Coma diabetica – cauze, simptome, tratament, prevenire

Coma diabetica apare atunci cand o persoana cu diabet isi pierde cunostinta. Aflati mai multe despre coma diabetica din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este coma diabetica?
  2. Cauze
  3. Coma diabetica simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza coma diabetica
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este coma diabetica?

Coma diabetica este o complicatie a diabetului care poate pune viata pacientului in pericol pentru ca induce starea de inconstienta. In cazul persoanelor cu diabet, un nivel al zaharului din sange periculos de mare (hiperglicemie) sau periculos de scazut (hipoglicemie), poate duce la coma diabetica (criza diabetica). In functie de cauza, poate fi vorba despre coma hiperglicemica sau coma hipoglicemica. De obicei, coma este precedata de precoma diabetica.

Daca intra in coma diabetica, pacientul este in viata, insa nu se poate trezi sau nu poate sa raspunda in mod corespunzator la sunete sau alte tipuri de stimulare. Lasata netratata, o coma diabetica poate fi fatala.

Ideea de coma diabetica este infricosatoare. Cu toate acestea, pot fi luate masuri de prevenire a acesteia. In primul rand, este esential sa se inceapa tratamentul pentru diabet.

Cauze

Daca nivelul glicemiei se mentine prea mare sau prea mic pentru prea mult timp, pacientul poate dezvolta diverse afectiuni grave, toate acestea putand duce la coma diabetica.

Cetoacidoza diabetica

Daca celulele musculare devin infometate de energie, corpul poate raspunde prin descompunerea depozitelor de grasimi. Acest proces formeaza acizi toxici cunoscuti ca cetone. Daca pacientul are cetone (descoperite in sange sau urina) si un nivel ridicat al zaharului in sange, inseamna ca sufera de cetoacidoza diabetica. Lasata netratata, poate duce la coma diabetica.

Cetoacidoza diabetica este cea mai frecventa la pacientii cu diabet de tip 1, insa uneori apare la cei cu diabet de tip 2 sau diabet gestational.

Sindromul hiperosmolar diabetic

Daca nivelul de zahar din sange depaseste 600 de miligrame pe decilitru (mg / dL) sau 33,3 milimetri pe litru (mmol / L), afectiunea poarta denumirea de sindrom hiperosmolar diabetic.

Un nivel prea ridicat al glicemiei face ca sangele sa devina gros si sa capete un aspect de sirop. Excesul de zahar ajunge din sange in urina, lucru care declanseaza un proces de filtrare care atrage cantitati extraordinare de lichid in corp. Lasat netratat, acest sindrom poate duce la deshidratare (care poate pune viata pacientului in pericol) si la coma diabetica. Aproximativ 25 pana la 50 la suta dintre persoanele cu sindrom hiperosmolar diabetic dezvolta o astfel de coma.

Hipoglicemia

Creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona. In cazuri severe, nivelul scazut de zahar din sange poate produce lesin. Hipoglicemia poate fi cauzata de prea multa insulina sau de o alimentatie inssuficienta. Exercitiile fizice in exces sau consumul prea mare de alcool pot avea acelasi efect.

Factori de risc

Toate persoanele care sufera de diabet sunt in pericol de a dezvolta coma diabetica. Cu toate acestea, urmatorii factori pot creste riscul:

Probleme cu eliberarea insulinei

Daca folositi pompa de insulina, trebuie sa va verificati frecvent glicemia. Administrarea poate fi intrerupta in cazul in care pompa cedeaza sau tubul (cateterul) este rasucit sau nu are loc. Lipsa insulinei poate duce la cetoacidoza diabetica.

Boala, trauma sau interventie chirurgicala

La persoanele bolnave sau accidentate, nivelul glicemiei tinde sa creasca, uneori dramatic. Acest lucru poate provoca cetoacidoza diabetica daca aveti diabet zaharat de tip 1 si nu cresteti doza de insulina pentru a contracara.

Anumite afectiuni, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau bolile renale, pot, de asemenea, sa creasca riscul de sindrom hiperosmolar diabetic.

Diabetul prost gestionat

Cei care nu-si monitorizeaza corect glicemia sau nu-si iau medicamentele conform indicatiilor, au un risc mai mare de a dezvolta complicatii pe termen lung si coma diabetica.

Mesele sau administrarea insulinei sunt sarite in mod intentionat

Uneori, persoanele cu diabet care au si o tulburare alimentara aleg sa nu-si administreze insulina asa cum este indicat, in speranta ca vor pierde in greutate. Aceasta este o practica periculoasa, care pune viata in pericol si care creste riscul de coma diabetica.

Consumul de alcool

Alcoolul poate avea efecte imprevizibile asupra glicemiei. Din cauza efectelor sedative ale alcoolului, pacientul nu realizeaza ca are simptome de hipoglicemie. Acest lucru poate creste riscul de coma diabetica cauzata de un nivel scazut al zaharului din sange.

Consumul de droguri

Medicamentele ilegale, cum ar fi cocaina si ecstasy, pot creste riscul ca zaharul din sange sa atinga cote alarmant de mari.

Coma diabetica simptome

Inainte de a dezvolta o coma diabetica, veti avea, de obicei, semne si simptome ale glicemiei ridicate sau a nivelului scazut de zahar din sange.

Glicemie mare (hiperglicemie – glicemia 400)

Daca nivelul de zahar din sange este prea mare (glicemie peste 400), este posibil sa prezentati:

  • sete excesiva
  • urinari frecvente
  • oboseala
  • greata si varsaturi
  • respiratie grea
  • dureri de stomac
  • respiratie cu un iz fructat
  • gura foarte uscata
  • bataii rapide ale inimii

Glicemie scazuta (hipoglicemie)

Semnele si simptomele unui nivel scazut de zahar din sange pot include:

  • tremuraturi sau nervozitate
  • anxietate
  • oboseala
  • stare de slabiciune
  • transpiratie
  • foame
  • greata
  • ameteli
  • dificultati de exprimare si vorbire
  • confuzie

Daca aveti simptome de glicemie ridicata sau scazuta, verificati-va nivelul zaharului din sange si urmati-va planul de tratament pentru diabet, pe baza rezultatelor testului. Daca nu incepeti sa va simtiti mai bine rapid sau chiar va simtiti mai rau, solicitati ajutor medical de urgenta.

Cand trebuie sa mergeti la doctor

Coma diabetica este o urgenta medicala. Daca prezentati semne sau simptome ale unui nivel extrem de ridicat sau scazut al zaharului din sange si credeti ca exista riscul sa lesinati, sunati la numarul de urgenta. Daca sunteti alaturi de o persoana cu diabet care a lesinat, solicitati ajutor de urgenta si asigurati-va ca informati membrii echipei de urgenta ca persoana inconstienta sufera de diabet.

Diagnostic

Daca pacientul intra in coma diabetica, diagnosticarea rapida a starii este esentiala. Echipa medicala de urgenta va face un examen fizic si ii va intreba pe apartinatori care este istoricul medical al pacientului.

Testele de laborator

La spital, este posibil ca medicul sa efectueze anumite teste de laborator pentru a masura:

  • Nivelul de zahar din sange
  • Nivelul de cetone
  • Cantitatea de azot sau creatinina din sange
  • Cantitatea de potasiu, fosfat si sodiu din sange

Cum se trateaza coma diabetica

Coma diabetica necesita tratament medical de urgenta. Tipul de tratament se administreaza in functie de nivelul glicemiei (prea mare sau prea mic).

Glicemie ridicata – ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare

Daca nivelul de zahar din sange este prea mare, este posibil sa aveti nevoie de:

  • Fluide intravenoase pentru a restabili nivelul apei in tesuturi
  • Suplimente cu potasiu, sodiu sau fosfat pentru a ajuta celulele sa functioneze in mod adecvat
  • Insulina care ajuta tesuturile sa absoarba glucoza din sange
  • Tratament pentru orice infectii subiacente

Glicemie scazuta

Daca nivelul de zahar din sange este prea scazut, vi se poate administra o injectie cu glucagon, ceea ce determina cresterea rapida a nivelului de zahar din sange. Dextroza intravenoasa poate fi, de asemenea, administrata pentru a creste nivelul glicemiei.

Complicatii

Poti muri de la diabet?

Lasata netrata, coma diabetica poate produce decesul persoanei afectate sau lezarea permanenta a creierului.

Metode de prevenire

Coma diabetica poate fi prevenita prin mentinerea zilnica sub control a diabetului. De asemenea, este important sa retineti urmatoarele sfaturi:

Urmati cu strictete planul alimentar

Gustarile si mesele consistente va pot ajuta sa va mentineti sub control nivelul glicemiei.

Fiti atenti la nivelul glicemiei

Prin testarea frecventa a nivelului zaharului din sange, puteti afla daca glicemia se mentine in limitele recomandate. In plus, cu ajutorul testelor puteti afla daca ati atins sau sunteti pe cale sa atingeti un nivel maxim periculos. Testati-va mai frecvent glicemia daca faceti sport, deoarece exercitiile fizice pot determina scaderea nivelului de zahar din sange, chiar si cateva ore mai tarziu, mai ales daca nu faceti miscare in mod regulat.

Luati-va medicamentele conform indicatiilor

Luati legatura cu medicul daca v-ati confruntat cu episoade frecvente de glicemie ridicata sau scazuta. Exista posibilitatea ca doctorul sa modifice doza sau perioada in care trebuie administrate medicamentele.

Stabiliti-va un plan pentru perioadele in care veti fi bolnavi

Nivelul glicemiei poate fi afectat in mod neasteptat de eventualele boli si conditii. Daca sunteti bolnavi si nu puteti manca, nivelul glicemiei poate scadea. Tocmai din aceasta cauza, inainte de a va imbolnavi, intrebati-l pe medic cum puteti gestiona cel mai bine nivelul glicemiei.

Verificati prezenta cetonelor atunci cand glicemia este ridicata

Se recomanda sa va verificati urina de cetone atunci cand nivelul zaharului din sange este mai mare de 250 mg / dL (14 mmol / L) dupa efectuarea a mai mult de doua teste consecutive. Acest lucru este necesar mai ales daca sunteti bolnavi. Adresati-va medicului in cazul in care nivelul cetonelor este foarte mare. De asemenea, luati legatura cu medicul daca varsati, iar nivelul cetonelor este mare. Din cauza unei cantitati mari de cetone, se poate ajunge la cetoacidoza diabetica, ceea ce poate duce la coma.

Tineti la indemana glucagon si zahar cu actiune rapida

Daca luati insulina pentru diabet, asigurati-va ca aveti la indemana o trusa actualizata care sa contina glucagon si surse de zahar cu actiune rapida, cum ar fi comprimatele de glucoza sau sucul de portocale. Acestea sunt necesare pentru a combate nivelurile scazute ale zaharului din sange.

Apelati la un monitor continuu al glucozei

Folositi un sistem pentru monitorizarea continua a glicemiei, mai ales daca mentineti cu greu un nivel stabil al zaharului din sange.

Monitorul continuu al glucozei este un dispozitiv care foloseste un senzor mic introdus sub piele, care urmareste evolutia glicemiei si care transmite informatiile catre un dispozitiv wireless.

Acest dispozitiv il avertizeaza pe pacient atunci cand zaharul din sange este periculos de scazut sau daca scade prea repede. Cu toate acestea, este important sa va testati nivelul glicemiei cu ajutorul unui glucometru chiar daca utilizati un monitor continuu al glucozei. Acest aparat este mai scump decat metodele conventionale de monitorizare a glucozei, insa ajuta la o mai buna controlare a glicemiei.

Consumati alcool cu ​​prudenta

Deoarece alcoolul poate avea un efect imprevizibil asupra glicemiei, este important sa mancati ceva inainte sau chiar sa luati masa integral atunci cand consumati alcool.

Educati-i pe cei dragi, pe prieteni si pe colaboratori

Explicati-le celor dragi si altor persoane apropiate cum sa recunoasca semnele precoce si simptomele cauzate de nivelurile extreme ale zaharului din sange. De asemenea, este important sa le aratati cum trebuie facute injectiile in regim de urgenta. In cazul in care lesinati, trebuie sa existe o alta persoana care sa poata apela la ajutor de urgenta.

Purtati o bratara medicala

Daca sunteti in stare de inconstienta, aceste bratari le pot oferi informatii pretioase prietenilor, colegilor si altor persoane – inclusiv personalului de urgenta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-coma/symptoms-causes/syc-20371475
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/311193.php
  3. https://www.healthline.com/health/diabetic-coma-recovery
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma