Elongatiile vertebrale sunt o forma de terapie ce presupune aplicarea unei forte longitudinale pentru a intari si decomprima articulatiile coloanei vertebrale si tesuturile moi din jurul coloanei.

Cuprins:

1. Anatomia coloanei vertebrale
2. De ce apar durerile de spate?
3. Ce sunt elongatiile vertebrale?
4. Indicatii pentru elongatiile vertebrale
5. Contraindicatii
6. Cum se realizeaza elongatiile vertebrale?

Anatomia coloanei vertebrale

Coloana vertebrala este alcatuita din 24 de oase, numite vertebre, care sunt plasate una peste alta. Maduva spinarii se extinde de la craniu pana la partea inferioara a spatelui si se deplaseaza prin partea din mijloc a fiecarei vertebre, ce formeaza canalul vertebral. Nervii se separa de maduva spinarii prin deschiderile din vertebre si transmit semnale intre creier si muschi.

Vertebrele, care sunt conectate si legate prin articulatii de dimensiuni mici, sunt separate si amortizate prin discuri cartilaginoase, ce au rolul de a proteja vertebrele de socuri, de uzura. De asemenea, au rolul de a conferi un spatiu intre vertebre pentru o functionare optima a articulatiilor. Coloana vertebrala cuprinde si maduva spinarii, cu radacini nervoase situate intre vertebre. In urma uzurii si a miscarilor, discurile aplica presiune asupra tesutului nervos, impiedica transmiterea semnalelor nervoase. Afectarea discurilor poate presa radacinile nervoase, poate cauza hernii, modificarea alinierii normale a coloanei etc.

De ce apar durerile de spate?

Principala cauza a durerilor de spate este data de pozitii anormale ale corpului, postura incorecta, miscari gresite ale corpului, sedentarism. De asemenea, o cauza poate fi degenerarea discurilor vertebrale. Odata cu varsta, discurile devin afectate, se deshidrateaza si apare rigiditatea. Pe masura ce discurile isi pierd din hidratare se comprima, si vertebrele se apropie mai mult. Apare contactul direct dintre vertebre, si riscul de pinteni ososi.

Hernia de disc poate fi o alta cauza. Un disc devine herniat cand nucleul pulpos devine uzat si se extinde spre canalul spinal. Astfel, pune presiune pe maduva spinarii si pe radacinile nervoase. De obicei durerea de spate are originea la nivelul gatului (cervical), la regiunea de mijloc a spatelui (toracica), regiunea de jos a spatelui (lombar), sau o combinatie a acestora.

Osteoartrita vertebrala

Osteoartrita vertebrala este o afectiune degenerativa care poate duce la pierderea structurii si functiei normale a coloanei vertebrale. Desi imbatranirea este cauza principala, localizarea si rata de degenerare este individuala. Procesul degenerativ poate afecta regiunile cervicale, toracice si / sau lombare ale coloanei vertebrale care afecteaza discurile si articulatiile vertebrale.

Osteoporoza

Osteoporoza afecteaza in mod obisnuit regiunile toracice si toraco-lombare ale coloanei vertebrale si poate provoca dureri severe. Aceasta tulburare este cauzata de o pierdere a densitatii minerale osoase, rezultand oase fragile, care pot fi fracturate usor.

Sciatica

Termenul sciatica este utilizat in mod obisnuit pentru a descrie durerea care se deplaseaza de-a lungul nervului sciatic, cel mai mare nerv din corp. Durerea poate fi ascutita, intensa sau insotita de socuri intermitente incepand de la fese, in jos in spatele coapsei si piciorului.

Fracturi de compresie

O fractura de compresie este o fractura obisnuita a coloanei vertebrale, care poate varia de la usoara la severa. Fiecare corp vertebral este separat de celalalt printr-un disc. Atunci cand se aplica o forta exterioara asupra coloanei vertebrale, cum ar fi o cadere sau o greutate brusca, fortele pot depasi capacitatea osului din corpul vertebral de a sustine sarcina.

Cum poate fi durerea de spate?

Durerea poate fi descrisa ca brusca, ascutita, persistenta sau usoara. Simptomele pot fi localizate intr-o anumita zona a spatelui (de exemplu, gatul) sau pot radia in umeri, brate, fese, picioare si chiar degete. Uneori durerea este insotita de simptome neurologice, cum ar fi amorteala, furnicaturi sau slabiciune.

Durerile de spate sunt acute sau cronice. Durerea acuta poate sa inceapa brusc, cu disconfort intensa, de obicei dureaza o perioada scurta de timp. Durerea cronica este durere persistenta pe termen lung, uneori durabila pe tot parcursul vietii. Chiar si durerea cronica poate prezenta episoade de durere acuta.

Tratament

Rareori durerile de spate necesita interventie chirurgicala. Un plan de tratament conservator poate include odihna la  pat pentru o zi sau doua, combinata cu medicamente pentru a reduce inflamatia si durerea. Medicamentele recomandate de medic se bazeaza pe starea medicala a pacientului, pe varsta, pe celelalte medicamente pe care le ia pacientul in prezent si pe siguranta tratamentului.

Prima alegere pentru ameliorarea durerii este reprezentata adesea de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceste medicamente trebuie luate cu alimente pentru a reduce riscul de afectare a stomacului si de sangerare la nivelul stomacului. Relaxantele musculare pot oferi ameliorarea spasmelor musculare, dar sunt de fapt sedative benigne, care de multe ori cauzeaza somnolenta.

Terapia fizica (PT) poate fi incorporata in planul de tratament al pacientului odata ce activitatea poate fi tolerata. Poate include terapia cu gheata pentru a reduce inflamatia si durerea. Tratamentele termice pot fi utilizate pentru a accelera regenerarea tesuturilor moi.

Simptome asociate durerii de spate

Afectarea la nivelul coloanei poate cauza:

  • durere de spate;
  • durere de spate care poate radia spre fesa sau picior;
  • rigiditate musculara si articulara;
  • amorteala spatelui;
  • slabiciune musculara;
  • afectarea simturilor – afectarea simtului tactil, persoana nu mai resimte durere, temperatura sau vibratii;
  • modificari ale reflexelor;
  • afectarea controlului asupra vezicii urinare;
  • afectarea controlului asupra intestinelor (incontinenta fecala);
  • spasme musculare etc.

De obicei aceste simptome din urma apar cand este afectata si maduva spinarii. Spasmele pot aparea deoarece semnalele din creier nu pot trece prin zona afectata pentru a ajuta la controlul unor reflexe. Ca urmare, reflexele devin afectate. Apoi, muschii controlati de reflex se pot strange, se simt greoi si se pot contracta in mod necontrolat din cand in cand.

Ce sunt elongatiile vertebrale?

Reprezinta o tehnica utilizata, de obicei, pentru coloana cervicala si lombara, dar poate fi aplicata si la nivelul coloanei toracice.

Elongatiile vertebrale au rolul de a reduce compresia de la nivelul discurilor intervertebrale pentru a reduce durerile. Tehnica a progresat de la tractiunea statica simpla pana la tractiunea motorizata intermitenta sau terapia de decompresie spinala. Efectele elongatiei presupun: largirea spatiilor intervertebrale, mobilizarea articulatiilor, relaxarea musculaturii si reducerea durerii.

In prima parte a vietii, discurile intervertebrale sunt hidratate, conferind protectie maxima, dar odata cu inaintarea in varsta, discurile pierd din fluide, motiv pentru care treptat se reduce si inaltimea persoanelor, si pot sa apara dureri. Scaderea inaltimii este data de reducerea concentratiei proteoglicanilor din interiorul discurilor, care exercita o atractie osmotica mai slaba pentru a mentine discurile complet hidratate. Statul prelungit pe scaun, varsta si alti factori duc la reducerea spatiului dintre vertebre.

Principiul de functionare

Elongatiile vertebrale sau decompresia spinala reprezinta o forma de tratament pentru ameliorarea durerii la pacientii care sufera de dureri la nivelul coloanei, in orice regiune, dureri de spate si sciatica.

Este un proces prin care se aplica forte usoare asupra coloanei vertebrale intr-un mod care maximizeaza alungirea coloanei vertebrale. Alungirea coloanei este maximizata atunci cand muschii care protejeaza coloana vertebrala sunt relaxati. Atunci cand acesti muschi paraspiniali se relaxeaza in timpul decompresiei spinale, presiunea din interiorul sacului tecal al coloanei vertebrale va scadea, formand un efect de vid si reducand presiunea asupra nervilor si a discurilor intervertebrale. Acest proces faciliteaza miscarea fluidului, care transporta substante nutritive si oxigen in interiorul discurilor intervertebrale, iar reducerea presiunii poate ajuta si la restrangerea fluidelor discului herniat, reducand dimensiunea herniei.

Decompresia coloanei vertebrale sau elongatia vertebrala este un tratament non-invaziv, non-chirurgical, care este utilizat pentru ameliorarea anumitor tipuri de dureri cronice de spate.

Efectele tratamentului

Elongatiile vertebrale pot avea mai multe efecte, cum ar fi reducerea fortelor de compresie, mobilizarea articulatiilor, reducerea afectarii si compresiei nervilor spinali, reducerea spasmelor musculare, intinderea muschilor si a tesuturilor conjunctive de-a lungul coloanei vertebrale, imbunatatirea circulatiei la nivelul coloanei, reducerea sensibilitatii si a durerii la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, alungirea coloanei.

Tratamentul poate dura 20-45 minute, putind fi nevoie de 10-20 sedinte, in functie de problema. Efectele depind de pozitia coloanei, fortele aplicate, nivelul de confort si relaxare la nivelul coloanei si unghiul de actiune.

Indicatii pentru elongatiile vertebrale

Durerile de spate si de gat sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni ce sunt tratate cu ajutorul elongatiei vertebrale. Se estimeaza ca pana la 80% din populatie se confrunta la un moment dat cu dureri mari de spate.

Principalele indicatii sunt:

Elongatiile si hernia

O afectiune frecventa a coloanei vertebrale tratata prin terapie de elongatie vertebrala este un disc herniat. Compresia coloanei poate cauza extinderea herniei, exercitand presiune asupra radacinilor nervoase ale nervilor spinali din jur. Tratamentul de decompresie reduce presiunea de pe aceste discuri deteriorate, astfel incat hernia se poate micsora.

Spondiloza si decompresia

Boala degenerativa a discului intervertebral (spondiloza) este, de asemenea, o afectiune comuna tratata prin terapie de decompresie sau elongatii intervertebrale. Reducerea inaltimii discului poate fi accelerata prin comprimarea coloanei vertebrale, ducand la reducerea spatiului dintre discuri. Acest lucru poate cauza compresia nervilor si a aparitia unor forme de dureri de spate comune. Decompresia elimina presiunea coplesitoare de la nivelul discurilor degenerate, reducand sau eliminand simptomele dureroase.

Decompresia ajuta la crearea unui spatiu mai mare intre vertebre, sperand sa reduca simptomele artritei dureroase.

Cercetarile de specialitate in acest sens sunt limitate in ceea ce priveste testarea eficientei metodei, deoarece nu sunt comparate cu alte tehnici, cum ar fi fizioterapie, medicamente standard sau alte tratamente, dar studiile realizate prezinta o oarecare eficienta in acest sens.

Contraindicatii

Uneori, tehnica poate cauza dureri mai mari decat cele initiale, in special in cazul osteoporozei sau a unor tipuri de cancere, cand nu este indicata tehnica de elongatie vertebrala. Tehnica nu este indicata femeilor insarcinate, in cazul fracturilor, tumorilor, anevrismului aortic abdominal, osteoporozei avansate sau implanturilor metalice la nivelul coloanei vertebrale, infectii spinale.

Ca efecte adverse, uneori, dupa tehnica, pacientii se pot confrunta cu spasme musculare sau mici dureri sau disconfort in regiunea supusa tratamentului.

Cum se realizeaza elongatiile vertebrale?

Tehnica poate fi aplicata in doua moduri: elongatia manuala si elongatia mecanica. In cazul tehnicii manuale, un fizioterapeut aplica forte de tractiune cu ajutorul mainilor la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale.

In timpul terapiei de decompresie a coloanei vertebrale sau a elongatiilor vertebrale mecanice, pacientul este pozitionat pe spate, imbracat, pe o masa motorizata (jumatatea inferioara a mesei este mobila). In jurul soldurilor este plasata o curea care este atasata de partea inferioara a mesei. Regiunea superioara a mesei ramane in pozitie fixa, in timp ce partea inferioara, la care pacientul este cuplat, se misca usor inainte si inapoi pentru a asigura tractiunea si relaxarea. Pot fi mai multe astfel de terapii, in functie de pozitia exacta a pacientului pe masa. Unele dispozitive pot necesita pozitionarea pacientului cu fata in jos.

Pacientul nu trebuie sa simta dureri in timpul sau dupa terapia de elongatie vertebrala, desi trebuie sa simta intinderea coloanei vertebrale.

 

Referinte:
(1) Non-surgical spinal decompression therapy: does the scientific literature support efficacy claims made in the advertising media?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1887522/
(2) The Benefits Of Spinal Decompression, link: https://www.simplebackpain.com/benefits-of-spinal-decompression.html
(4) Spinal decompression therapy, link: https://www.webmd.com/back-pain/guide/spinal-decompression-therapy-surgical-nonsurgical#1
(5) Spinal dec ompression therapy, link: https://www.cure-back-pain.org/spinal-decompression.html
(6) Spinal traction, link: https://www.healthline.com/health/spinal-traction

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma