Ecografia este un test medical care utilizeaza unde de sunet de inalta frecventa pentru a capta imagini, in timp real, din interiorul corpului. Aflati mai multe despre ecografie din materialul urmator.
Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala.
Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc.
Un bun ecografist poate examina orice pacient, in orice circumstante. Precizia examinarii insa poate fi imbunatatita prin unele trucuri pe care este bine sa le stie pacientul.
Sa trecem in revista cateva principii de baza ale ecografiei:
Ecografia este o metoda imagistica bazata pe ultrasunete. Prin urmare, nu conteaza durata investigatiei: nu sunteti iradiati, nu este nociva copilului (in unele cazuri, examinarea Doppler ar putea fi nociva copilului, dar numai in cazul unor expuneri prelungite) si nu provoaca nicio boala!
Ecograf- ultrasunetele se propaga cel mai bine prin lichide, propagarea lor fiind foarte dificila prin aer sau structuri solide. Asadar, nu cereti medicului ecografii la plamani (contin foarte mult aer) si nici la oase, pentru ca sunt imposibil de efectuat.
Ecografia nu poate furniza decat unele informatii legate de forma si structura organelor. Examenul ecografic in limite normale nu inseamna neaparat ca nu exista nicio boala, ci doar ca nu exista nicio modificare ”de forma” a acestora (pot fi necesare investigatii mai elaborate asupra modului in care functioneaza organele). Exemplu: ecografia spune daca tiroida este mai mare sau mai mica decat ar trebui, daca exista sau nu vreun nodul sau chist in tiroida. Dozarea hormonilor tiroidieni este cea care ne spune daca hormonii sunt sau nu sintetizati in limite normale!
Ecografia poate fi solicitata pentru a confirma un diagnostic (de exemplu, vizualizarea unor pietre la rinichi sau a unui nodul la san), sau pentru a exclude un diagnostic (de exemplu, in cazul unei dureri pelvine, poate exclude o sarcina extrauterina, chiar daca nu poate preciza sediul durerii).
Ecografia este o investigatie medicala subiectiva. Rezultatul depinde atat de performantele aparatului folosit, cat si de ”ochiul privitorului”. Cand efectuati periodic ecografii pentru urmarirea unor modificari (de exemplu, ecografia mamara pentru urmarirea unui nodul), este bine sa apelati de fiecare data la acelasi medic, care sa lucreze pe acelasi aparat!
Acestea fiind spuse, sa vedem cum ne putem pregati mai bine pentru a ajuta medicul ecografist sa efectueze cat mai rapid si eficient examenul ecografic si sa obtina cat mai multe informatii in urma acestuia:
Pentru o mai buna vizualizare a organelor abdomenului superior, nu consumati nimic cu minim 8 ore inainte de ora programata. Daca aveti de luat medicamente, le puteti lua, dar ajutandu-va cu cateva inghitituri de apa plata (minimum necesar; in niciun caz alte lichide)!
Daca scopul ecografiei este vizualizarea rinichilor si/sau a pelvisului (prostata, uter, ovare, vezica urinara), atunci beti cu circa o ora inainte de ecografie cam jumatate de litru de lichide (apa plata, ceai, sucuri necarbonatate). Nu urinati si nu consumati lichide carbonatate (”cu bule”) inainte de ecografie!
Cele mai multe astfel de teste se fac asezand un traductor pe suprafata pielii. Uneori, insa, medicii si tehnicienii pot obtine o imagine mai buna introducand un traductor special intr-unul din orificiile naturale ale corpului.
In cadrul unei ecografii transvaginale, o sonda este plasata in vagin pentru a obtine imagini mai bune asupra uterului si ovarelor.
O ecografie transrectala este utilizata pentru diagnosticarea afectiunilor prostatei.
In afara vizualizarii structurilor anatomice si a functionalitatii acestora, au aparut si o serie de aplicatii care permit depistarea fluxurilor de sange si studierea acestora – metoda Doppler. Aceasta metoda este utila in studierea vascularizatiei organelor si a formatiunilor tumorale, precum si calitatii vaselor de sange si a afectarii acestora in cadrul unor boli sistemice, cum ar fi hipercolesterolemiile, diabetul zaharat etc.
O ecocardiografie transesofagiana presupune introducerea sondei prin esofag, astfel incat sonograful sa poata obtine imagini mai clare asupra inimii.
Specialistii apeleaza la ecografia abdominala pentru a vizualiza structurile din interiorul abdomenului. Este metoda preferata de screening pentru un anevrism aortic abdominal. Cu toate acestea, acest test de imagistica poate fi folosit pentru a diagnostica sau exclude multe alte conditii de sanatate.
Acest tip de ecografie permite evaluarea infectiilor, printre care celulita, abcesele si fasceita necrozanta. De asemenea, pot fi verificate eventualele chisturi, dar si ganglionii limfatici. Ecografia este folosita si pentru localizarea corpurilor straine.
Ecografia la rinichi produce imagini prin care sunt evaluate dimensiunea, forma si localizarea rinichilor. Ecografia poate fi, de asemenea, utilizata pentru a evalua fluxul sanguin catre rinichi.
Acest tip de ecografie este folosit pentru evaluarea eventualelor chisturi ovariene.
Ecografia in sarcina este un test care utilizeaza unde de sunet de inalta frecventa pentru a crea o imagine a copilului aflat in curs de dezvoltare, precum si a organelor reproducatoare ale mamei.
Pe langa ecografia standard, exista o serie de alte metode mai avansate. Printre acestea se numara ecografia 3-D, ecografia 4-D si o ecocardiografia fetala, acesta fiind un test care arata in detaliu inima fatului.
Acest test poate fi utilizat din mai multe motive in timpul sarcinii. Medicul poate recomanda efectuarea acestuia daca a detectat o problema in timpul unei ecografii anterioare sau in timpul unor analize de sange. Ecografia poate fi efectuata si din motive non-medicale, de exemplu pentru determinarea sexului copilului. In timp ce tehnologia cu ultrasunete este sigura atat pentru mama, cat si pentru copil, specialistii recomanda ca testul sa nu fie efectuat daca nu exista motive evidente sau beneficii medicale.
Cu aproximativ o jumatate de ora inainte de examinare, beti cam cateva pahare de apa plata (sau orice alt lichid necarbonatat). Este important sa nu mergeti la toaleta (sa nu urinati) inainte de examinare. Vezica urinara plina va ajuta ecografistul sa ”vada” mai bine!
Practic este vorba de o harta acustica ce deseneaza organe sau tesuturi, in diferite planuri, in functie de pozitia transductorului, de aceea ecografia este denumita si „stetoscop optic”. Ecografia este o metoda imagistica sigura, fara efecte adverse asupra structurilor examinate. In plus, este usor accesibila, fara costuri mari si care poate vizualiza orice structuri anatomice, cu limitari la nivelul plamanului, osului si creierului. In aceste cazuri se pot vizualiza doar anumite parti, iar in cazul creierului, doar la varste tinere, cand suturile dintre oasele care alcatuiesc cutia craniana (fontanelele) nu sunt inchise.
Este o metoda in care nu exista efecte adverse, nu foloseste radiatii, nu este invaziva si care in majoritatea cazurilor nu necesita o pregatire speciala, cum ar fi sedarea. Ecografia poate fi repetata de cate ori este nevoie si la orice grupe de pacienti, in special gravidele si copiii. In cazul acestor pacienti, fie nu pot fi utilizate alte metode din cauza efectelor adverse, fie necesita o colaborare apropiata cu medicul, care in cazul copiilor poate fi dificila.
La ora actuala, ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera:
Au aparut diferite tipuri de sonde, unele pentru evaluarea structurilor situate mai profund, altele pentru cele superficiale si altele pentru cavitatile anatomice cum ar fi vaginul, rectul sau esofagul.
Cu ajutorul explorarii ecografice pot fi depistate diferite modificari in structura organelor. Acestea sunt diferitele formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice. Spre exemplu: dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii. In afara modificarilor structurale, ecografia poate depista si modificari in functionalitatea unor organe, prin vizualizarea in timp real a acestora, fiind foarte utila in studiul tubului digestiv, al inimii, al activitatii musculare etc.
In afara studierii vascularizatiei prin metoda Doppler, exista si ecografia cu substanta de contrast. Aceasta consta in injectarea intravenoasa a unei substante care este formata din mici particule de gaz intr-un invelis elastic. In plus, permite o caracterizare foarte buna a tipului de vascularizatie a diferitelor structuri, ajutand la diferentierea diferitelor tipuri de formatiuni tumorale, maligne sau benigne, in aprecierea inflamatiei sau a vaselor de sange. Avantajul acestei metode este reprezentat de usurinta efectuarii, precum si de efectele adverse minime sau absente ale substantei de contrast.
O alta aplicatie a ecografiei o reprezinta elastografia, metoda prin care se poate studia densitatea unui tesut. Pentru aparatele care sunt dotate cu aceasta caracteristica, metoda poate fi folosita in orice tip de ecografie. Aceasta este foarte utila pentru diferentierea formatiunilor tumorale benigne de cele maligne si in aprecierea gradului de fibroza. Vezi aici mai multe despre elastografia mamara.
Indicatiile de examinare sunt multiple, la ora actuala existand practic putine sau deloc ramuri ale medicinii care sa nu beneficieze intr-un fel de examinare ecografica. Aceasta se datoreaza in principal evolutiilor tehnologice ale aparaturii (atat hardware – sondele, cat si software). Acest lucru a permis aparitia unor examinari speciale – noi examinari Doppler (HD, B Flow, Ultrafast), examinari volumetrice – 3D, 4D, sonoelastografia, ecografia cu substanta de contrast, ecoendoscopia.
Pentru a beneficia de o imagine cat mai buna, data de propagarea optima a ultrasunetelor, anumite tipuri de ecografii presupun o pregatire inaintea efectuarii. Spre exemplu, pentru ecografia abdominala, in care este bine sa nu fie prezent mult aer in tubul digestiv, este indicat un repaus alimentar de 4 ore, precum si consum de lichide cu o ora inainte de efectuare, pentru a vizualiza vezica urinara si structurile invecinate. In cazul ecografiilor care presupun masurarea fluxurilor de sange din teritoriul port (abdominal) prin metoda Doppler, cum este cazul hepatitelor cronice sau cirozelor, este necesar un repaus alimentar de 6 ore. Examinarea urologica presupune un consum de lichide care variaza in functie de capacitatea vezicala si ritmul mictiunilor, in general, aproximativ 300 ml. Examenul transrectal impune o alimentatie restrictiva in ziua efectuarii si efectuarea unei mici clisme sau administrarea de Fortrans.
Exista si conditii speciale de efectuare, cand este necesar acordul parintilor si al medicului pediatru/neonatolog, pentru examinarea copilului mic/nou-nascut, dupa adormire prealabila indusa farmacologic.
Alte tipuri de ecografii, cum ar fi cele care folosesc sonde pentru vizualizarea structurilor superficiale, nu necesita o pregatire speciala.
Pentru examinarile ginecologice, perioada de examinare este in functie de patologia/simptomatologia existenta, fie in prima, fie in ultima decada a ciclului. Aceasta necesita o ingestie de lichide de 200-300 ml cu 30 de minute inaintea examinarii. Timpul alocat fiecarui tip de ecografie difera in functie de organul examinat, de cel care conduce investigatia, precum si de pacient, atat din punct de vedere al constitutiei, cat si din punct de vedere al modificarilor descoperite. In general, timpul stabilit este de 30 de minute pentru o examinare.
Pretul pentru o ecografie depinde de tipul acesteia si se incadreaza intre 80 si 200 de lei. In cadrul unor centre medicale, pacientii pot beneficia si de ecografii gratuite pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…