Cerclajul cervical este o interventie medicala efectuata in timpul sarcinii pentru a preveni avortul sau travaliul prematur. Aflati cum se realizeaza cerclajul, indicatiile si beneficiile procedurii, dar si care sunt riscurile sau cine nu ar trebui sa faca cerclaj.

Cuprins:

  1. Ce este cerclajul cervical?
  2. Cand este necesara procedura?
  3. Cum se efectueaza cerclajul?
  4. Beneficiile cerclajului cervical
  5. Recomandari dupa cerclaj
  6. Riscuri si contraindicatii

Ce este cerclajul cervical?

Cerclajul cervical cuprinde o varietate de proceduri in cadrul carora medicii utilizeaza suturi sau benzi sintetice pentru a intari colul uterin in timpul sarcinii la femeile cu incompetenta cervicala. Colul uterin este partea inferioara a uterului care se deschide spre vagin.

Cerclajul de col uterin poate fi facut prin interiorul vaginului (cerclaj cervical transvaginal) sau, mai putin frecvent, prin abdomen (cerclaj cervical transabdominal).

Procedura poate fi recomandata in cazul in care colul uterin risca sa se deschida inainte ca fatul sa fie gata de nastere sau, in unele cazuri, daca acest organ incepe sa se deschida prea devreme. Cu toate acestea, cerclajul cervical nu poate fi efectuat in orice situatie. Poate provoca reactii adverse grave si nu functioneaza intotdeauna. Unele femei carora li s-a aplicat cerclaj cervical pentru a trata incompetenta cervicala ar putea experimenta un travaliu prematur. Inainte de a face aceasta procedura, e important sa intelegeti care sunt riscurile cerclajului cervical si aflati daca procedura poate fi benefica.

Cand este necesara procedura?

Inainte de sarcina, colul este inchis, lung si ferm. In timpul sarcinii, colul uterin devine mai maleabil treptat, scade in lungime (se retrage) si se deschide (se dilata) pentru a se pregati de nastere. Cu toate acestea, in cazul femeilor cu incompetenta cervicala, colul uterin ar putea incepe sa se deschida mai devreme decat este normal. Drept urmare, exista riscul unor pierderi de sarcina sau al unor nasteri premature.

Doctorul poate recomanda cerclajul in sarcina pentru a preveni nasterea prematura in cazul in care gravida:

  • A mai pierdut si alte sarcini in trimestrul doi din cauza dilatatiei cervicale nedureroase in absenta travaliului sau a abruptului placentar (cerclaj cervical indicat in istoric)
  • A suferit un cerclaj anterior din cauza dilatatiei cervicale nedureroase in al doilea trimestru de sarcina
  • Are o dilatatie cervicala nedureroasa diagnosticata in al doilea trimestru
  • Are un col uterin scurt (sub 25 de milimetri) inainte de saptamana 24 de sarcina

Cum se efectueaza cerclajul?

Pregatirea pentru interventie

Inainte de cerclajul cervical, medicul efectueaza o ecografie pentru a verifica semnele vitale ale bebelusului si pentru a exclude orice defecte majore la nastere. Specialistul ar putea recolta cu un tampon secretiile cervicale sau poate face o amniocenteza – o procedura in care o proba de lichid amniotic este eliminat din uter – pentru a se verifica daca exista vreo infectie. Daca femeia gravida are o infectie, procedura nu va mai fi efectuata.

In mod ideal, un cerclaj cervical indicat in istoricul medical al pacientei se face intre saptamanile 12 si 14 de sarcina. Cu toate acestea, cerclajul cervical poate fi efectuat pana la saptamana 23 de sarcina, daca in urma unui examen pelvian sau a unei ecografii, colul uterin da semne ca incepe sa se deschida. Cerclajul cervical este de obicei evitat dupa saptamana 24 de sarcina din cauza riscului de rupere a sacului amniotic si de declansare a nasterii premature.

Alegerea procedurii

Cerclajul cervical se face de obicei in regim ambulatoriu, intr-un spital sau intr-un centru de chirurgie, sub anestezie locala sau generala. Majoritatea procedurilor de cerclaj cervical se fac prin vagin.

Cerclajul cervical poate fi facut si prin abdomen in cazul in care cerclajul transvaginal nu a avut succes sau daca anatomia nu permite din cauza unui col uterin extrem de scurt, lacerat sau cicatrizat.

Cerclaj cervical transvaginal

In timpul cerclajului cervical transvaginal, medicul introduce un speculum (un instrument cu padele similare unor linguri) in vagin si prinde colul uterin cu ajutorul forcepsului inelar. Specialistul s-ar putea folosi de ecografie pentru a se indruma in timpul interventiei. Apoi, medicul va utiliza cel mai probabil operatia McDonald sau operatia Shirodkar. Datele sugereaza ca nu exista nicio diferenta semnificativa intre rezultatele celor doua metode.

Procedeul McDonald

In timpul operatiei McDonald, doctorul foloseste un ac pentru a pune cusaturi in jurul colului uterin. In continuare, el sau ea va lega capetele suturilor pentru a inchide colul uterin.

Procedeul Shirodkar

In timpul operatiei Shirodkar, specialistul foloseste forcepsul inelar pentru a trage colul uterin spre el in timp ce impinge inapoi peretii laterali ai vaginului. In continuare, acesta face incizii mici in locul in care colul uterin se intalneste cu tesutul vaginal. Apoi, trece un ac cu banda prin inciziile facute si inchide colul. Doctorul ar putea folosi cusaturi pentru a repozitiona tesutul vaginal afectat de incizii.

Cerclaj cervical transabdominal

In timpul cerclajului cervical transabdominal, medicul face o incizie abdominala. Apoi, ridica uterul pentru a avea acces mai bun la colul uterin. In continuare, medicul foloseste un ac pentru a plasa banda in jurul pasajului ingust, conectand partea inferioara a uterului la colul uterin, urmand ca apoi sa inchida colul. Dupa aceea, medicul reaseaza uterul in pozitia sa normala si inchide incizia. Procedura poate fi, de asemenea, laparoscopica.

Beneficiile cerclajului cervical

Specialistii din domeniul medical inca dezbat pe tema eficacitatii cerclajului cervical.

Cercetarile sugereaza ca aceasta procedura reduce riscul nasterii premature in cazul femeilor cu insuficienta cervicala dovedita. Procedura are succes in 85% pana la 90% din cazuri.

Cu toate acestea, sincronizarea cerclajului cervical poate afecta si rezultatul. Cerclajul cervical de urgenta efectuat dupa aparitia modificarilor cervicale avansate si a prolapsului de membrane are rezultate mai slabe.

Recomandari dupa cerclaj

Dupa terminarea procedurii, medicul efectueaza o ecografie pentru a verifica starea bebelusului.

Gravida ar putea sa observe cateva pete de sange si poate avea crampe si dureri la urinare timp de cateva zile dupa interventie. Specialistul ii va prescrie acetaminofen pentru ameliorarea durerilor sau a disconfortului. Daca medicul a folosit cusaturi pentru a repozitiona tesutul vaginal afectat de incizii la nivelul colului uterin, pacienta ar putea elimina materialele timp de 2-3 saptamani dupa ce cusaturile se dizolva.

Cand poti pleca acasa dupa cerclaj?

Daca aveti un cerclaj cervical indicat in istoricul medical, cel mai probabil veti putea pleca acasa dupa ce va reveniti din anestezie. Ca masura de precautie, medicul va poate recomanda sa evitati relatiile sexuale timp de cateva saptamani sau chiar mai mult, in functie de motivul pentru care a fost facut cerclajul cervical.

Poate fi nevoie sa ramaneti in spital pentru observatie, in cazul in care procedura a fost facuta deoarece colul uterin a inceput deja sa se deschida sau daca specialistii au descoperit in urma ecografiei ca aveti un col uterin prea scurt. Ca masura de precautie, medicul va poate recomanda sa faceti cat mai putine activitati fizice si sa limitati raporturile sexuale pana la nastere. In plus, doctorul va continua sa va monitorizeze indeaproape pentru a verifica daca exista semne sau simptome ale travaliului prematur.

Indepartarea cerclajului cervical

Cerclajul cervical transvaginal este indepartat de obicei in jurul saptamanii 37 de sarcina – sau la inceputul travaliului prematur.

Un cerclaj McDonald poate fi inlaturat, de obicei, in cabinetul medicului, fara a fi nevoie de anestezie. In schimb, o procedura Shirodkar ar putea fi indepartata intr-un spital sau intr-un centru de chirurgie. Dupa ce a fost inlaturat cerclajul cervical transvaginal, va veti putea relua activitatile obisnuite in timp ce asteptati ca travaliul sa inceapa natural.

Cum nasti daca ai cerclaj cervical?

Daca exista posibilitatea ca gravida sa nasca prin cezariana si, in plus, intentioneaza sa aiba copii in viitor, aceasta poate alege sa pastreze cerclajul Shirodkar pe toata durata sarcinii si chiar si dupa nasterea copilului. Cu toate acestea, exista riscul ca procedura sa-i afecteze fertilitatea pe viitor. De aceea este recomandat ca gravida sa discute cu medicul despre variantele disponibile si ce presupun acestea.

Daca medicul a ales cerclajul cervical transabdominal, va trebui sa faca o noua incizie abdominala pentru a indeparta cerclajul. Drept urmare, de obicei, in acest caz este recomandata cezariana. Fatul va fi nascut printr-o incizie facuta deasupra cerclajului. In timpul operatiei prin cezariana, puteti alege sa eliminati cerclajul sau sa il pastrati pentru viitoarele sarcini.

Riscuri si contraindicatii

Riscurile asociate cu cerclajul cervical sunt:

  • Inflamarea membranelor fetale din cauza unei infectii bacteriene
  • Sangerare vaginala
  • Ruptura produsa in colul uterin (laceratie cervicala)
  • Ruperea prematura a membranelor – membrana plina de lichid care inconjoara si protejeaza copilul in timpul sarcinii (sac amniotic) se scurge sau se rupe inainte de saptamana 37 de sarcina
  • Deplasarea suturii

Semne care ar putea indica o complicatie dupa cerclajul cervical

Este important sa va adresati medicului daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome dupa efectuarea cerclajului cervical:

  • Contractii sau crampe
  • Dureri abdominale sau lombare, care apar si dispar
  • Sangerare vaginala
  • Febra mai mare de 37,8 C sau frisoane
  • Greata si varsaturi
  • Secretie vaginala cu miros neplacut
  • Ruperea apei

Contraindicatii cerclaj – cui nu se recomanda aceasta procedura

Cerclajul cervical nu este potrivit pentru toate femeile, chiar daca exista un risc de nastere prematura. Exista posibilitatea ca medicul sa nu recomande un cerclaj cervical daca gravida:

  • Are o sangerare vaginala activa.
  • Trece printr-un travaliu prematur activ.
  • Are o infectie intrauterina.
  • Prezinta o ruptura prematura si precoce de membrane (PPROM) – aceasta problema apare cand membrana plina de lichid care inconjoara si protejeaza copilul in timpul sarcinii (sac amniotic) se scurge sau se rupe inainte de saptamana 37 de sarcina.
  • Este insarcinata cu gemeni sau chiar mai multi copii.
  • Este insarcinata cu un copil care sufera de o anomalie fetala incompatibila cu viata.
  • Are prolaps de membrane fetale – o afectiune in care sacul amniotic iese prin deschizatura colului uterin.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cervical-cerclage/about/pac-20393435
  2. https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/cervical-cerclage/
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17970-cervical-cerclage
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma