Alpinismul – beneficii, recomandari si riscuri

Alpinismul este o activitate fizica recreativa ce presupune realizarea de ascensiuni pe munti sau dealuri. Practicarea alpinismului presupune un antrenament complet pentru corp si minte. Aflati mai multe despre beneficiile ascensiunilor montante si ce masuri de siguranta trebuie sa luati pentru a evita riscurile.

Cuprins:

  1. Ce este alpinismul?
  2. Beneficiile alpinismului
  3. Norme de siguranta si recomandari
  4. Riscurile alpinismului

Ce este alpinismul?

Tehnic, oricine ar putea escalada varful unui munte, insa acest lucru nu l-ar face un alpinist. Alpinismul poate fi cel mai bine descris drept ascensiunea oricarui deal sau munte unde panta si dificultatea terenului necesita o anumita capacitate si utilizarea durabila a echipamentelor tehnice.

Pe timpul verii, acest echipament poate cuprinde o casca, franghie, ham, carabina si echipament de protectie, in timp ce pe timpul iernii trebuie sa includa crampoane, piolet de gheata si echipament de protectie pentru alpinism si escalada.

Alpinismul presupune inevitabil perioade de mers pe dealuri. Aceste doua activitati se deosebesc de necesitatea utilizarii echipamentelor tehnice pentru a va atinge obiectivul: urcarea in varful (culmea) muntelui!

Alpinismul in Romania

Alpinismul a aparut in Alpii francezi, la finalul secolului al XVIII-lea, si s-a raspandit la nivel global in urmatoarea suta de ani.

In Romania, alpinismul a capatat, in perioada interbelica, denumiri neoase! Cele mai cunoscute sunt ”carpatism” si ”bucegism”.

Inceputurile alpinismului romanesc

Se spune ca exista trei momente in care alpinismul si-ar fi facut aparitia in spatiul romanesc:

  • 1857 (prima expeditie pe varful Postavaru)
  • 1873 (infiintarea Siebenburgischer Alpenverein in Kronstadt – SAK)
  • 1903 (excursia lui Ieronim, Nicolae Bogdan si Mihai Haret pe valea Horoabei).

Spre deosebire de varful Omu, care a fost urcat de turisti inca din 1839, zona de abrupt a Bucegilor a ramas ”interzisa” alpinistilor timp de mai multi ani la rand.

Primele ascensiuni de iarna, facute de alpinistii romani, s-au facut incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Beneficiile alpinismului

Nu numai ca veti capata o rezistenta incredibila in urma urcarii muntilor (in mod constant), dar veti constata, de asemenea, ca dieta devine mai buna. Alimentele de tip fast food nu se gasesc in munti, asa ca va trebui sa va luati mancare si gustari.

Veti descoperi, de asemenea, ca mancarea nesanatoasa nu va va hrani corespunzator. Alpinismul presupune efort sustinut, iar acest lucru necesita o alimentatie adecvata. Altitudinea va imbunatateste capacitatea pulmonara, iar efortul se diminueaza cu fiecare urcare. In plus, sunt multe de invatat de la sportul efectuat in natura.

Este un exercitiu extrem de bun pentru inima

Unul dintre beneficiile perfecte pentru sanatate de care va veti bucura practicand alpinismul este acela ca imbunatateste starea inimii. Mersul pe jos este un antrenament cardio simplu si, de asemenea, trebuie sa stiti ca alpinismul are efecte bune si asupra inimii. Mersul pe munte ajuta inima sa transporte oxigenul in organism si imbunatateste fluxul sanguin in intregul sistem.

Alpinismul este excelent pentru muschi

Un alt beneficiu important pe care il puteti obtine in urma alpinismului este faptul ca va ajuta sa va dezvoltati muschii picioarelor. Astfel, daca doriti sa aveti muschi fermi pe tot corpul, practicarea alpinismului reprezinta, de asemenea, o alta activitate de care va puteti bucura.

Asigura aer curat plamanilor

Escaladarea muntilor va va ajuta, de asemenea, sa respirati un aer curat. Efectuat la o anumita perioada de timp, mersul departe de oras este, de asemenea, extrem de benefic pentru organism, pentru relaxarea plamanilor si a intregului organism. Astfel, nu mai inhalati toate toxinele si poluantii din oras.

Alpinismul va invata cum sa aveti o stare de spirit pozitiva

Daca aveti ganduri negative privind urcarile pe munte, acesta este, cel mai probabil, cheia catre esec. Daca va ganditi la faptul ca nu puteti sau ca este un lucru imposibil de realizat, nu va ajutati in niciun fel. In schimb, daca sunteti optimisti, chiar daca urcarea pare imposibila, veti continua sa incercati.

Unii alpinisti isi spun singuri ca trebuie sa aiba o determinare de 120% pentru a realiza o urcare. Daca nu credeti ca puteti urca pe munte, probabil nu veti face niciodata acest lucru. Puteti face mai mult decat credeti si trebuie doar sa aveti incredere in voi, sa o luati treptat si veti pune picioarele in varful muntelui fara sa va dati seama.

Sanatate si bunastare mintala

Alpinismul ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate care nu sunt doar fizice. Va imbunatateste stima de sine, agilitatea mentala si constientizarea de sine. Este o modalitate ideala de eliminare a stresului si un antrenament complet pentru corp, lucruri esentiale pentru bunastarea generala.

Alpinismul presupune, de asemenea rezolvarea problemelor, concentrare si focusare mentala, lucruri care contribuie la imbunatatirea si stimularea capacitatii creierului. Multi oameni pur si simplu iubesc alpinismul si plimbarile montane deoarece asa reusesc sa scape de grijile cotidiene si sa se concentreze doar pe urcare. De asemenea, poate oferi un important sentiment de victorie.

Puteti vedea locuri pe care putini le vad

Cu totii isi doresc sa aiba parte de acele peisaje spectaculoase si toti isi doresc sa le vada pe viu. Insa, efortul pe care il implica alpinismul ii face pe majoritatea sa faca un pas in spate. Timpul si efortul necesar pentru a urca pe un munte, si aici vorbim despre o drumetie lunga, la mare altitudine pe munte, poate fi o sarcina prea mare pentru multi indivizi.

Cand tintiti varfurile muntilor, puteti fi siguri ca sunteti dintre putinii care fac acest lucru si care pot descoperi frumusetea si raritatea unei astfel de vederi. Lucrul minunat este ca 100% veti avea parte de o priveliste uimitoare din varful unui munte (cu exceptia cazurilor in care ceata sau norii blocheaza peisajul).

Intalniti oameni minunati

Drumetii si alpinistii reprezinta un tip special de oameni. Veti descoperi ca aveti cateva asemanari cu ei: tot sunt deschisi si optimisti, puternici si increzator si cu un nivel ridicat de fericire.

Un important aspect al alpinistilor este ca toti au obiective similare: atingerea varfului muntelui si bucuria de a face miscare fizica, bucurandu-se de frumusetea naturii. Va puteti face, de asemenea, prieteni pe viata, deoarece, in general, veti petrece mult timp unul cu celalalt. In plus, ajungeti sa vedeti cele mai frumoase locuri alaturi de acesti oameni.

In sfarsit, veti intelege ”chemarea muntelui”

Muntii sunt atat de speciali; au o magie aparte. Poate pentru ca situatiile pot fi atat de provocatoare si periculoase sau poate pentru ca muntii ne fac sa ne simtim atat de mici.

S-ar putea sa descoperiti ca toate problemele vietii dispar ca un fum atunci cand sunteti in preajma muntilor sau ca viata capata un ritm mai calm si linistit. Tot ce va putem spune este ca, dupa ce veti petrece timpul inconjurat de munti sau ii escaladati, veti simti nevoia sa va intoarceti.

Escaladarea muntilor va invata lectia rabdarii, staruintei si recunostintei

Alpinismul nu este deloc usor. Escaladarile lungi si constante pe verticala pot fi extrem de obositoare si dificil de efectuat. Va vor fi testate numai capacitatile fizice, ci si cele mentale.

Escaladarile complicate si gasirea traseului pot scoate la iveala cele mai bune abilitati mentale. In plus, veti invata sa nu renuntati niciodata si sa stiti ca recompensa de a ajunge la destinatie va merita munca depusa.

Este posibil sa va ia cateva luni, incercari si ore de practica, dar luati-va timp si veti putea sa realizati urcarea. Odata ce ati ajuns in varf, va veti da seama care este scopul acestor calatorii. Este ca si cum ati indeplini un obiectiv, ati atinge un vis si a va da seama ca puteti face orice v-ati propus. Este un sentiment captivant pe care nimeni nu il poate explica in mod corespunzator si pe care trebuie sa-l experimentati.

Norme de siguranta si recomandari

Escaladarea unui munte poate fi o experienta plina de satisfactii. Pe langa trairile urcarii in sine, varfurile de munte ofera adesea privelisti minunate si medii unice. Cu toate acestea, este important sa intelegeti provocarile fizice si de sanatate cu care va puteti confrunta atunci cand sunteti dornici de aventura la altitudini mari.

Alpinism echipament

Este esential sa purtati echipament adecvat pentru drumetii si alpinism. Purtati haine care va permit sa va deplasati si sa va miscati confortabil. Alegeti incaltamintea potrivita, care ofera suport pentru glezna, stabilitate si control.

Daca mergeti pe trasee stancoase, utilizati unul sau doua bete de trekking pentru a va mentine echilibrul in timp ce mergeti pe un teren denivelat. De asemenea, betele amortizeaza impactul fizic de pe genunchi, solduri, glezne si zona lombara.

Puteti purta echipament potrivit pentru toate tipurile de vreme. Aerul este mai rarefiat la altitudini mari. Acest lucru poate duce la schimbari extreme si rapide de temperatura. Este bine sa aveti haine pe care sa le imbracati sau pe care sa le dati jos, in functie de situatie. Nu uitati de imbracamintea de protectie pentru ploaie si vant din material usor.

Protectia solara pe munte

De asemenea, ar trebui sa aveti palarii si ochelarii de soare. In plus, nu uitati de cremele cu protectie solara. Razele soarelui tind sa fie mai intense la altitudini mai mari, mai ales daca se reflecta in zapada. Solutiile pentru insecte sunt mai importante in lunile mai calde, in timp ce imbracamintea deschisa la culoare poate fi mai putin atractiva pentru daunatori.

Cand sunteti pe munte, cel mai probabil sunteti departe de civilizatie si de accesul la alimente. Nu uitati sa luati mancare si apa atat de necesare pentru calatorie. Hidratarea poate fi facuta cu dificultate deoarece transpirati mai mult la altitudini mai mari.

Prevenirea bolilor legate de altitudine

Pe langa eforturile depuse in timpul escaladarii unui munte, altitudinea in sine poate provoca grave probleme de sanatate.

Boala acuta de munte este cea mai frecventa tulburare legata de altitudine. Este frecvent cunoscuta sub denumirea de raul de inaltime. Simptomul sau principal este durerea de cap severa, insa pot aparea si alte semne, cum ar fi:

  • greata,
  • oboseala,
  • ameteala,
  • somnolenta,
  • insomnie.

Alte tulburari legate de altitudine sunt:

  • edem pulmonar de mare altitudine (HAPE),
  • edem cerebral de altitudine (HACE),
  • edem periferic, care provoaca umflarea mainilor, picioarelor si a fetei,
  • bronsita de altitudine.

Exista mai multi pasi pe care ii puteti face pentru a reduce riscul de imbolnaviri legate de altitudine.

Aclimatizarea

Majoritatea bolilor legate de altitudine sunt cauzate de lipsa oxigenului. La altitudinile mari, concentratia de oxigen in aer este mai mica. Puteti evita raul de inaltime printr-o aclimatizare corecta.

Este important sa va petreceti timpul calatorind la altitudini mari. In loc sa zburati pana la o altitudine mare, mai bine porniti de jos si urcati treptat. Dupa ce ajungeti la o altitudine de 2.500 de metri, multi experti recomanda sa nu urcati mai mult de 300 de metri pe zi.

Medicamente

Acetazolamida poate ajuta la prevenirea bolilor legate de altitudine. Acetazolamida ajuta rinichii sa scape de bicarbonat, lucru care stimuleaza respiratia si absorbtia de cat mai mult oxigen. Efectele secundare pot fi o amorteala usoara si furnicaturi si modificari ale gustului.

Dexametazona poate fi utilizata de catre cei care nu tolereaza acetazolamida.

Dormitul la altitudini mari poate fi dificil. Aportul scazut de oxigen in timpul noptii poate intrerupe somnul sau poate da o stare de oboseala dimineata. Acetazolamida va poate ajuta sa respirati mai bine toata noaptea.

Coborare

Daca apar simptomele de rau de inaltime, coborati imediat. Incercati sa coborati 1.000 de metri sau mai mult.

Riscurile alpinismului

Alpinistii se confrunta cu o varietate de pericole. Cand urcati pe munti, exista doua tipuri de pericole, obiective si subiective. Pericolele obiective se refera la mediu si aici sunt cuprinse conditiile meteorologice schimbatoare, terenurile periculoase si echipamentele precare. Pericolele subiective se refera la o judecata nepotrivita a unui alpinist, o planificare deficitara, lipsa de competente sau conditia fizica inadecvata.

In ceea ce priveste pericolele obiective, pericolele cu care se confrunta alpinistii sunt caderile de pietre, caderile de gheata, avalansele de zapada, caderea alpinistului de pe versanti si pericolele cauzate de altitudine si vreme.

 

Referinte:

  1. https://www.realbuzz.com/articles-interests/sports-activities/article/an-introduction-to-mountaineering/
  2. https://www.tentree.com/blogs/posts/10-reasons-why-climbing-mountains-can-enrich-your-life
  3. http://www.climatechangesask.ca/health-benefits-of-mountain-climbing/
  4. https://www.thebmc.co.uk/health-benefits-of-climbing-and-hill-walking
  5. https://www.healthline.com/health/mountain-climbing-safety
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma