Dieta indiana – principii si rezultate

Dieta indiana are la baza un concept conform caruia nivelul de grasime din corp, dar si numarul de kilograme vor fi reduse vizibil in numai sapte zile. Aflati care sunt principiile dietei indiene si cum puteti slabi rapid intr-o saptamana din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este dieta indiana?

2. Principiile dietei indiene

3. Dieta indiana pe zile

4. Beneficii si rezultate

5. Exemple de meniuri

6. Contraindicatii

Ce este dieta indiana?

Dieta indiana este precum dieta vegetariana in care este recomandat consumul de alimente nutritive, precum cerealele, proteina vegetale, grasimi sanatoase, multe legume, fructe si produse lactate. Reteta indiana de slabit aduce multe beneficii pentru sanatatea organismului, incluzand un risc mai mic de declansare a anumitor boli de inima, diabet zaharat sau anumite forme de cancer, cum ar fi cancerul mamar sau cancerul de colon. Totodata, dieta indiana a fost asociata cu riscul redus de aparitie a bolii Alzheimer la persoanele mai invarsta. Cercetatorii acestei diete considera ca acest lucru se datoreaa consumului de carne redus si accentul pus pe consumul de foarte multe legume si fructe zilnic. Astfel, pe langa faptul ca dieta indiana este sanatoasa, nu numai ca ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, dar poate, de asemenea, sa incurajeze procesul de scadere a kilogramelor in plus.

Ce se mananca in dieta indiana

Indienii au conceput aceasta dieta influtati fiind de religie, in special de hinduism, conform careia, toate fiintele vii trebuie sa fie tratate in mod egal. Astfel, consumul de carne este exclus datorita faptului ca indienii cred cu tarie ca atat oamenii, cat si animalele trebuie sa fie tratate la fel, avand acelasi drept de viata. De aceea, in acesta dieta este incurajat consumul de unei diete lacto – vegetariene. Prin urmare, consumul de carne de pasare, de peste, de porc, de vita si chiar de oua este descurajat. Astfel, o dieta sanatoasa lacto – vegetariana trebuie sa se concentreze asupra consumului numai de linte, produse lactate, legume, fructe, precum si grasimi sanatoasa, cum ar fi avocado sau uleiul de cocos.

Condimentele, cum ar fi turmeric, schinduf, coriandru, ghimbir si chimen se afla in fruntea mancarurilor traditionale, deoarece acestea adauga un gust bogat si aromat mancarurilor si aduce numerioase beneficii nutritionale puternice pentru organism. De exemplu, turmericul este una dintre cele mai populare condimente folosite in India si este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antibacteriene si anticanceroase.

Principiile dietei indiene

Alimente permise in dieta indiana

Exista o multime de alimente delicioase si bauturi pe care le puteti alege atunci cand urmati dieta indiana. Iata ce ingrediente ar trebui sa includeti in planul zilnic de masa:

  • Legume: rosii, spanac, vinete, ceapa, pepene murat, conopida, ciuperci, varza, fasole, linte, naut
  • Fructe: mango, papaya, rodie, guava, portocale, mandarine, mere, pepene galben, pepene verde, pere, prune, banane
  • Nuci si seminte: migdale, arahide, fistic, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de chia
  • Radacini si tuberculi: cartofi, morcovi, cartofi dulci, napi
  • Cereale integrale: orez brun, orez basmatic, mei, hrisca, quinoa, orz, porumb, paine integrala
  • Lactate: branza, iaurt, lapte, kefir
  • Ierburi si condimente: usturoi, ghimbir, cardamom, chimen, coriandru, masala, boia de ardei, curcuma, piper negru, seminte de schinduf, busuioc si multe altele
  • Grasimi sanatoase: lapte de cocos, lactate cu continut de grasimi, avocado, ulei de nuca de cocos, ulei de mustar, ulei de masline, ulei de arahide, ulei de susan
  • Surse de proteine: tofu, legume proteice, lapte, nuci si seminte

Exemple de gustari

  • Fructe uscate sau proaspete
  • Nuci
  • Amestecuri de seminte
  • Legume
  • Iaurt

Ce se bea pe parcursul dietei

O modalitate usoara de a reduce consumul excesiv de calorii si zahar este de a evita bauturile si sucurile indulcite cu zahar. Aceste bauturi pot fi ridicate atat in ​​calorii, cat si in zaharuri, care pot afecta in mod negativ scaderea in greutate.

Optiunile pentru bauturi sanatoase includ:

Mancarurile si gustarile trebuie sa se concentreze asupra alimentelor proaspete, intregi si sa fie aromate cu ierburi si condimentele mentionate anterior.

Dieta cu fructe si legume 7 zile 7 kg

Cu ajutorul dietei indiene puteti elima toate toxinele din organism, topind grasimea si astfel veti avea mai multa energie. Este foarte important ca pe parcursul acestei diete sa nu consumati deloc alcool, deoarece acesta mareste acidul uric in organism. Odata ce acidul uric este marit va veti confrunta cu retentia de apa in organism si astfel va fi blocat procesul de detoxifiere si slabire a organismului.

Totodata este foarte important ca pe parcursul dietei indiene sa consumati minim 2 litri de apa pe zi, deoarece numai in acest fel veti putea accelera metabolismul, care va elimina kilogramele in plus.

  • Mic dejun

Micul dejun este o masa importanta pentru a oferi corpului energia de a functiona dimineata. Din acest motiv, este bine sa mancati un micul dejun care contine un echilibru de carbohidrati, proteine ​​si fibre.

Carbohidrati

Carbohidratii complexi ofera o sursa de energie durabila pentru intreaga zi si se gasesc in alimente, cum ar fi rosii intregi sau orez brun. De asemenea, includeti fructe la micul dejun, deoarece furnizeaza si fibre, vitamine, minerale si antioxidanti .De exemplu, bananele sunt bogate in potasiu si fibre, deci sunt o optiune benefica pentru micul dejun.

Proteina

Proteina este un nutrient care confera organismului senzatia de satietate pentru un timp mai indelungat. Optiunile de mic dejun bogate in proteine ​​includ:

  • iaurt cu continut scazut de grasimi
  • alte produse lactate cu continut scazut de grasimi
  • fasole
  • linte
  • Pranz si cina

Un pranz si o cina sanatoasa trebuie sa contina un amestec din cereale integrale, proteine, legume, fructe si produse lactate.

Legume

Legumele sunt o excelenta sursa de fibre, vitamine si minerale. Amestecarea diferitelor tipuri de legume, cum ar fi legumele cu frunze verzi si radacini, vor avea cele mai mari beneficii pentru sanatate, acestea oferind organismului multe vitamine.

Proteina

Proteina este esentiala pentru cresterea tesuturilor si a masei musculare. Incorporarea proteinelor intr-o dieta sanatoasa indiana este destul de simplea, deoarece dieta indiena este vegetariena si exista multe surse bune de proteine care se pot consuma din:

  • leguminoase
  • cereale integrale
  • nuci
  • seminte

Spre deosebire de proteinele din carne sau peste, proteina din plante nu contine multi aminoacizi.

Dieta indiana pe zile

Dieta 7 zile

Ziua 1

In prima zi este important sa mancati numai fructe. Este permis consumul oricarui tip de fruct, insa cu exceptia strugurilor, a bananelor si a fructului de mango, deoarece acestea sunt printre fructele care contin cel mai mult zahar in compozitia lor. Astfel, in prima zi a dietei este important si indicat sa nu lipseasca pepenele rosu, merele, rodiile, portocalele sau capsunile. Alegeti orice fructe doriti, bineinteles si in functie de sezon. Puteti consuma orice cantitate de fructe doriti.

Ziua 2

In a doua zi a dietei trebuie sa va axati pe consumul doar de legume, fie fierte sau crude. De exemplu, dimineata puteti bea o cafea fara zahar si fara lapte si puteti manca un cartof fiert. Daca oferiti organismului carbohidrati inca de la prima ora a diminetii, veti avea energie pentru intreaga zi. De asemenea, includeti in dieta multe legume verzi sub orice forma doriti.

Ziua 3

In cea de-a treia zi va este permis consumul de fructe si de legume, cu expectia cartofilor. In rest, puteti sa mancati orice tip de fruct sau legume sub orice forma.

Ziua 4

In ziua a patra puteti sa mancati banane pe tot parcursul zilei, dar nu si seara. Totodata, in aceasta zi este indicat sa beti aproximativ 4 pahare de lapte pentru a obtine sursa de calciu si de proteine necesara pentru buna functionare a organismului.

Ziua 5

In ziua a cincea a regimului veti consuma rosii, varza si branza de vaci. Nu uitati sa va hidratati zilnic. Incercati sa mariti aportul de apa cu ¼ din consumul zilnic.

Ziua 6

In cea de-a sasea zi, puteti sa mancati branza de vaci si legume. De exemplu, dimineata puteti manca branza de vaci cu arde gras rosu, iar la pranz si/sau seara puteti manca o supa de rosii.

Ziua 7

In ultima zi puteti sa beti sucuri naturale obtinute din fructe sau legume proaspete si diferite legume. De exemplu, puteti manca o salata de legume proaspete, formata din rosii, catraveti, ardei gras, ceapa sau o salata de cruditati.

Este important ca in primele 6 zile ale regimului sa nu consumati sub nicio forma sucuri din fructe si legume, in special din fructe. De asemenea, evitati alcoolul si nu uitati sa faceti sport cel putin 30 de minute in fiecare zi.

Beneficii si rezultate

Dieta indiana este in general scazuta in grasimi si bogata in legume, fructe si produse lactate. Prin urmare aceasta este o dieta sanatoasa datorita componentelor sale, cum ar fi:

  • consumul unei varietati de legume si fructe, precum spanac, vinete, mango, capsuni, pepene
  • consumul unei varietati de condimente si ierburi cu care puteti aroma mancarurile, precum este ghimbirul si coriandrul
  • continut scazut de grasimi saturate
  • dieta vegetariana
  • dieta bogate in fibre

Prin urmare, in urma acestei diete nu numai ca organismul va beneficia numai de alimente sanatoase, ci va intra intr-un proces de schimbare si de slabire rapid.

Slabeste rapid in 7 zile

Daca urmati dieta indiana, veti observa ca poftele pentru anumite mancaruri sau alimente vor fi reduse si va veti simti mult mai energici.

Conform unor studii, cei mai multi oameni care aud de mancarea indiana se gandesc la alimente si preparate picante si foarte condimentate. Insa, cati dintre voi va ganditi ca o dieta indiana are la baza numai alimente delicioase, cu o varietate de arome? Indiferent de raspunsul pe care l-ati avea trebuie sa stiti ca mancarea indiana este preparata cu mirodenii autentice care sunt, de fapt, importante si benefice pentru sanatate. De exemplu:

  • Alimentele indiene includ, probabil, cea mai orbitoare gama de legume proaspete si fructe preparate intr-o multitudine de moduri care ajuta la mentinerea prospetimei lor si a nutrientilor. O multime de procese de gatit tind sa determine legumele si substantele nutritive sa-si piarda beneficiile pentru sanatate, dar nu si gatitul in stil indian. Astfel, alimentele indiene va permit sa va bucurati de beneficiile substantelor nutritive bune pentru sanatate intr-un mod mai placut decat forma lor originala.
  • Alimentele traditionale indiene folosesc aproape intotdeauna ingrediente proaspete si implica prepararea de la zero, ceea ce inseamna mai putin conservanti
  • Bucataria indiana foloseste condimente, cum ar fi turmeric, ghimbir, usturoi si ardei iute – toate avand proprietati medicinale si vindecatoare. Deci, atunci cand oamenii se gandesc la mancarurile indiene ca fiind picante, ceea ce ei nu realizeaza este ca faptul ca mirodeniile folosite care dau gust si aroma preparatelor culinare sunt, de fapt, bune pentru organism si nu incita doar papilele gustative.
  • Mesele traditionale indiene includ carbohidrati, proteine, grasimi si fibre, toate acestea fiind elemente de care aveti nevoie pentru o dieta echilibrata.
  • In cele din urma, iaurturile sunt adesea folosite in alimentele indiene, iar alimentele obtinute din lapte fermentat mentin sanatatea tractului digestiv datorita bacteriilor bune pe care le contin. Acestea sunt, de asemenea, bogate in calciu.

Exemple de meniuri

Iata un alt exemplu mai detaliat de meniu pentru dieta indiana:

Prima zi

Mic dejun: 1 banana, un pahar de lapte cu continut scazut de grasimi.

Pranz: 3 linguri de orez fiert, o portie de mancare de legume,dar fara cartofi.

Cina: o ceasca de ceai negru, o portie de mancare de legume.

A doua zi

Mic dejun: o jumatate de grapefruit, o ceasca de ceai negru.

Pranz: 6 linguri de orez.

Cina: o ceasca de ceai negru, o portie de mancare de legume.

A treia zi

Mic dejun: 200 ml lapte, 2 mandarine mici.

Pranz: 5 linguri de orez, ceai negru.

Cina: 5 linguri de orez, 2 mandarine.

A patra zi

Mic dejun: salata din doi castraveti si verdeata, o ceasca de ceai negru.

Pranz: 2 cartofi fierti de marime medie, un pahar de lapte.

Cina: salata din doua mere mici si un morcov

A cincea zi

Mic dejun: 2 oua fierte, 200 ml lapte.

Pranz: fasole verde fiarta, o ceasca de ceai negru.

Cina: 5 linguri de orez.

A sasea zi

Mic dejun: o portocala mare, 10 migdale.

Pranz: 6 linguri de orez, ceai negru.

Cina: supa de conopida.

A saptea zi

Mic dejun: o salata de rosii si ardei grasi cu ulei de masline.

Pranz: 7 linguri de orez, 200 ml de lapte.

Cina: banana si grapefruit.

Retete pentru diete

  • Supa indiana de conopida

Ingrediente:

  • 1,5 kg conopida
  • lingura ulei
  • ceapa mare
  • 2 catei usturoi
  • lingura ghimbir proaspat ras
  • un ardei iute
  • lingurita curry
  • 1,5 litri supa
  • 60 ml iaurt bine scurs
  • Sare
  • 2-3 fire patrunjel

Mod de preparare:

Se pune intr-o oala uleiul si se lasa la incins, iar apoi se vor cali ceapa, usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute, toate tocate marunt inainte. Dupa care, se vor adauga conopida si supa, se va lasa pe foc pana cand ajunge la punctul de fierbere, dupa care se va micsora flacara, se va acopera oala si se va mai lasa la fiert pentru 15 minute. Dupa ce au trecut cele 15 minute, se opresc cateva buchetele de conopida pentru servit, iar restul se vor mixa si se vor repune pe foc. La final se va adauga praful de curry, se potriveste de sare dupa gust si se va pune iaurtul bine scurs, dupa care se adauga patrunjel. Sa aveti pofta!

Contraindicatii

Aceasta dieta nu este recomanda femeilor gravide, mamelor care alapteaza sau persoanelor care au intolerenta la lactoza. De asemenea, dieta indiana este interzisa pentru persoanele care au probleme la nivelul tractului gastro-intestinal.

Sfaturi dieta indiana

Sfaturi pentru o pierdere sanatoasa in greutate

  • mancati o dieta echilibrata
  • nu sariti peste mesele principale ale zilei
  • mancati mai putin, dar de mai multe ori intr-o zi
  • mancati si mestecati incet alimentele
  • consumati mancaruri gatite acasa
  • excludeti din dieta alimentele rafinate
  • consumati multe fibre din cereale integrale, fructe si legume
  • consumati cel putin 2 litri de apa pe zi
  • faceti exercitii fizice
  • odihniti-va suficient

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/indian-diet-weight-loss
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324808.php
  3. https://www.realbuzz.com/articles-interests/nutrition/article/the-health-benefits-of-an-indian-diet/
  4. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/The-benefits-of-following-an-Indian-diet/articleshow/46393598.cms
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma