Estrogenul este un hormon important pentru dezvoltarea sexuala si reproductiva, in principal la femei. Aflati ce rol indeplineste hormonul sexual feminin, cum se stabileste nivelul acestuia si cand sunt necesare tratamentele cu estrogen.
Estrogenul este un hormon care joaca diverse roluri in organism. La femei, ajuta la dezvoltarea si mentinerea atat a sistemului reproducator, cat si a caracteristicilor feminine, cum ar fi sanii si parul pubian.
Estrogenul contribuie la sanatatea cognitiva, sanatatea oaselor, functia sistemului cardiovascular si alte procese corporale esentiale. Cu toate acestea, acesta este cunoscut de majoritatea oamenilor pentru rolul sau, alaturi de progesteron, in sanatatea sexuala si reproductiva a femeilor.
Acest hormon este produs de ovare, glandele suprarenale si tesuturile grase. Estrogenul se regaseste atat la femei, cat si la barbati, insa persoanele de sex feminin produc mult mai mult estrogen decat reprezentantii sexului masculin. De aceea mai este cunoscut si sub denumirea de hormonul sexual feminin.
Estrogenul natural este de mai multe tipuri:
Acest tip de estrogen apare in organism dupa menopauza. Este o forma mai slaba de estrogen si una pe care organismul o poate transforma in alte forme de estrogen, dupa cum este necesar.
Estradiolul este produs atat de barbati, cat si de femei, dar este cel mai frecvent tip de estrogen produs de femei in anii de reproducere. Prea mult estradiol poate produce acnee, pierderea apetitului sexual, osteoporoza si depresie. Nivelurile foarte ridicate pot creste riscul de cancer uterin si de san. Cu toate acestea, nivelurile scazute pot duce la crestere in greutate si boli cardiovasculare.
Nivelurile de estriol cresc in timpul sarcinii, deoarece ajuta uterul sa creasca si pregatesc corpul pentru nastere. Nivelurile de estriol ating apogeul chiar inainte de nastere.
Acest tip de estrogen produs doar in timpul sarcinii de catre fetus are un impact slab asupra ficatului si a sanilor.
Estrogenul sintetic este produs in laborator si se regaseste in mai multe medicamente, cum ar fi anticonceptionalele.
Estrogenul ajuta urmatoarele organe sa functioneze:
In timpul sarcinii, placenta produce estrogen, in special estriol. Estrogenul controleaza lactatia si alte modificari aparute la nivelul sanilor, inclusiv in adolescenta si in timpul sarcinii.
Estrogenul este esential in formarea oaselor, lucrand impreuna cu vitamina D, calciul si alti hormoni pentru a descompune si a reconstrui oasele in conformitate cu procesele naturale ale organismului. Pe masura ce nivelurile de estrogen incep sa scada in timpul varstei mijlocii, procesul de reintarire a oaselor incetineste, iar femeile aflate la postmenopauza, in cele din urma, nu mai au oase la fel de puternice. Acesta este motivul pentru care femeile aflate in postmenopauza au de patru ori mai multe riscuri sa sufere de osteoporoza decat barbatii, potrivit Clinicii Cleveland.
De asemenea, estrogenul joaca un rol in coagularea sangelui, mentinand rezistenta si grosimea peretelui vaginal si a mucoasei uretrale, lubrifierea vaginala si o multime de alte functii corporale.
Acesta influenteaza si pielea, parul, mucoasele si muschii pelvieni, conform Johns Hopkins Medicine. De exemplu, estrogenul poate face ca pielea sa devina mai intunecata. Unii cercetatori spera sa foloseasca aceste informatii pentru a crea lotiuni sigure de bronzare prin activarea reactiei de intunecare a pielii la estrogen, fara a declansa alte modificari ale organismului din cauza hormonului.
Doctorul poate recomanda un test de verificare a nivelului de estrogen pentru a descoperi daca nivelul anormal al acestui hormon este cauzat de o afectiune. Acest test reprezinta o simpla analiza de sange si poate masura pana la trei tipuri de estrogen.
Testarea estrogenului presupune masurarea oricarei dintre cele trei forme ale hormonului:
Testul specific poate purta denumirea de ”test estron” sau ”test E1”, de exemplu. Medicii pot recomanda testarea estradiolului sau a estronului in cazul unor simptome precum:
Daca urmati o terapie hormonala pentru a trata simptomele menopauzei, medicul poate efectua un test E1 sau E2 pentru a vedea cat de bine functioneaza tratamentul. Fetele ale caror organe sexuale se dezvolta mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal pot fi testate si pentru nivelurile E1 si E2.
De obicei, medicii testeaza E3 in timpul sarcinii, cand estriolul devine temporar tipul principal de estrogen. Nivelurile anormale de estriol pot indica probleme de sanatate ale bebelusului, cu toate ca vor fi efectuate cu siguranta mult mai multe teste. Este posibil sa aveti nevoie de mai multe analize pentru a urmari modificarile nivelurilor de estrogen in timp.
Si barbatii au estrogen, desi, in cazul lor, nivelul este mult mai mic. Un nivel de estrogen prea mic sau prea mare la barbati poate provoca probleme de sanatate.
Un barbat ar putea face un test de estrogen pentru:
In functie de rezultatele testelor si de simptome, medicul poate recomanda alte teste care sa-l ajute sa identifice diagnosticul. Un test obisnuit verifica nivelurile de hormon de stimulare foliculara (FSH). FSH gestioneaza ciclul menstrual la femei si stimuleaza productia de ovule. La barbati, FSH determina producerea de sperma. Daca infertilitatea reprezinta o problema, specialistii efectueaza un test FSH si hormon luteinizant (LH) pentru barbati si femei. Acelasi lucru este valabil si in caz de pubertatea precoce la baieti sau fete.
Nivelurile de estrogen variaza de la individ la individ. De asemenea, fluctueaza in timpul ciclului menstrual si de-a lungul vietii unei femei. Aceasta fluctuatie poate produce uneori efecte precum schimbari de dispozitie inainte de menstruatie sau bufeuri la menopauza.
Un dezechilibru de estrogen duce la:
Unele dintre aceste efecte sunt frecvente in timpul menopauzei, cand nivelul estrogenului scade in mod dramatic.
In cazul in care exista un dezechilibru intre nivelul de estrogen si de testosteron, pot aparea anumite simptome. La femei, potentialele semne sunt:
Unele afectiuni ereditare si alte conditii medicale pot ridica nivelul estrogenului la barbati, ceea ce poate duce la:
Barbatii cu un nivel scazut de estrogen pot avea grasime abdominala in exces si un libido scazut.
In majoritatea cazurilor, fetele care nu au ajuns la pubertate si femeile care se apropie de menopauza au un nivel scazut de estrogen. Cu aceasta problema se pot confrunta, insa, femeile de toate varstele.
Un nivel scazut al estrogenului provoaca urmatoarele simptome:
De asemenea, femeile cu mai putin estrogen pot constata ca oasele lor sunt mai fragile. Aceasta problema este cauzata de scaderea densitatii osoase. Estrogenul lucreaza impreuna cu vitamina D, calciul si alte minerale pentru a mentine oasele puternice. Daca nivelul de estrogen este scazut, densitatea osoasa ar putea sa scada.
In plus, daca aceasta deficienta nu este tratata, estrogenul scazut poate duce la infertilitate la femei.
Daca o persoana are un nivel scazut de estrogen, medicul ii poate prescrie suplimente sau medicamente.
Printre produsele care contin estrogen se numara:
Femeile cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani care au deficiente de estrogen primesc, in general, doze mari de estrogen. Acest lucru poate reduce riscul de osteoporoza, boli cardiovasculare si alte dezechilibre hormonale.
Tratamentul poate consta exclusiv in estrogen (terapie de inlocuire a estrogenului sau ERT) sau poate implica o combinatie de estrogen si progestin, o forma sintetica de progesteron. Doza specifica este aleasa in functie de gravitatea afectiunii si de metoda de aplicare. Estrogenul poate fi administrat:
In unele cazuri, poate fi necesar un tratament de lunga durata chiar si dupa ce estrogenul revine la un nivel normal. In acest caz, medicii recomanda doze mai mici de estrogen administrat de-a lungul timpului pentru a va mentine nivelul actual.
Poate ajuta la gestionarea:
Terapia cu estrogen poate ameliora, de asemenea, simptomele menopauzei si poate reduce riscul de fracturi.
Terapia cu estrogen pe termen lung este recomandata in primul rand femeilor care se apropie de menopauza si care au fost supuse histerectomiei. In toate celelalte cazuri, terapia cu estrogen este recomandata doar 1-2 ani. Acest lucru este necesar pentru ca terapia cu estrogen poate creste riscul de cancer.
Efectele secundare ale terapiei hormonale sunt:
Unele tipuri de terapie cu hormoni pot creste, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral sau formarea cheagurilor de sange.
Nivelurile ridicate de estrogen pot creste riscul si progresia unor tipuri de cancer de san. Unele tratamente hormonale blocheaza actiunea estrogenului de incetinire sau oprire a dezvoltarii cancerului.
Nu toate persoanele sunt candidate bune pentru terapia hormonala. Cele care au avut cazuri in familie de cancer de san sau probleme tiroidiene nu pot primi acest tratament.
Medicii pot prescrie terapia cu estrogen persoanelor nascute de sex masculin, dar care doresc sa faca trecerea la femeie. De asemenea, aceste persoane pot avea nevoie de tratament anti-androgenic.
Cu ajutorul estrogenului, o persoana poate ajunge sa dezvolte caracteristici sexuale secundare feminine, cum ar fi sanii. In acest caz, terapia cu estrogen face parte dintr-un intreg tratament.
Pilulele anticonceptionale contin estrogen si progestin sintetic sau doar progestin. Unele tipuri previn sarcina prin oprirea ovulatiei. Aceste pastile mentin hormonii la un nivel optim pe parcursul lunii.
De asemenea, produc mucusul gros care se gaseste la nivelul colului uterin, astfel incat spermatozoizii sa nu poata ajunge in ovul.
Mai pot contribui, de asemenea, la ameliorarea simptomelor premenstruale si a acneei cauzate de hormoni.
Anticonceptionalele pot creste riscul de:
Femeile care fumeaza sau au peste 35 de ani au un risc mai mare de a dezvolta reactii adverse daca iau pastile anticonceptionale. Utilizarea pe termen lung poate duce, de asemenea, la un risc mai mare de cancer de san.
Unele alimente contin fitoestrogeni, substante pe baza de plante care seamana cu estrogenul. Unele studii sugereaza ca acestea pot influenta nivelul de estrogen din organism. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi care sa confirme acest lucru.
Alimentele care contin fitoestrogeni sunt:
Unii oameni cred ca alimentele care contin fitoestrogeni pot ajuta la gestionarea bufeurilor si a altor efecte ale menopauzei, insa acest lucru nu are suport stiintific. In plus, consumul de alimente din soia integrala, de exemplu, nu au acelasi efect ca suplimentele din extract de soia.
De asemenea, exista anumite ierburi si suplimente care contin fitoestrogeni. Principalele variante sunt:
Specialistii nu stiu inca exact cum influenteaza acesti compusi estrogenul si activitatea acestuia in organism si nu exista suficiente dovezi care sa confirme ca sunt sigure si eficiente, mai ales pe termen lung. Cercetatorii au solicitat studii suplimentare.
Oamenii ar trebui sa se adreseze unui medic inainte de a lua orice suplimente sau medicamente.
Vitaminele B joaca un rol important in crearea si activarea estrogenului in organism. Nivelurile scazute ale acestor vitamine pot duce la reducerea nivelului de estrogen.
Vitamina D functioneaza ca un hormon in organism. In cadrul unui studiu se explica faptul ca atat vitamina D, cat si estrogenul lucreaza impreuna pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.
Legatura dintre acesti hormoni se datoreaza rolului pe care vitamina D il joaca in sinteza estrogenului.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…