Ecranele digitale si sedentarismul la copii

Ecranele digitale la copii – expunerea celor mici la ecrane digitale prea mult timp poate fi asociata cu un comportament sedentar, care atrage dupa sine numeroase probleme de sanatate. Iata care sunt acestea si ce pot face parintii in acest sens.

Cuprins:

1. Ce este un stil de viata sedentar?
2. Riscurile sedentarismului la copii
3. Lumina albastra a ecranelor si sanatatea copiilor
4. Riscurile timpului excesiv petrecut in fata ecranelor
5. Ecranele digitale – timp maxim recomandat
6. Recomandari de activitate fizica la copii
7. Sfaturi privind utilizarea dispozitivelor digitale la copii

Ce este un stil de viata sedentar?

Corpul uman este facut sa se miste. Asadar, lipsa de activitate fizica deterioreaza si slabeste corpul, slabeste muschii si rigidizeaza articulatiile. Un stil de viata sau un comportament sedentar este definit ca o activitate fizica minima sau inexistenta in rutina zilnica. Cea mai mare parte a timpului este petrecuta fie asezat, fie culcat in timp ce se angajeaza intr-o activitate precum cititul, vizionarea la TV, jocul pe telefon sau laptop sau doar relaxarea.

Activitati sedentare la copii

Privitul la televizor si jocul pe calculator sunt activitati comune pentru copii, insa acei copii care petrec perioade lungi de timp in activitati sedentare pot fi mai susceptibili sa aiba probleme de dezvoltare fizica, cognitiva si sociala.

Activitatile care presupun statul si care nu au nevoie de multa energie sunt denumite „activitati sedentare”. Unele activitati sedentare sunt bune pentru copii. Acestea includ cititul, desenatul, jocuri de creativitate, puzzle-uri etc. Alte activitati sedentare sunt nocive in mare parte, si anume privitul la TV, jocurile pe calculator, statul in carucior sau in scaun auto timp indelungat, privitul la filmulete pe telefon la copii, tableta, laptop etc.

Riscurile sedentarismului la copii

Activitatea fizica in copilarie este extrem de importanta si sustine sanatatea sistemului osteoarticular pe tot parcursul vietii. Jocul in aer liber sau activitatea fizica sunt extrem de importante pentru crestere si dezvoltare. Ajuta copiii sa consume energie, sa isi tonifice musculatura, si stimuleaza creierul.

Un stil de viata sedentar creste riscul de boli cardiovasculare, diabet si obezitate. De asemenea, poate creste riscul de cancer de colon, hipertensiune arteriala, osteoporoza, depresie si anxietate.

Alte riscuri ale unui comportament sedentar la copii

Unele riscuri pentru sanatate ale unui stil de viata sedentar la copii sunt:

  • reduce masa musculara si poate cauza dureri;
  • poate favoriza un comportament sau stil de viata nesanatos ulterior in viata;
  • copiii care petrec mult timp fiind sedentari sunt mai predispusi sa consume des gustari, „rontaieli”, mai ales alegeri nesanatoase, care cresc riscul de crestere in greutate si obezitate;
  • sedentarismul creste riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul, hipertensiunea etc.;
  • poate creste riscul de depresie la copii si anxietate;
  • copiii tind adesea sa fie mai agitati, iritabili si cu crize de furie;
  • poate afecta capacitatea de concentrare si cognitia;
  • poate afecta ciclul somnului etc.

Lumina albastra a ecranelor si sanatatea copiilor

Lumina soarelui este formata din rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet. Cand sunt combinate, devine lumina alba pe care o vedem. Fiecare dintre acestea are o anumita energie si o lungime de unda diferita. Razele albastre au lungimi de unda mai scurte si mai multa energie.

Cea mai mare sursa de lumina albastra este lumina soarelui. In plus, exista multe alte surse:

  • lumina fluorescenta;
  • becuri fluorescente compacte;
  • lumina LED;
  • lumina de la monitoare si ecrane – televizor, laptop, tableta, telefon.

Lumina albastra are beneficiile sale. Creste vigilenta, sustine memoria si functia cognitiva si imbunatateste starea de spirit. De asemenea, regleaza ritmul circadian – ciclul natural de veghe si somn. Expunerea la lumina albastra in timpul zilei ajuta la mentinerea unui ritm circadian sanatos. O expunere crescuta la lumina albastra seara sau noaptea (de la smartphone, tableta si computer) poate afecta ciclul somn-veghe, ceea ce duce la probleme de somn si oboseala in timpul zilei.

Lumina albastra si sanatatea ochilor

Aproape toata lumina albastra vizibila trece prin cornee si ajunge la retina. Aceasta lumina poate afecta vederea si ar putea imbatrani prematur ochii. Lumina albastra de la ecrane poate duce la oboseala ochilor de la ecrane, ochi uscati, tensiune oculara, ochi iritati si rosii si dificultati de focalizare.

Cat de nociva este expunerea la lumina albastra noaptea?

Lumina albastra a dispozitivelor digitale transmite un semnal catre creier pentru a opri productia de melatonina, si copilului nu ii mai este somn astfel. Influenteaza ritmul circadian si somnul copilului, astfel ca poate adormi tarziu si ziua va fi somnoros. Somnul este esential pentru copii pentru crestere si dezvoltare armonioasa, astfel ca expunerea la lumina albastra poate afecta acest lucru.

Riscurile timpului excesiv petrecut in fata ecranelor

Timpul prelungit petrecut in fata ecranelor poate fi legat de:

  • risc de obezitate;
  • probleme de somn – lumina albastra a ecranelor inainte de culcare afecteaza ciclurile somnului si poate duce la insomnie;
  • probleme de comportament, probleme emotionale si de atentie;
  • probleme educationale;
  • afectarea vietii sociale;
  • violenta – expunerea la filme, muzica, jocuri violente poate creste riscul de desensibilizare si cei mici pot folosi violenta pentru rezolvarea problemelor si pot imita ceea ce vad la televizor sau pe internet;
  • ochi obositi, ochi rosii si uscati, dureri de cap;
  • postura incorecta care duce la dureri de spate, de gat, de umeri – umeri rotunjiti;
  • probleme de vedere;
  • mai putin timp pentru joaca.

Ecranele digitale – timp maxim recomandat

Durata recomandata sau maxima pe care cei mici o pot petrece in fata ecranelor digitale depinde de varsta:

  • 0-2 ani = deloc – se recomanda ca pana la 2 ani copilul sa nu fie expus deloc la ecrane, cu exceptia conversatiilor tip video call cu membrii familiei;
  • 2-5 ani = mai putin de 1 ora / zi
  • 5-17 ani = mai putin de 2 ore / zi

Parintii copiilor cu varsta de 6 ani si mai mari ar trebui sa le limiteze celor mici timpul petrecut in fata ecranelor. Acest lucru inseamna sa ne asiguram ca acest timp nu interfera cu somnul si activitatile fizice. Academia Americana de Pediatrie le recomanda parintilor sa stabileasca o limita rezonabila pentru timpul petrecut in fata ecranelor.

Exceptia de la aceasta regula poate fi convorbirea online video cu membrii familiei. Conteaza si calitatea timpului petrecut in fata ecranelor – jocuri violente sau care nu stimuleaza copilul difera de activitatile educationale sau timpul petrecut pentru informare pentru un proiect la scoala sau vizionarea unor emisiuni educative.

Recomandari de activitate fizica la copii

Copiii ar trebuie sa faca zilnic cel putin 60 minute miscare – activitate fizica moderata pana la intensa. Incurajati-va copilul sa fie activ fizic:

  • fiti un exemplu pentru copil si faceti miscare impreuna;
  • petreceti timp in familie efectuand diferite tipuri de jocuri si activitate fizica;
  • incurajati copilul sa mearga pe bicicleta;
  • sustineti implicarea copilului in activitati sportive de orice tip – fotbal, tenis, baschet etc.;
  • incurajati copilul sa inlocuiasca timpul petrecut la calculator sau pe telefon cu activitati sportive.

Nici bebelusii si copiii mici nu trebuie sa stea fara sa faca miscare – in felul si in ritmul lor. Bebelusii trebuie sa fie activi fizic prin jocuri interactive, stat pe burtica sau „tummy time” etc. Limitati timpul petrecut in carucioare, scaune sau alte sisteme pentru bebelusi. Copiii cu varsta cuprinsa intre 1-2 ani trebuie sa petreaca cel putin 180 minute de activitate fizica variata, de orice intensitate – de la moderata la intensa. Activitatea fizica trebuie sa fie desfasurata pe tot parcursul zilei. Nu trebuie sa stea mai mult de 1 ora incontinuu in carucior, scaune etc. Copiii de 3-4 ani trebuie sa efectueze cel putin 180 minute de miscare pe zi, de orice intensitate, dintre care 60 minute la intensitate moderata si intensa, pe tot parcursul zilei. Nu trebuie, de asemenea, sa stea mai mult de 1 ora in carucioare sau pe scaun incontinuu.

Ecranele digitale  – sfaturi privind utilizarea lor sigura

Ecranele digitale sunt o parte normala a vietii pentru majoritatea copiilor si adolescentilor. Timpul pe care copilul il petrece vizionand emisiuni la TV si folosind calculatoare, console de jocuri, tablete si smartphone-uri poate face parte dintr-un stil de viata sanatos. Pentru asta trebuie sa va asigurati ca cei mici au parte de un timp limitat in fata ecranelor si exista un echilibru intre timpul sedentar in fata ecranelor si activitati sanatoase si distractive – activitate fizica, jocuri, lectura, timp cu familia si prietenii.

Alegerea tipurilor de emisiuni si programe

  • Previzualizati programele, jocurile, filmele si aplicatiile inainte de a-i permite copilului sa le priveasca sau sa se joace. Diferite programe sau aplicalii le pot permite parintilor sa gestioneze activitatea online a copiilor. Folositi sisteme de control parental pentru a bloca sau controla continutul de pe Internet sau TV. Luati in considerare utilizarea aplicatiilor care controleaza durata in care un copil poate utiliza un dispozitiv.
  • Alegeti activitati, emisiuni sau jocuri online care sa stimuleze creativitatea sau inteligenta copiilor.
  • Discutati cu cel mic despre activitatea sa online, despre jocurile sau programele utilizate.
  • Eliminati publicitatea si reclamele din aplicatii sau jocuri pentru ca cei mici nu pot face adesea diferenta dintre informatiile necesare si reclame.
  • Incurajati copilul sa faca diferenta dintre continutul potrivit si nepotrivit pe Internet sau la TV. La un moment dat, copilul va fi expus la continut neaprobat, astfel ca e important sa stie despre situatiile de acest tip.
  • ncurajati-l sa gandeasca critic si sa analizeze daca ceea ce vede pe Internet sau la TV e potrivit si corect sau nu – sa discearna intre bine si rau.

Ecranele digitale – echilibrul si alegerile sunt cheia

  • Nu uitati de somn! Un stil de viata sanatos si echilibrat pentru copii include un somn suficient de bun. Copilul nu trebuie sa priveasca la TV la alte ecrane cu minimum 2 ore inainte de culcare.
  • Nu ii impuneti intr-un mod dur copilului sa limiteze timpul petrecut la TV sau pe internet, ci ajutati-l sa inteleaga efecte nocive ale acestui comportament si subliniati beneficiile timpului petrecut facand altfel de activitati.

Folosirea dispozitivelor digitale acasa

  • Fiti un exemplu pentru copil. Evitati sa folositi in exces telefoanele mobile, limitati timpul petrecut pe internet sau la TV si alegeti in schimb sa petreceti timp de calitate cu cei dragi sau facand activitati care sa stimuleze creativitatea si inteligenta.
  • Evitati folosire dispozitivelor digitale in timpul mesei, in masina.
  • Nu sunt recomandate ecranele in dormitoare.
  • In timpul petrecut in familie evitati folosirea dispozitivelor electronice.
  • Luati in considerare o detoxifiere digitala ocazionala pentru intreaga familie. Stabiliti o seara sau o zi in care sa nu folositi deloc dispozitive digitale o data pe saptamana sau alegeti sa va deconectati un weekend pe luna. Ar putea fi un lucru extrem de benefic pentru sanatatea fizica si emotionala a tuturor, precum si pentru relatiile din familie.
  • Descurajati utilizarea surselor media in timpul temelor.

Relatiile online si social media au devenit o parte majora a vietii adolescentilor. Expertii sugereaza ca este bine ca adolescentul sa inteleaga ce inseamna un comportament inadecvat pe internet – explicati notiunile de bullying online sau cyberbullying, sexting etc. Invata copilul sa nu trimita sau sa comunice informatii personale nepotrivite nimanui.

Referinte:
(1) New WHO guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age, link: https://www.who.int/news-room/detail/24-04-2019-to-grow-up-healthy-children-need-to-sit-less-and-play-more
(2) Blue light impact in children, link: https://www.aoa.org/Documents/OptometryCares/Blue%20Light%20Impact%20in%20Children.pdf
(3) Screen time and young children, link: https://www2.hse.ie/wellbeing/child-health/screen-time-and-young-children.html
(4) Screen time and children: How to guide your child, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/screen-time/art-20047952
(5) Screen time: checklist for healthy use, link: https://raisingchildren.net.au/toddlers/play-learning/screen-time-media/screen-time

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma