Te confrunti cu dureri vaginale? Acestea pot avea diverse cauze, de la lipsa lubrifierii vaginale, pana la traumatisme si infectii genitale. Iata care sunt posibilele cauze si ce solutii de tratament exista.

Cuprins:

1. Ce sunt durerile vaginale?
2. Durerea vaginala si vulvodinia
3. Simptome durere vaginala
4. Cauzele durerii vaginale
5. Diagnostic
6. Tratamente pentru dureri vaginale

Ce sunt durerile vaginale?

Multe femei se plang de dureri in vagin. De obicei, durerea este „la exterior”, localizata in principal la nivelul deschiderii vaginale, unde tesutul umed al vaginului intalneste pielea uscata. Uneori vorbim de dureri doar in anumite situatii, cum ar fi dureri in timpul actului sexual. In general, cand vorbim de dureri vaginale, mancarimi, dureri la contactul sexual – sunt catalogate drept simptome ale unei probleme numite vulvodinie.

Durerea vaginala trebuie luata in serios. Sanatatea vaginala este importanta pentru sanatatea ta fizica si emotionala generala. Daca intampinati dureri in viata de zi cu zi, dureri in timpul actului sexual, urinare dureroasa sau uscaciune vaginala, contactati medicul pentru un control.

Durerea vaginala si vulvodinia

Femeile care sufera de dureri vaginale in timpul penetrarii sexuale sau la introducerea unui tampon pot fi diagnosticate adesea cu vulvodie. Aceasta stare neobisnuita poate aparea chiar si fara nicio penetrare sau stimulare a vaginului. O evaluare completa poate ajuta la determinarea cauzei durerii, care adesea poate fi atenuata cu un calmant topic. Vulvodinia este durere la nivelul vulvei, in general  fara o cauza cunoscuta, si anume dureri vaginale si vulvare constante. In cele mai multe cazuri, durerea vulvara sau vaginala este un simptom al altei probleme. Atunci cand este tratata aceasta problema, durerea dispare adesea.

Simptome durere vaginala

Durerea vaginala este ea insasi un simptom. In general vorbim de disconfort de intensitate variabila, senzatie de arsura, mancarime, palpitatii in zona vaginului. Uneori, durerea este constanta. Alteori, se simte doar atunci cand exista presiune asupra zonei. Aceasta presiune poate fi cauzata de:

  • actul sexual;
  • introducerea unui tampon;
  • control ginecologic;
  • lenjerie prea stransa sau pantaloni prea stramti etc.

Pot aparea si simptome precum:

Cauzele durerii vaginale

Durerea vaginala poate avea numeroase cauze, iar uneori cauza ramane chiar necunoscuta. Iata cativa dintre factorii asociati adesea cu durerea vaginala:

Infectia vaginala

Infectia fungica poate fi adesea interpretata gresit ca durere vaginala din cauza gradului de disconfort pe care il provoaca, dar infectia nu este una dureroasa. Cu toate acestea, trebuie tratata in mod adecvat pentru ameliorarea simptomelor si, in general, va necesita utilizarea unei creme anti-fungice.

Traumatisme fizice sau sexuale

Terminatiile nervoase vaginale si vulvare pot fi deteriorate in timpul nasterii, abuzului sexual sau sexului fara o lubrifiere vaginala suficienta, dar si dupa o interventie chirurgicala sau alte proceduri medicale. Activitatile care pun foarte multa presiune asupra regiunii vaginale, cum ar fi mersul pe bicicleta sau calaritul, pot afecta de asemenea terminatiile nervoase si tesutul.

Alergii

Sapunurile, gelurile si produsele deodorante feminine pot provoca o reactie alergica in regiunea vulvara la unele femei. Acest lucru poate duce la iritare, inflamatie si durere.

Uscaciune vaginala

Uscaciunea vaginului provoaca durere, arsura si disconfort in timpul si dupa actul sexual. Uscaciunea vaginala poate provoca, de asemenea, disconfort si iritare in viata de zi cu zi prin frictiune genitala. Uscaciunea vaginala poate fi data de un dezechilibru hormonal, mai precis, o scadere a estrogenului. Estrogenii topici si alti inlocuitori de estrogen pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Atrofie vaginala

Atrofia vaginala este subtierea, uscarea si inflamatia peretilor vaginali, din cauza scaderii productiei de estrogen, provocand iritatii vaginale, dureri si probleme urinare. Se estimeaza ca 10 – 40 % dintre femeile aflate in postmenopauza prezinta semne de atrofie vaginala, dar doar aproximativ 25% dintre aceste femei solicita ajutor medical pentru durerile vaginale. De multe ori femeile presupun in mod incorect ca simptomele atrofiei vaginale sunt doar simptome ale menopauzei sau ale imbatranirii si ca nu exista tratamente.

Dezechilibru hormonal

O scadere a nivelului de estrogen poate aparea in mod natural odata cu menopauza sau poate fi declansata de probleme de sanatate reproductiva sau proceduri medicale care au impact asupra functiei ovarelor sau necesita eliminarea ovarelor. Aceasta fluctuatie provoaca subtierea si uscarea tesuturilor vaginale, ceea ce poate duce la dureri vaginale. Unele cauze comune includ: menopauza si peri-menopauza, medicamente precum inhibitori de aromataza pentru tratamentul cancerului de san, alaptare, histerectomie etc.

Citeste mai multe aici despre dezechilibrele hormonale la femei.

Laxitatea vaginala

Laxitatea vaginala (vagin larg) sau slabiciunea apare atunci cand tesuturile vaginale se intind in timpul nasterii vaginale sau isi pierd rezistenta din cauza imbatranirii sau a scaderii nivelului de estrogen, mai ales in timpul menopauzei. Afectiunea provoaca o lipsa de lubrifiere, un raspuns sexual slabit si incapacitatea de a experimenta orgasmul.

Endometrioza

Endometrioza apare atunci cand mucoasa uterului creste in afara uterului, atasandu-se chiar si la alte organe pelvine. Aceasta afectiune poate provoca dureri vaginale in timpul actului sexual, dureri pelvine in timpul ciclului menstrual. Tratamente eficiente includ terapiile hormonale si, in unele cazuri, operatiile.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este o infectie a vaginului si a organelor de reproducere din jur, care provoaca durere in timpul penetrarii sexuale si menstruatiei. Tratamentul prompt este vital deoarece boala inflamatorie pelvina poate pune in pericol fertilitatea.

Boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi herpesul sau clamidia, pot provoca dureri si iritatii vaginale. Daca banuiti ca ati fost expus unei BTS, este important sa solicitati un tratament cat mai curand posibil pentru a atenua efectele pe termen lung ale infectiei.

Dispareunie – dureri in timpul actului sexual

Durerea vaginala poate aparea, de asemenea, dintr-o afectiune numita dispareunie. Acesta este un termen medical pentru contactul sexual dureros. Poate fi cauzat de o lubrifiere insuficienta in timpul sexului din cauza modificarilor hormonale sau a lipsei de excitare sexuala. Durerea vaginala poate proveni, de asemenea, din afectiuni psihologice, cum ar fi un istoric de abuz sexual.

Este posibil sa aveti dispareunie daca aveti oricare dintre urmatoarele:

  • durere doar la penetrare;
  • durere la fiecare penetrare, inclusiv introducerea unui tampon;
  • durere profunda in timpul actului sexual;
  • durere cu senzatie de arsura;
  • durere care persista dupa contactul sexual.

Cauzele dispareuniei pot include:

  • lipsa lubrifierii sexuale;
  • scaderea nivelului de estrogen;
  • traumatism sau iritatie in urma unui accident, interventie chirurgicala sau nastere;
  • infectii sau inflamatii;
  • vaginism sau spasme involuntare ale muschilor peretelui vaginal;
  • anomalii congenitale.

Chistul glandelor Bartholin

Glandele Bartholin sunt de o parte si de alta a intrarii in vagin si ajuta la lubrifierea acestuia. Un blocaj in una dintre aceste glande poate da nastere unui chist, care se poate simti ca o masa grea sau poate arata ca un cos. Chistul poate provoca durere, de obicei pe o parte a vaginului. Chisturile Bartholin pot creste cateva zile, apoi dispar sau se rup. Uneori se infecteaza, provocand dureri intense.

Alte cauze potentiale ale durerii vaginale includ:

  • un indicator al factorilor emotionali si psihologici legati de anxietate, depresie, stres si traume, raportat la un istoric de abuz;
  • vestibulita vulvara;
  • cancer cervical.

Diagnostic

De obicei, un medic poate diagnostica o infectie vaginala pe baza simptomelor unei persoane, desi este posibil sa fie nevoie sa testeze o proba de secretii. Acest lucru va ajuta medicul sa excluda infectiile bacteriene si ITS, cum ar fi gonoreea si clamidia.

De asemenea, se pot efectua urmatoarele:

  • o examinare fizica a zonei pentru a verifica daca exista rani recente;
  • examen vaginal intern pentru a verifica anomaliile musculare, umflarea si iritarea;
  • analzia istoricului medical cuprinzator, inclusiv intrebari despre factorii de risc pentru probleme specifice de sanatate vaginala.

Persoanele cu vulvodinie nu au de obicei simptome detectabile ale unei tulburari fizice. Din acest motiv, medicul va trebui sa excluda alte cauze ale durerii vaginale inainte de a ajunge la diagnostic.

In timpul examinarii, medicul poate utiliza un tampon de bumbac pentru a atinge diferite zone din vulva si in jurul sau pentru a vedea unde este durerea si cat de severa este. De asemenea, medicul va poate recomanda o examinare numita colposcopie pentru o examinare mai atenta asupra celulelor de pe vulva.

Tratamente pentru dureri vaginale

Pentru a trata durerea vaginala, se va incerca tratarea cauzei de baza.

Medicamente pentru dureri vaginale

Daca aveti o infectie bacteriana sau fungica, medicul va prescrie antibiotice sau medicamente antifungice pentru a o trata. Luati toate dozele prescrise, chiar daca simptomele se amelioreaza inainte de a termina cursul tratamentului. Acest lucru reduce riscuri revenirii infectiei.

De asemenea, medicul va poate recomanda unguente topice, cum ar fi gelul cu lidocaina. Va pot ajuta sa va amortiti zona vaginala. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea disconfortului persistent sau a durerii in timpul actului sexual. Cremele topice cu steroizi pot ajuta la reducerea iritatiei, umflarii si senzatiei de arsura. Aplicati un gel anestezic, cum ar fi lidocaina, cu pana la 20 de minute inainte de sex. Acest lucru poate face sexul mai confortabil. Lubrifiantii vaginali pot calma zona si pot ajuta la hidratarea vulvei daca este uscata.

Calmante conventionale, cum ar fi paracetamolul, nu vor ameliora de obicei durerea legata de vulvodinie. Antidepresivele triciclice sau anticonvulsivante pot ajuta, de asemenea, la reducerea durerii cronice.

Terapii alternative pentru dureri vaginale

Daca durerea vaginala provine din infectii cronice ale tractului urinar (UTI), administrarea suplimentelor de citrat de calciu poate ajuta la reducerea simptomelor tractului urinar care contribuie la durerea vaginala. Evitarea alimentelor bogate in oxalati poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor urinare. Aceste alimente includ prazul, rubarba, migdalele, alunele si fisticul. Inainte de a lua orice suplimente sau de a schimba dieta, discutati cu medicul.

Fizioterapie pentru disconfort vaginal

Un kinetoterapeut va poate invata cateva exercitii pentru planseul pelvin (cum ar fi eliberarea muschilor planseului pelvin) pentru a ajuta la relaxarea muschilor din jurul vaginului. Unii fizioterapeuti pot sugera, de asemenea, sa incercati TENS (stimularea electrica nervoasa transcutanata) pentru a reduce durerea.

Consiliere psihologica pentru efectele durerii vaginale

Terapia cognitiv comportamentala este un tip de terapie care are scopul de a va ajuta sa va gestionati problemele schimband modul in care ganditi si actionati. Adesea poate ajuta femeile sa faca fata impactului pe care vulvodinia il are asupra vietii. Aceasta terapie se concentreaza pe problemele si dificultatile pe care le aveti si cauta modalitati practice prin care va puteti imbunatati starea sufleteasca zilnic.

Consilierea psihosexuala este utila atunci cand durerea afecteaza intimitatea dintre tine si partener. Aceasta este un tip de terapie care isi propune sa abordeze probleme precum frica si anxietatea cu privire la sex si sa restabileasca o relatie fizica cu partenerul.

Interventie chirurgicala

In cazuri rare, medicul va poate recomanda injectii anestezice sau blocaje nervoase pentru a ajuta la amortirea zonei din vagin. De asemenea, va pot recomanda interventii chirurgicale pentru tratarea vulvodiniei, vestibulitei vulvare sau cancerului de col uterin. Chirurgia pentru indepartarea unei parti a vulvei se face in cazuri foarte rare.

Sfaturi:

  • folositi un lubrifiant in timpul actului sexual pentru a reduce eventualele dureri;
  • purtati lenjerie intima lejera si haine care sa nu fie prea stranse in zona genitala;
  • mentineti zona vaginala curata si uscata;
  • purtati doar lenjerie intima din bumbac;
  • cand inotati sau faceti exercitii fizice, indepartati rapid hainele umede sau transpirate;
  • folositi doar detergenti speciali aprobati dermatologic pentru a curata hainele, mai ales lenjeria intima, aplicati functie de clatire suplimentara, si nu folositi balsam pentru lenjeria intima;
  • alegeti harnie igienica moale, alba, fara coloranti sau parfumuri;
  • folositi doar tampoane din bumbac 100%;
  • evitati sa folositi in zona intima creme parfumate, sapunuri si spumante parfumate;
  • evitati baile cu hidromasaj si bazinele puternic clorurate;
  • aveti grija la alimentatie – alimentele procesate, precum si cele care au cofeina, acid si mult zahar pot inrautati simptomele;
  • evitati sa retineti urina si sa intarziati mersul la toaleta, pentru ca presiunea asupra vezicii urinare si a intestinului poate determina aparitia vulvodiniei.

Referinte:
(1) Vulvodynia (vulval pain), link: https://www.nhs.uk/conditions/vulvodynia/
(2) Vulvodynia, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/bo1196
(3) Vulvar Pain: Symptoms, Causes, and More, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/vulvar-pain#treatment
(4) Vaginal Pain, link: https://www.advancedgynecology.com/symptom/vaginal-pain/
(5) What You Need to Know About Vaginal Pain, link: https://www.healthline.com/health/vaginal-pain#treatment

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma