Fasceita plantara este o afectiune dureroasa cauzata de suprasolicitarea tendonului arc a talpii. Aflati mai multe informatii despre fasceita plantara din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este fasceita plantara?

2. Cauze

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Masuri de preventie

Ce este fasceita plantara?

Fasceita plantara reprezinta inflamatia fasciei plantare. Astfel „plantara” inseamna partea inferioara a piciorului, „fascia” un anumit tip de tesut conjunctiv, iar „itis” inseamna „inflamatie”. O dovada a faptului ca un pacient are fasceita plantara o reprezinta prezenta in zona calcaiului a pintenilor nedurerosi (depozite flexibile, moi de calciu) care sunt rezultatul tensiunii si inflamatiei fasciei plantare.

Fascia plantara incapsuleaza muschii din talpa. Ea sustine bolta piciorului, actionand ca o coarda de arc pentru a conecta calcaiul de cele 5 degete de la picioare (baza oaselor metatarsiene). In timpul mersului pe jos, in momentul in care calcaiul incepe sa se ridice de la sol, fascia plantara suporta intreaga tensiune care este aproximativ de doua ori greutatea corpului. Acest moment de tensiune maxima este „ascutit” (creste brusc), in cazul in care exista o lipsa de flexibilitate in arcul piciorului. O crestere semnificativa a greutatii corporale provoaca o crestere tot la fel de mare a tensiunii in fascia. Avand in vedere caracterul repetitiv al mersului pe jos, fasceita plantara poate fi o tulburare de stres repetitiv similar cu o alta afectiune, cotul jucatorului de tenis.

Cauze

Cauzele fasceitei plantare sunt considerate a fi micile leziuni repetate (cu sau fara inflamatie) in zona unde fascia plantara se ataseaza la osul calcaiului.

Astfel de leziuni repetate pot apare in urmatoarele situatii:

  • statul in picioare pentru perioade mari de timp sau mersul pe jos si alergatul pe distante mari. Fasceita plantara poate fi confundata cu calcaiul politistului, dar totusi ele sunt diferite. Calcaiul politistului este o bursita subcalcaneala adica o inflamatie a sacului de fluid (bursa) de sub oasele calcaiului (afectiune mai putin intalnita fata de fasceita plantara)
  • un stil de viata sedentar predispune la fasceita plantara
  • schimbarea suprafetei de alergare, de exemplu alergarea pe un drum obisnuit in loc de o pista amenajata
  • purtarea unor pantofi cu o amortizare slaba la tocuri sau cu un suport slab in zona tendonului arc
  • greutate corporala excesiva – acest lucru va pune presiune suplimentara pe calcai
  • in cazul in care exista suprasolicitari sau intinderi bruste, cum ar fi la alergatorii care isi cresc brusc intensitatea de alergare sau alearga pe distante mari
  • in cazul in care tendonul lui Ahile este strans sau scurtat (tendonul mare la partea de jos a muschilor gambei de mai sus de calcai), de la purtatul pantofilor cu tocuri inalte. Acest lucru poate afecta capacitatea de a flexa glezna si implicit poate deteriora fascia plantara de la acel picior.

De multe ori nu exista nici o cauza aparenta pentru fasceita plantara, in special la persoanele in varsta. O convingere gresita, des intalnita, este ca durerea este cauzata de o crestere osoasa, asa numitul „pinten” provenind din oasele calcaiului. Multe persoane au un pinten osos in oasele calcaiului, dar nu toate ajung sa faca fasceita.

Factorii de risc pentru faceita plantara

Desi fasceita plantara poate sa apara fara o cauza evidenta, factorii care pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiuni a talpii includ:

  • Fasceita plantara este cea mai frecventa la persoanele care au varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.
  • Anumite tipuri de exercitii fizice. Activitatile care atrag mult stres pe calcaie si tesuturile atasate – cum ar fi alergarea pe distante lungi, activitati cu sarituri (coarda elastica), dansuri de balet, dans aerobic (zumba) – pot contribui la aparitia mai rapida de fasceita plantara.
  • Mecanica piciorului. Fiind foarfecat, avand un impulls inalt sau chiar avand un model anormal de mers pe jos, toate acestea poate afecta modul in care greutatea este distribuita atunci cand stati in picioare (sau cand mergeti) si adaugati un stres suplimentar pe fasceita plantara.
  • Excesul de kilograme este un factor stresor major asupra fasceitei plantare.
  • Ocupatii care te tin pe picioare. Persoanele care lucreaza in fabrica, profesorii si persoanele care isi petrec cea mai mare parte a orelor de munca mergand pe jos sau stand in picioare pe suprafete dure pot suferi de aceasta afectiune si deteriorare a fasceitei plantare.

Simptome

Simptomul principal al fasceitei plantare il reprezinta durerea de calcai. Aceasta poate apare oriunde pe partea inferioara a calcaiului. Cu toate acestea, de obicei, se determina o zona de aproximativ 4 cm, inainte de calcai, sensibila la atingere, care este principala sursa de durere.

Durerea este mai greu de suportat cand se fac primii pasi dimineata, la scularea din pat, sau dupa perioade lungi de odihna, in care piciorul nu a fost solicitat deloc. Exercitiile fizice usoare pot ameliora durerea in timpul zilei, dar o plimbare lunga sau statul in picioare pentru o perioada mare de timp, fac ca durerea sa creasca in intensitate, de cele mai multe ori. Cedarea durerii are loc doar odihnind piciorul. De asemenea, intinderea brusca a talpii piciorului poate accentua senzatia de durere, cum ar fi de exemplu, mersul pe varfuri sau urcatul scarilor, din aceasta cauza  persoana putand schiopata. Fasceita plantara poate apare la un singur picior sau la ambele picioare, in acelasi timp.

Fasceita plantara si impactul afectiunii

Fasceita plantara este o afectiune destul de des intalnita. Aproximativ 1 din 10 persoane vor fi diagnosticate cu fasceita plantara la un moment dat in viata lor. Ea apare cel mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. Cu toate acestea, ea poate apare la orice varsta, fiind de doua ori mai frecventa la femei decat  la barbati, fiind favorizata de purtatul unei incaltaminte neadecvate (pantofi prea stramti sau sandale cu tocuri inalte, etc.).

Totodata, se intalneste frecvent in randul sportivilor de performanta sau al militarilor, care fac activitati ce exercita eforturi mari asupra picioarelor cum ar fi, alergatul sau mersul pe distante mari, alternand suprafetele de deplasare (asfalt, iarba, pamant etc.).

Diagnostic

Medicul poate diagnostica cu certitudine aceasta afectiune examinand cu atentie picioarele si afland istoricul si simptomatologia de care sufera de la pacient. Rareori sunt necesare alte investigatii, doar in cazul in care diagnosticul este incert, pentru a exclude alte cauze posibile ale durerii de calcai. Aceste alte investigatii pot include radiografii ale calcaiului sau scanarea cu ultrasunete a fasciei. O scanare cu ultrasunete prezinta, de obicei, ingrosarea si umflarea fasciei.

Tratament

De obicei, durerea scade in timp, tesutul fascia, ca orice tesut „ligament”,  vindecandu-se destul de incet, trecand luni sau uneori chiar mai mult pana cand pacientul sa poate merge normal. Cu toate acestea, urmatoarele tratamente pot ajuta la scurtarea timpului de recuperare. Efectuarea simultana a mai multor tratamente poate accelera procesul de vindecare.

  • Odihna piciorului

Acest lucru trebuie facut cat mai mult posibil. Se va evita alergarea, mersul pe jos in exces sau statul in picioare.  Mersul usor pe jos si anumite exercitii pot ameliora starea.

  • Incaltamintea

In nici un caz nu se recomanda mersul descult pe suprafete dure. Se vor alege pantofi cu tocuri cu o buna amortizare si suport arc. Se va prefera purtarea pantofilor sport dantelati,  decat  sandalele deschise. De asemenea se va evita purtarea pantofilor  vechi sau uzati cu deficiente in zona tocurilor.

  • Branturi fasceita plantara

Branturi sau talonete pentru toc si arc pentru sprijin.  Pot fi cumparate diverse branturi si insertii de pantofi pentru a atenua presiunea calcaiului si sprijinirea arcului de la picior. Acestea functioneaza cel mai bine daca sunt tinute in permanenta in pantofi. Scopul este de a ridica calcaiul aproximativ 1 cm. In cazul in care calcaiul este sensibil, se face o gaura mica in plansa de toc, in zona sensibila. Acest lucru inseamna ca partea mai sensibila a calcaiului nu va atinge nimic in pantof. Se vor aseza accesorii si branturi in ambii pantofi, chiar daca durerea este prezenta  la un singur picior.

  • Ameliorarea durerii

Anumite medicamente calmante, cum ar fi paracetamolul, pot ameliora de multe ori durerea. Utile sunt si medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul. Acestea sunt calmante, dar, de asemenea, reduc si inflamatia si pot avea rezultate mai bune decat calmantele obisnuite. Alti pacienti considera ca folosirea unei creme cu gel, care contine un medicament antiinflamator are rezultate mai bune. Calmarea durerii se poate face si cu ajutorul ajutorul unei pungi de gheata, tinuta la picior, timp de 15-20 minute.

  • Exercitii pentru talpi

Exercitii usoare de intindere realizate regulat pentru tendonul lui Ahile si fascia plantara pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei mai multi oameni cu fasceita plantara au o usoara senzatie de constrictie a tendonului lui Ahile. De asemenea, in timpul somnului, fascia plantara are tendinta de a se strange in sus, acesta fiind si este motivul pentru care este  mai dureroasa dimineata, cand se fac primii pasi. Scopul acestor exercitii este de a slabi tendoanele si fascia usor deasupra si sub calcai.

In cazul in care tratamentele de mai sus nu ajuta la ameliorarea simptomelor  sau daca este nevoie  de o recuperare rapida, cum ar fi in cazul unui sportiv de performanta,  sunt disponibile si alte tratamente.

  • Injectii cu steroizi

Daca in ciuda masurilor de mai sus „conservatoare”  durerea nu se amelioreaza atunci se pot incerca injectiile cu steroizi. Acestea calmeaza durerea, la unele persoane, timp de mai multe saptamani, dar nu vindeca intotdeauna problema. Steroizii actioneaza prin reducerea inflamatiei. Uneori doua sau trei injectii sunt incercate pe o perioada de mai multe saptamani, daca prima nu este de succes. Injectiile cu steroizi  comporta anumite riscuri, inclusiv (mai rar) rupere fasciei plantare.

Operatie fasceita plantara

Chirurgia. Se aplica in cazurile foarte dificile in cazul in care durerea nu se amelioreaza timp de 12 luni, in ciuda altor tratamente. Operatia chirurgicala implica separarea fasciei plantare de os. Ea poate implica, de asemenea, eliminarea unui pinten de pe calcaneu, daca unul este prezent. Operatia chirurgicala nu este intotdeauna o metoda de tratament care sa asigure vindecarea. Din cauza ca poate provoca complicatii, operatia ar trebui  sa fie considerata  o ultima solutie. Complicatiile pot include infectii, durerea  severa, lezarea  nervilor din jur sau ruptura fasciei plantare.

Alte proceduri de tratare a fasceitei plantare

Terapia extracorporala a undelor de soc. In aceasta procedura, undele sonore sunt indreptate spre zona de durere a calcaiului pentru a stimula vindecarea. Este utilizat, de obicei, pentru fasceita plantara cronica, care nu a raspuns la tratamentele mentionate anterior. Aceasta procedura poate provoca vanatai, umflaturi, durere, amorteala sau furnicaturi. Unele studii arata rezultate promitatoare, dar nu s-a dovedit a fi eficace in mod consecvent.

Procedura Tenex. Aceasta procedura minim invaziva elimina tesutul cicatricial al fascitei plantare fara interventie chirurgicala.

Aplicati gheata. Tineti un pachet de gheata acoperit cu o carpa peste zona dureroasa pentru aproximativ 15 sau 20 de minute, de trei sau patru ori pe zi sau dupa orice activitate.

Terapia prin masaj. Masajul fasceitei plantare ajuta talpa la eliberarea tensiunii musculare, ruperea de tesut cicatricial, precum si eliminarea acestuia. Terapia prin masaj trebuie sa fie efectuata de catre un medic kinetoterapeut. In plus, odata ce ati ajuns la medic, acesta va poate da multe alte indicatii si sfaturi privind exercitiile pe care le puteti face si acasa pentru intinderea de fasceita plantara.

Masuri de preventie

Exista anumite lucruri care se pot face pentru a preveni fasceita plantara, mai ales daca ati suferit in trecut de aceasta afectiune, care includ:

  • schimbarea in mod regulat a pantofilor de antrenament utilizati pentru alergare sau mersul pe jos
  • purtarea pantofilor cu o buna amortizare in tocuri si un suport flexibil in zona tendonului arc
  • pierderea in greutate daca sunteti supraponderal
  • intinderea in mod regulat a fasciei plantare si a tendonul lui Ahile, in special inainte de efectuarea exercitiilor fizice
  • faceti bai cu sare de doua sau trei ori pe saptamana pentru a relaxa intregul picior. Sarea este un bun remediu pentru picioarele obosite si umflate
  • efectuarea unui masaj usor al talpilor cu uleiuri esentiale de lavanda si menta. Puteti opta si pentru masajul cu uleiul de cocos.
  • evitarea efectuarii de exercitii fizice sau practicarea unor sporturi, pe terenuri cu suprafete dure.

 

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/diagnosis-treatment/drc-20354851
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/symptoms-causes/syc-20354846
  3. https://www.physioroom.com/injuries/ankle_and_foot/plantar_fasciitis_full.php
  4. https://www.massagemag.com/treating-plantar-fasciitis-with-massage-90894/
  5. https://www.prevention.com/health/health-conditions/a25645127/plantar-fasciitis-massage/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma