Disfonie – termen medical care descrie modificarea sau pierderea vocii. Raguseala apare adesea ca urmare a suprasolicitării vocale sau in contextul unei raceli si dispare spontan odata cu aceasta. Aflati totul despre cauzele disfoniei si ce solutii exista. 

Cuprins:

1. Informatii despre disfonie

2. Raguseala: cauze

3. Raguseala la copii

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Sfaturi pentru prevenirea raguselii

Informatii despre disfonie

Vocea este produsa de laringe cu ajutorul aerului expirat, sunetul vocii fiind apoi amplificat la nivelul cavitatilor rezonante (faringe, cavitatea nazala, cavitatea orala si buze). In plus, vocea este influentata de diferitele dispozitii ale persoanei, de personalitate, de starea de sanatate etc.

Creierul guverneaza implementarea instrumentului vocal si directioneaza executarea activitatii musculare (colivie, plamani, corzi vocale si cavitati rezonante).

Disfonia este modificarea unor calitati acustice ale vocii (intensitate, timbru si durata) ca o consecinta a unei tulburari organice sau a utilizarii necorespunzatoare a vocii (functionala) si poate fi permanenta sau temporara. Prin urmare, efectul cel mai grav de disfonie ar fi pierderea totala a vocii.

Etiologia tulburarilor de vorbire poate fi organica, fiziologica, psihologica sau de mediu si exista anumiti factori care determina aparitia sau durata acestor modificari si chiar agravarea acestora, cum ar fi bolile respiratorii (laringita, bronsita cronica, astm, vegetatie, etc.), malformatii laringiene, interventii chirurgicale, traume laringiene, discursul necorespunzator, caracteristicile comportamentale, mediul familial si social si tulburarile auditive.

Determinarea modului si a gradului in care o voce este patologica nu este intotdeauna usoara, deoarece exista mai multi factori care influenteaza direct exprimarea vocii: circumstante afective si emotionale, culturale, varsta, sex, standarde profesionale, autoevaluarea propriei voci etc.

Prin urmare, pentru a diagnostica corect patologia vocala, este necesar sa se efectueze un studiu cuprinzator si aprofundat. Aceast studiu include, pe langa datele despre istoria familiala si personala si istoricul bolii, o explorare organica a faringelui, laringelui si cavitati rezonante, examinarea functionala a posturii, coordonarea fonica respiratorie, sunetul vocal si timpul maxim de fonetizare si expirare, testarea functiei laringiene prin laryngostroboscopie sau fibroscopie si o analiza vocala acustica a frecventei fundamentale.

Guturai persistent

Disfonia apare adesea in contextul unui guturai care nu se vindeca in mod spontan. Aceasta indica existenta unei leziuni a laringelui. Vocea este modificata si poate chiar sa dispara. Mucozitati din ce in ce mai dificil de expectorat se acumuleaza pe coardele vocale, pacientul isi drege atunci vocea si tuseste fara incetare.

Disfonia poate fi insotita de o dificultate in a respi­ra (dispnee) si de o jena la inghitit. Orice guturai, in afara unei infectii rinofaringiene, care persista peste 15 zile impune un consult medical.

Cancer al laringelui

Cancerul laringelui este primul diagnostic la care se gandeste medicul. Exista doua tipuri de cancer al laringelui: cei care atinge coardele voca­le in glota, sau cancer glotic, si cel care se dezvol­ta deasupra coardelor vocale, sau cancer supra-glotic.

Cancerul coardelor vocale se detecteaza destul de usor, disfonia aparand inca de la tumori­le foarte mici. Cancerul supraglotic este, mai intai, responsabil de o disfagie, apoi de durerea unei urechi si apoi de disfonie si dispnee. Cancerele laringelui se asociaza frecvent cu un al doilea can­cer.

Tratament. Chirurgia si / sau radioterapia, in asociere cu chimioterapia, permit controlul cancerului in multe cazuri.

Prognostic. Prognosticul depinde de marimea tumorii, de existenta sau nu a ganglionilor. Cancerul de coarde vocale detectate din timp au un prognostic mai bun.

Raguseala: cauze

In mod obisnuit, o disfonie, adica o raguseala poate fi cauzata de o infectie virala in tractul respirator superior. Insa, mai pot exista si alti factori comuni care pot provoca si contribui la agravarea starii voastre, precum:

  • Refluxul de acid
  • Fumatul
  • Bauturile pe baza de cofeina (cafea)
  • Bauturile alcoolice
  • Tipatul
  • Cantatul pe o perioada lunga de timp
  • Alergiile, precum: alergiile de primavara, alergiile alimentare, etc.
  • Inshalarea de substrante toxice
  • Tuse excesiva cauza de o raceala sau gripa
  • Polipi (cresteri anormale) pe corzile vocale
  • Functionarea anormala a glandei tiroide
  • Cancer pulmonar
  • Perioada de adolescenta (la baieti vocea li se schimba)
  • Anevrisme aortice (umflarea unei portiun din aorta, cea mai mare artera a inimii)
  • Hipotiroida, precum si alte conditii de stres

Alte cauze posibile de disfonie

  • Inflamatia laringelui (cutie vocala) pe o perioada scurta (acuta) sau lunga (cronica).
  • Lumps (noduli) pe corzile vocale (de exemplu nodul cantaretului).
  • Glanda tiroida subactiva – hipotiroidism (dupa cum a fost mentionata si anterior)
  • Trauma – orice fel de trauma, inclusiv interventia chirurgicala, la corzile vocale va provoca in mod inevitabil cicatrici si, prin urmare, va afecta functia vocala. Prin urmare, riscul de schimbare permanenta a vocii trebuie discutat inainte de interventia chirurgicala la nivelul laringelui.
  • Paralizia cordonului vocal – alte operatii chirurgicale, inclusiv indepartarea glandei tiroide si chirurgia inimii sau a plamanilor, pot dauna nervilor laringelui cauzand paralizie temporara sau permanenta a cablului vocal (paralizie).
  • Schimbarile de voce nu sunt neobisnuite atunci cand oamenii sunt stresati, fie la serviciu, fie acasa. Vocea poate fi pierduta brusc, de obicei peste noapte sau dupa o raceala. Este important sa se identifice si sa se elimine stresul de baza. Terapia prin vorbire este foarte utila pentru aceasta cauza.

Conditiile de mai sus sunt frecvent observate in clinicile de specialitate ORL.

Raguseala la copii

Infectiile virale si bacteriene pot afecta in mod direct gatul si corzile vocale, ducand la raguseala. Aceste boli sunt cunoscute sub numele de laringita.

Aceasta nu dureaza, de regula, mai mult de o saptamana si poate fi, de obicei, identificata si tratata de medicul specialist. Cu toate acestea, este important sa se inteleaga ca raguseala poate continua timp de o luna sau chiar dupa aparitia de infectie.

Sinusita sau orice infectie care implica un nas infundat / infundat care duce la drenajul secretiilor in gat (picurare post-nazala) poate afecta corzile vocale, ducand la raguseala.

Alergiile si raguseala

Alergiile sunt procese comune non-infectioase care pot duce la raguseala. Secretiile produse de alergii comune pot picura in gat (picurare post-nazala) iritand gatul si corzile vocale. Alergiile pot provoca, de asemenea, umflarea corzilor vocale care duc la raguseala. Tratamentul cu succes al alergiilor va duce la rezolvarea vocii dureroase.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian sau refluxul acidului gastric in partea din spate a gatului va provoca, de asemenea, raguseala si poate fi mai frecventa decat s-a crezut anterior. Deoarece refluxul poate fi tacut la multi copii, examinarea corzilor vocale si testarea pentru reflux poate fi necesara pentru a stabili aceasta cauza a raguseala.

Alte procese non-infectioase sunt cauze neobisnuite de raguseala. Acestea pot include polipi ai cordonului vocal, endocrine (probleme glandulare) si tumori ale laringelui, printre altele.

Cauze traumatice de raguseala

Cauzele traumatice ale raguseala se refera la deteriorarea gatului sau a corzilor vocale prin diverse traume. Cateva exemple includ ingerari caustice (acid, otravuri), intubatie (plasarea tubului respirator), plasarea tuburilor de alimentare, traumatisme la nastere sau alte traume (accidente de masina sau biciclete).

Cauzele congenitale si genetice ale raguselii

Un copil poate sa se nasca cu o deformare a laringelui (cutie vocala) sau cu o problema a nervilor care provoaca raguseala. Aceste cauze de raguseala pot include paralizia cordonului vocal, laringomalacia, chisturile, nervurile (o membrana care blocheaza deschiderea) sau crapaturile din caseta de voce. Unele sindroame genetice (mostenite) implica deformari care cauzeaza raguseala.

Cauzele indirecte ale raguselii

Orice ar putea dauna nervului (nervul laringian recurent) care misca corzile vocale si poate duce la disfonie. Aceasta poate include multe boli rare care implica creierul sau nervii din organism. Ocazional, un copil se naste cu daune asupra acestui nerv.

Cauzele ranirii cronice a gatului

Nodulii cordonului vocal sunt cauza principala de disfonie la copii. Acestea se intampla atunci cand copiii fac o perioada lunga de timp oricare dintre urmatoarele:

  • strigand, tipand sau plangand
  • ridicarea sau coborarea tonului vocii
  • vorbind cu voce tare (ca imita animale sau personaje de desene animate)
  • tuse repetitiva
  • cantand sau vorbind fara respiratie adecvata (suport pentru diafragma)
  • vorbind foarte tare sau rapid

Alte cauze ale ragusei includ cresterea, paralizia cordului vocal (atunci cand nervii cordului vocal isi pierd functia), inhalarea de fum, sinuzita cronica sau alergii, hipotiroidismul, boala de reflux gastroesofagian si radioterapia (la cei tratati pentru cancer la gat).

Diagnostic

Medicul specialist va dori sa:

  • Obtina o istorie amanuntita starii a sanatatii voastre generale si momentul de cand au inceput sa apara episoadele de raguseala.
  • Gatul si tesutul inconjurator al acestuia vor fi apoi examinate utilizand o oglinda sau un laringoscop (un instrument flexibil mic luminat, plasat in partea din spate a gatului).
  • Calitatea vocii este apoi evaluata prin diverse metode si teste.
  • In functie de rezultatele examenului fizic, pot fi comandate teste de laborator, cum ar fi biopsia , radiografia sau functia tiroidiana.

Tratament

Tratamentul pentru raguseala depinde de cauza. Majoritatea raguselilor pot fi tratate prin simpla oprire a vocii sau prin modificarea modului in care este utilizata (luati o pauza de la vorbire, asa cum probabil ati auzit ca fac si cantaretii – iau pauza vocale). Medicul ORL poate face cateva recomandari in ceea ce priveste comportamentul de utilizare a vocii si, in unele cazuri, recomanda interventia chirurgicala daca este identificata o leziune discreta, cum ar fi un nodul sau polipi. Evitarea fumatului sau expunerea la fumul de pasiv (fumatul pasiv) se recomanda tuturor pacientilor. Bauturile caldute, precum ceaiurile cu miere sunt, de asemenea, de ajutor in tratarea disfoniei.

Specialistii in patologia limbajului – logopezi – sunt instruiti pentru a ajuta pacientii in modificarea comportamentului, in vederea eliminarii unor tulburari vocale. Uneori, pacientii au dezvoltat obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul sau utilizarea excesiva a vocii prin strigate si tipete, ceea ce poate provoca suprasolicitarea vocii. Logopedul poate sa-i invete pe pacienti sa-si modifice metoda de vorbire, de comunicare pentru a imbunatati sunetul vocii si pentru a rezolva anumite probleme, cum ar fi nodulii vocali.

Tratamente pentru raguseala

Pauza vocala

Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru corzile vocale iritate este sa le dati o pauza. Incercati sa nu vorbiti deloc timp de una sau doua zile.

Nu soptiti

Soptirea este, de fapt, mai dificila pentru corzile vocale decat vorbitul obisnuit. Cand soptiti, corzile tale vocale sunt stranse, iar acest lucru poate incetini recuperarea acestora.

Luati medicamente antiinflamatoare

Puteti lua medicamente antiinflamatoare, precum ibuprofenul pentru a reduce umflaturile corzilor vocale.

Beti multe lichide

Odihna si bautul a multor lichide va vor ajuta sa va vindecati cat mai repede posibil. Scopul este sa beti cel putin 10 pahare de apa pe zi.

Beti lichide calde

Lichidele calde, cum ar fi ceaiul sau supa va vor ajuta sa va linistiti gatul iritat. Ceaiul verde este plin de antioxidanti si poate, de asemenea, sa faciliteze vindecarea gatului. Beti lichide calde de 4 sau 5 ori pe zi, sau dupa cum este necesar pentru a va calma in caz de durere.

Evitati bauturile pe baza de cofeina, cum ar fi cafeaua si ceaiul negru, deoarece acestea pot duce la deshidratare.

Mestecati guma

Guma de mestecat creste productia de saliva. Mestecarea de guma va va tine gatu umed. Consumati guma de mestecat fara zahar pentru a evita excesul de calorii. Exista, de asemenea, gume speciale destinate tratarii gurii uscate, pe care le puteti gasi, de obicei, la farmacii.

Nu fumati

Fumatul si vaporii (fumul) din tigara irita gatul, iar nicotina incetineste vindecarea. Daca nu reusiti sa renuntati la nicotina imediat, cel mai bun lucru de utilizat este o guma de nicotina.

Nu beti alcool

Consumul de alcool duce la deshidratare. Astfel, alcoolul poate sa va usuce gatul, ceea ce va poate afecta vocea.

Sfaturi pentru prevenirea raguselii

  • Evitati fumatul pasiv sau activ. Fumul provoaca iritarea gatului si a laringelui si va poate usca gatul.
  • Spalati-va frecvent mainile: o disfonie este adesea provocata de o infectie respiratorie virala. Spalarea mainilor va ajuta la prevenirea raspandirii germenilor si va va mentine sanatosi.
  • Hidratati-va. Fluidele subtiriaza mucusul in gat si il pastreaza umed.
  • Incercati sa nu vorbiti prea tare.
  • Solicitati ajutor din partea medicului in caz ca vocea nu este normala, ba din contra simtiti si auziti ca este ragusita.

Referinte:

  1. https://www.clinicasanvicente.es/en/servicios/voice-disorders-dysphonia/
  2. https://www.healthline.com/symptom/hoarseness
  3. https://www.medicinenet.com/hoarseness/article.htm#what_is_the_treatment_for_hoarseness
  4. https://www.netdoctor.co.uk/conditions/ear-nose-and-throat/a147/dysphonia-voice-disorder/
  5. https://kidshealth.org/en/parents/hoarseness.html
  6. https://pediatric-ent.com/hoarseness/
  7. http://www.entcarolina.com/education-hoarseness.php
  8. https://www.healthline.com/health/how-to-get-your-voice-back
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma