Dischinezia biliara este o tulburare de motilitate care afecteaza partea biliara a sistemului digestiv. Aflati mai multe despre dischinezia biliara din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este dischinezia biliara?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Dischinezie biliara la copii
  6. Tratament pentru dischinezia biliara
  7. Complicatii
  8. Sfaturi pentru prevenirea dischineziei biliare

Ce este dischinezia biliara?

Dischinezia biliara este o afectiune care provoaca dureri in vezica biliara (in partea din dreapta sus a abdomenului). Vezica biliara depoziteaza bila produsa de ficat.

Ce este bila?

Bila este foarte importanta pentru ca ajuta la descompunerea grasimilor din alimentele pe care le consumam. Vezica biliara are o supapa numita sfincter care opreste scurgerea bilei din vezica biliara pana cand este nevoie ea. Bila se deplaseaza printr-un canal catre intestinul subtire. Daca sfincterul prezinta cicatrici sau spasme, bila nu poate fi eliminata din vezica biliara. Bila se intoarce apoi in vezica biliara si provoaca durere.

Cum poate fi gestionata dischinezia biliara?

Mentineti o greutate sanatoasa

Din cauza greutatii corporale mari, poate creste riscul de probleme ale vezicii biliare, iar durerea se poate agrava. Faceti tot posibilul sa nu acumulati sau sa pierdeti rapid in greutate. Luati legatura cu un specialist in medicina si/sau nutritie pentru a pune la punct un plan sanatos de pierdere in greutate, in cazul in care aveti kilograme in plus.

Consumati o varietate de alimente sanatoase

Printre alimentele sanatoase se numara fructele, legumele, produsele lactate cu continut scazut de grasimi, carnea slaba, carnea de peste si fasolea gatita. Intrebati daca aveti nevoie de o dieta speciala. Specialistul va poate recomanda o alimentatie cu continut scazut de grasimi. Alegeti grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de canola, avocado si nuci. Grasimile Omega 3 sunt, de asemenea, sanatoase. Grasimile Omega 3 se gasesc in peste, cum ar fi somonul, pastravul si tonul. Acestea se regasesc, de asemenea, in alimente vegetale, cum ar fi seminte de in, nuci si soia. In plus, poate fi necesar sa evitati alimentele care declanseaza aparitia simptomelor.

Cauze si factori de risc

Aceasta afectiune se mai numeste si colecistita acalculoasa, ceea ce inseamna ca este o boala a vezicii biliare care nu este cauzata de calculi biliari (litiaza biliara sau pietre la fiere). Dischinezia biliara este mult mai cunoscuta in termeni populari drept bila lenesa.

Cauzele starii

Dischinezia biliara apare din cauza lipsei unei coordonari musculare adecvate in vezica biliara. Medicii nu sunt siguri cu privire la cauza acestei probleme, insa sustin ca urmatorii factori pot juca un rol important in dezvoltarea dischineziei biliare:

  • Stresul – unele dovezi arata ca stresul provoaca disfunctia receptorilor dopaminei. Din cauza acestei anomalii, vezica biliara nu mai poate primi semnale corespunzatoare de la creier.
  • O problema cu muschii vezicii biliare
  • O disfunctie a sfincterului Oddi
  • O inflamatie cronica
  • Dezechilibru hormonal
  • Obezitate

Dischinezia biliara – simptomul unor afectiuni

Dischinezia biliara este, de asemenea, considerata a fi un simptom al unor boli, cum ar fi:

Dischinezia biliara este mai frecventa la femei decat la barbati si la pacientii cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.

Simptome

Simptomele dischineziei biliare sunt similare cu semnele frecvente ale oricaror boli ale vezicii biliare. Printre aceste simptome se numara:

  • Gaze sau flatulenta
  • Balonare
  • Eructatie (ragaiala)
  • Greata
  • Febra si frisoane
  • Icter
  • Urina intunecata la culoare
  • Scaune cu aspect argilos

Dischinezie biliara simptome suplimentare

Alte simptome ale dischineziei biliare includ:

  • Dureri abdominale in zona superioara dreapta unde este localizata vezica biliara, simptom cunoscut drept colica biliara
  • Fractie de ejectie biliara scazuta de 33 pana la 42% (care este detectata cu ajutorul unei scanari HIDA)

Durerea cauzata de dischinezia biliara este similara cu cea resimtita de pacientii cu calculi biliari. Majoritatea pacientilor o descriu drept o durere ascutita insotita de crampe intermitente sub coaste, in partea dreapta. Este recurenta, poate afecta activitatile obisnuite ale pacientului si nu dispare nici dupa ce pacientul elimina gaze, fecale sau ia medicamente antiacide. De asemenea, durerea este mai frecvent intalnita dimineata devreme, in timpul menstruatiei sau dupa masa.

Diagnostic

Medicul va va examina si va va intreba care sunt simptomele. De aceea, este important sa-i spuneti doctorului cand apare durerea, cat dureaza si daca este mai intensa dupa ce mancati anumite alimente. De asemenea, este posibil ca medicul sa apeleze la oricare dintre urmatoarele teste si analize:

Scanare HIDA

HIDA reprezinta o scanare hepatica si vezicala si mai este denumita, de asemenea, colescintigrafie. La inceputul scanarii, medicul introduce intravenos o substanta de contrast, in timp ce imaginile sunt reproduse de un scaner. Medicul analizeaza, in acest timp, imaginile pentru a vedea daca ficatul si vezica biliara functioneaza normal.

Analize de sange

Analizele de sange pot fi utilizate pentru a verifica enzimele hepatice. Acest lucru arata cat de bine functioneaza ficatul.

Ecografie sau tomografie computerizata (CT)

Ecografia sau scanarea cu computer tomograf (CT) pot fi utilizate pentru a verifica daca exista pietre la fiere sau alte probleme in zona vezicii biliare. Durerea specifica dischineziei biliare nu este cauzata de calculii biliari.

ERCP

Colangio-pancreatografia retrograda endoscopica (ERCP) este o procedura folosita pentru a analiza canalele care transporta bila din vezica biliara. In timpul testului, medicul introduce un endoscop prin gura si il ghideaza catre deschizatura dintre stomac si intestinul subtire. Apoi, imaginile asupra acestor canale sunt realizate cu ajutorul razelor X. In plus, este folosita o substanta de contrast pentru a crea o mai buna imagine asupra acestor conducte. Inainte de procedura este recomandat sa-l anuntati pe specialist daca ati avut vreodata o reactie alergica la substanta de contrast.

Dischinezie biliara la copii

Dischinezia biliara apare mai ales la copiii mai mari si la adulti. A devenit un diagnostic obisnuit la copii, iar in unele spitale este motivul cel mai frecvent pentru care vezica biliara este eliminata. Poate fi produsa de inflamatia cronica a vezicii biliare (colecistita).

Ce simptome prezinta copilul, de obicei

  • Dureri abdominale (de obicei in zona din dreapta sus a stomacului, in locul in care este localizata vezica biliara), care apar de obicei dupa mese, in special mesele grase. Durerea poate fi brusca (acuta) sau poate fi frecventa si recurenta pentru o perioada lunga de timp (cronica). Aceasta se numeste ”colica biliara”.
  • Greturi, varsaturi si lipsa poftei de mancare (apetit slab) pot fi observate la copiii cu dischinezie biliara.

Cum poate fi ameliorata starea copilului

Daca un copil pare sa aiba simptome ale acestei afectiuni, iar fractia de ejectie pe scanarea HIDA este scazuta, se recomanda interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare.

Colecistectomia laparoscopica (indepartarea vezicii biliare) este principala procedura realizata. Operatia se efectueaza in urma unei incizii mici in abdomen, cu ajutorul unei camere de luat vederi si al unor instrumente speciale.

Riscurile acestei interventii chirurgicale

Printre complicatiile operatiei se numara trecerea la o interventie deschisa (o incizie mai mare in abdomen), lezarea canalului biliar, scurgeri biliare, sangerare si infectie. Unele dintre aceste complicatii pot necesita o interventie chirurgicala suplimentara. Aceste riscuri de complicatie sunt scazute, insa este recomandata o discutie in prealabil cu medicul chirurg.

Tratament pentru dischinezia biliara

Simptomele pot disparea fara tratament. In schimb, medicul poate recomanda oricare dintre urmatoarele optiuni daca simptomele sunt severe sau continue:

Dischinezie biliara tratament medicamentos pe baza de prescriptie

Prima optiune este reprezentata de medicamentele anti-durere. Intrebati-l pe doctor cum puteti lua aceste medicamente in siguranta. Unele medicamente contra durerilor contin acetaminofen. Nu luati alte medicamente care contin acetaminofen, fara a discuta cu specialistul pentru ca prea mult acetaminofen poate provoca leziuni hepatice. In plus, medicamentele anti-durere pot produce constipatie.

Antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS)

AINS, cum ar fi ibuprofenul, ajuta la ameliorarea inflamatiei, durerii si febrei. Acest medicament este disponibil cu sau fara prescriptie medicala. AINS pot provoca hemoragie gastrica sau probleme renale la anumite persoane. Daca luati medicamente care subtiaza sangele, intrebati-l pe medic daca puteti lua si antiinflamatoare nonsteroidiene in acelasi timp. Cititi intotdeauna etichetele medicamentelor si urmati indicatiile.

Interventia chirurgicala

Tratamentul chirurgical poate fi utilizat pentru a elimina vezica biliara. Potrivit anumitor specialisti, operatia de indepartare a vezicii biliare nu se face de obicei copiilor mici.

Lamaia pentru dischinezie biliara

Specialistii recomanda doua linguri de ulei de masline amestecat cu suc de lamaie, pe stomacul gol, in fiecare dimineata.

Dischinezie biliara regim

Alimente permise

  • Supe: supe de legume, fara grasimi sau rantas, sarate moderat, supe de fulgi de ovaz, de orez, gris;
  • Legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, laptuci, rosii, sub forma de salate sau pregatite fara ceapa ori rantasuri si cu unt sau untdelemn crud (soteuri, sau piureuri);
  • Cartofi copti in coaja sau fierti, serviti cu putin unt sau ulei, cu branza de vaca ori sub forma de piure cu lapte;
  • Carne (vita, vitel, miel, iepure de casa) slaba, curatata de piele, fascii si grasime si de preferat alba (pui, gaina, curcan), pregatita prin fierbere sau la gratar (mai tarziu, dupa ameliorarea bolii), sunca de Praga, parizer, crenvursti;
  • Peste slab (salau, stiuca, biban);
  • Grasimi: unt, untdelemn, ulei de masline (proaspete);
  • Oua moi. Se consuma cu prudenta, dupa ameliorarea simptomelor. In caz de toleranta buna pot fi utilizate sistematic;

Recomandari in privinta lactatelor

  • Lapte si lactate: lapte dulce smantanit, lapte batut, iaurt smantanit, kefir, branza dulce de vaca, urda, branza de Olanda;
  • Paste fainoase: gris, orez, macaroane, fidea, tapioca, fulgi de ovaz, in supe, budinci, sau fierte si completate la masa cu unt proaspat, branza dulce, lapte;
  • Paine: prajita, paine veche de o zi, biscuiti;
  • Dulciuri si prajituri: pregatite cu putine oua si foarte putina grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce; gemuri, dulceturi, miere;
  • Fructe (crude, coapte la cuptor, sub forma de compoturi, gem, jeleuri): mere, prune, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri, smochine;
  • Bauturi: apa minerala (Olanesti, Calimanesti, Sangeorz, Slanic Moldova), limonada, sucuri de fructe, ceaiuri de plante (menta, sunatoare, musetel, tei, macese).

Alimente interzise

  • Supe: supe grase;
  • Legume: legume uscate (fasole, linte, mazare), mazare verde, sparanghel, varza, vinete, rosii in cantitati mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina, praz, muraturile;
  • Carne: de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat, plamani);
  • Peste gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare;
  • Grasimi: untura, slanina;
  • Oua sub forma de omleta, ochiuri prajite, maioneza;
  • Lapte si lactate: lapte nesmantanit, branzeturi fermentate, smantana;
  • Paine: calda, paine neagra, biscuiti preparati cu grasime sau cacao;
  • Dulciuri si prajituri: cu creme grase, pregatite cu oua, cacao, frisca ori grasime, tort, inghetata, ciocolata;
  • Fructe: nuci, alune, migdale, masline;
  • Condimente: piper, hrean, boia, dafin, mustar, otet;
  • Bauturi: cafea, bauturi pe baza de cola, alcool (bere, vin, tuica, etc.).

Complicatii

Bila lenesa poate produce, in timp, aparitia calculilor biliari. De asemenea, alte complicatii ale afectiunii sunt ciroza si ascita, icterul infectios, abcesele hepatice sau pancreatita hemoragica.

Sfaturi pentru prevenirea dischineziei biliare

Dischinezia biliara este consecinta perturbarii mecanismului de eliminare a bilei. Este afectata fie vezicula biliara si sfincterul sau cistic, fie canalul coledoc, prin care bila circula de la vezicula biliara la duoden.

Boala se intalneste mai des la femei, in jurul varstei de 40 de ani, si poate aparea fie din cauza obiceiurilor alimentare gresite, fie din cauza unor tulburari ale organelor invecinate (colite, gastrite si chiar boli ginecologice). Bolnavii se plang de o greutate in regiunea ficatului, o stare de indispozitie generala, dureri de cap, balonari, greata, gust amar.

Sfaturi pentru evitarea acestor simptome

  • Mestecati bine alimentele si nu mancati in graba.
  • Mancati 4–5 mese pe zi (se recomanda mese mici si fractionate).
  • Dupa mesele principale stati culcat aproximativ o jumatate de ora.
  • Grasimile permise vor fi consumate crude prin adaugare la masa in farfurie si in cantitati foarte mici (40–50g/zi).
  • Supele de carne se consuma cu prudenta si doar dupa indepartarea grasimii de la suprafata.
  • Evitati sosurile, rantasurile, tocanele, tocaturile, papricasul.
  • Consumul de lichide este indicat la sfarsitul mesei.
  • Sarea este permisa in cantitate moderata
  • Reduceti fumatul pana la suprimarea totala.

 

Referinte:

  1. https://www.drugs.com/cg/biliary-dyskinesia.html
  2. https://eapsa.org/parents/learn-about-a-condition/a-e/biliary-dyskinesia/
  3. https://www.docdoc.com.sg/info/condition/biliary-dyskinesia/
  4. https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2017/02000/Biliary_Dyskinesia_in_Children__A_Systematic.7.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma