Encefalita este inflamatia creierului, cauzata de cele mai multe ori de o infectie virala. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este encefalita?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Encefalita la copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Masuri de preventie

Ce este encefalita?

Encefalita este o infamatie grava a creierului, rar intalnita, cauzata cel mai adesea de virusuri. Encefalita incepe cu simptome asemanatoare gripei, cum ar fi temperatura ridicata, dureri de cap si dureri articulare. Simptomele mai grave, cum ar fi confuzia mentala, starea de somnolenta sau convulsiile se pot instala in urmatoarele ore.

In cazuri rare, encefalita poate pune viata pacientului in pericol. Diagnosticarea si tratarea bolii in timp util sunt importante, deoarece este dificil sa se prevada modul in care encefalita va afecta fiecare individ in parte.

In Statele Unite, encefalita este responsabila pentru aproximativ 19.000 de spitalizari, 230.000 de zile de spitalizare si 650 milioane dolari costuri de spitalizare.

Aproximativ 15% din cazurile de encefalita apar la populatia infectata cu HIV.

Cauze

Exista mai multe tipuri de encefalita ce prezinta cauze diferite.

Encefalita acuta este o inflamatie a creierului care apare, de obicei, fie din cauza unei infectii virale, fie din cauza faptului ca propriul sistem imunitar al organismului ataca gresit tesutul cerebral. In medicina, „acut” inseamna ca apare brusc si se dezvolta rapid. De obicei, necesita ingrijiri urgente.

Cauzele cele mai frecvente sunt:

Cauze infectioase (encefalita virala)

In acest caz, inflamatia apare ca urmare directa a unei infectii, care este adesea virala. Cel mai adesea infectiile sunt provocate de virusul herpes simplex sau varicelo-zosterian. Doar in cazuri rare, infectia este bacteriana sau cauzata de o ciuperca.

Cauze post-infectioase

Inflamatia este cauzata de sistemul imunitar ce reactioneaza la o infectie anterioara. Inflamatia poate sa apara si la cateva zile, saptamani sau, uneori, luni dupa infectia initiala. Encefalita post-infectioasa poate fi o complicatie rara a unor infectii comune, cum ar fi: pojar, oreion, gripa, rujeola, etc.

Cauze autoimune

Inflamatia apare din cauza dereglarii sistemului imunitar ce reactioneaza la o cauza neinfectioasa, cum ar fi o tumoare.

Cauze cronice

Inflamatia se dezvolta lent in decursul mai multor luni si poate fi rezultatul unei boli, cum ar fi HIV, sau, in unele cazuri, nu exista niciun motiv evident.

Tipuri de encefalita cronica

Exista mai multe tipuri de encefalita cronica, incluzand:

  • sclerozanta subacuta – inflamatia apare ca o complicatie a unei infectii (rujeola)
  • multifocala progresiva – acest lucru este cauzat de un virus, de obicei inofensiv cunoscut sub numele de virusul JC
  • progresiva HIV – infectia este cauzata de virusul HIV in sine
  • encefalita cronica autoimuna.

Encefalita letargica

Encefalita letargica (EL) este o forma grava si rara a encefalitei. De la sfarsitul secolului al XVI-lea, in diferite tari europene s-au raportat izbucniri epidemice de boala care pare cel putin similara cu EL. Numele afectiunii a fost dat de neurologul Constantin Von Economo, in 1916, intr-un stadiu incipient al epidemiei care a avut loc in timpul si dupa primul razboi mondial.

Complicatii ale encefalitei letargice

Rapoartele moderne sugereaza ca probabil o jumatate de milion pana la un milion sau mai multi oameni au fost afectati, dintre care aproximativ o treime au murit. Pacientii care au supravietuit bolii au dezvoltat adesea o forma a bolii Parkinson numita boala Parkinson post-encefalita, care provoaca dizabilitati neurologice grave.

Pana in prezent, cauza este necunoscuta. Mai multe opinii au sustinut ca a pornit de la epidemia de gripa din 1919 ca fiind un sindrom acut viral sau postviral. Exista studii mai recente care leaga encefalita letargica de o infectie streptococica. Aceasta se pot dovedi mai convingatoare decat teoria gripei.

Alte tipuri

Exista, de asemenea, mai multe tipuri de encefalita raspandite de tantari (encefalita japoneza, virusul West Nile) si de capuse (encefalita de capusa). Aceasta afectiune poate fi cauzata si de rabie.

Encefalita se ia?

Afectiunea este contagioasa, fiind produsa de o infectie cu virus. Poate fi transmisa prin stranut, tuse sau contact direct cu persoana afectata.

Simptome

Initial, encefalita se manifesta prin semne si simptome usoare, care se pot agrava, insa, foarte rapid.

Encefalita debuteaza cu simptome asemanatoare gripei, cum ar fi:

  • temperatura ridicata (febra) peste 38 °
  • greata si varsaturi
  • dureri articulare
  • durere de cap

Alte simptome

Alte simptome agravante pot aparea la scurt timp dupa debutul bolii. Acestea pot include:

  • stari de confuzie mentala, somnolenta sau dezorientare
  • episoade convulsive
  • modificari de personalitate si comportament
  • pierderea constientei

De asemenea, bolnavii pot manifesta sensibilitate la lumina puternica (fotofobie), incapacitate de a vorbi si de a-si controla miscarile corporale. Pierderea sensibilitatii in anumite parti ale corpului, slabiciunea musculara, halucinatiile si pierderile de memorie pot fi regasite la pacientii cu encefalita.

Deoarece semnele si simptomele de encefalita pot varia de la simptome foarte usoare pana la cele care pot pune viata in pericol, oricine se confrunta cu aceste manifestari ar trebui sa consulte imediat un medic.

Simptome west nile

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu au semne sau simptome.

Semne si simptome usoare de infectie

Aproximativ 20% din oameni dezvolta o infectie usoara denumita febra West Nile. Semnele si simptomele frecvente includ:

  • febra
  • durere de cap
  • dureri de corp
  • varsaturi
  • diaree
  • oboseala
  • eruptii cutanate

Semne si simptome grave de infectie

La mai putin de 1% dintre persoanele infectate, virusul provoaca o infectie neurologica grava, incluzand inflamatia creierului (encefalita) si a membranei care inconjoara creierul si maduva spinarii (meningita).

Semnele si simptomele infectiilor neurologice includ:

  • febra mare
  • dureri de cap severe
  • gat intepenit
  • dezorientare sau confuzie
  • coma
  • tremor sau spasme musculare
  • convulsii
  • paralizie partiala sau slabiciune musculara

Meningita si encefalita

Meningita si encefalita pot fi printre cele mai terifiante boli. Meningita bacteriana si encefalita virala pot provoca rapid decesul, chiar si in cazul persoanelor sanatoase. Supravietuitorii pot suferi sechele neurologice de durata, printre care pierderi de memorie si convulsii. Meningita virala, in schimb, le provoaca pacientilor dureri de cap si intepenirea gatului, insa recuperarea fara echivoc este obiectivul principal.

Meningita este o inflamatie a celor trei membrane care acopera creierul si maduva spinarii (meningele). Encefalita este o inflamatie acuta a creierului (parenchimul creierului).

Impact encefalita

Factorii care pot creste riscul de encefalita sunt:

Varsta

Unele tipuri de encefalita sunt predominante sau mai severe la anumite grupe de varsta. In general, copiii mici si adultii in varsta prezinta un risc ridicat de a dezvolta encefalita virala. Encefalita provocata de virusul herpes simplex tinde sa fie mai frecventa la persoanele intre 20 si 40 de ani.

Sistemul imunitar slabit

Persoanele cu diverse afectuni ce slabesc sistemul imunitar sunt mai predispuse la diferite infectii virale.

Regiuni geografice

Virusurile de tantari sau capuse sunt frecvente in anumite regiuni geografice.

Activitati in aer liber

Activitatile lucrative in aer liber implica o expunere mai mare la capuse sau tantari, sporind riscul de encefalita.

Anotimpurile

Afectiunile cauzate de tantari si capuse tind sa fie mult mai raspandite in timpul verii si inceputul toamnei.

Encefalita la copii

La sugari si copii mici, semnele si simptomele pot include:

  • umflarea zonelor moi (fontanele) ale craniului
  • greata si varsaturi
  • rigiditatea corpului
  • hranire precara
  • iritabilitate

Nou-nascutii si copiii mici care prezinta semne sau simptome ale encefalitei trebuie tratati de urgenta.

Protejarea celor mici

Repelentele anti-insecte nu sunt recomandate in cazul sugarilor cu varsta mai mica de 2 luni. In schimb, puteti sa-i tineti pe cei mici intr-un carucior dotat cu plasa de tantari.

Pentru copiii mai mari, repelentele cu DEET (Diethyl-meta-toluamide) de 10 pana la 30% sunt considerate sigure. Produsele care contin atat DEET, cat si produsele de protectie solara nu sunt recomandate copiilor, deoarece reaplicarea va expune copilul la prea mult DEET.

Sfaturi pentru utilizarea repelentului impotriva tantarilor la copii

  • Stati mereu aproape de copil atunci cand isi pulverizeaza solutia impotriva tantarilor.
  • Aplicati solutia pe haine si pe pielea expusa.
  • Aplicati repelentul atunci cand va aflati in aer liber pentru a reduce riscul de inhalare a acestuia.
  • Pulverizati mai intai pe maini si apoi aplicati-l pe fata copilului. Aveti grija la ochi si urechi.
  • Nu pulverizati solutie pe mainile copiilor care si-ar putea pune mainile in gura.
  • Spalati pielea cu sapun si apa cand intrati in casa.

Diagnostic

Uneori poate fi dificil de diagnosticat aceasta afectiune deoarece simptomele manifestate sunt similare cu cele ale altor afectiuni, cum ar fi meningita. Metodele de diagnosticare folosite sunt: scanarile RMN sau CT, punctiile lombare sau electroencefalograma.

Teste imagistice

Teste imagistice (CT sau RMN) permit evidentierea gradul de inflamare a creierului si diferentierea encefalitei de alte afectiuni cerebrale, cum ar fi accidentul vascular cerebral, tumori cerebrale si anevrisme.

Punctie lombara

Punctia lombara, cunoscuta si sub denumirea de punctie spinala, presupune recoltarea unui esantion din lichidul cefalorahidian din maduva spinarii. Analiza compozitiei lichidulului cefalorahidian pune in evidenta existenta unei infectii, permite stabilirea unui diagnostic clar si ajuta in luarea unor decizii optime de tratament (cum ar fi alegerea corespunzatoare a antibioticelor).

Electroencefalograma

Electroencefalografia (EEG) este o metoda de monitorizare a activitatii cerebrale in timpul careia mici electrozi sunt plasati pe scalp. Inregistrarea unei activitati electrice anormale a creierului poate sustine un diagnostic de encefalita.

Alte teste

Alte teste de sange, urina sau alte fluide ale corpului pot ajuta in stabilirea diagnosticului de encefalita. Depistarea unor anticorpi specifici in sange poate identifica unele cauze virale de encefalita, inclusiv virusurile transmise de tantari sau virusurile ce cauzeaza mononucleoza, citomegalovirus si toxoplasmoza.

Tratament

Encefalita este o afectiune ce necesita tratament urgent, de aceea manifestarea simptomelor specifice impune solicitarea asistentei medicale de urgenta. Tratamentul se acorda in unitatile de terapie intensiva si vizeaza stoparea procesului infectios, controlul simptomelor (febra, convulsii sau deshidratare) si prevenirea complicatiilor.

Tratarea encefalitei infectioase

Pentru encefalita infectioasa provocata de virusul herpex simplex sau varicelo-zosterian este eficient tratamentul cu aciclovir. Tratamentul poate fi administrat inainte de a sti cauza exacta a infectiei, fiind cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme. Aciclovirul se administreaza intravenos, de trei ori pe zi, doua-trei saptamani. In cazuri rare, in care o infectie bacteriana sau fungica produce encefalita, tratamentul consta in antibiotice sau medicamente antifungice.

Tratarea encefalitei post-infectioase

Encefalita post-infectioasa este tratata cu doze mari de corticosteroizi injectabili. Durata tratamentului este stabilita in functie de gravitatea afectiunii. Acestia reduc nivelul de inflamare din interiorul creierului, astfel ca ameliorarea simptomelor poate sa apara la unele persoane chiar la cateva ore dupa inceperea tratamentului. Daca organismul nu raspunde la tratamentul cu corticosteroizi, poate fi recomandata terapia cu imunoglobulina ce ar permite reglarea sistemului imunitar.

Medicatie suplimentara

Controlul simptomelor se poate realiza prin medicatie suplimentara. Astfel, febra si durerile de cap pot fi calmate prin administrarea de antitermice si antiinflamatoare, cum ar fi: paracetamol (acetaminophen), ibuprofen, aspirina. Convulsiile pot fi controlate cu medicatie anticonvulsiva (fenobarbital).

Tratament naturist

Acupunctura poate fi o varianta buna de tratare a afectiunii. Specialistii recomanda, de asemenea, consumarea cat mai multor legume si fructe si evitarea alcoolului cafelei si fumatului. Vitamina C, echinaceea si ceaiul verde pot avea efecte benefice in tratarea encefalitei.

Complicatii

Desi majoritatea persoanelor se recupereaza fara probleme dupa aceasta afectiune, boala poate provoca si unele complicatii semnificative, ce uneori pot fi  fatale. In unele cazuri, persoanele raman afectate de una sau mai multe complicatii, pe termen lung, cauzata de deteriorarea creierului.

Cele mai frecvente complicatii includ:

  • pierderile de memorie afecteaza 70% dintre persoanele cu complicatii
  • modificari ale personalitatii si comportamentului apar la aproape jumatate din persoanele afectate
  • afazie – tulburari de vorbire si limbaj
  • epilepsie
  • modificari ale starii de spirit, anxietate si furie
  • dificultati in mentinerea starii de atentie, concentrare, in planificarea si rezolvarea problemelor
  • oboseala extrema

Masuri de preventie

Cel mai bun mod de a preveni encefalita virala este de a respecta masurile de precautie ce vizeaza evitarea expunerii la virusurile ce pot cauza boala:

  • Pastrarea unei igiene riguroase. Mainile trebuie spalate frecvent, cu apa si sapun, in special dupa folosirea toaletei, inainte si dupa mese. Copiii trebuie invatati sa pastreze o buna igiena corporala si sa evite schimbul de obiecte personale, atat acasa, cat si la scoala.
  • Evitati zonele unde exista o epidemie de encefalita virala.
  • Asigurati o protectie impotriva tantarilor si capuselor prin minimizarea expunerii la acestia.

Encefalita vaccin

Importanta este si vaccinarea impotriva varicelei, oreionului, rubeolei, rujeolei si gripei. Encefalita e o complicatie rara a acestor boli.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/168997.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/encephalitis/symptoms-causes/syc-20356136
  3. https://www.encephalitis.info/encephalitis-lethargica
  4. https://microbiologyinfo.com/difference-between-meningitis-and-encephalitis/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma