Mituri despre sanatate exista la tot pasul – de la remedii fantasmagorice, la cauze ireale ale unor boli si idei false despre organism, nutritie, sport sau afectiuni. Exista mituri multe legate de nutritie, de afectiuni cronice, stil de viata si nu numai. Iata cateva dintre cele mai frecvente mituri despre sanatate, si ce explicatii exista.

Cuprins:

MITUL 1 – Vaccinurile cauzeaza autism
MITUL 2 – Dieta fara gluten este benefica pentru oricine
MITUL 3 – Antibioticele sunt utile in viroze
MITUL 4 – Racesti daca iesi cu parul ud afara
MITUL 5 – Regula de 5 secunde!
MITUL 6 – „Superalimentele” si cancerul
MITUL 7 –  Suplimentele – benefice pentru toti
MITUL 8 –  Folosim doar 10% din creier
MITUL 9 – Cititul pe intuneric afecteaza sanatatea ochilor
MITUL 10 – Cuptorul cu microunde distruge nutrientii din alimente

MITUL 1 – Vaccinurile cauzeaza autism

Teama de vaccinuri este printre cele mai mari mituri despre sanatate. Asta i-a determinat pe multi parinti sa le intarzie sau sa le evite complet pentru copiii lor. Temerile sunt justificate? Vaccinurile, ca orice alte medicamente, pot provoca reactii adverse. Acestea sunt aproape intotdeauna minore, cum ar fi o umflatura mica sau roseata la locul injectarii. Foarte rar sunt declansate alergii la vaccinuri, iar medicii si asistentele sunt instruiti sa le identifice si sa le trateze prompt.

Vaccinarea ofera protectie impotriva bolilor extrem de periculoase si adesea mortale. Boli precum rujeola si tusea convulsiva au fost controlate cu succes de vaccinuri.

In ceea ce priveste vaccinurile si daca provoaca autism, acest mit a pornit in 1998 cu un articol in revista The Lancet. In studiu, parintii a 8 copii cu autism au spus ca ei cred ca cei mici au dobandit afectiunea dupa ce au primit un vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (vaccinul ROR). De atunci, zvonurile au continuat in ciuda rezultatelor multor studii. De exemplu, un studiu din 2002 publicat in The New England Journal of Medicine, realizat pe un esantion de 530.000 de copii nu a gasit nicio legatura intre vaccinari si riscul unui copil de a dezvolta autism.

Din pacate, rezistenta acestui mit continua sa consume timp si buget care ar putea fi folosite pentru a face progrese in autism, mai degraba decat sa dovedeasca, inca o data, ca vaccinarile NU provoaca autim.

MITUL 2 – Dieta fara gluten este benefica pentru oricine

De-a lungul anilor, adeptii unor diete fara carbohidrati au denuntat in mod special glutenul ca fiind o componenta nesanatoasa din alimente si ca toti ar trebui sa renuntam la gluten. Exista unii oameni care nu ar trebui sa consume gluten. Aici intra cei cu boala celiaca, o afectiune autoimuna care poate duce la deteriorarea intestinala si la absorbtia slaba a substantelor nutritive in organism.

Din motive de sanatate, cei cu boala celiaca au nevoie de o dieta stricta, fara gluten, pentru toata viata. Asta pentru ca ingestia de gluten provoaca o reactie adversa care afecteaza starea celulelor intestinale si poate duce la probleme grave de sanatate. De asemenea, cei cu sensibilitate la gluten non-celiaca au nevoie de o dieta fara gluten pentru a evita efectele adverse asupra sanatatii.

Astfel, o dieta fara gluten este mai sanatoasa pentru toata lumea? Nu este adevarat – cu exceptia persoanelor care au boala celiaca, sensibilitate la gluten sau alte tulburari legate de gluten. Pentru populatia generala, prezenta sau absenta glutenului nu este legata de calitatea dietei.

Beneficiile limitarii glutenului exista daca prin asta se elimina produsele zaharoase, procesate si rafinate. Produsele „fara gluten” sunt o necesitate pentru cei care au nevoie de asta, dar pentru altii sunt doar un moft dietetic.

MITUL 3 – Antibioticele sunt utile in viroze

O alta conceptie gresita comuna din categoria mituri despre sanatate este ca antibioticele vor trata o infectie virala. Cu toate acestea, antibioticele ucid doar bacteriile. Unii ar putea crede ca ingerarea antibioticelor e utila impotriva unei boli virale. De fapt, asta ar putea aduce mai multe probleme. Antibioticele nu combat infectiile cauzate de virusuri.

Antibioticele sunt leacul pentru raceala si gripa? Fals. Antibioticele sunt active numai impotriva bacteriilor. Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri impotriva carora antibioticele nu au absolut niciun efect. Si, cu cat folosim mai multe antibiotice, cu atat bacteriile devin mai rezistente si vor creste in numar.

A lua antibiotice atunci cand nu este necesar sau a nu le lua conform instructiunilor medicale face ca alte bacterii comune din organism sa devina rezistente. Din nefericire, unii medici inca prescriu antibiotice pentru infectii virale, cum ar fi racelile. Asta pentru a ameliora problemele pacientilor sau ca o masura preventiva pentru a evita o infectie bacteriana ce poate sa apara de obicei atunci cand organismul este slabit.

Unul dintre principalii factori pentru cresterea rezistentei la antibiotice la nivel mondial este utilizarea excesiva si gresita a antibioticelor. Daca antibioticele sunt oprite mai devreme decat este prescris de medic, bacteriilor li se ofera posibilitatea de a se reproduce si de a deveni mai rezistente.

MITUL 4 – Racesti daca iesi cu parul ud afara

Cand vine vorba de frig si vreme rece, mituri despre sanatate sunt nenumarate. Care? de la „te trage curentul” sau frica romanilor de curent, pana la dormitul cu parul ud sau iesitul cu parul ud afara. Raceala este data de unul dintre cele peste 200 de virusuri care provoaca raceala, de obicei rinovirus. Una dintre cele mai comune credinte care a fost transmisa din generatie in generatie este ca daca iesi afara cu parul umed te poate imbolnavi. Nimeni nu stie cu adevarat cum ar functiona acest lucru. Umezeala nu te face in mod cert mai atractiv pentru germeni.

Deoarece racelile si gripa tind sa apara in timpul iernii sau in anotimpurile ploioase, oamenii au ajuns la presupunerea ca vremea rece echivaleaza cu boala. Cu toate acestea, iarna inseamna de fapt ca ai tendinta sa petreci timp mai mult in interior, in apropiere de mai multi oameni ce ar putea sa iti transmita germeni.

In timp ce parul umed, la temperaturi reci, va cauza cu siguranta disconfort, ceea ce va pune in pericol de fapt este expunerea la germeni. Asta inseamna atingerea suprafetelor care pot avea germeni, si apoi atingerea gurii sau a nasului si transferul germenilor. Virusurile de raceala si gripa sunt transmise prin fluide corporale ale persoanelor deja infectate – tuse, stranut, contact cu secretii.

MITUL 5 – Regula de 5 secunde!

Ati vazut vreodata pe cineva sa scape o bucata de mancare, sa o ia repede invocand „regula de 5 secunde” si apoi sa o manance? Ei bine, aceasta „regula” este un mit total! Nu este nevoie de 5 secunde pentru ca bacteriile sa ajunga pe alimente – bacteriile ajung pe aliment instantaneu. De asemenea, sansa ca podeaua sa nu aiba deloc bacterii este slaba. Este nevoie de mai putin de o secunda pentru ca bacteriile sa contamineze alimentele. Depinde mult de curatenia suprafetei si daca alimentul scapat este uscat sau umed.

Timpul in care un aliment ramane pe podea nu schimba cantitatea de bacterii care se lipeste de aliment. Daca bacteriile sunt prezente, se vor lipi de mancare instantaneu. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 12% dintre bolile transmise prin alimente sunt rezultatul contaminarii incrucisate cu alimente de pe suprafete.

MITUL 6 – „Superalimentele” si cancerul

Superalimente” este un termen de marketing utilizat pentru a descrie alimentele care ofera beneficii mai mari pentru sanatate. Tehnic, nu exista niciun superaliment care sa-l eclipseze pe altul. Cu toate acestea, termenul a avut succes in a sublinia si scoate in evidenta unele alimente nutritive (adica matcha, diferite seminte sau cereale, fructe exotice etc.). Este un termen de marketing folosit pentru a vinde produse si nu are o baza stiintifica.

Corpurile noastre sunt complexe, iar cancerul este foarte complex la randul sau, asa ca este o exagerare sa spunem ca orice aliment, de la sine, ar putea avea o influenta majora asupra riscului de a dezvolta cancer. Diagnosticul de cancer poate fi unul dintre cele mai stresante evenimente din viata unei persoane. Pentru a recastiga controlul, unii pacienti apeleaza la „diete minune”. O mare parte dintre sfaturi sunt bine intentionate, dar uneori aceste remedii si diete sunt promovate de catre persoane fizice sau companii care incearca sa profite de acest moment vulnerabil al unui pacient. De asemenea, astfel de diete si remedii minune pot sa intarzie tratamentul necesar si scad astfel sansele de supravietuire.

Nu exista o dieta, un superaliment, vitamine sau bauturi care sa poata vindeca un cancer. Cancerul este in general cauzat de mutatii genetice asupra celulelor. Aceasta deteriorare poate fi cauzata si de factori de mediu, inclusiv poluare, stil de viata etc.

Cheia unei diete sanatoase este consumul unei varietati de alimente sanatoase, care sa includa fructe si legume, cereale integrale, proteine ​sanatoase, leguminoase, lactate cu continut scazut de grasimi si grasimi sanatoase.

MITUL 7 –  Suplimentele – benefice pentru toti

Studiile au aratat ca suplimentele de vitamine si minerale administrate fara o baza medicala nu sunt doar ineficiente, ci si periculoase. Pot creste riscul pentru unele afectiuni, pot provoca daune si pe termen scurt si pot duce la toxicitate.

Nu toate multivitaminele sunt la fel. Numarul de nutrienti dintr-o multivitamina poate varia. Daca luati vitamine si minerale fara a fi necesar, este posibil sa deteriorati organele vitale in acest proces. Prea multa vitamina A poate afecta ficatul si, la mamele insarcinate, poate duce la defecte la nastere. Excesul de vitamina B6 poate provoca leziuni nervoase si prea multa vitamina C poate transforma faimosul antioxidant intr-un pro-oxidant. De asemenea, prea multa vitamina D poate cauza greata, varsaturi, constipatie, slabiciune si pierdere in greutate.

Suplimentele de vitamine si minerale se administreaza DOAR la indicatiile medicului, cand exista o nevoie nutritionala mai mare in organism sau cand exista carente.

MITUL 8 –  Folosim doar 10% din creier

Creierul uman este complex si inca mai sunt necesare multe cercetari pentru a intelege ce se intampla acolo. Este probabil un motiv pentru care persista atat de multe mituri despre modul in care functioneaza creierul, in ciuda multor dovezi contrare. Unul dintre cele mai frecvente dintre aceste mituri despre sanatate este ca fiinta umana foloseste doar un procent minuscul din puterea si potentialul creierului sau.

In realitate, ne folosim tot creierul. Singurele cazuri in care exista regiuni nefolosite ale creierului sunt cele in care afectarea creierului sau boala a distrus anumite regiuni.

Actiuni simple precum vorbitul, miscarea mainilor sau intinderea folosesc mult mai mult de 10% din creier. Chiar si atunci cand crezi ca nu faci nimic, creierul face de fapt multe, cum ar fi controlul respiratiei si ritmului cardiac. Cu toate acestea, este adevarat ca puteti invata lucruri noi, dar, in acest sens, nu veti folosi o portiune nefolosita a creierului.

Multi speakeri motivationali promoveaza acest mit inca din 1907, ca o modalitate de a incuraja oamenii sa apeleze la o anumita capacitate latenta. Mentioneaza adesea mitul de 10 % ca o modalitate de a demonstra ca toti oamenii ar trebui sa se straduiasca sa-si traiasca potentialul. Este posibil sa fi fost influentata de neintelegerea sau interpretarea gresita a cercetarilor neurologice. Ideea ramane in cultura populara pentru ca vrem sa credem ca nu ne-am atins potentialul maxim.

MITUL 9 – Cititul pe intuneric afecteaza sanatatea ochilor

Aproape tuturor ni s-a spus sa aprindem lumina cand citim daca vrem sa nu „ne stricam ochii”. Acest lucru este similar cu mitul despre a sta prea aproape de televizor. Adevarul e ca cititul in lumina insuficienta nu va afecta permanent ochii, doar va duce la incordarea ochilor, care adesea provoaca dureri de cap si oboseala.

Lumina slaba – sau, alternativ, privitul la TV la o distanta apropiata – poate duce, fara indoiala, la disconfort la nivelul ochilor. Mitul despre privitul prea aproape la TV a inceput in anii ’60, iar la acea vreme, este posibil sa fi fost adevarat. Unele televizoare color de atunci emiteau cantitati mari de radiatii care ar fi putut provoca leziuni oculare, dar aceasta problema a fost remediata, iar monitorele TV si computerul de astazi sunt relativ sigure.

Asadar, de citit cu siguranta recomandam – cititi cat mai mult! Puteti citi cu lumina redusa, dar de ce sa ne chinuim? Aprindeti o veioza pentru a nu va suprasolicita vederea si sa preveniti o durere de cap.

MITUL 10 – Cuptorul cu microunde distruge nutrientii din alimente

De-a lungul anilor, acest mit a luat multe forme pe Internet – mituri despre sanatate despre microunde si altele. Unii cred ca microundele fac ca alimentele sa fie radioactive, in timp ce altii cred ca substantele chimice din vasele incalzite se vor scurge in alimente. Exista riscul ca gatitul alimentelor in cuptorul cu microunde sa faca astfel incat substantele chimice periculoase sa se scurga in alimente, dar atat timp cat utilizati recipiente sigure pentru microunde, care nu contin plumb, BPA sau ftalati, sunteti in siguranta.

Microundele nu sunt radioactive, ele sunt electromagnetice, astfel incat nu exista nicio modalitate posibila de a face alimentele radioactive. Microundele patrund in alimente si fac ca moleculele de apa si alte molecule sa oscileze, ceea ce incalzeste alimentele.

Nutrientii se descompun cand sunt expusi la caldura, indiferent de sursa. Gatirea alimentelor in apa sau alte lichide poate duce, de asemenea, la pierderea unor nutrienti din alimente. Deoarece microundele actioneaza atat de rapid si se foloseste foarte putin lichid, astfel se pastreaza mai multi nutrienti decat prin alte metode de gatit, cum ar fi fierberea.

Dupa cum a raportat Organizatia Mondiala a Sanatatii, gatitul la cuptorul cu microunde este un mod sigur de a prepara si se pastreaza aproximativ acelasi nivel de nutrienti ca atunci cand gatim pe aragaz sau in cuptor.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma