Fibromialgia este numita si sindrom fibromialgic. Persoanele cu fibromialgie se confrunta cu dureri in tot corpul, oboseala (oboseala extrema care nu se amelioreaza dupa somn sau odihna) si probleme de somn.
1. Ce este fibromialgia?
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
Fibromialgia este un sindrom ce are cauze care nu sunt pe deplin cunsocute. Afecteaza 2% din populatie, cu o incidenta maxima la femeile de varsta mijlocie. Fibromialgia se suprapune cu alte sindroame functionale somatice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, sindromul oboselii cronice si disfunctia temporomandibulara a articulatiei. Desi in mod obisnuit coexista cu tulburari de dispozitie si anxietate, cercetarile sugereaza ca, desi tulburarile somatice functionale interactioneaza cu tulburarile psihologice, ele sunt independente.
Poate fi cauzata de o tulburare la nivelul creierului – creierul intelege gresit durerea de zi cu zi si alte experiente senzoriale, facand persoana mai sensibila la presiune, temperatura (fierbinte sau rece), lumini puternice si zgomot in comparatie cu persoanele care nu au fibromialgie.
Fibromialgia a fost comparata cu artrita. La fel ca artrita, fibromialgia provoaca durere si oboseala, dar, spre deosebire de artrita, fibromialgia nu provoaca inrosirea, umflarea sau deteriorarea articulatiilor.
Simptomele fibromialgiei includ dureri corporale, oboseala, probleme cu somnul si probleme de dispozitie. Simptomele pot aparea singure sau impreuna cu alte afectiuni, pot sa apara in episoade (trec si reapar). Nu poate fi confirmata sau exclusa cu usurinta printr-un simplu test de laborator. Nu pot fi efectuate teste de sange sau investigatii imagistice. Diagnosticarea se face pe baza simptomelor raportate de pacient. Un simptom este durerea care persista de cateva luni si durerea difuza, in intregul corp. Este, de asemenea, caracterizata prin dureri suplimentare atunci cand se aplica presiune pe anumite zone ale corpului, numite puncte de presiune.
Pe scurt, simptomele fibromialgiei sunt:
Persoanele care au fibromialgie se trezesc adesea obosite, chiar si dupa ce au dormit continuu mai mult de 8 ore. Scurte perioade de efort fizic sau psihic pot duce la epuizate. De asemenea, pot avea probleme cu memoria pe termen scurt si afectarea capacitatii de concentrare.
Fibromialgia coexista adesea cu alte probleme de sanatate, astfel incat medicul poate intreba si daca aveti:
In unele cazuri, simptomele fibromialgiei apar la scurt timp dupa ce o persoana a suferit un eveniment psihic sau fizic traumatic. Persoanele care sufera de tulburari de stres post-traumatic par sa aiba mai multe riscuri de a dezvolta fibromialgie. Durerea poate aparea in orice zona a corpului. De obicei, multe zone ale corpului sunt afectate, iar unii oameni simt durerea peste tot. Gatul si spatele sunt locurile care sunt adesea cele mai dureroase. Severitatea durerii poate varia de la o zi la alta. Durerile pot fi agravate de stres, frig sau activitate.
Oboseala este obisnuita si uneori este severa. In unele cazuri este mai dificil de suportat decat durerea. E posibil sa va treziti cu o stare de epuizare.
Dezvoltarea fibromialgiei este data de unele modificari ale sistemului nervos central. Schimbarile sunt adesea declansate de stres psihologic sau fizic de lunga durata. Aceste modificari duc la intensificarea stimulilor, de regula, non-durerosi, care sunt amplificati si experimentati ca fiind durerosi. Alte efecte includ anomalie in ciclul de somn, in care pacientii nu reusesc sa ajunga la un somn profund, restabilit, stadiul IV non-REM, si tulburari in axul hipotalamo-hipofizar, cu nivele modificate de cortizol seric, scaderea cortizolului urinar eliberat in 24 de ore.
Fibromialgia are si o predispozitie genetica.
Cercetarile au aratat ca persoanele cu fibromialgie au schimbari subtile in nivelul unor substante chimice numite neurotransmitatori, care se gasesc in creier. Aceste substante chimice transmit mesaje intre nervi si intre celulele creierului. Aceasta include o cantitate crescuta de proteina numita „substanta P”, care este atat un neurotransmitator cat si un neuromodulator (modifica semnalele din creier). Substanta P se presupune ca este implicata in modul in care senzatiile de durere sunt transmise si pot amplifica semnalele de durere, ceea ce inseamna ca sistemul nervos central la pacientii cu fibromialgie produce semnale de durere intense, care ar indica, in mod normal, un prejudiciu major.
Fibromialgia se poate dezvolta spontan, dar este probabil sa reprezinte un raspuns biologic al organismului la efectele cumulative ale stresului fizic sau psihologic la persoanele predispuse genetic. Este asociata cu tulburari psihiatrice si musculo-scheletice. Desi fibromialgia a fost considerata a fi in primul rand derivata din fiziopatologia sistemului nervos central, exista dovezi care sugereaza ca dezvoltarea fibromialgiei poate cuprinde mai multe subseturi patogenetice, inclusiv originare in sistemul nervos periferic.
Diagnosticul se pune, in general, pe baza simptomelor. Un examen fizic poate fi util pentru a detecta sensibilitatea si pentru a exclude alte cauze ale durerii musculare. Nu exista teste de diagnosticare (cum ar fi investigatii cu X sau teste de sange) pentru aceasta problema. Cu toate acestea, este posibil sa aveti nevoie de teste pentru a exclude o alta problema de sanatate care poate fi confundata cu fibromialgia.
Deoarece durerea pe scara larga este principala caracteristica a fibromialgiei, vi se va cere sa descrieti durerea. Acest lucru poate ajuta la diferentierea fibromialgiei de alte boli cu simptome similare.
1. Durerea si simptomele au aparut de saptamana trecuta, pe baza numarului total de zone dureroase din 19 parti ale corpului plus nivelul de severitate al acestor simptome:
La acestea se adauga prezenta altor simptome fizice generale.
2. Simptome care dureaza cel putin trei luni la un nivel similar.
3. Nicio alta problema de sanatate care sa explice durerea si alte simptome.
Multe dintre aceste simptome sunt „nespecifice” – ceea ce inseamna ca ele se intalnesc si in alte boli, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, migrenele, boala Addison si apneea obstructiva de somn. Daca medicul nu este sigur, probabil pentru ca simptomele nu sunt tipice, se pot face unele teste simple de sange pentru a exclude alte boli care pot determina simptome similare, cum ar fi o glanda tiroida subactiva, osteoartrita, artrita reumatoida sau anemia.
Fiecare persoana este diferita si are simptome diferite. Nu toate tratamentele ajuta orice pacient si nu toate tratamentele pot fi disponibile la nivel local. Majoritatea oamenilor au nevoie de o combinatie de tratamente: aceasta nu va include intotdeauna medicamente. Tratamentul trebuie adaptat in functie de modul in care va afecteaza fibromialgia si de ce simptome suplimentare aveti.
Tratamentul poate include unele sau toate din urmatoarele:
Medicamentele pot fi recomandate pentru a trata anumite simptome. Acestea pot include analgezice, antidepresive, medicamente anticonvulsive. Medicamentele antidepresive sunt uneori utile in fibromialgie, deoarece acestea functioneaza ca analgezice. Acest lucru se datoreaza, probabil, faptului ca antidepresivele modifica nivelul de neurotransmitatori, iar durerea si depresia implica aceiasi neurotransmitatori care lucreaza in diferite parti ale creierului, dar foarte apropiate.
O combinatie de exercitii aerobice si antrenament de rezistenta a fost asociata cu reducerea durerii, sensibilitatii, rigiditatii si tulburarilor de somn la unii pacienti. Balneoterapia, acupunctura, masajul, fizioterapia, hidroterapia, aromaterapia – ar putea fi eficiente in reducerea simptomelor, dar nu sunt dovezi concludente in acest sens.
Terapia cognitiv comportamentala este o forma de terapie comportamentala cognitiva (CBT), care urmareste reducerea comportamentelor negative, stresului sau durerii si imbunatatirea comportamentelor pozitive si constiente. Aceasta include invatarea de noi abilitati de gestionare a situatiilor si exercitii de relaxare. Exista dovezi ca ajuta la ameliorarea simptomelor durerii, precum si la reducerea efectului asupra vietii. Se crede ca acest lucru se datoreaza faptului ca partile din creier care controleaza modul in care raspundem la lucrurile neplacute pot fi modificate prin aceasta terapie, astfel incat acestea pot afecta modul in care creierul raspunde la semnalele dureroase de durere pe care le primeste.
Multi oameni cu fibromialgie simt ca au sensibilitati la anumite alimente, in special daca au si sindromul intestinului iritabil (IBS). Daca anumite alimente va agraveaza simptomele, incercati sa pastrati un jurnal alimentar zilnic. Puteti incerca, de asemenea, o dieta de eliminare, in care incetati sa consumati anumite alimente timp de cateva saptamani, apoi adaugati-le inapoi in dieta pentru a verifica simptomele care apar si cum va simtiti.
Referinte:
(1) Fibromyalgia, link: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Fibromyalgia
(2) Fibromyalgia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/symptoms-causes/syc-20354780
(3) What is fibromyalgia?, link: http://www.arthritis.ca/about-arthritis/arthritis-types-(a-z)/types/fibromyalgia
(4) Fibromyalgia, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fibromyalgia
(5) Common Questions About the Diagnosis and Management of Fibromyalgia, link: https://www.aafp.org/afp/2015/0401/p472.html
(6) Treatment of fibromyalgia, link: https://www.nps.org.au/australian-prescriber/articles/treatment-of-fibromyalgia
(7) Fibromyalgia, link: https://patient.info/health/tiredness-fatigue/fibromyalgia
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…