Doliul complicat sau patologic este o forma mai severa a suferintei in urma pierderii unei persoane dragi. Desi doliul este un raspuns natural la moartea cuiva drag, unele persoane au un doliu mai sever si mai indelungat. Cum difera doliul complicat de doliul general, cum poate fi recunoscut si ce solutii de a-l gestiona exista.
1. Doliul – informatii generale
2. Ce este doliul complicat
3. Gestionarea doliului complicat
Pierderea unei persoane dragi este unul dintre cele mai dureroase evenimente de viata. Cu cat persoana pierduta este mai importanta (partener de viata, parinti, frati, copii), cu atat e mai probabil ca suferinta sa fie mai mare.
Dupa pierderea unei persoane dragi, perioada de doliu este una fireasca si necesara pentru integrarea si acceptarea acestei pierderi. Insa pentru unele persoane, in ciuda trecerii timpului, poate fi extrem de dificil sa isi continue viata si sa integreze experienta mortii acelei persoane.
Doliul se refera la procesul natural si normal prin care trece o persoana atunci cand sufera o pierdere importanta. De cele mai multe ori pierderea este traita ca o suferinta emotionala coplesitoare, alaturi de numeroase emotii: tristete intensa, vina, furie, dor, frica, singuratate etc.
Doliul este o experienta subiectiva, individuala, care depinde de numerosi factori: personalitatea, experientele de viata, mecanismele de coping (a face fata), cat de apropiata si importanta era persoana care a murit. De altfel, trairea si gestionarea doliului tin foarte mult si de cultura din care facem parte, ceea ce implica atitudinea fata de moarte, ritualurile si obiceiurile specifice.
Pierderea unei persoane apropiate este o experienta universala si naturala de viata, dar in acelasi timp una dintre cele mai dificile si mai provocatoare experiente prin care trecem in viata. Doliul este o experienta unica si individuala pentru fiecare, atat in ceea ce priveste trairile, cat si durata si intensitatea acestora. Daca totusi dupa trecerea catorva luni de la pierderea suferita, intensitatea suferintei este aceeasi sau chiar mai mare, iar persoana nu reuseste sa integreze ce s-a intamplat, ar putea fi vorba despre doliul complicat.
In literatura de specialitate se mai face referire la doliul complicat ca fiind „tulburarea prelungita de doliu”, „doliu patologic”, „doliu nerezolvat”. Asociatia Americana de Psihiatrie a introdus in DSM-5 (Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale) tulburarea de doliu complex persistent, doliul complicat fiind astfel considerat o tulburare psihiatrica.
Insa in ultimii douazeci de ani, daca doliul complicat este sau nu o tulburare psihiatrica a fost un subiect de controverse intre specialisti. Dezbaterea inca persista – pe de o parte exista ingrijorarea conform careia doliul normal ar fi patologizat si medicalizat; pe de alta parte, cealalta tabara considera ca nu ar trebuie sa normalizam suferinta intensa sau un episod depresiv major care apare in contextul doliului.
Pentru cei mai multi oameni care trec prin experienta pierderii cuiva, intensitatea durerii emotionale se diminuaza cu timpul si se adapteaza la pierderea, integrand-o in viata lor si continuand sa traiasca mai departe. Insa pentru o minoritate dintre cei care trec printr-un doliu, aceasta integrare naturala a pierderii nu se intampla.
Doliul complicat sau patologic este o forma mai severa decat cea experimentata de majoritatea persoanelor. Doliul complicat se caracterizeaza printr-un dor coplesitor de persoana pierduta si o permanenta cautare a acesteia; un sentiment puternic de lipsa de sens; detasarea si izolarea de majoritatea relatiilor cu ceilalti; tristete intensa cauzata de pierdere care nu se amelioreaza cu trecerea timpului.
Exista o serie de aspecte care fac diferenta intre doliu si doliul complicat. In principiu este vorba despre o perioada mai lunga si o intensitate mult mai mare a trairilor emotionale, cu efecte considerabile asupra functionarii persoanei si a modului de a-si imagina viata in continuare.
Semne ale unui doliu complicat:
Doliul complicat poate avea ca factori de risc aspecte precum:
In general, manifestarile doliului complicat afecteaza functionalitatea persoanei si ii ingreuneaza extrem de mult capacitatea de a mai gasi un scop sau un sens al vietii.
Multe studii au aratat ca persoanele care trec printr-un doliu complicat au un risc mai mare de a fi afectate pe termen lung de probleme de sanatate mintala si fizica. Exista si riscul dezvoltarii unor afectiuni psiho-somatice, cum ar fi colonul iritabil, afectiuni cardio-vasculare, hipertensiune arteriala, tulburari ale somnului.
Perioada de doliu este important sa fie traita, fiind un proces necesar pentru a depasi suferinta si pentru ca persoana sa poata ulterior sa isi continue viata. In cazul doliului complicat nu se intampla acest lucru; persoana pare sa se fi blocat in suferinta ei si si-a pierdut interesul pentru viata sa in absenta persoanei pe care a pierdut-o.
Daca de obicei, doliul dupa moartea cuiva nu necesita ajutor sau suport profesional, fiind un proces natural, in cazuri de doliu complicat, este importanta adresarea catre un specialist in sanatatea mintala. Acesta poate face distinctia intre doliu complicat si alte tulburari, cu care poate avea manifestari similare: depresia, tulburarea de anxietate, tulburarea de stres posttraumatic.
De exemplu, daca in doliu, tristetea este cauzata de absenta persoanei dragi si se centreaza pe pierdere, in depresie e vorba mai degraba de sentimentul de esec, de a nu fi suficient de bun, in general tristetea fiind centrata pe sine.
Psihoterapia poate ajuta persoana sa gestioneze aceasta perioada de suferinta si sa ajunga in final la a o integra. Terapia vizeaza o serie de aspecte: psihoeducatia despre doliu (intelegerea si acceptarea acestei perioade); gestionarea suferintei emotionale; intarirea relatiilor importante pentru persoana in cauza si a altor resurse; identificarea si indepartarea factorilor care blocheaza adaptarea si procesul natural al doliului; a invata cum sa traiesti cu amintirile persoanei dragi.
De asemenea, participarea la un grup de suport dedicat experientei doliului, fie organizat in format fizic, fie in mediul online, poate fi de un real ajutor. In general, experienta doliului poate izola o persoana; insa participarea la un astfel de grup contribuie la observarea si eventual adoptarea unei noi perspective asupra experientei traite.
(1) Grief and mourning gone awry: pathway and course of complicated grief – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384440/
(2) Complicated grief: recent developments in diagnostic criteria and treatment – https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2017.0273
(3) When Mourning Does Not End: Identifying and Treating Complicated Grief – https://www.psychiatryadvisor.com/home/topics/general-psychiatry/identifying-and-treating-complicated-grief/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…