Dusul vaginal cu diferite solutii este practicat de multe femei – este acesta benefic sau face mai mult rau decat bine? Iata de ce apeleaza femeile la dusuri vaginale si ce efecte pot avea acestea.
1. Ce inseamna dus vaginal?
2. De ce apeleaza femeile la dusuri vaginale?
3. Sunt necesare dusurile vaginale?
4. Probleme de sanatate legate de dusul vaginal
5. Sfaturi pentru a mentine sanatatea vaginului
Dus vaginal inseamna curatarea interna a vaginului – difera de simpla curatare externa a vulvei. Este folosit de multe femei din intreaga lume – unele folosesc apa simpla, altele apa cu diverse alte solutii sau produse farmaceutice. Dusul vaginal poate implica pur si simplu clatirea vaginului cu lichidul de curatare. Poate include, de asemenea, fortarea lichidului la presiune ridicata in vagin folosind un anumit dispozitiv.
In functie de ce tehnici si produse sunt utilizate, riscurile potentiale ale dusului vaginal vor varia. Apa simpla si clatirea pur si simplu sunt relativ sigure, desi nu mereu, dar fortarea lichidului prin col si pana in uter poate avea anumite efecte adverse grave.
Utilizarea principala a dusurilor vaginale de catre femei este pentru a spala vaginul. Motivele comune pentru care femeile mentioneaza adesea ca folosesc astfel de tehnici sunt (toate aceste motive sunt gresite si dusul intern nu este util pentru niciunul dintre aceste motive):
Functioneaza dusul vaginal pentru motivele mentionate mai sus? Raspunsul este NU. Unele femei spun ca dusul vaginal le face sa se simta mai curate. Exista, totusi, foarte putine dovezi stiintifice despre beneficiile dusurilor vaginale.
Vaginul are propriul sau mecanism de auto-curatare – bacterii benefice care ajuta la mentinerea sanatoasa a vaginului. Dusul vaginal poate perturba echilibrul bacteriilor din vagin si poate modifica pH-ul normal al vaginului. Modificarile compozitiei bacteriilor care se gasesc in mod normal in vagin pot duce la un risc crescut de infectii vaginale. Aceste bacterii (cele mai multe dintre ele poarta numele de Lactobacilli) fac asta controland cresterea bacteriilor rele care pot provoca infectii. Dusurile vaginale tulbura acest echilibru delicat prin reducerea numarului de Lactobacilli protectori, formand astfel un mediu in care bacteriile nocive pot sa se dezvolte. Dusul intern poate provoca, de asemenea, raspandirea bacteriilor daunatoare mai departe in tractul reproducator, daca o infectie este deja prezenta in vagin.
Spalarea vaginului cu lichide poate astfel indeparta bacteriile bune si poate perturba mediul care mentine sanatos vaginul. In plus, contraceptia si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala trebuie gestionate cu contraceptive moderne si medicina moderna.
Dusul intern nu este eficient nici in prevenirea sarcinii si nici in prevenirea raspandirii bolilor cu transmitere sexuala.
Exista o multime de bacterii in interiorul vaginului si sunt acolo pentru a-l proteja. Vaginul contine mai multe bacterii decat orice alta parte din corp dupa intestin, si bacteriile sunt acolo cu un motiv.
Bacteriile bune din vagin:
Daca echilibrul bacteriilor este perturbat, acest lucru poate duce la infectii si inflamatii.
Bacteriile numite lactobacili ajuta la pastrarea echilibrului pH-ului vaginului la nivelul sau normal scazut (pH sub 4,5), ceea ce impiedica si cresterea altor organisme. Daca pH-ul vaginului creste (devine mai putin acid), calitatea sau cantitatea de lactobacili poate scadea si alte bacterii se pot multiplica. Asta poate duce la infectii, cum ar fi vaginoza bacteriana, care poate provoca simptome, inclusiv mancarime, iritatie si scurgere anormala.
Unele femei spun ca le place sa apeleze la dus vaginal, deoarece le face sa se simta mai curate, in special dupa menstruatie sau actul sexual. Simpla curatare la exterior a zonei genitale zilnic este suficienta pentru o igiena buna. Daca observati un miros vaginal neplacut sau o scurgere neobisnuita sau daca va confruntati cu mancarimi, roseata sau arsuri, ar trebui sa va adresati medicului – poate fi vorba de o infectie.
De asemenea, dusul vaginal NU protejeaza impotriva sarcinii sau impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Dusul intern nu perturba doar flora vaginala. Produsele chimice utilizate in multe pulberi pentru dus vaginal si nu numai pot irita sau inflama tesutul. Asta ar putea agrava o infectie existenta. De asemenea, ar putea face o femeie mai sensibila la o noua infectie.
Multe femei apeleaza la dus vaginal din cauza unui miros vaginal puternic sau neobisnuit sau a scurgerilor vaginale. Acest lucru poate fi deosebit de periculos daca acele simptome sunt rezultatul unei infectii precum gonoreea, chlamydia sau trichomoniaza. Cand cineva are o astfel de infectie, dusul vaginal poate forta organismele in uter, unde este mai probabil sa provoace boala inflamatorie pelvina – o infectie legata de infertilitate.
Mirosul vaginal este orice miros care provine din vagin. Intensitatea acestui miros poate varia in timpul ciclului menstrual, sarcinii sau menopauzei. De asemenea, puteti simti mirosuri mai puternice dupa actul sexual sau exercitiile fizice. Un miros anormal de puternic este adesea insotit de alte simptome, cum ar fi senzatie de arsura, mancarime, scurgeri sau iritatie. De obicei, mirosul vaginal este considerat „normal” daca nu aveti alte simptome.
Unele cauze ale mirosului vaginal anormal pot include:
Femeile nu ar trebui sa foloseasca dusuri vaginale. Flora vaginala reprezinta bacteriile din vagin. Acest lucru mentine vaginul sanatos si previne infectiile. Vaginul unei femei se „auto-curata” si poate mentine echilibrul corect al pH-ului fara interferente. Dusul intern poate elimina bacteriile bune din vagin. Utilizarea unor astfel de dusuri poate schimba echilibrul de pH, permite bacteriilor rele sa se multiplice si poate duce infectii, iritatii si complicatii mai severe.
Daca aveti deja o infectie vaginala, dusul poate impinge bacteriile care provoaca infectia in uter, trompe uterine si ovare. Asta poate duce la boala inflamatorie pelvina, o problema grava de sanatate.
Problemele de sanatate legate de dusul vaginal includ:
Vaginul se curata in mod natural, producand mucoase. Mucoasa indeparteaza reziduuri, sange, sperma si secretia vaginala. Daca va ingrijoreaza mirosul vaginal, discutati cu medicul. Trebuie sa stiti ca inclusiv un vagin sanatos, curat are un miros usor specific, ce se modifica pe parcursul zilei. De asemenea, activitatea fizica poate duce la un miros mai puternic, dar acest lucru este relativ normal.
Mentinerea vaginului curat este simpla. Cea mai usoara cale este prin spalarea cu apa la baie sau la dus. Se poate folosi o solutie externa fara parfum, sau una destinata utilizarii intime care nu va afecta echilibrul natural al pH-ului vaginului. Nu frecati zona si evitati sa introduceti sapun in vagin.
Referinte:
(1) Douching, link: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/douching
(2) Douching? Don’t! The Vagina Does a Good Job of Cleaning Itself, link: https://www.verywellhealth.com/douching-dont-3133090
(3) What is a douche?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320998.php
(4) Vaginal Douche (Douching) Safety, Methods, and Effectiveness, link: https://www.medicinenet.com/vaginal_douche_douching/article.htm#what_is_vaginal_douching
(5) What Is a Douche and Is Douching Safe?, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/what-is-a-douche
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…