Cetoacidoza diabetica este o complicatie grava a diabetului care apare atunci cand organismul produce niveluri ridicate de corpi cetonici in sange. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este cetoacidoza diabetica?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru prevenirea complicatiilor in diabet

Ce este cetoacidoza diabetica?

Cetoacidoza diabetica este o complicatie grava a diabetului zaharat cauzata de lipsa de insulina din organism. Cetoacidoza diabetica poate fi caracterizata de crize de diabet.

Introducere

Cetoacidoza diabetica apare atunci cand corpul nu produce suficienta insulina. Insulina, in mod normal, joaca un rol-cheie in utilizarea glucozei din sange, care constituie un substrat energetic important pentru muschi si alte tesuturi (ficat, celule nervoase, etc.).

Fara suficienta insulina, corpul nu este capabil sa utilizeze glucoza si incepe sa descompuna  grasimile, ca o sursa alternativa de energie. Acest proces produce o acumulare de acizi toxici in sange, numiti corpi cetonici. Acestia, din cauza circulatiei sangvine, ajung in tot corpul si declanseaza cetoacidoza diabetica (acidoza metabolica).

Majoritatea cazurilor de cetoacidoza diabetica apar la persoanele cu diabet de tip 1, desi,  poate fi, de asemenea, o complicatie si a diabetului de tip 2.

Cetoacidoza poate aparea ocazional in timpul sarcinii. Acest lucru poate fi foarte periculos atat pentru mama cat si pentru copil.

Cetoacidoza diabetica cu status euglicemic

In cele mai multe cazuri, cetoacidoza la persoanele cu diabet zaharat va fi insotita de niveluri ridicate ale zaharului in sange. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea si daca pacientii au niveluri scazute sau normale ale glicemiei. Aceasta forma poarta denumirea de cetoacidoza diabetica cu status euglicemic. Afectiunea se poate dezvolta daca o persoana dependenta de insulina nu mananca si nu primeste suficienta insulina pentru o perioada prelungita de timp.

Persoanele care utilizeaza pompe de insulina trebuie sa fie constiente de faptul ca cetoacidoza diabetica euglicemica poate aparea in timpul sau dupa efectiarea exercitiilor fizice, in cazul in care administrarea de insulina este amanata pentru prea mult timp. Specialistii din domeniul sanatatii recomanda ca administrarea insulinei sa nu fie suspendata mai mult de o ora.

Cauze si factori de risc

Zaharul este sursa principala de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi. In mod normal, el patrunde in celule cu ajutorul insulinei. Daca insulina este insuficienta, organismul nu va fi capabil sa utilizeze in mod corespunzator zaharul pentru a produce energie. Aceasta duce la eliberarea unor hormoni care descompun rezervele de grasime ale organismului, asemeni unui combustibil alternativ. Dar acest proces produce o serie de acizi toxici, cunoscuti sub numele de cetone. Cetonele in exces se acumuleaza in sange si in cele din urma ajung in urina.

Cetoacidoza diabetica este, de obicei declansata de:

O boala

O infectie sau alte boli pot determina corpul sa produca anumiti hormoni, in cantitate mare, cum ar fi adrenalina sau cortizolul. Din pacate, acesti hormoni interfereaza cu insulina, declansand uneori episoade de cetoacidoza diabetica. Infectii ale tractului urinar sau pneumonia sunt cele mai des intalnite boli infectioase ce pot provoca cetoacidoza.

Nerespectarea tratamentului cu insulina

Tratamentele cu insulina neadministrate sau inadecvate, pot diminua mult cantitatea de insulina din corp, declansand astfel un episod de cetoacidoza diabetica. Aceasta conditie este cunoscuta si sub denumirea de criza de diabet decompensat.

Alti factori

Alti factori declansatori de cetoacidoza diabetica pot fi:

  • stresul
  • traume fizice sau emotionale
  • febra mare
  • interventii chirurgicale
  • insuficienta pancreatica
  • un atac de cord
  • abuzul de alcool sau de droguri, in special de cocaina.

Simptome

Semnele si simptomele de cetoacidoza diabetica apar relativ repede, in termen de 24 de ore. Pentru unii, aceste semne si simptome ar putea fi primul indiciu de diabet.

Hiperglicemia simptome

  • sete excesiva
  • urinare frecventa
  • greata si varsaturi
  • durere abdominala
  • stare de slabiciune sau oboseala
  • dificultati de respiratie
  • miros specific de fructe parfumate, al aerului expirat
  • confuzie

Alte simptome

Alte semne specifice de cetoacidoza diabetic, ce pot fi detectate si acasa cu ajutorul kiturilor de teste pentru sange si urina, includ:

  • nivel ridicat de zahar din sange (hiperglicemie)
  • concentratie marita de cetone in urina.

Impact

Riscul de cetoacidoza diabetica este mare pentru persoanele care:

  • au diabet zaharat de tip 1
  • au varsta mai mica de 19 ani
  • sufera de diabet zarat tip 1 si omit intentionat administrarea dozelor de insulina cu scopul de slabi (diabulimia).

Cetoacidoza diabetica poate aparea si in cazul diabetului zaharat de tip 2, desi acest lucru este mai putin frecvent. In unele cazuri, cetoacidoza diabetica poate fi primul semn ca o persoana este bolnava de diabet zaharat. Potrivit specialistilor, cetoacidoza diabetica avansata este similara cu precoma diabetica.

Cand trebuie sa mergeti la doctor?

Daca va simtiti bolnav sau stresat sau ati suferit recent o boala sau o accidentare, verificati-va frecvent nivelul de zahar din sange. Puteti sa incercati, de asemenea, un kit de masurare a nivelului de cetone din urina, care este disponibil peste tot.

Adresati-va imediat medicului daca:

  • Vomati si nu puteti tolera alimentele sau lichidele
  • Nivelul de zahar din sange este mai mare decat limita maxima si nu scade in ciuda tratamentului la domiciliu
  • Nivelul de cetone din urina este moderat sau ridicat

Solicitati asistenta de urgenta daca:

  • Nivelul de zahar din sange este in mod constant mai mare de 300 miligrame pe decilitru (mg / dl) sau 16,7 milimoli pe litru (mmol / l)
  • Aveti cetone in urina si nu va puteti adresa medicului pentru recomandari
  • Aveti semne si simptome multiple de cetoacidoza diabetica – sete excesiva, urinare frecventa, greata si varsaturi, dureri abdominale, dificultati de respiratie, respiratie cu iz de fructe, confuzie

Diagnostic

Daca medicul suspecteaza cetoacidoza diabetica, va face un examen fizic si diferite analize de sange (analize diabet). In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina ce a declansat episodul de cetoacidoza diabetica sau ce urmari a avut.

Teste de sange

Testele de sange utilizate in diagnosticul de cetoacidoza diabetica vor masura:

Nivelul zaharului din sange

In cazul in care nu exista suficienta insulina in corp pentru a permite zaharului sa intre in celule, nivelul de zahar din sange va creste (hiperglicemie). Organismul va trece la descompunerea grasimilor si proteinelor, nivelul de zahar din sange continuand sa creasca.

Nivelul de cetona (cetonurie)

Atunci cand corpul descompune grasimi si proteine pentru energie, acizii toxici cunoscuti ca cetone vor ajunge in fluxul sanguin.

Aciditatea din sange

Daca apar cetone in exces in sange, acesta va deveni acid (acidoza). Acest lucru poate influenta functionarea normala a diferitelor organe in tot corpul.

Teste suplimentare

Medicul poate solicita efectuarea si altor teste sau analize pentru a identifica problemele de sanatate care poate au contribuit la criza de cetoacidoza diabetica, verificand eventualele complicatii. Testele pot include:

  • electroliti in sange
  • sumar de urina
  • radiografie toracica
  • inregistrarea activitatii electrice a inimii (electrocardiograma).

Tratament

Cetoacidoza diabetica se trateaza numai la camera de urgenta sau cu internare in spital. Tratamentul presupune de obicei o abordare pe trei directii:

Inlocuirea fluidelor

Pacientului i se vor administra fluide, fie pe cale orala sau intravenos, pana la rehidratare completa. Lichidele administrate au rol dublu. Acestea inlocuiesc lichidele pierdute prin urinare excesiva, precum si ajuta la diluarea excesului de zahar din sange.

Inlocuirea electrolitilor

Electrolitii sunt minerale din sange cum ar fi sodiu, potasiu sau clorura. Absenta insulinei poate reduce nivelul mai multor electroliti din sange. Administrarea de electroliti se va face intravenos, pentru a ajuta la mentinerea inimii, muschilor si celulelor nervoase sa functioneze in mod normal.

Insulinoterapia

Insulina inverseaza procesele care cauzeaza cetoacidoza diabetica. Impreuna cu tratamentul intravenos de inlocuire a lichidelor si electrolitilor, se va face tratament si cu insulina, tot intravenos. Atunci cand nivelul zaharului din sange scade sub 240 mg/dL (13,3 mmol / L) si sangele nu mai este acid, se poate opri tratamentul cu administrarea intravenoasa de insulina si se poate reluare tratamentului normal de administrare subcutanata de insulina.

Tratamente suplimentare

Din moment ce organismul revine la normal, medicul va lua in considerare ceea ce ar fi putut declansa episodul de cetoacidoza diabetica. In functie de circumstante, ar putea avea nevoie de tratament suplimentar. De exemplu, daca diabetul zaharat nu este diagnosticat anterior, medicul va ajuta pacientul sa elaboreze un plan de tratament pentru diabet zaharat. Daca medicul suspecteaza o infectie bacteriana, poate prescrie antibiotice. In cazul in care se suspecteaza un atac de cord, medicul poate recomanda o evaluare suplimentara a inimii.

Complicatii

Cetoacidoza diabetica este tratata cu fluide, electroliti – cum ar fi sodiu, potasiu si clorura – si insulina. Poate ca in mod surprinzator, cele mai frecvente complicatii ale cetoacidozelor diabetice sunt provocate de aceste tratamente menite sa salveze vietile pacientilor.

Posibile complicatii ale tratamentelor

  • Glicemie scazuta (hipoglicemie). Insulina permite zaharului sa patrunda in celule, determinand scaderea nivelului de zahar din sange. Daca nivelul zaharului din sange scade prea repede, poate aparea hipoglicemia.
  • Nivel scazut al potasiului (hipokaliemie). Fluidele si insulina utilizate pentru a trata cetoacidoza diabetica pot determina scaderea nivelului de potasiu. Un nivel scazut de potasiu (hipokaliemie sau hipopotasemie) poate afecta activitatea inimii, a muschilor si a nervilor.
  • Umflarea creierului (edemul cerebral). Ajustarea prea rapida a nivelului de zahar din sange poate produce o umflare a creierului, conditie cunoscuta sub denumirea de edem cerebral. Aceasta complicatie pare sa fie mai frecventa la copii, in special la cei cu diabet nou diagnosticat.

Care sunt cele mai mari riscuri?

Cetoacidoza diabetica poate fi o complicatie a diabetului care poate pune viata in pericol. Daca o persoana nu cauta si nu solicita tratament imediat, boala poate duce la insuficienta renala, stop cardiac sau chiar moarte.

Este vital ca persoanele cu diabet zaharat, precum si cele dragi, sa fie constienti de semnele de avertizare. Cu cat persoana afectata solicita mai repede ajutor medical, cu atat sunt mai mari sansele de recuperare completa.

Sfaturi pentru prevenirea complicatiilor in diabet

Pentru a preveni cetoacidoza diabetica si alte complicatii ale diabetului zaharat puteti face urmatoarele.

Respectati tratamentul

Respectati intocmai tratamentul recomandat de medic pentru tinerea sub control a diabetului zaharat (medicamentele orale si dozele de insulina). Abordati o alimentatie sanatoasa si faceti activitate fizica zilnic, minim 30 de minute.

Monitorizati glicemia

Este posibil sa fie nevoie de a verifica si inregistra nivelul de zahar din sange cel putin trei-patru ori pe zi  sau mai mult, daca sunteti bolnav sau sub stres. Monitorizarea atenta este singura modalitate de a va asigura ca nivelul zaharului din sange ramane in intervalul tinta.

Ajustati doza de insulina dupa cum este necesar

Discutati cu medicul despre cum sa ajusteaza doza de insulina, in functie de nivelul de zahar din sange, de ceea ce mancati, de activitatea fizica si de alti factori.

Verificati nivelul de cetona

In caz de alte afectiuni sau stare de stres, se vor testa corpii cetonici in exces din urina cu un kit de testare a urinei. In cazul in care nivelul de cetona este moderat sau mare, adresati-va medicului imediat sau cautati asistenta medicala de urgenta.

Fiti pregatiti sa actionati rapid

Daca banuiti ca aveti cetoacidoza diabetica, nivelul de zahar din sange este mare si aveti cetone in exces in urina, solicitati asistenta medicala de urgenta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551
  2. https://www.medicinenet.com/diabetic_ketoacidosis/article.htm#diabetic_ketoacidosis_definition_and_facts
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325136.php
  4. https://www.webmd.com/diabetes/brittle-diabetes-all-about#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma