 de minute. Repetati dupa cum este necesar.
  • Mentineti pielea cat mai curata si mentineti o cat mai buna igiena. Folositi doar prosoape curate.
  • O baie calda poate ajuta la reducerea pruritului. Adaugarea de ovaz sau un produs pe baza de fulgi de ovaz poate fi de ajutor, deoarece cercetarile sugereaza ca ovazul are proprietati antiinflamatorii. Alternativ, o ceasca de sare adaugata la baie poate, de asemenea, sa reduca simptomele.
  • Ca unguente naturiste pot fi utile uleiul de cocos aplicat local si unguentele pe baza da aloe vera.

Sfaturi epilare

  • Daca foliculita e cauzata de epilarea sau rasul excesiv al parului, se recomanda renuntarea la raderea parului complet, si mai ales cu lama de ras sau ceara timp de aproximativ 3 luni. Ca alternativa poate fi permisa uneori folosirea unui aparat de barbierit electric folosit in directia firelor de par. Permiterea parului sa creasca poate ajuta foliculii sa se vindece. De asemenea, epilarea cu zahar poate fi o metoda mai blanda de epilare a parului nedorit.
  • Utilizati un aparat de ras electric sau o lama noua de fiecare data cand va epilati sau barbieriti. Tineti zona rasa curata si incercati sa evitati taieturile. Aplicati o lotiune hidratanta dupa ce va epilati sau radeti.

Cum poate fi prevenita foliculita?

Pentru a ajuta la prevenirea foliculitei:

  • Radeti parul numai in directia cresterii firului de par sau folositi un aparat de ras electric.
  • Evitati imbracamintea stramta, in special tesaturile sintetice si dure cum ar fi denimul.
  • Utilizati lotiuni care nu va blocheaza porii pentru a va mentine pielea hidratata.
  • Evitati folosirea comuna a produselor de ingrijire personala, cum ar fi aparatele de ras si prosoapele.
  • Faceti dus zilnic, mai ales dupa antrenamente fizice sau dupa ce transpirati intens.
  • Evitati utilizarea uleiurilor pe piele. Uleiurile pot capta bacterii in porii pielii si pot provoca foliculita.

Complicatii

Desi foliculita nu pune viata in pericol, pot aparea unele complicatii. Acestea includ:

  • furunculoza – inflamatii severe sub piele;
  • cicatrici sau zone de piele mai inchise la culoare;
  • pierderea permanenta a parului din cauza afectarii foliculului;
  • infectii foliculare recurente;
  • infectii care se raspandesc in alte zone;
  • celulita – infectie a pielii etc.

Referinte:
(1) Everything you need to know about folliculitis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318551.php
(2) Special types of folliculitis which should be differentiated from acne, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5821164/
(3) Folliculitis, link: https://www.aocd.org/page/Folliculitis
(4) Folliculitis, link: https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/folliculitis
(5) Folliculitis, link: https://patient.info/skin-conditions/skin-rashes/folliculitis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma