Ecografia de san este o metoda rapida si nedureroasa de examinare a sanilor. Iata cand se recomanda ecografia mamara, ce beneficii are, ce implica procedura si care sunt limitarile.
1. Ce este ecografia de san?
2. Indicatiile ecografiei mamare
3. Procedura
4. Rezultate ecografie mamara
5. Beneficiile unei ecografii mamare
6. Limitari
7. Ecografie mamara vs Mamografie
8. Ecografia mamara– instrument de screening cancer mamar?
Ecografia de san este o solutie pentru evaluarea si depistarea problemelor mamare. Se foloseste pentru a evalua sanii si pentru a depista anumite probleme mamare. De asemenea, desi mamografia ramane standardul de aur pentru screening-ul pentru cancer de san, aceasta prezinta anumite limitari imagistice pentru tesutul mamar dens. Din acest motiv, ecografia si RMN-ul mamar si-au extins rolul ca parte a procedurilor suplimentare de screening mamar.
O ecografie mamara foloseste unde sonore pentru a produce o imagine a tesuturilor din interiorul sanului. Ecografia mamara nu utilizeaza radiatii. Este utilizata pentru a vedea daca o masa de la nivelul sanului este umpluta cu lichid (chist) sau daca este o masa solida. O ecografie nu inlocuieste necesitatea unei mamografii de cele mai multe ori, dar este adesea utilizata pentru a verifica rezultatele anormale ale unei mamografii.
Cat costa o ecografie mamara? Pret ecografie mamara bilaterala este aproximativ 150-400 lei.
Ecografia mamara este adesea utilizata pentru localizarea maselor palpabile si nepalpabile inainte de excizia chirurgicala. Medicii folosesc adesea ecografiile ca instrument de diagnostic pentru a evalua nodulii mamari. Spre deosebire de scanarile CT si radiografii, o ecografie nu utilizeaza radiatii. Din acest motiv, medicii recomanda adesea o ecografie pentru persoanele care nu sunt canditate pentru tehnici de imagistica bazate pe radiatii. Ecografia se foloseste pentru a vedea daca o masa la nivelul sanului este umpluta cu lichid (chist) sau este o masa solida.
Se recomanda adesea ca screening pentru a detecta anumite probleme ale sanului la femeile sub 40 ani si in completarea mamografiei dupa varsta de 40 ani.
Astfel, indicatiile obisnuite pentru ecografia de san sunt:
Medicul poate recomanda o ecografie mamara si pentru a evalua cazuri de mastita, pentru monitorizarea implanturilor mamare si pentru a evalua simptome ca dureri de sani, roseata, umflaturi, decolorarea pielii pe san etc. De obicei, ecografiile mamare se fac intre zilele 3-10 ale ciclului menstrual.
Inainte de ecografia mamara trebuie sa se evite aplicarea de lotiuni sau pudre pe pielea ce urmeaza a fi examinata, deoarece acest lucru poate reduce precizia imaginilor ecografice.
De asemenea, orice forma de metal la nivelul corpului poate interfera cu rezultatele testelor, deci este important sa evitati purtarea de bijuterii sau ceas. Purtati imbracaminte lejera – se recomanda sa fie din doua piese, astfel incat sa fie usor sa va dezbracati deasupra taliei. Vi se va cere sa va indepartati bluza si sutienul si sa va intindeti pe un pat. Se va aplica gel pe piele si sonda va fi plasata pe san si miscata usor in jurul sanului pentru a examina tesutul mamar.
Se va face si examinarea axilei pentru a evalua eventuali ganglioni limfatici mariti, o masa la nivel axilar, umflaturi etc. De obicei, o ecografie mamara dureaza 15-30 de minute. Ecografiile sunt de obicei nedureroase, cu exceptia cazului in care un nodul este foarte sensibil. Poate fi nevoie de mai mult timp daca se va face o examinare a sanilor sau daca este planificata si o biopsie.
Sanul este evaluat in cele patru cadrane principale, si anume cadranul exterior superior, exterior interior, inferior exterior si inferior interior. Orice leziuni observate in timpul examinarii trebuie masurate atat in plan transversal, cat si in plan longitudinal. Localizarea, masurarea, ecogenitatea tuturor maselor trebuie descrise ca fiind hipoecogene, hiperecogene sau eterogene.
Cele mai frecvente caracteristici morfologice asociate cu masele benigne sunt:
Cele mai frecvente caracteristici morfologice asociate cu anumite constatari maligne sunt:
Retineti ca doar medicul poate stabili un diagnostic si poate analiza rezultatele unei ecografii. Cauzele frecvente ale nodulilor mamari necancerosi includ chisturi, sani fibrochistici, papilom intraductal, fibroadenom, mase adipoase, probleme hormonale, mastita sau infectie a sanilor etc. Daca ecografia confirma ca zonele care va preocupa sunt benigne, nu veti mai avea nevoie de alte teste. Daca o imagine sugereaza cancer sau imaginile nu sunt concludente, vi se va cere sa faceti adesea si un RMN mamar sau o biopsie.
➤ Citeste mai multe despre sanatatea sanilor.
Principalul beneficiu al unei ecografii mamare este ca e un alt instrument folosit pentru a ajuta la detectarea cancerului de san. De exemplu, daca o femeie simte o masa sau simte o schimbare in san, o ecografie poate fi utila pentru a obtine caracteristici suplimentare ale zonei de interes, pentru a determina daca acea zona indica ceva benign (chist, ganglion limfatic, tesut benign) sau daca este o suspiciune de cancer.
Ecografia permite detectarea si identificarea majoritatii nodulilor mamari. Este deosebit de utila pentru a face diferenta intre mase solide si saculeti umpluti cu lichid. De asemenea, prin ecografie se pot localiza mase nepalpabile (mase ce nu pot fi simtite). Ecografiile sunt in general nedureroase si pot detecta si modificari in sanii densi. Nu foloseste radiatii, spre deosebire de mamografie.
Ecografia poate fi utilizata pentru a ghida acum in timpul unei biopsii mamare, astfel incat sa poata fi prelevata cea mai precisa proba de tesut. Chirurgul poate utiliza, de asemenea, o ecografie pentru a ghida acul in timpul aspiratiei unui chist pentru a elimina lichidul. Ganglionii limfatici se pot distinge de tumorile maligne si la ecografie.
Ecografiile mamare sunt considerate sigure in sine, dar uneori duc la proceduri de monitorizare, cum ar fi RMN-ul sanilor si biopsiile, care prezinta unele riscuri. In cele din urma, chiar si dupa teste suplimentare, cele mai multe mase si modificari observate la ecografii se dovedesc a fi benigne.
Dezavantajele acestei tehnici imagistice includ:
Ecografia nu este, in general, utilizata ca instrument principal de screening pentru cancerul de san. Cu toate acestea, atunci cand este utilizata impreuna cu mamografia, poate completa alte instrumente de screening pentru cancerul de san. Adesea, o ecografie va fi recomandata atunci cand se detecteaza o anomalie la o mamografie.
Spre deosebire de mamografie, ecografiile mamare nu utilizeaza radiatii si, prin urmare, nu prezinta niciun risc pentru femeile gravide.
O mamografie foloseste o doza mica de radiatii pentru a produce o imagine a sanului. Tesutul este comprimat intre doua placi pentru a obtine cea mai buna imagine. O ecografie foloseste unde sonore de inalta frecventa si le converteste intr-o imagine. Nu se folosesc niciun fel de radiatii. Undele sonore sunt trimise prin traductor. Nu sunt implicate placi si sanii nu sunt aplatizati.
Imaginile sunt, de asemenea, diferite – mai ales daca se face o mamografie 3D. O mamografie 3D arata o imagine detaliata a sanului prin realizarea de imagini in „fasii” pe masura ce aparatul se misca in jurul sanului. Rezultatul este de aproximativ 300 de imagini detaliate care ajuta radiologii sa detecteze anomalii si este foarte util pentru femeile cu sani densi.
Diferenta principala intre mamografii si ecografii mamare este data de rolul fiecareia. Mamografiile sunt un test de screening eficient, ceea ce inseamna ca ofera cele mai multe informatii pentru femeile care nu prezinta niciun simptom de probleme mamare. De cealalta parte, ecografiile mamare nu sunt concepute pentru a fi un instrument de screening eficient din mai multe motive. O ecografie mamara este, in general, utilizata din motive de diagnostic, cum ar fi atunci cand o mamografie indica o densitate suspecta intr-un san.
Acest lucru depinde de fiecare caz in parte. O ecografie poate fi o alegere buna mai ales pentru femeile mai tinere de 30 ani, daca sunt depistate anumite probleme in sarcina, daca este prezent un chist ce trebuie drenat etc. Insa, este posibil ca ecografiile mamare sa rateze unele tumori mai mici care pot fi detectate prin mamografie. In plus, ecografiile sunt mai putin precise in caz de supraponderalitate sau daca aveti sani mari.
Ecografia – este o alternativa la mamografie? Desi ecografiile pot fi utilizate in anumite situatii si chiar se folosesc in plus fata de mamografie pentru femeile asimptomatice cu sani densi, nu exista suficiente date despre eficacitatea sa in screening pentru cancer mamar. Ecografiile independent de alte metode nu reprezinta o alternativa la mamografia pentru screeningul de rutina pentru cancer mamar, deoarece nu pot detecta micile depozite de calciu (microcalcificari) care pot fi un semn al cancerului mamar.
Insa, screening-ul pe baza de ecografie pentru sanul intreg, atunci cand este utilizat in plus pe langa mamografii, detecteaza unele tipuri de cancer de san in stadiu incipient care nu sunt observate pe mamografii la femeile cu tesut mamar dens – insa cu un cost. Adaugarea ecografiilor la screening-ul mamografic prezinta un risc de rezultate fals pozitive (ceea ce inseamna ca rezultatele indica o posibila problema, dar nu exista de fapt cancer de san). Rezultatele fals pozitive pot duce la anxietate, biopsii mamare cu rezultate benigne si un ciclu de mamografii suplimentare si ecografii.
Recomandarile sunt in functie de fiecare pacient in parte si este important sa respectati indicatiile medicului.
Referinte:
(1) https://ibus.org/histmaterials/mundinger_5.pdf
(2) https://www.ajronline.org/doi/pdf/10.2214/AJR.13.12072
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=breastus
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-ultrasound
(5) https://www.healthline.com/health/breast-ultrasound
(6) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-ultrasound.html
(7) https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-ultrasound
(8) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/getting-diagnosed/tests-diagnose/breast-ultrasound
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…