Diversificarea la bebelusi inseamna introducerea de alimente semi-solide si solide in meniul copilului. Iata cand se incepe diversificarea si ce alimente se introduc in fiecare etapa.

Cuprins:

1. Ce este diversificarea la bebelusi?
2. Cand se incepe diversificarea?
3. Tipuri de diversificare
4. Cu ce incepe diversificarea?
5. Cum iti dai seama ca bebelusul este pregatit sa manance si altceva, pe langa lapte
6. Cum iti dai seama ca bebelusul este satul si ca trebuie sa te opresti din a-l hrani cu alimente solide
7. Ce ar trebui sa bea bebelusul
8. Cum influenteaza anumite alimente din diversificare sanatatea bebelusului

Ce este diversificarea la bebelusi?

Diversificarea la bebelusi inseamna introducerea de alimente solide in meniul lor, si ar trebui sa inceapa cand copilul are in jur de 6 luni. Copilul trebuie sa primeasca o varietate de alimente in diversificare, alaturi de laptele matern sau de formula de lapte praf, de la varsta de aproximativ 6 luni. Treptat, veti putea creste cantitatea si varietatea alimentelor pe care le mananca cel mic, pana cand poate manca aceleasi alimente ca restul familiei, in portii mai mici.

De retinut este ca in diversificarea alimentatiei la bebelusi se introduce cate un singur aliment la un moment dat. Asteptati 3-5 zile inainte de a introduce un aliment nou, pentru a va asigura ca cel mic nu are o reactie nesanatoasa la un aliment.

Diversificare bebelusi inseamna si primii pasi spre obiceiuri alimentare sanatoase sau un start sanatos in nutritie. E important sa stii totul despre diversificare, pentru a putea sa ii oferi copilului toti nutrientii de care are nevoie la momentul potrivit.

De ce sunt importante alimentele solide?

Pe masura ce copilul creste, incepe sa aiba nevoie de hrana solida, astfel incat sa poata obtine suficient fier si alti nutrienti esentiali pentru crestere si dezvoltare. In aproximativ primele 6 luni de viata, copilul foloseste fierul depozitat in corp de cand era in burtica mamei. El mai primeste fier din laptele matern si formula pentru sugari. Insa, rezervele de fier ale bebelusului scad pe masura ce creste.

In plus, diversificarea sau introducerea de solide este, de asemenea, importanta pentru ca ajuta copilul sa invete sa manance, oferindu-i experienta de gusturi si texturi noi dintr-o gama de alimente. Asta il ajuta pentru a-si dezvolta dintii si maxilarul si pentru a-si dezvolta alte abilitati de care va avea nevoie mai tarziu pentru dezvoltarea limbajului.

Cand se incepe diversificarea?

La cate luni incepe diversificarea? Toti bebelusii sunt diferiti. Unii sunt gata sa manance solide mai devreme decat altii. Semnele ca cel mic e pregatit pentru solide pot fi faptul ca pare interesat de solide, isi poate sustine singur capul, deschide gura cand i se ofera alimente etc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea alimentelor solide de la varsta de 6 luni, iar alte societati recomanda intre 4-6 luni.

Depinde de fiecare copil in parte, daca poate sta in sezut, daca manifesta interes pentru mancare, deschide gura atunci cand ii pui mancare in fata etc. Important este ca alaptarea la san trebuie continuata si dupa introducerea de alimente solide. Dezbaterea actuala este daca diversificarea se incepe la 4 luni sau la 6 luni. Unele grupuri spun ca puteti incepe la 4 luni, in timp ce altele incurajeaza cu tarie asteptarea pana la varsta de 6 luni. Cercetarile arata ca introducerea de solide inainte de 4 luni poate duce la probleme semnificative de sanatate.

Cand este prea devreme pentru diversificare?

Desi unii recomanda inceperea diversificarii chiar de la 4 luni, aceasta trebuie facuta doar la indicatiile medicului si daca bebelusul este pregatit pentru solide. Cand copilul este prea mic sau nu e pregatit pentru solide, impinge alimentele solide afara din gura. Alte dezavantaje de a incepe diversificarea prea devreme includ scaderea productiei de lapte matern daca alaptati.

Diversificarea nu trebuie facuta in niciun caz inainte de 4 luni. Laptele matern sau formula pentru sugari ii ofera toate elementele nutritive de care are nevoie copilul in primele luni de viata. Este putin probabil ca cel mic sa fie suficient de dezvoltat pentru a putea inghiti solide inainte de 4 luni. Sistemul digestiv al sugarului este prea imatur si este posibil sa nu poata digera alimente, altele decat laptele matern sau formula.

Cand este prea tarziu pentru diversificare?

Diversificarea nu trebuie intarziata prea mult, in general fiind recomandat ca de la 6 luni sa se introduca solide. Varsta de 6 luni jumatate este considerata maxima cand vine vorba de introducerea solidelor. La aceasta varsta sistemul digestiv al copilului e pregatit pentru alimente solide si bebe este pregatit si dezvoltat fizic suficient pentru a putea fi hranit cu solide.

Tipuri de diversificare

Diversificarea traditionala vs Autodiversificare

Diversificarea vine cu doua abordari principale: traditionala si autodiversificare. Cunoasterea avantajelor si dezavantajelor fiecarei abordari te poate ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau. In autodiversificare, bebelusii sunt incurajati sa se hraneasca singuri de la bun inceput. Aceasta metoda incurajeaza mancatul independent mai devreme si cei mici pot avea mai multe sanse sa decida atunci cand sunt satui. Dezavantajul este riscul de sufocare cu alimente, daca i se ofera alimente cu risc de sufocare. De asemenea, e mai greu sa iti dai seama cat a mancat copilul si se poate face multa dezordine.

In diversificarea traditionala, copilul e hranit treptat cu lingurita. Este mai usor sa vezi cat de mult a mancat copilul si nu se face la fel de multa dezordine. Dezavantajul este ca poate sa exista un risc mai mare de supraalimentare, deoarece s-ar putea sa te chinui sa iti dai seama cand copilul e plin, si cel mic se poate obisnui cu piureuri, fiind mai greu sa schimbi texturile.

Schemele de diversificare

In general, important este ca bebelusul sa consume toti nutrientii de care are nevoie, iar textura alimentelor sa fie una potrivita.

Schema diversificare bebelusi 0-4 luni

In primele 4 luni, bebe trebuie sa consume doar lapte matern sau formula de lapte praf – fortificata cu minerale si vitamine. Laptele matern este cel mai bun aliment pe care il poate consuma copilul in primele luni de viata. Alte tipuri de lapte sau inlocuitori de lapte, inclusiv laptele de vaca, nu trebuie introduse ca bautura principala pana la varsta de 12 luni. Nu adaugati in biberon cereale sau altceva.

Schema diversificare bebelusi 4-6 luni

Primii pasi in diversificare inseamna sa acomodezi copilul cu solidele si sa ii asiguri necesarul de fier, zinc, proteine si vitamine. Daca se alege, la indicatiile medicului, diversificarea la 4 luni, se va continua in paralel si alaptarea la san sau administrarea de lapte praf. Alimentatia bebelusului la 4 luni se bazeaza in special pe lapte matern. Conform diversificarea la 4 luni tabel, e bine sa evitati alimente ca telina, mazare, sfecla. Puteti incepe cu alimente ca fructe – mar, avocado, banana. Puteti sa ii dati si cereale pentru bebelusi. Ca piureuri bebelusi puteti sa ii dati piureuri de morcov sau fructe, pasate bine. Nu ii dati surse de proteine.

Cu ce se incepe diversificarea si cu ce cantitate? Incepeti prin a oferi o cantitate mica (1-2 lingurite) de alimente pasate bine o data pe zi si cresteti incet cantitatea in functie de pofta de mancare a bebelusului. Piureurile trebuie sa fie foarte moi. Este important sa introduceti un aliment la un moment dat si sa introduceti alimente noi la 3 zile distanta pentru a va asigura ca bebelusul nu are nicio reactie la noile alimente.

Schema diversificare bebelusi 6-8 luni

Pentru diversificarea la 6 luni cu ce incepem? Se incepe cu portii foarte mici, pentru a nu suprasolicita burtica copilului. Lasati-i timp copilului sa se acomodeze cu alimentul introdus in ritmul sau. Poate fi nevoie de 10 incercari sau mai multe inainte ca bebelusul sa accepte o mancare sau o noua texturaa. In continua, laptele matern sau formula pentru sugari ar trebui sa fie principala lor sursa de hrana in primul an.

Dupa schema diversificare 6 luni, copilul poate consuma si supe de legume, si portii mici de branzica sau iaurt neindulcit. Pe langa alimentele de mai sus, conform schema diversificare bebelusi 6 luni ii puteti da si piersica, nectarina sau caina sub forma de piure, sau ca legume: ardei, pastarnac, cartof dulce, dovlecel, dovleac, mazare. Ii puteti da cereale pentru bebelus si de la 7 luni puteti sa ii dati si galbenus de ou in portii foarte mici initial. Puteti incorpora mai tarziu si carnita de pui.

Schema diversificare bebelusi 8-10 luni

De la 8-9 luni puteti incepe sa adaugati si alte alimente si sa cresteti mai mult textura piureurilor si a alimentelor oferite, dupa tabel diversificare 8 luni. Puteti sa ii oferiti mixuri de cereale, fortificate cu fier. De asemenea, copilul poate sa manance paste, orez, piureuri cu mei, quiona etc. Se pot oferi piureuri, dar si alimente gatite si taiate mai mic. Ca legume ii puteti oferi si broccoli, conopida, castravete, vanata, ardei, cartof alb, sparanghel. Ii puteti da in continuare fructe pasate (pasate putin mai grosier) sau taiate in bucatele, alimente tip finger food. Ii puteti da si pepene, strugure, kiwi, papaya. Pot fi include in dieta copilului si rosiile si citricele.

Nu uitati sa respectati recomandarea de a lasa cateva zile intre fiecare aliment nou introdus. Poate fi introdusa in alimentatia copilului si painea alba – miez de paine in bucatele mici. Pe langa carnea de pui si curcan, poate fi introdusa si carnea de porc fara grasime si gatita foarte bine – taiata bucatele mici sau pasata.

De la 8-10 luni pot si introduse si unele tipuri de peste, ca somonul, la indicatiile medicului. Ca lactate, se poate introduce branza telemea. Varsta de 8-10 luni este ideala pentru alimentele mai grosiere si alimentele tip finger food.

Schema diversificare bebelusi 10-12 luni

De la 10 luni ii puteti da copilului carnita si sub alta forma, cum ar fi perisoare – din carnita de pui, curcan, porc. De asemenea, alternativ se ofera ficatel de pui sau de porc si ou, ca surse de proteine. De la 10-12 luni se poate introduce in continuare pestele, gatit corect si suficient, asigurandu-va ca nu are oase deloc. Se alege peste cu carne alba, cum ar fi codul. Copilul va primi, de asemenea, piureuri de fructe, legume si carnita, oua, paine, cereale, biscuiti. De asemenea ii puteti da branza de vaci cu mamaliguta.

La 10-12 luni copilul consuma in general 2 mese de lapte si 3 de alimente solide. Bebelusul ar trebui sa aiba acum 3 mese pe zi (mic dejun, pranz si cina), pe langa mesele cu lapte.

De la 1 an, copilul va putea sa digere mai bine alimentele. Ii puteti da de-acum alimente pe care le consumati toti la masa, atat timp cat aveti un stil alimentar sanatos. Nu ii oferiti copilului alimente procesate, prajite, mezeluri, alimente cu multe grasimi, alimente picante sau cu exces de zare si zahar.

Cu ce incepe diversificarea?

Cum incepem diversificarea la bebelusi? In general, cerealele sunt de obicei introduse prima data. Bebelusii se nasc cu preferinta pentru dulce, iar ordinea introducerii alimentelor nu schimba acest lucru. La inceput, bebelusul va avea nevoie doar de o cantitate mica de hrana. Nu va faceti griji pentru cat de mult mananca. Cel mai important este sa-l obisnuim cu gusturile si texturile noi si sa invete sa miste alimentele solide in gurita si cum sa le inghita. Nu adaugati zahar sau sare in mancarea bebelusului.

Cand copilul este pregatit pentru solide, primele alimente pot fi foarte moi, piure sau bucatele foarte mici, in functie de ceea ce ii place. Bebelusul are nevoie de o varietate de texturi alimentare. Acest lucru il ajuta sa invete cum sa mestece, iar mestecatul ajuta la dezvoltarea vorbirii copilului.

Incepeti sa oferiti piure usor de digerat, care poate include: piureuri de legume sau fructe, cereale de orez imbogatite cu fier etc. De la aproximativ 8 luni, majoritatea bebelusilor sunt pregatiti pentru alimente pe care le pot apuca singuri. Exemplele includ: bucati moi de fructe sau legume fierte (cum ar fi banane bucatele mici, bucati de pepene sau avocado si feliute de rosii).

Cum iti dai seama ca bebelusul este pregatit sa manance si altceva, pe langa lapte

Academia Americana de Pediatrie si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni din viata copilului. Fiecare bebelus se dezvolta diferit, asa ca iata semnele pe care trebuie sa le cautati pentru a sti ca cel mic este pregatit pentru alimente solide:

  • bebelusul poate sta in sezut cu putina sustinere sau deloc – poate sta in scaunul de hranire;
  • are control asupra capului pentru penrioade lungi de timp;
  • poate apuca un aliment si sa il duca la gurita singur – coordonare gura-mana;
  • poate sa muste si sa inghita solide;
  • deschide usor gurita cand vede mancarea;
  • are apetit crescut si prezinta interes pentru alimente;
  • si-a dublat greutatea de la nastere.

Cand copilul incepe sa manance alimente solide, scaunele bebelusului vor deveni mai solide si de culoare variabila. Din cauza zaharurilor si grasimilor adaugate, acestea vor avea si un miros mult mai puternic. Mazarea si alte legume verzi ii pot da scaunului o culoare verzuie, iar sfecla il poate face rosiatic. Daca scaunele sunt extrem de moi, apoase sau pline de mucus, poate insemna ca tractul digestiv este iritat. In acest caz, reduceti cantitatea de solide si introduceti-le mai lent.

Cum iti dai seama ca bebelusul este satul si ca trebuie sa te opresti din a-l hrani cu alimente solide

Semnele ca cel mic este satul si nu mai vrea mancare includ:

  • inchide gura si refuza sa o deschisa – tine buzele stranse;
  • intoarce capul de la alimente;
  • se incetineste ritmul de hranire – daca la inceputul mesei e flamand si e nerabdator sa manance, pana la finalul mesei mananca tot mai putin;
  • indeparteaza mancarea din fata sa;
  • prezinta dezinteres pentru mancare;
  • devine nelinistit sau suparat daca vei continua sa il hranesti;
  • are reflex gag si pare sa dea semne ca vrea sa vomite.

Ce ar trebui sa bea bebelusul

Laptele matern este cea mai buna bautura pentru bebelusi. Alternativ, se poate administra lapte praf formula pentru sugari – singurele bauturi care ar trebui sa fie oferite inainte de 6 luni. Bebelusii alaptati nu au nevoie de apa suplimentara. Odata cu introducerea solidelor, bebelusilor li se pot oferi inghitituri de apa dintr-o canita sau pahar la mese. Aceasta apa nu trebuie sa fie fiarta. Bebelusii ar trebui incurajati sa foloseasca o canita de la varsta de 6 luni. Biberoanele trebuie reduse treptat cu scopul de a nu le folosi deloc pana la 12 luni. Bautul dintr-o ceasca ajuta la dezvoltarea unor mai bune abilitati motorii (utilizarea muschilor din gura) si este mai benefic impotriva cariilor dentare.

Bebelusii nu au nevoie de suc. Sucurile, inclusiv sucurile naturale, pot reduce pofta de mancare pentru alte alimente, contribuie la cresterea in greutate excesiva, promoveaza o preferinta pentru gusturile dulci si contribuie la cariile dentare.

Cum influenteaza anumite alimente din diversificare sanatatea bebelusului

Este important ca bebelusul sa se obisnuiasca treptat cu procesul de mancare – sa stea in fundulet la masa, sa ia mancare dintr-o lingura, sa nu manance repede, sa faca pauze intre muscaturi si sa se opreasca atunci cand este satul. Aceste experiente timpurii vor ajuta copilul sa invete obiceiuri alimentare sanatoase de-a lungul vietii. Trebuie incurajate mesele de familie de la prima hranire. Cercetarile sugereaza ca a lua masa impreuna, ca familie, in mod regulat, are efecte pozitive asupra dezvoltarii copiilor.

Nu uitati sa oferiti o varietate de alimente sanatoase, bogate in nutrientii de care are nevoie copilul.

Alimente care au risc alergenic crescut

Incorporarea alimentelor cu risc alergen in dieta bebelusului se face treptat, la indicatiile medicului. Incepeti cu primele alimente, cum ar fi cerealele pentru bebelus fortificate cu fier, legumele, fructele si carnea. Dupa ce ati incercat cateva dintre aceste alimente si copilul pare sa le tolereze bine, puteti introduce usor alimente alergene, precum soia, oua, grau, peste.

Daca exista risc de alergii in familie, daca bebe are eczeme moderate pana la severe, in ciuda urmarii unui plan de tratament, a avut anterior o reactie alergica imediata la un aliment nou sau a fost diagnosticat cu o alergie alimentara, trebuie acordata si mai multa atentie alimentelor alergene.

Alimentele cu risc alergenic crescut includ:

  • lapte de vaca;
  • oua;
  • soia;
  • arahide, fructe oleaginoase si seminte – migdale, caju, cocos, alune de padure, seminte de pin, nuci, fistic, susan etc.;
  • peste si crustacee – creveti, homar, crab;
  • grau.

Alimente pe care trebuie sa le eviti atunci cand incepi sa diversifici alimentatia

Alimentele de evitat includ:

  • miere – nu dati niciodata miere sugarilor sub varsta de 12 luni din cauza riscului de botulism;
  • ou crud – poate contine bacterii Salmonella, care pot imbolnavi copilul;
  • produse lactate nepasteurizate –  pasteurizarea ucide bacteriile din produsele lactate care pot provoca infectii;
  • alimente sau bauturi zaharoase, sarate sau foarte procesate – acestea furnizeaza de obicei foarte putine substante nutritive;
  • nuci si alte oleaginoase intregi –  nu dati bebelusilor si copiilor sub 5 ani din cauza riscului de sufocare;
  • lapte de vaca – inainte e varsta de 1 an nu se ofera lapte de vaca celui mic.

De asemenea, evitati sa-i oferiti bebelusului bucati mici, tari, care pot provoca sufocare, cum ar fi, nuci, seminte, morcov crud, felii de telina si bucati de mar. De asemenea, evitati sucurile si bauturile indulcite cu zahar, cele cu cofeina si ceaiul. Laptele de vaca, alte forme de lapte de origine animala si laptele vegetal, ca cel de soia, migdale sau laptele de orez, nu sunt alternative adecvate la laptele matern sau formulele pentru sugari in primele 12 luni.

Alimente in privinta carora trebuie sa acorzi o atentie sporita

Aceste alimente includ sare si zahar, miere, pestele si alimente ce pot cauza sufocare. Reglexul gag apare atunci cand copilul invata sa manance solide. Este atunci cand mancarea se apropie prea mult de partea din spate a gatului copilului, fara ca el sa inghita. Este normal si poate ajuta la prevenirea sufocarii unui aliment. Difera de sufocare, in care copilul nu mai are aer si nu mai poate respira. Sufocarea este atunci cand mancarea se blocheaza in gat. Este o problema serioasa, de aceea este important sa ramaneti mereu cu copilul in timpul mesei. Pentru a preveni sufocarea, nu ii dati copilului legume crude sau tari, alimente ca boabe intregi de strugure, alune, bomboane, stafide, popcorn etc.

Referinte:
(1) When, What, and How to Introduce Solid Foods, link: https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html
(2) Starting Solid Foods, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Starting-Solid-Foods.aspx
(3) Starting solids, link: https://www.llli.org/breastfeeding-info/starting-solids/
(4) Introducing solid food, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/introducing-solid-food
(5) Starting Solid Food, link: https://www.laleche.org.uk/starting-solid-food/
(6) Infant Food and Feeding, link: https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/Pages/Infant-Food-and-Feeding.aspx
(7) Feeding your baby: When to start with solid foods, link: https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma