Examenul de urina – indicatii, caracteristici, rezultate

Examenul de urina este un test de diagnostic ce analizeaza urina – proprietati fizice, chimice si examen microscopic. Iata cand se recomanda si ce inseamna rezultatele.

Cuprins:

1. Ce inseamna examen de urina?
2. Cand se recomanda sumarul de urina?
3. Prelevare proba de urina
4. Analiza probei de urina
5. Interpretare rezultate

Ce inseamna examen de urina?

Examenul de urina este un test utilizat pentru a analiza continutul unei probe de urina. Scopul este de a diagnostica o infectie a tractului urinar, boli de rinichi, pietre la rinichi, diabet etc. De asemenea, se poate face inainte de o operatie, pentru a monitoriza starea dupa diagnosticarea unei afectiuni renale sau urinare etc.

Este mai concret examinarea urinei in ceea ce priveste diverse proprietati fizice, aspect, concentratie, continut de celule, prezenta unor cristale, organisme sau particule.

Cand se recomanda sumarul de urina?

Multe boli si tulburari afecteaza modul in care corpul elimina deseurile si toxinele. Organele implicate in acest proces sunt rinichii, tractul urinar, pielea si vezica urinara. Problemele ce afecteaza oricare dintre aceste organe  pot afecta aspectul, concentratia si continutul urinei.

Sumarul de urina poate fi recomandat din mai multe motive:

  • Examinarea starii generale de sanatate – Medicul poate recomanda examenul de urina ca parte a unui examen medical de rutina, pentru controlul sarcinii, pregatirea pre-interventie chirurgicala sau internarea in spital pentru o varietate de tulburari, precum diabetul, bolile renale si bolile hepatice.
  • Diagnosticare afectiuni medicale – Medicul poate recomanda acest test daca intampinati dureri abdominale, dureri de spate, urinare frecventa sau dureroasa, sange in urina sau alte probleme urinare. Poate ajuta la diagnosticarea cauzei acestor simptome.
  • Monitorizarea unei probleme medicale – Daca ati fost diagnosticat cu o afectiune medicala, cum ar fi boala renala sau o boala a tractului urinar, medicul va poate recomanda un test de urina in mod regulat pentru a monitoriza starea de sanatate si tratamentul.

Daca aveti deja un diagnostic pentru diferite afectiuni, medicul poate utiliza analiza urinei pentru a verifica evolutia tratamentelor sau a afectiunii in sine. Este posibil ca medicul sa recomande testarea urinei si daca aveti anumite simptome, inclusiv durere abdominala, dureri de spate, sange in urina sau dureri la urinare.

Prelevare proba de urina

Urina pentru examenul de urina poate fi colectata in orice moment. Prima proba de dimineata este cea mai utila, deoarece este mai concentrata si este mai probabil sa indice anumite probleme prezente.

Din cauza riscului (in special la femei) de a contamina urina cu bacteriile si celulele de la pielea din jur, este important sa curatati atent organele genitale inainte de prelevarea urinei. Barbatii trebuie sa stearga varful penisului, iar femeile sa separe labiile si sa curete zona din fata spre spate. Cand incepeti sa urinati, lasati primul jet de urina sa curga in toaleta, apoi colectati o mostra de urina in recipientul special. Daca va dura mai mult de o ora intre timpul de colectare si transport la laborator, atunci urina trebuie tinuta la frigider.

Informati medicul daca luati orice medicament sau tratament, deoarece acestea pot afecta rezultatele testelor.

Analiza probei de urina

Pentru o analiza urinara, proba de urina este evaluata in trei moduri: examen vizual, test dipstick si examen microscopic.

Examen vizual

Este prima parte a unui sumar de urina, ce analizeaza proprietatile fizice ale urinei. Medicul examineaza aspectul urinei. Urina este de obicei limpede. Urina tulbure sau cu un miros neobisnuit poate indica o problema, cum ar fi o infectie. Sangele in urina poate face urina sa para rosiatica sau maro. Culoarea urinei poate fi influentata de alimentele consumate.

In general, persoanele sanatoase au urina aproape limpede. Culorile mai inchise pot indica deshidratare sau alte probleme. O persoana care are o infectie poate avea urina tulbure. Urina poate avea, de asemenea, un miros neplacut. Daca urina este rosie sau maro, acest lucru poate indica faptul ca aceasta contine sange.

Testul dipstick

Este numit si test cu bandelete reactive  sau test pentru proprietatile chimice ale urinei. Un betisor subtire, din plastic, cu benzi de substante chimice pe el – este introdus in urina pentru a detecta anumite modificari. Benzile chimice isi schimba culoarea daca sunt prezente anumite substante sau daca nivelul lor este peste normal. Un test de acest tip verifica urmatoarele:

  • Aciditate (pH urinar) – Nivelul de pH indica mai exact cantitatea de acid din urina. Nivelurile de pH anormale pot indica o afectiune a rinichilor sau a tractului urinar.
  • Concentratie – Arata cat de concentrata e urina. O concentratie mai mare decat cea normala este adesea rezultatul consumului de lichide.
  • Proteine – Nivelurile scazute de proteine ​​in urina sunt normale. Cresterea usoara a proteinelor in urina nu este de obicei un motiv de ingrijorare, dar cantitati mai mari pot indica o problema renala.
  • Glucoza – In mod normal, cantitatea de zahar (glucoza) din urina este prea mica pentru a fi detectata. Orice detectare a glucozei la acest test necesita, de obicei, teste de monitorizare a diabetului.
  • Cetone (corpi cetonici) – Ca in cazul glucozei, orice cantitate de corpi cetonici detectati in urina poate fi un semn al diabetului si necesita testare ulterioara.
  • Bilirubina – Bilirubina este un produs al descompunerii globulelor rosii. In mod normal, bilirubina este transportata in sange si ajunge in ficat, unde este eliminata si devine parte a bilei. Bilirubina in urina poate indica afectarea ficatului.
  • Semne de infectie – Daca in urina se detecteaza fie nitriti, fie leucocite esteraza – un produs al globulelor albe, poate fi un semn al unei infectii a tractului urinar.
  • Urme de sange – Sangele din urina necesita teste suplimentare – poate fi un semn al leziunilor renale, infectiei, pietre la rinichi sau vezica, cancer la rinichi sau vezica sau tulburari ale sangelui.

Concentratii mari de particule din urina pot indica faptul ca sunteti deshidratat. Nivelurile ridicate de pH pot indica probleme ale tractului urinar sau ale rinichilor si orice prezenta de zahar poate indica diabet.

Examen microscopic

Ultima etapa a examenului de urina este examen microscopic sediment urinar. In timpul acestui examen, mai multe picaturi de urina sunt vizualizate la microscop. O parte din proba de urina se introduce intr-o eprubeta si se va centrifuga 5 minute. La final se va prelua o picatura ce se va intinde pe o lama si se analizeaza atent la microscop.

Daca se observa oricare dintre urmatoarele niveluri peste medie, poate fi necesara o testare suplimentara:

  • leucocite (globule albe) – poate fi un semn de infectie;
  • eritrocite (globule rosii) – pot fi un semn al bolii renale, a unei afectiuni a sangelui sau a unei alte afectiuni medicale subiacente, precum cancerul vezicii urinare;
  • bacterii sau fungi – pot indica o infectie;
  • proteine in forma de tub (cilindri) – se pot forma ca urmare a afectiunilor renale;
  • cristale – se formeaza din substantele chimice din urina –  pot fi un semn de pietre la rinichi;
  • celule epiteliale.

O singura analiza urinara, de obicei, nu ofera un diagnostic definit. In functie de motivul pentru care medicul a recomandat acest test, rezultatele anormale pot sau nu necesita monitorizare. Medicul poate evalua rezultatele analizei urinare impreuna cu cele ale altor teste – sau recomanda teste suplimentare – pentru a stabili ce e de facut mai departe.

Interpretare rezultate

Rezultate normale

Urina normala variaza in ce priveste culoarea de la aproape incolor pana la galben inchis. Unele alimente, cum ar fi sfecla si murele, pot duce la urina rosiatica. De obicei, glucoza, cetonele, proteinele ​​si bilirubina nu sunt detectabile in urina. Nu se gasesc in mod normal in urina urmatoarele: hemoglobina, nitriti, globule rosii si globule albe.

Ce inseamna rezultatele anormale?

Rezultatele anormale pot insemna ca aveti o boala, cum ar fi infectii ale tractului urinar, pietre la rinichi, diabet slab controlat etc. Rezultatele analizei urinare vor ajuta medicul sa decida daca o persoana are nevoie de medicamente, testari suplimentare sau monitorizare. Daca urina este tulbure, are un miros neplacut si contine bacterii, de obicei, medicul va prescrie medicamente pentru o infectie urinara. Daca este prezent sange, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a determina cauza care sta la baza. Daca se gaseste un nivel anormal de ridicat de glucoza sau cetone, se pot indica teste suplimentare pentru diabet.

Daca ati fost diagnosticat anterior cu probleme renale, probleme ale tractului urinar sau alte afectiuni conexe, medicul poate indica teste suplimentare sau o alta analiza urinara pentru a identifica exact cauza pentru continutul anormal al urinei.

Culoarea urinei

Urina poate spune multe despre ceea ce se intampla in corpul nostru. O gama sanatoasa de culoare a urinei este de la galben deschis pana la culoarea chihlimbarului. Urina galben-deschis inseamna ca sunteti mai hidratat, iar urina  chihlimbar inchis este la celalalt capat al spectrului. Este mai concentrata, ceea ce inseamna deshidratare.

Un pigment numit urocrom sau urobilina este responsabil de culoarea galbena din urina. Rinichii filtreaza acest produs secundar din fluxul sangvin si este eliminat prin urina. Cu cat beti mai multe lichide, cu atat este mai deschisa culoarea pigmentului din urina. Cu cat bei mai putine lichide, cu atat culoarea este mai intensa.

Unele alimente pot determina schimbarea culorii sau a mirosului urinei. De asemenea, multe medicamente pot modifica nuanta urinei.

Citeste aici mai multe despre culoarea urinei – ce e normal si ce nu?

Proteine in urina

Urina contine in mod normal un nivel neglijabil de proteine. Uneori, nivelul de proteine ​​din urina poate creste din diferite cauze: caldura excesiva sau temperaturi foarte mici, febra, stres, atat fizic cat si emotional, sport intens etc.Acesti factori nu sunt de obicei un semn al unor probleme majore. Dar, un nivel anormal de ridicat de proteine ​​in urina poate fi un semn al problemelor de baza care pot provoca boli renale, cum ar fi:

  • diabet;
  • afectiuni cardiace;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • lupus;
  • leucemie;
  • artrita reumatoida.

Medicul poate indica teste de monitorizare pentru a identifica orice afectiuni care determina un nivel anormal de ridicat de proteine ​​in urina. Daca rezultatele analizei urinare sunt tot anormale, medicul poate solicita teste suplimentare pentru a determina cauza. Acestea pot include:

  • analize de sange;
  • teste imagistice, cum ar fi scanari CT sau RMN;
  • panou metabolic complet;
  • urocultura;
  • hemoleucograma;
  • teste hepatice.

Urocultura

Urocultura este un test de laborator efectuat pentru a vedea daca urina are bacterii in ea. O mostra de urina este introdusa intr-un recipient. Apoi, placi mici cu un mediu de crestere pe care pot creste bacteriile sunt introduse in proba si recipientul este inchis bine. Proba de cultura este apoi plasata intr-un incubator timp de 1-2 zile. Daca in urina exista bacterii sau ciuperci, coloniile vizibile se pot dezvolta.

Aceste test sunt de obicei facute pentru a detecta bacteriile si ciupercile din urina atunci cand se testeaza pentru o infectie a tractului urinar.

Urina de 24 ore

Acest test presupune colectarea urinei pe o perioada de 24 de ore. Primul esantion de urina dupa trezire nu este folosit, dar se noteaza timpul de urinare. Din acel moment, in urmatoarele 24 de ore, fiecare picatura de urina este colectata intr-un recipient.  Testul se foloseste pentru a afla exact cantitatile anumitor substante (precum proteine, hormoni, saruri si produse metabolice) ce sunt excretate din organism.

Rezultatele testelor ne pot spune, de exemplu, cat de multe proteine ​​sunt in urina. Nivelurile ridicate de proteine ​​din urina, cunoscute sub numele de proteinurie, pot fi cauzate de afectiuni precum insuficienta cardiaca, diabetul zaharat, infectii ale tractului urinar, boli de rinichi sau cancer renal.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK302/
(2) https://www.aafp.org/afp/2005/0315/p1153.html
(3)https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907
(4) https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/urinalysis
(5) https://healthengine.com.au/info/urinalysis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma